Tecnotree sijoituskohteena

Tuo myyntisaamiset on kyllä järkyttävän iso ongelma. Miksi? Nyt jos kehittyville markkinoillekkin iskee kunnin taantuma niin on oletettavaa että maksuajat venyvät entisestään ja osa saamisista jää saamatta.

23 tykkäystä

On todellakin tullut aika haastaa johto sen sijaan että hypetetään ja “luotetaan Padmaan”.

Skaalautuvan kasvun teesi on nyt aivan romuna ja riskit kasvussa. Samalla johtoa on palkittu rajusti aivan kuin oltaisiin matkalla jaardiin ja aivan kuten kyseessä olisi dekadia suurempi firma. Epäselvät kaupat johdon ja pääomistajien välillä vain pahentavat tilannetta.

30 tykkäystä

Saamiset (myynti + muut) kasvanut YoY n. 50% ja samalla liikevaihto kasvanut n. 10% YoY.

Liiketoiminta näyttää paperilla todella kannattavalta paitsi rahoja ei saada kotiutettua. Samalla maailmalla korot nousee ja dollari vahvistuu, joka aiheuttaa lisääntyvää painetta kehittyvien maiden talouksiin. Kyllä tässä riskit kasvaa vaan kokoajan. En nyt ota kantaa mikä Tecnotreen asiakkaiden taloudellinen tilanne on, mutta hälytyskellot soi ainakin itsellä.

14 tykkäystä

Pidän tätä otsikkoa kyllä hyvin mauttomana temppuna, eikä tällainen käytös kuulu tänne. Pidin jo Stockmannin ketjun otsikkoa aika kyseenalaisena, kun ketjun nimillä harrastetaan pumppausta. Nyt siirryttiin dumppaukseenkin?

Nyt tämä menee ihan älyttömäksi, jos joku ketjun ei-aktiivi alkaa huumorilla heittelemään näitä nimiä :angry:

@Verneri_Pulkkinen @Johannes_Sippola

Edit: Kiitos, Verneri.

69 tykkäystä

Tuo miljardin markkina-arvo karkaa vain kauemmaksi eikä siihen syy ole yksikään yksittäinen Inderesin keskustelupalstan käyttäjä.

15 tykkäystä

Miljardin markkina-arvo ei ole mitään toimitusjohtajan höpöhöpöä. Se on kirjattu yhtiön 9.7.2021 julkistamaan optio-ohjelmaan Tecnotree Oyj:n hallitus päätti uudesta optio-ohjelmasta - Tecnotree I Digital BSS I VAS I Charging I Digital Wallet I 5G Monetization

Kuinka ketjun otsikon voi käydä muuttamassa joku neljä kertaa ketjuun kirjoittanut?

Edit: Kiitos :saluting_face:

17 tykkäystä

Se voi hyvin pitää paikkansa. Olen myös huolissani myyntisaamisten kehittymisestä, mutta nyt puhutaan foorumin yhteisestä koodistosta ja käytössäännöistä.

25 tykkäystä

Otsikko muokattu neutraaliin muotoon.

Näitä pahan olon purkaajia ihan vilisee silmissä. :sweat_smile:

89 tykkäystä

Myyntisaamisista olisi hyvä saada vielä selkeä vastaus videolla tai yhtiön omalla tiedotteella. Ja selkeällä vastauksella tarkoitan konkretiaa, milloin rahoja putoaa tilille, millaiset sopimukset jne jne.

Nyt kun tehdään johdon suunnalta härkäsestä kärpänen ja omistajien suunnalta toisinpäin.

15 tykkäystä

Harvinainen päivä. Aika lailla vuosi sitten oli kuumaa keskustelua kuinka Kyösti Kakkonen sai yhtiötä liian halvalla eli 0,72 kurssilla.

Nyt saa halvemmalla. Ja aika paljon on tapahtunut. Tecnotreen tulevaisuus verrattuna vuoden takaiseen näyttää erinomaiselta.

Uskon, että tämä hetki jää vielä mieleen monella.

49 tykkäystä

En vaan yhtään tykkää tällaisista asetelmista. Munger(?) taisi joskus tokaista tyyliin “Show me the incentive, I’ll show you the outcome.”. No, pääseepä Padma halvemmalla kaupoille.

Tähän vielä sisäpiirin myynti juuri ennen osaria… :upside_down_face:

12 tykkäystä

Viime syksyltä:

Puolittaista tajunnanvirtaa keskustelun edistämään.

Imäginääriprojekti, alkanut Q2
Tapahtumat maksuposteihin liittyen Kirjaus tuloslaskelmaan Muuta
1. Sopimuksen allekirjoitus Q2 Liikevaihtoa Lisättävä maksuaika 30-90pv ennen kuin näkyy rahavirrassa
2. esim raudan toimitus asiakkaan tiloihin Muut saatavat tai myyntisaamiset jos jo toteutunut Lisättävä maksuaika 30-90pv ennen kuin näkyy rahavirrassa
3. Käyttöönotto valmis Muut saatavat, jos ajatellaan ettei vielä laskutusperustetta Lisättävä maksuaika 30-90pv ennen kuin näkyy rahavirrassa
Miten näkyy Q2 raportissa vs Q1?
Tilauskanta Kasvua 8M€
Liikevaihto Kasvua 5M€
Myyntisaamiset Kasvua 4,9M€
Muut saamiset Kasvua 2,4M€

En lähde nyt ranneavannetta tekemään. On totta että kasvu sitoo pääomia, mutta ei tämä kaikki nyt niin synkältä tunnu ja tämä on ihan loogista kun ei myydä pelkkää softalisenssiä kuitenkaan. Pitkä kiertoaika on tietynlainen erityispiirre tälle firmalle ja sisältää joo omat riskinsä. Ja tietysti on niin, että valuuttakursseissa tulee nyt takkiin, kun saatavan rahan arvo kirjausvaluutassa laskee pitkän kiertoajan aikana, mutta jossain välissä tämä saattaa kääntyäkin.

Ehkä ajatukseni ei kaikilta osin nyt juokse oikein?

14 tykkäystä

Tecnotreen 2021 vuosikertomuksesta poimittua (liitetiedot kohta 19. Rahoitusriskien hallinta):

“Tecnotreen merkittävimmät asiakkaat ovat kooltaan konsernia huomattavasti suurempia. …Kahden suurimman asiakkaan osuus liikevaihdosta oli 68 % vuonna 2021 (2020 vuonna 76 %) sekä myyntisaamisista 66 % tilikauden 2021 lopussa (2020 tilikauden lopussa 64 %). Kummankin asiakkaan emoyhtiöt ovat isoja listattuja yhtiöitä. Tecnotreen asiakkaat ovat lisäksi pääosin kehittyvillä markkinoilla, josta seuraa lisäriskejä kuten valuutansiirtosäännökset ja -rajoitukset, valuuttakurssien vaihtelut, verotus sekä muut poliittiset ja taloudelliset haasteet.”

4 tykkäystä

Nyt kun tuli paljon puhetta noista myyntisaamisista, niin osaako joku sanoa milloin nuo pitää alaskirjata, jos rahoja ei saakkaan? Ja onko tällaista aiemin tapahtunut?

Käsittääkseni tecnotreellä ollut isoja asiakkaita, joten en vielä ole suuresti huolestunut maksukyvystä, mutta aika naiivia olisi ajatellä etteikö tuo pahalta näyttäisi. Jotkut perustelut tähän nyt olisi hyvä saada.

1 tykkäys

Yhtiö arvioi myyntisaamisten maksamatta jäämisen todennäköisyyttä ja tekee tarvittaessa niistä tulosvaikutteisen arvonalentumisvarauksen. Kun varmistuu, että myyntisaamiset eivät ole perittävissä niin varallisuuserän bruttomääräinen kirjanpitoarvo poistetaan siihen liittyvää varausta vastaan. Nämä varausarvioinnit perustuvat IFRS-standardeihin.

1 tykkäys

Kyllähän tämä asettaa hyvin kyseenalaiseen valoon Padman ilmoituksen että hän aikoo ostaa omia osakkeita, mutta vasta huonon Q2-osarin jälkeen. Samalla vaikuttaa selvältä että Wileniuksen kielletyistä sisäpiirimyynneistä ennen Q2-osaria tulee Fivakeissi, koska onhan tuo todella omituista myydä osakkeita noin viikkoa ennen tiedossa olevaa huonoa osaria. Sijoittajilla varmaan on tuoreessa muistissa Modulightin keissi, missä paperille kirjattuja myyntisaamisia ei koskaan ollutkaan olemassa, jonka vuoksi osakkeeseen sijoittaneet kärsivät isot tappiot.

Nämä riskithän ovat olleet Tecnotreehen sijoittaneiden tiedossa jo pidempäänkin, joten sen ei pitäisi tulla kenellekkään yllätyksenä että riskilappuihin liittyy huomattavaa kurssiheiluntaa. Se mikä olisi mielenkiintoista kuulla olisi vastaus kysymykseen että missä vaiheessa yhtiö alkaa tuottamaan vapaata kassavirtaa. Mahtaisiko vaikkapa @SijoitusSeppo osata antaa jonkinmoisen arvion että montako vuotta siihen menee että rahaa alkaa virrata sijoittajille, johdon sijaan?

83 tykkäystä

No jos Padma kaataa kasan rahaa sisään (ostaa niitä osakkeita) niin eiköhän tämä kuitenkin tapahdu siksi että näkemystä on että jollain aikavälillä sitä rahaa tulee sisään. Pistää kuitenkin ei-triviaalin kokoisen panoksen rahaa sen puolesta että kasvu-uralla ollaan ja hillopurkki on olemassa.

Veivaajien myynnit tässä kohtaa ymmärtää täysin, viikon päästä voi olla halvempaa, mutta aika paljon pitää mennä kiville että vuoden päästä on halvempaa.

Ja toimarin ostosten ajoitus vaikuttaa optimoinnilta, ehkä olisi pitänyt osata lukea tämän lopputuloksen todennäköisyyttä, kirjattu osastoon “fiksummin ensi kerralla”, olisi kannattanut olla katsomossa tuon kuvion vuoksi väliaikaisesti. Nyt on sitten ns. vetelät jo housussa ja vaihtoehdoiksi jää “pitkään salkkuun” ja “turskat tauluun ja kohti uusia seikkailuja”.

24 tykkäystä

Miksi ei ostanut ennen Q2 osaria? Ei ainakaan omaan mieleen satu että olisin ikinä törmännyt tämmöiseen keissiin missä toimitusjohtaja ilmoittaa aikovansa ostaa merkittävän määrän osakkeita tulevaisuudessa :face_with_monocle:

Ja kuinkas kävikään, ostoilmoituksen ja ostojen väliin nyt sattuikin tulemaan huono osari :man_shrugging:

66 tykkäystä

Tää oli jännä juttu ja toki itsellekin tuli mieleen, että onko ajoitettu tarkoituksella ostot vasta huonon osarin jälkeen. MUTTA, jos se olisi ollut tarkoituksenmukaista peliä, niin miksi ilmoitti siitä alunperinkään ennen ostoja? On perusteltua olettaa, että etukäteisilmoituksen takia Padma tulee maksaan korkeamman hinnan tulevista ostoistansa.

8 tykkäystä

Onhan tuossa pieni pumppaamisen maku, että ennen sisäpiirin tiedossa olevaa heikkoa osaria TJ sanoo, että aikoo ostaa merkittävän määrän lisää osakkeita tulevaisuudessa. Yleensä tuonkaltaisella ilmoituksella lienee osakekurssia nostava vaikutus.

3 tykkäystä