Tecnotree sijoituskohteena

Oman pääoman tuotto (ROE) 13,3 %
Liukuva 12 kk
Sijoitetun pääoman tuotto (ROI) 37,8 %
Viimeisin osavuosikausi

Eikö nämä Tecnotreen ROE ja ROI luvut ole ihan hyviä, voiko joku enemmän tietävä kertoa? tiedot katsottu kauppalehden sivulta

1 tykkäys

Q3-esityksessä mainitaan myös Mortgage insurance firm ja United Health Group. Nuo eivät kuulosta äkkiseltään CSP/BSS:n liittyviltä. Onko näistä ja projektien statuksesta tarkempaa tietoa ?

@unski kommentteihin pilvipalveluista ja AI:sta.
Sikäli kun pilvipalveluilla viitataan siihen, että Tecnotree käynnisti joskus 2019 tuotteiden (BSS…) siirron pilveen SaaS-pohjaiseksi, on ollut välttämättömyys.
Kukaan ei enää toimi siten, että käydään asentamassa konesalin palvelimelle tuotesoftia. SaaS skaalautuu ihan eri tavalla.
SaaS-termin alle kuuluvat myös mm. DevOps ja varmaan Padma hehkuttaa pian myös MLOps:a

AI on myös pakollinen liike. CognitiveScale oli halpa, helppo ja nopea tapa ostaa AI-osaamista ja osaavaa johtoa verrattuna siihen, että olisi lähetty nollasta kehittämään tuote ja palkkaamaan AI-osaajia.
Harmi vain, että CognitiveScalen perustaja ja avainhenkilö Matt Sanchez lähti IBM:lle. Mikä lie syy ?

Sinänsä se on aito huoli, jos Tecnotree rönsyilee perusliiketoiminnan ulkopuolelle vaikka BSS SaaS-transformaatiokaan ei tunnu olevan täysin valmis.

Mielestäni Tecnotree voi saada asiakkaita kehittyneistä maista kahdella tapaa, joista suosisin tapaa 1

  1. Kaikki focus BSS-tuotteeseen myös AI-kehityksen osalta.
  • näin kyetään tekemään kilpailukykyinen tuote, joka menee kaupaksi myös kehittyneissä maissa
  1. Laajennetaan liiketoimintaa ydinliiketoiminnan ulkopuolelle mm. USA:ssa
  • resurssit eivät välttämättä riitä kaiken kehittämiseen. Varsinkin USA:ssa AI on kilpailtu ala ja Tecnotree on siellä hyvin pieni toimija

Joka tapauksessa raportointi tulisi olla eri liiketoiminta-alueista hyvällä tasolla

Alla Tecnotreen Chief Product Officer kertoo näkemyksiään AI:sta.
Mielestäni kohdassa 3.10 mainittu vapaasti suomennettu “Valtaosa CSP:stä vielä etsii niitä käyttötapauksia, joissa AI voisi heitä auttaa, seuraavat 12 kk tulee olemaan mielenkiintoista.

Olen koittanut näitä käyttötapauksia metsästää ja tämä kertoo mielestäni, että mitään selkeitä käyttötapauksia ei ole löydetty ja AI-termillä on koitettu saada nostetta yrityksen imagoon.

AI-käyttötapausten ansaintalogiikka on oltava täysin selvä, onhan kyseessä ainoastaan todennnäköisyyslasketa eikä varsinainen “äly”

Microsoftin Copilotin ansaintamahdollisuudet ovat selkeät.

NVIDIA:n ansainta perustuu siihen, että 2023 kuukausia koulutettu ChatGPT näytti, mitä valtavalla datamäärällä voi saada aikaa. Se aiheutti valtavan kysynnän suorituskykyisille suorittimille

Yhtä selkeät on oltava Tecnotreen AI-käyttötapausten ansaintalogiikka

8 tykkäystä


1 tykkäys
3 tykkäystä

Radian on tuo “Tier 1 Mortage insurance firm (USA)”. Liikevaihto vuonna 2023 oli noin $1,24 miljardia. Erittäin kannattava, nettotulos 46%. https://www.radian.com/ Myy asuntolainoihin liittyviä vakuutuksia ja muita palveluita.

2 tykkäystä

Kutsu varsinaiseen yhtiökokoukseen 2024.pdf (tecnotree.com)

Tässä perustelut käänteiselle splitille: Mahdollistaisi osinkojen maksamisen.

Ostamalla yhden Tecnotreen osakkeen voi saada 1900% tuoton, kunhan pystyy tekemään tämän ilman välityskuluja. Perjantain päätöskurssilla tämä on huima 5 euroa ja 46 senttiä. Eikös Nordealla ollut alle 800 euron kaupoissa 1% välityspalkkio. Välityspalkkiot huomioiden mahdollisuus tehdä 5,40 euroa voittoa (1879%). Mahdollisuus kansanosakkeeksi.

image

image

image

Mutta miksi on näin kova tahto maksaa mitätöntä osinkoa? Miksi valtuus olisi voimassa vuoden (noin)? Ja miksi täsmäytyspäivä vasta syyskuussa? Haluaako yhtiön vain järjestää shown sijoittajille?

17 tykkäystä

Meneekö tämä näin eli 1:llä saa ikäänkuin 20? Op:lla on ainakin 1% kulut ja ilmeisesti Nordeallakin. Koska 1kpl maksaa niin vähän, näyttää Op:n laskuri että kulut pyöristyy nollaan.

1 tykkäys

Minä maallikkona katson seuraavia lukuja vuodelta 2023.

Oman pääomantuotto kohtuu hyvä 13,4%
Sijoitetun pääoman tuotto hyvä 16,9%
Tilauskanta nouseva hyvä 80,2 miljoonaa euroa
Liikevaihto nouseva hyvä 78,4 miljoonaa euroa
Omavaraisuusaste hyvä 67,5%

Numerojen valossa Tecnotree vaikuttaa kelpo yritykseltä, ainoat miinukset ovat toiminnan maantieteellinen riski ja siitä seuraavat tulojen viivästykset, jopa keskimääräistä suuremmat luottotappiot.

4 tykkäystä

Omia syitä mikä sai aikoinaan myymään osakkeet

  • Osake tulee dilutoitumaan. Sekoilua annissa🤯
  • Rahavirta ei kotiudu
  • Johdon ylimalkaiset palkkiot
  • Selittetyä osarihaastateluissa, “kyllä rahat tulee ihan kohta”.
  • Asiakas riippuvuus muutaman katto-operaatorin osuus suuri.
  • Maariskit ja valuutta riskit

Ja lisätään vielä. En ymmärrä riittävän hyvin mikä on tuote ja miten liiketoiminta toimii.

16 tykkäystä

Kyllä. Itse vastustan käänteistä splittiä, koska vastustan osinkojen maksamista näillä osakkeen arvostustasoilla. Jos yhtiöllä olisi nyt varaa (ei ole annettu sellaista tietoa) supistaa omaa pääomaansa, se pitää tehdä omien osakkeiden ostamisen ja mitätöinnin kautta.

Suuromistajan osinkoeuro on 0,70 € piensijoittajalle. Tasa-arvokysymys. Pienomistajien syrjiminen on vihdoin lopetettava. Erkki Sinkolle terveisiä.

13 tykkäystä

Samaa mieltä, että omien osto olisi ollut järkevämpää. Mutta tässä varmaan rakennetaan sijoittajatarinaa, että Tecnotree tulee maksamaan jatkossa kasvavaa osinkoa vaikkakin hyvin maltillista. Suomessa ja suomalaisille osakkeenomistajille sillä tuntuu olevan parempi kaikupohja ja ehkä sitten parempi omistaja-arvoa luova vaikutus kurssinousun myötä.

5 tykkäystä

Onnittelut! Uskon että moni muu on myynyt koska ei ole kestänyt katsoa pääoman tuhoutumista 1,7€ ->> 0,3€

Nyt sitten ollaan katkeria ja dissataan. Sellaista on sijoittamisen psykologia.

Kuitenkin ollaan paljon paremmassa tilanteessa kuin 2021 elokuussa, mutta tunteet estää monia sijoittajia tekemästä järkeviä päätöksiä.

16 tykkäystä

Tätä olen täällä ihmetellyt, miten firman houkuttelevuus voi olla nyt niin paljon heikompi kuin velkasaneerauksesta pois pääsyn aikaan.
Itse ostin silloin ensimmäiset erät 0.7-0.75€ alueelta ja tänä vuonna ostin seuraavat 0.27-0.3€ alueelta.

Mielestäni tarina menee hienosti eteenpäin ja uskon saavani vielä kelpo vastinetta käsien päällä istumiselle. Mentalitaalipuolta on harjoiteltu hyvin muidenkin hypeosakkeiden kanssa. Ei muutenkaan jaksa kokoaikaa seurata kursseja, yrityksen toiminta kiinnostaa enemmän.

IMO firmalla menee nyt paremmin kuin kolme vuotta sitten ja isossa kuvassa menossa kokoaja parempaan suuntaan.

12 tykkäystä

3 vuotta sitten ei olisi tullut kuuloonkaan maksaa osinkoja. Vaikka mielestäni osinkoja ei kannattaisi vieläkään maksaa siksi, että yleisesti on järkevämpää laittaa kaikki rahat kehitykseen. Odotan innolla yritysostoa, josta kovasti ovat puhuneet.

4 tykkäystä

Tärkeitä päivämääriä Tecnotreen sijoittaja sivulta.
Tässä taas eri maksupäivä?

|Ilmoittautuminen ja ennakkoäänestys alkaa|26.3.2024 klo 10:00|
|Yhtiökokouksen täsmäytyspäivä|3.4.2024|

|Ilmoittautuminen ja ennakkoäänestys päättyy*|8.4.2024 klo 16:00|
|Yhtiökokous|15.4.2024 klo 15:00|
|Alustava osingonmaksun täsmäytyspäivä|12.6.2024|
|Alustava osingon maksupäivä|19.6.2024|
|Yhtiökokouksen pöytäkirja saatavilla viimeistään|29.4.2024|

3 tykkäystä

Tämä osinko on sinänsä merkityksetön ja näyttää lievältä hapuilulta. Sen merkitys on kuitenkin se, että tämä on (toivottavasti) signaali siitä että yhtiö ei näe riskiä siitä että se ajautuisi likviditeettikriisiin, valuuttariskien tai saatavien suhteen.Tätä pelkoa on kuitenkin nähdäkseni osakkeen hinnassa melkoisesti. Toisin sanoen, merkittävää tervehtymistä olisi putkessa.

Q1 julkistuksessa ja yhtiökokouksessa kuulemme lisää, mutta pidän tätä, kuten sanoin, hiukan höpsöä ilmoitusta ensimmäisenä positiivisena uutisena yhtiöstä pariin vuoteen jonka perusbisnes kuitenkin näyttäisi olevan terveellä pohjalla.

Jos näin olisi, on siinä merkittävää potentiaalia kertoimien ekspansiolle.

12 tykkäystä

En tiedä oliko tämä kohdistettu minulle vai yleisesti.

Henkilökohtaisesti voisin kommentoida niin, että vaikka tämän yrityksen omistamisesta tuli karkeasti -50% tappiot sain tästä kuitenkin paljon oppia. Tappiot kuuluu tähän lajiin ja niitä kuuluu sietää. Oman myynnin jälkeen kurssi on lasketut näköään ~40%. Onko yhtiö tuona aikana sitten mennyt eteenpäin? En osaa arvioida.

Yhtiö ei siis täyttänyt omia yhtiökohtaisia kriteereitä. Liikaa riskejä ja redflagejä vaikka kuinka potenttiaalia olisi. En halua kantaa tiettyjä riskejä. Ostaessa en vielä osannut ajatella ja analysoida yhtiöitä yhtä hyvin.

Ja tämä ei ole mitään dissaamista ketään kohtaan. Kannustan vain kaikkia itsenäiseen ajatteluun ja pohtimaan mitkä on riskit ja mahdollisuudet mitä haluaa kantaa?

13 tykkäystä

Tämä taitaa olla oikeasti syynä siihen käänteiseen splittiin. Sitä vain osinkojen varjolla yritetään myydä. Onhan suomalaiset sijoittajat yleensä sokeina kun näkee osinkoja. Osingot on samaa kuin sormus klonkulle. Tämän takia veto on tosi fiksu ja meille ehkä hyväuskoisuuden takia ansaittukin Toijalan hevonen. Sitä varmaan pohdittu että jos tehdään liian iso käänteinen splitti esim 100->1 niin sitä voidaan enemmän hyödyntää. Tämä sopivasti antaa turvamarginaalia ettei kurssi enää menisi alle euron. Kun osakkeen hinta menee liian alas ettei warrenteista hyötyisi, tehdään temppuja.

Lisäksi jokaiselle Velkakirjan haltijalle annetaan 100 000 Liikkeeseenlaskijan osakkeiden merkintään oikeuttavaa warranttia kutakin Velkakirjaa kohden. Kukin warrantti oikeuttaa yhteen Tecnotreen osakkeeseen. Warranttien perusteella merkittävien osakkeiden merkintähinta on 0,90 euroa osakkeelta. Warrantit ovat voimassa 5 vuotta.

7 tykkäystä

Alla on @Roni_Peuranheimo;n kommentti Tecnotreen hallituksen ehdotuksesta osakkeiden yhdistämisestä ja pienen osingon jakamisesta. :slight_smile:

Ehdotettu osinko on erittäin pieni, eikä sillä ole käytännön merkitystä Tecnotreen taloudelliseen asemaan tai sijoittajan saamille tuotoille. Yhtiön keräämien vaihtovelkakirjojen valossa osingonmaksun järkevyys nykytilanteessa on mielestämme jossain määrin kyseenalaista. Osingon pieni koko huomioiden uskomme yhtiön pyrkivän signaloimaan ehdotuksella luottamusta sen taloudelliseen asemaan ja tulevaisuuden kassavirranluontikykyyn. Osingonmaksu on ehdollinen osakkeiden yhdistämiselle.

7 tykkäystä

Tämä asia menee varmaankin uuteen malliin?

Lisäksi jokaiselle Velkakirjan haltijalle annetaan 100 000 Liikkeeseenlaskijan osakkeiden merkintään oikeuttavaa warranttia kutakin Velkakirjaa kohden. Kukin warrantti oikeuttaa yhteen Tecnotreen osakkeeseen. Warranttien perusteella merkittävien osakkeiden merkintähinta on 0,90 euroa osakkeelta. Warrantit ovat voimassa 5 vuotta.

Tämäkin x20?

9 tykkäystä