Tecnotree sijoituskohteena

On kyllä aika sekainen tapaus tämä Tecnotree, yleensä tolkun yhtiöistä saa hyvän kuvan näillä sivuilla, mutta Tecnotree on poikkeus, jää arvailujen varaan paljon, joten pörssikurssi lienee kohdillaan tämän yhtiön kohdalla. En ole itse myynyt Tecnotreen osakkeita, jotka ovat tuhdisti tappiolla, katson pelin loppuun.

9 tykkäystä

Erinomainen kommentti. Tecnotree on monella tapaa erilainen yritys kuin olemme tottuneet ja lähtee ”uudestaan” liikkeelle erilaisesta tilanteesta kuin keskimäärin.

Kaiken tämän nopean tekemisen takana on se tosiasia, että Tecnotree myy koko ajan lisää sellaisilla markkinoilla, jotka kasvavat, yritys on globaali. Sen tuotteita ostavat nykyään kaikenlaiset toimijat. Tässä on aika paljon sellaista hyvää, jota ei yleensä ole Helsingistä saatavilla. Alhaiseen hintaan, vaikka diluutiota tulee.

Ainoa haittapuoli on, että omistajissa paljon oppottunisteja, jotka varmasti lähtevät heti, kun hinta on oikea.

18 tykkäystä

Onhan tämä hupaisa pulju. Ihan hirveä määrä potentiaalia, mutta ei se kyllä omistajille asti ole realisoitunut viime aikoina, kun kaikki jää Padmalle.

Tulee mieleen Qt ja Vareliuksen jättiliksat.

Jos Tecnotreessä menis johto vaihtoon, niin aivan varmasti hyppäisin isommin kyytiin mukaan. Johdon jättiomistus taitaa vaan tehdä kaikesta vaikeampaa. :thinking:

E: Mäkiselläkin aika osuva kommentti…

33 tykkäystä

Huvittava tuo ”henkilöstön palkisteminen keskimäärin” on 28-29 tonnia. Mediaani on varmaan nolla mutta toimarin jättipalkkio nostaa keskiarvoa mukavan näköiseksi.

5 tykkäystä

I have looked at this company but I don’t understand the unusually high working capital. It is usually a red signal for me. So it keeps me away from this company.

2 tykkäystä

Mielenkiintoista lukea kommentteja palkitsemisista, jotka on ollut tiedossa pidemmän aikaan ja ne on laadittu velkasaneerauksen aikana, josta on päästy onnistuneesti pois. Tilauskanta kasvaa, liikevaihto kasvaa, liikevoitto kasvaa. Mutta epäonnistuttu valuuttojen osalta ja sieltä kertynyt huomattava määrä tappioita. Kyseinen asia ei vaikuta yrityksen liiketoiminnan kehitykseen pitkällä aikavälillä ja mahdollisesti valuuttojen vaikeudet ovat väliaikaisia, tulevaisuus näyttäköön.

Qt myös mainittu, jossa myös huvittaa yleinen ajatusmaailma, että väärin palkittu hyvästä tuloksesta ja joka on laadittu kannustimena toimitusjohtajalle. Kyseiset palkkiot ja kannustimet kuuluvat kapitalismiin.

Ja tottakai palkkioita voi ja saa ihmetellä, mutta kyseisiä asioita pitäisi ihmetellä ja mahdollisesti niihin hallituksen/osakkeenomistajien puuttua kun niistä päätetään tuleville vuosille. Jälkikäteen niiden ihmettely aikalailla turhaa, koska jos asiat olisivat menneet esim. Qt:n osalta negatiiviseen suuntaan niin myös palkkiot olisivat olleet huonommat tai niitä ei olisi jaettu ollenkaan.

Isot omistajat lisäävät Tecnotreetä ja kotitaloudet olivat myyneet omistuksiansa, joten jännä seurata tulevia vuosia ja pidemmän aikavälin kurssikehitystä.

Kurssilaskuhan monia varmasti harmittaa ja Tecnotree ei ole ollut ainut yhtiö Helsingin kasvuyhtiö scenessä, jotka ovat laskeneet huipuistansa reilusti, mutta nämä ala- ja ylämäet kuuluvat sijoittamiseen. Toivottavasti pitkäjänteisille sijoittajille on vielä Helsingin pörssissä positiivisia ja tuottoisia vuosia edessä. Ja kuten sijoittamiseen kuuluu toisinaan tuotot ja toisinaan tappiot, mutta pitkässä juoksussa historia kuitenkin osoittaa sijoittamisen olevan tuottoisaa.

11 tykkäystä

Ynnäätkö tähän ne isot omistajat jotka ovat lisänneet omistustaan…

4 tykkäystä

En mä usko että kukaan täällä vastustaa sinällään johdon palkitsemista. Mutta Tecnotree on nakkikioski 78.4Me liikevaihdolla niin onhan tuo yli kolmen miltsin liksa aivan suhteeton.

Anteeksi vaan, mutta ei TT mikään kasvuyhtiö ole. Sehän listautui dotcom buumissa kesällä 2000. Moniko muuten enää muistaa että nimi oli silloin Tecnomen? Ja firman ATH tehtiin siinä heti IPOn jälkeen.

Kauniisti sanottuna aivan tarpeeton firma pörssiin. Aiheuttaa vain turhaan harmaita hiuksia piensijoiittajille.

15 tykkäystä

25 tykkäystä

TT kasvu hyytynyt, kannattavuus laskenut ja kaikki mikä irti lähtee vuotaa valuuttakurssitappioihin, kohta luottotappioihin ja toimarin liksaan. Mitään ei kilise kassaan.

Tässä on kyseessä turn around firma eikä kasvufirma ja se käänne on nyt menossa alaspäin. Missä muussa firmassa jonka kurssi romahtaa 80%, toimarin kompensaatio on 4% liikevaihdosta ja kasvaa? Tässä on nyt corporate governance ongelma kirkuvin punaisin valoin ja se ei korjaannu ilman että tulee vaihdoksia.

22 tykkäystä

Näitäkin ketjussa käyty aikaisemmin läpi, mutta muutamia viime aikaisia: Osuusasunnot Oy, Bisnesmestari Oy, Evli Oyj, Nordnet bank ab, Jari Esko Koivula ja Alexander Daniel Hanhikoski. Ja listauksethan löytyvät Tecnotreen sivuilta, josta jokainen asiasta kiinnostunut voi asiat kaivaa.

4 tykkäystä

Financial statementissa kommentoidaan valuuttatappioiden johtuvan isolta osin intian Rupeen vaihdosta, koska intiassa on suuri osa työvoimasta. Ko. Valuutan suhde USD ja EUR ei ole kuitenkaan muuttunut viimeisen vuoden aikana merkittävästi.:thinking:

“A significant portion of our net sales is denominated in U.S. dollars, and the exchange rate fluctuations of the Indian Rupee have a notable impact on our net result due to the substantial costs associated with our large workforce in India and other expenses denominated in rupees.”

3 tykkäystä

No tästä olen samaa mieltä toistaiseksi. Liksa on suhteeton on, mutta ei vielä paljon, kun vertaa liikevaihdoltaan rapiat 2-kertaisen Qt groupin toimitusjohtajan palkitsemiseen vuosilta 2019-2021. Siellä meno on maltillistunut huomattavasti, kun sijoittajat tästä valittivat vuonna 2021. Nähtäväksi jää, onko TT:n johtoa palkittu liikaa. Ja näistä voi valittaa yhtiökokouksessa.

image

Kun luette tätä kuvaa TT:n johdon palkitsemisesta, niin huomioikaa, että toimitusjohtajan palkkiot vuonna 2023 perustuvat pääosin aiempien vuosien suoritteeseen. Vuoden 2023 suoritus ei näy vuoden 2023 palkkiossa vaan vasta vuoden 2024 palkitsemisessa.

Vuonna 2024 suoritebonus voi olla korkeintaan sama kuin vuosipalkka vuonna 2023 eli noin 1,1 Meur.

Vuosia 2023 ja 2022 verrattaessa ja palkitsemiskriteereitä tarkasteltaessa voidaan todeta, että vuonna 2023 heikompaa oli kasvu. Liiketoiminnan rahavirta ja liiketulos olivat paremmat ja uusia asiakkaita tuli ovista ja ikkunoista. Oletan, että toimitusjohtajan palkkiot pysyvät runsaan 3 Meur tasossa myös vuonna 2024. Ne jättimäiset valuuttakurssitappiot sisältyvät liiketoiminnan rahavirtaan, joka siis kaikesta huolimatta kasvoi aavistuksen (6,2 meur vs 6,0 Meur).

Kyllä TT nimenomaan on kasvuyhtiö. Katso kasvuprosentit alta. Kesää 2000 on turha muistella. TT oli silloin aivan eri yhtiö. Nyt se on tuhkasta noussut feenixlintu.

Investointien kasvu on aika tyypillistä kasvuyhtiöille. TT:llä tämä on ollut erityisen voimakasta.
image

Voitko perustella, miksi TT on tarpeeton firma pörssiin?

13 tykkäystä

Tecnotreen toimitusjohtajan palkka ei ole 3 miljoonaa. Palkitsemisohjelman johdosta kylläkin kokonaisansio noussut tuohon.
Ja kyllä Tecnotree on ollut ennen nimeltään Tecnomen.

Mutta näistähän voi halukkaat seuraavien tulosjulkistuksien yhteydessä järjestettävissä webcasteissa kysyä tai vaihtoehtoisesti ottaa suoraan Tecnotreehen yhteyttä sähköpostin tai puhelimen kautta. Tai sitten yhtiökokouksessa, jos on oikeus siihen osallistua.

Ainakin analyytikko pystyy näitä asioita kysymään ja selvittämään. Sehän analyysitalon yksi tehtävistä on.

2 tykkäystä

No ei nyt oikeasti tarpeeton mutta kuten sanoin on aiheuttanut lähinnä harmaita hiuksia piensijoittajalle. Toki jos itse uskoo kasvutarinaan niin ei muuta kuin rahat kiinni. Itse en tunne niin tarkasti asiaa, mutta itse en lähtisi enkä lähde tähän sijoittamaan.

Investointeja on ja kasvuakin. Mutta tuosta ynnäilin että liikevaihdon kasvu on ollut 13,5% p.a. Kutsuisin tuota kasvavaksi yhtiöksi, kunnon kasvuyhtiöillä kasvuprosentit ovat vähän kovempia. Liiketulos on kyllä ihan hyvä että eihän tuo enää mikään toivoton tapaus ole.

4 tykkäystä

Padma on saanut palkkioita 11,5 miljoonaa viidessä vuodessa. Samaan aikaan sijoittanut firmaan 15 miljoonaa ja ostanut firman osakkeita yli kymmenellä miljoonalla. Tämä on syy miksi nukun yöni hyvin, enkä jaksa miettiä, että Tecnotree on joku uskomaton veivaus ja kusetus.

20 tykkäystä

Tilauskannan pituudessa on tapahtunut radikaali muutos. 30% (5%) tilauskannasta kohdistuu yli 3 vuoden päähän. Tämä tarkoittanee, että on saatu myytyä vuosi- tai kk-maksullisia lisenssejä eli sitä paljon puhuttua ARR:ää. Projekteja ei myydä noin kauaksi.
image
2641300.pdf (cision.com) Sivu 48.

25 tykkäystä

Valuuttakurssitappiot Argentiinasta olivat 0,5 Meur, Nigeriasta 6,6 Meur ja 3,0 Meur Arabiemiraateista. Lisäksi Argentinassa ja Nigeriassa on vielä 2,9 Meur realisoimattomia valuuttakurssitappioita.

image

2641302.pdf (cision.com) sivu 49

Arabiemiraattien kurssitappiot liittyvät tytäryhtiön myyntiin. Tyttärellä oli 15,6 Meur saatavat ja ne ovat hapantuneet 3 Meur verran. Emo on saanut vasta 2 Mer ja loput 10,6 Meur TT odottaa saavansa tänä vuonna.

Lyhytaikaiset muut siirtosaamiset sisältävät 10.6 miljoonan euron saamiset liittyen liiketoimintaomaisuuden myyntiin. Tecnotree myi Tecnotree Convergence (Middle East) FZ-LLC:n tilikauden 2023 aikana. Yhtiöllä oli 15,6 miljoonan euron saatavat, jotka asetettiin sopimuksen mukaisesti maksettaviksi Tecnotreelle vastikkeena myynnistä edellyttäen, että Tecnotree Convergence (Middle East) FZ-LLC:n loppuasiakkailta saadaan maksu. Tecnotree sai kaupasta takaisin 2 miljoonaa euroa, mutta realisoi myös 3 miljoonan euron kurssitappiot. Yhtiö odottaa tällä hetkellä saavansa jäljellä olevan euromääräisen saatavan, joka perustuu Tecnotree Convergence (Middle East) FZ-LLC:lle myönnettyyn sopimuskorvaukseen. Koko vastike on tarkoitus periä takaisin kalenterivuoden 2024 aikana. Sopimusperusteiseen korvaukseen vedoten yhtiö ei tällä hetkellä näe tarvetta varautua muihin kurssitappioihin.

Miksei TT ole tiedottanut tytäryhtiön myynnistä?
Tecnotree Convergence (Middle East) Fz-Llc - ClarifiedBy (diligenciagroup.com)
@Roni_Peuranheimo , saisitko jostakin selville, mikä tämä tytäryhtiö teki, ja miksi ja kenelle myytiin?

Edit: Yhtiörakenteeseen on vuonna 2023 ilmestynyt uusi myyntiyhtiö Arabiemiraatteihin: Tecnotree Software Enterprises DMCC…

Iranissa vuonna 2022 ollut tytäryhtiö Dehrekat Zindagi LLC on poistunut.

31 tykkäystä

Alle vuoden ikäisten myyntisaamisten määrä on pienentynyt 4,5 Meur ja luottotappiovarauksia on purettu 0,15 Meur.
image

20 tykkäystä

Good catch. @MoneyWalker. This is a significant sale of asset with 15 mn of receivable.

@Roni_Peuranheimo Are you aware about this announcement, I could not find stock exchange release? What is the rule for stock exchange release - can you clarify?

  1. Tecnotree sold its company for how much? When? What is the contract?
  2. Sold to whom?
  3. After selling they will still get receivables? what kind of sale is this?
  4. They received 2 mn out of 15 mn and while collecting 2 mn they incurred loss of 3 mn? So why did they even collect?
  5. The entire 15 mn looks high risk as they say “intend to recover” - that means this is 100% doubtful debt. Is this provided for? Auditor has no comments?
  6. If this subsidiary had 15 mn of receivables that means it has big customer? Who is the customer? What is the value of contract with this customer?
  7. Also, this now this big customer is gone?

Can anyone ask this auditor? @Roni_Peuranheimo

20 tykkäystä