Tecnotree sijoituskohteena

“Kaikessa nähdään vaan negaa”. Samaa mieltä. Se on nyt pörssialamäen vaihe ja henki. Samaa talousuutisissa. Jotenkin huvittaa puhe “tuttavaperheestä”. Tottakai vuosia yritystä yhdessä johtaneet hallituksen puheenjohtaja ja toimari on tuttavia. Samalla heidän välisessä kaupassa on tietysti myös järki kädessä. Myyjä ei halua myydä liian halvalla, mutta ostaja on valmis maksamaan hyvän hinnan koska uskoo omaan firmaan.

14 tykkäystä

Minua lähinnä ihmetyttää. Enkö osaa lukea tiedotetta… Mutta miten saan siitä sen käsityksen että myyjä on Neil MacLeod eli onko tämä henkilökohtainen omistus? Vai onko Neilin nimi vain siksi esillä koska Fitzroyn edustaja?

2 tykkäystä

Ei Arimatti mielestäni väittänyt asian olevan negatiivinen, enemmänkin neutraali.

Neil oli 2018 (kun Fitzroy teki sijoituksensa Tecnotreehen) Fitzroyn ainoa omistaja. 2018 annetussa tiedotteessa annetaan ymmärtää, että tarkoitus oli, että Fitzroyn toiseksi omistajaksi tulisi Conrad Neil Phoenix mutta en äkkiä löytänyt tästä uudempaa tietoa.

EDIT: @MoneyWalker olikin kaivellut tietoa lisää ja sen mukaan Phoenixin perhe olisi Fitzroyn nykyinen omistaja.

Niille, jotka eivät muista, niin Fitzroy teki siis 2018 investoinnin Tecnotreehen ja sai vastineeksi about 30% omistuksesta (lähde). Merkintähinta per osake oli muuten 0.04€. Samaan aikaan oli menossa myös Viking Acquisitionin ostotarjous / valtataistelu, jonka torppaamisessa puskista ilmestyneellä Fiztroylla oli rooli.

Tässä vielä Inderesin twiitti vuodelta 2018 tiivistämään kuviota.

https://twitter.com/inderes/status/1036869371220647936

Fitzroyn tapauksessa mielenkiintoista oli myös, että vaikka omistus jäi alle 50% saivat he silti määräenemmistön hallituksesta (tämä oli ehtona sijoitukselle). Yhtiö siis oli valmis merkittäviin myönnytyksiin Fitzroylle.

16 tykkäystä

Asiasta kukkaruukkuun, selailin uteliaisuuttani vuosikertomuksia ja silmäilin, löytyykö mielenkiintoisia lähipiiritapahtumia. Vuoden 2019 ja 2020 välissä on toimitusjohtajan suhteen tapahtunut jotain mielenkiintoista sekä kompensaation että erityisesti irtisanomisajan suhteen.

Vuosi 2019:

Toimitusjohtajan irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos yhtiö irtisanoo hänet, ja kuusi kuukautta toimitusjohtajan irtisanoutuessa itse. Yhtiön tekemän irtisanomisen perusteella toimitusjohtajalle maksetaan korvauksena 12 kuukauden palkkaa vastaava summa.

Toimitusjohtaja Padma Ravichanderille maksettiin vuonna 2019 palkkaa ja palkkioita 431 000 euroa.

Nopeasti selaten tuo ~400k€ oli taso myös edeltävät vuodet.

Vuosi 2020:

Toimitusjohtajan irtisanomisaika on 36 kuukautta, jos yhtiö irtisanoo hänet, ja 6 kuukautta toimitusjohtajan irtisanoutuessa itse. Yhtiön tekemän irtisanomisen perusteella toimitusjohtajalle maksetaan korvauksena 36 kuukauden palkkaa vastaava summa.

Toimitusjohtaja Padma Ravichanderille maksettiin vuonna 2020 palkkaa ja palkkioita 2 584 tuhatta euroa, josta osakepalkkioiden osuus oli 1 496 tuhatta euroa (IFRS2 mukaisesti)

Ilmeisesti toimitusjohtajan johtajasopimus on neuvoteltu uudelleen 2020 aikana. Ainakin omaan silmään tuo 36kk irtisanomisaika / korvaus on aika poikkeuksellinen. Vuoden 2021 vuosikertomusta ei vielä löytynyt.

24 tykkäystä

Neil MacLeod omistaa vain pienen osuuden Fitzroysta. Fitzroyn omistus on ketjutettu muutaman yhtiöportaan kauttaa. Todelliset omistajat ovat:

  • Mrs Tamzin Clare Phoenix Eyre (syntynyt 1975)
  • Mrs Zayne Emma Phoenix Macleod (syntynyt 1972)

Heidän sukulaisuussuhde Tecnotreen hallituksen jäseniin Neil Macleod ja Conrad Neil Phoenix lienee selviö. Taustalla on siis Phoenixin perhe.

@Arimatti_Alhanko onko sinulla tietoa onko Padma Ravichanderilla jokin sukulaisuussuhde Phoenixin perheeseen?

Alla linkit, joista kaivelin omistussuhteita.

Yhteenveto

https://uk.globaldatabase.com/company/fitzroy-investments-limited-80834185#div_shareholders
CPP (STORTFORD) LIMITED company key information - UK.GlobalDatabase.com
THE HARVEY-RIX INVESTMENT COMPANY LIMITED company key information - UK.GlobalDatabase.com
MRS TAMZIN CLARE PHOENIX EYRE director information. Free director information. Director id 907424236
https://companycheck.co.uk/director/905234643/MRS-ZAYNE-EMMA-PHOENIX-MACLEOD/summary

11 tykkäystä

Taitaa sijoittajasentimentti olla aika pohjilla, kun

  1. Iso diili on yhtä kuin heikko diili josta ei kuitenkaan rahoja saa
  2. Tj:n miljoonien osto on jotain sisäpiirin ja läheisten venkoilua keskenään

Taitaa olla aika mennä all-in. Kauppalehdessäkin alkanut vilisemään “sijoittaminen on loppu” artikkeleita.

89 tykkäystä

Viime vuonna tj:n palkka+palkkiot vs. kaikkien hallituksen jäsenten palkkiot. Tossa palkitsemisessa ei ole mitään järkeä. Hänet voidaan irtisanoa ja palkka juoksee? Miljoonia tekemättä mitään. Ainoastaan haalinalla sopimuksia mutta saamisia ei konkreettisesti ole, paitsi itsellään. Tuolla summalla osakkeet, joita hän ostaa ovat käytännössä ilmaisia. Näillä ostoilla en näe mitään positiivista vaikutusta yhtiöön, koska koko palkitsemisjärjestelmä haiskahtaa pahasti. Jonkun pitäisi kertoa, mistä oikeasti on kyse. Ellei Padman palkkio olisi sidottu tulokseen, sitä en nyt tiedä. Se olisi ainut, mikä käy järkeen mutta ilmeisesti näin ei ole.

43 tykkäystä

En tunne sopimuksen sisältöä, mutta palkkiot voi olla osittain sidottu osakekurssin kehitykseen.

1 tykkäys

Voisko Inderes kommentoida näitä toimitusjohtajan jättikauppoja kun markkinalla ilmeisesti usko että joku vilunkipeli menossa?

3 tykkäystä

Mielenkiintoista olisi tietää, miten Padma rahoitti ostonsa. Jos instrumentti oli markkinaehtoinen laina (myös toiselle erälle joulukuussa), voisi olettaa, että yhtiön fokus kääntyy hitusen kasvusta kassavirtaan ja osinkojen jakoon tulevina vuosina.

5 tykkäystä

Aika paljon osakkeita ymmärtääkseni luovutettiin palkkiojärjestelmän kautta elokuun viimeinen päivä henkilöstölle. Minkälaisia veroseuraamuksia optioilla on vastaanottajalle? Mietin vain, että joutuvatko myymään osan rahoittaakseen verot?

Ei ainakaan ilmoituksia sisäpiirin myynneistä.

1 tykkäys

Täytyy tätä ketjua kehua siitä että täällä oikeasti pohditaan myös kriittisesti yhtiön tekemisiä ja tekemättä jättämisiä. (vs. hittiosaketjut)

En ole muistaakseni tätä koskaan omistanut, mutta tätä voisi kyllä harkita, kehittyvien maiden operaattorit tuntuvat pärjäävän oikein hyvin. Matkapuhelinala on kuitenkin aika defensiivinen, ei kovin syklinen ja tästä säästetään melkein viimeisenä jos tulot pienenevät.

Toki ymmärrän riskitkin ja katson rauhassa miten alas kurssi menee markkinan mukana, mutta ehdottomasti harkinnan arvoinen.

20 tykkäystä

”Osakeannissa on 6.9.2022 luovutettu 4 415 288 Tecnotree Oyj:n osaketta vastikkeetta järjestelmiin kuuluville avainhenkilöille” Hallituksen päätös oli siis elokuun vika päivä ja luovutus toissa päivänä. Kiinnostaisi tietää minkälaiset veroseuraamukset tällä on avainhenkilöille?

Tuloverolain 66 pykälän mukaan nuo on ansiotuloa, ja käypänä hintana (=ansiotulon määränä) pidetään osakeantipäätöstä edeltäneen kalenterikuukauden ajalta laskettua osakkeen keskimääräistä hintaa. Jos osakkeista tai optioista maksettaisiin jotain, vähennettäisiin tuo maksettu kauppahinta verotettavasta ansiotulosta.

Verotusta arvioitaessa on hyvä muistaa, että vain erittäin pieni osa Tecnotreen henkilöstöstä on Suomessa. Toimari itse taitaa pitää majaa esimerkiksi Dubaissa (tämä muistikuvani perustuen jossain lehdessä olleeseen haastatteluun).

Edit: Päivitetty taulukko uudempaan.

7 tykkäystä

No mutta tämähän on kätevää, kun siellä ei tarvitse maksaa ollenkaan veroja.

6 tykkäystä

Osuuskunnalle 3 miljoonaa euroa valtiolta – valmistelutyö luo pohjaa digikukkarolle

KL:n juttu liittyen digikukkaroon minkä avulla päästäisiin mahdollisesti eroon fyysisistä korteista ja tunnistautumisesta. Jotenkin tuli TT mieleen😉

2 tykkäystä

Voisi tecno tarjota Suomen valtiolle muutamalla rahayksiköllä valmiin ratkaisun.

11 tykkäystä

Putoavaan puukkoon ei ehken kannattaisi tarttua, mutta olen tehnyt useasti saman “mokan”. (kuin myös tämän viikon jokaisena päivänä) Minä en ne mitään perusteltua syytä kurssiromahdukselle, joten koura on alla. Onko se sitten virhe, jää nähtäväksi. Kokonaisuutena pakkasella ollaan, mutta ei dramaattisesti.

21 tykkäystä