Tecnotree sijoituskohteena

Kiitos @Roni_Peuranheimo vastauksesta :blush:

Yli yön nukuttuani nenässäni haisee edelleen pimitys ja kusetus Tecnotreen suunnalta. Ainoa raporteissa julkistettu tieto tästä yrityskaupasta on 2023 tilinpäätöstiedotteessa kerrottu “Ennakko yritysostoa varten” 2,0 MEUR ja eilen webcastissa näkyvä 3,0 Meur. Kaikki muu tieto tästä on saatu Roni sinun tekemissä johdon haastatteluissa:

  • On kerrottu 2023 tilinpäätöksen jälkeen, että ostettuja IP-oikeuksia käytetään Tecnotreen ohjelmistoissa.
  • Q1 2024 yhteydessä kerrottiin Due Diligencen valmistuvan Q2 aikana.
  • eilen kerrottiin yrityksen nimi “Pericius Technologies”.
    image
  • Q2 webcastissa kerrottiin, että ostettu softaa (IP-oikeuksia?) ja loppukauppahinta on 3 Meur.

Siis yllättäen ei ostettukaan yhtiötä vaan pelkästään softaa. Miksi sitten alla rahavirtalaskelmassa lukee “Ennakko yritysostoa varten”? Nyt ei puheet ja raportit täsmää keskenään :exclamation:

Huomatkaa myös rivi “Investoinnit kolmansien osapuolien ohjelmistoihin”. Sellaista ei ole ennen vuotta 2023 esitetty. Q4 2023 tuonne investoitiin 0,5 Meur ja koko vuonna yhteensä 2,0 Meur. Tecnotree on siis yritysostoihin ja IP-oikeuksiin upottanut 4,0 Meur vuonna 2023 ilman mitään tarkentavaa tietoa missään raportissa tai tiedotteessa.

Vuonna 2024 on kirjattu 1,1 Meur “Investoinnit kolmansien osapuolien ohjelmistoihin”. Eli yhteensä jo 5,1 Meur investointeja yritysostoihin ja IP-oikeuksiin. Jos Pericius Technologies ostokset ovat tästä 3,0 Meur, niin mitä ovat loput 2,1 Meur?

Taseeseen on ilmestynyt uusi rivi eilen saatuun Q2 2024 raporttiin: Aineettomat hyödykkeet - ulkoiset. Tänä vuonna tuo summa on kasvanut 3,3 Meur (9,6-6,3). Kuinka tuo voi olla mahdollista, kun rahavirtalaskelmassa on kolmannen osapuolen ohjelmistoihin investoitu vain 1,1, Meur? Ei täsmää tase ja rahavirtalaskelma :exclamation:

“100% suomalaisen” yrityksen on ollut tapana julkistaa yrityskaupat ja kertoa kauppahinta, henkilöstön määrä, liikevaihto ja liikevoitto muutaman vuoden ajalta. Näillä tiedoilla sijoittajat voisivat arvioida kaupan onnistumista ja taseeseen syntyvän liikearvon (goodwill) määrän. Mitään tällaista Tecnotree ei ole esittänyt ja näin laiminlyö velvoitteensa omistajiaan kohtaan.

Sitten tämä “Pericius Technologies”. Yritys on perustettu vasta syyskuussa 2021 PERICIUS TECHNOLOGIES PRIVATE LIMITED - Company, directors and contact details | Zauba Corp.

  • Kuinka on mahdollista, että tällaisella yrityksellä syksyllä 2023 oli myytävää omaisuutta 3,0 Meur arvosta?

Linkedinin mukaan Periciuksella olisi kymmeniä työntekijöitä (24) Pericius Technologies: People | LinkedIn

  • Näistä vain 15 profiili on julkinen
  • 10 profiilissa lukee “Open to work” eli ovat jo saaneet saaneet potkut tai irtisanouteneet.
  • loppujen 54 henkilön profiili ei ole julkinen
  • Osa on entisiä Tecnotreen työntekijöitä ja osa on jo nykyisiä Tecnotreen työntekijöitä.
  • Padman mielestä ostettu yritys oli pieni. Jokin en nyt täsmää. Miksi Padma puhuu ostetusta yrityksestä ja CFO puhuu ostetuista ohjelmistoista :interrobang:

Periciuksen sivuilla ei ole mitään mainintaa Tecnotreestä. Pericius | Leaders in Emergent Technology & Consulting Ei tämä näytä yritykseltä, joka olisi juuri ostettu. Yhtiö myy edelleen ohjelmistoja. Kenen ovat IP-oikeudet, jos Tecnotree ne on juuri ostanut :interrobang:

Onko käynyt niin, että Tecnotree on ilman Periciuksen lupaa käyttänyt omissa ohjelmistoissaan Periciuksen ohjelmakomponentteja, ja Pericius on uhannut oikeustoimilla? Miksi muuten olisi maksettu viime vuonna 2,0 Meur ennakkoa? Onko tänä vuonna vain jatkettu neuvotteluja ja sovittu vielä 1,0 Meur lisämaksu ja vältetty oikeustoimet? Hissuttelua aiheen ympärillä viittaa juuri tähän.

Tästä kaikesta välittyy kuva, jonka mukaan Tecnotreesta on pumpattu ulos 5,1 Meur joillekin ulkopuoliselle taholle. Kertokaa nyt Tecnotree oikeasti, mitä olette ostaneet. Yrittäkää ymmärtää, että sijoittajien luottamus yhtiöönne sulaa näillä esityksillä. Sekö on tarkoituskin, jotta VVK:lla saa kaapattua mahdollisimman paljon osakkeita? :broken_heart: :mending_heart: :broken_heart: :mending_heart: :broken_heart: :see_no_evil: :hear_no_evil: :speak_no_evil:

112 tykkäystä

image

Loppuvuoden pitää mennä aika hyvin ohjeistukseen pääsemiseksi. Liikevaihdon kasvu 29-40% ja liikevoiton kasvu 118-142% alkuvuoteen verrattuna.

3 tykkäystä

On tuo liikevaihto historiallisestikin keskittynyt enemmä loppuvuoteen…

5 tykkäystä

image

Olet oikeassa. Ohessa loppuvuoden luvut 2022 ja 2023. Liikevaihto-ohjeistus vaikuttaa realistiselta. Liikevoitto-ohjeistus aika haastavalta.

3 tykkäystä

Firmaa voi aina kritisoida ja asioita voi tehdä aina paremmin. Rajansa kuitenkin ruoskinnallakin. Mielestäni TT on parantanut monia asioita. Ylisuuriin palkkioihin puututaan ja saamisia on alettu saada paremmin kotiutettua.

Pidän isona asiana sitä, että HCLTechin kaltaiset jätit luottavat Temmiin ja alkavat tehdä yhteistyötä. Eiköhän heilläkin jokin rima ole, kenen kanssa leikkiin ryhtyyn. TT on saanut mukavasti uusia kumppaneita.

Sokerina pohjalla Padman kommentti, että syksyllä saattaa tipahtaa uutta diiliä P-Amerikkaan. Sieltä saa varmasti myös hyvin maksavia asiakkaita.

11 tykkäystä

Tecnotree ohjeistaa:
Free Cash Flow of EUR 2-5 million in H2 2024 (Free Cash Flow = Operating Cash Flow
– Capital expenditures)

Q2 2024 Tecnotree raportoi:
Positive free cash flow of EUR 0.8 (-0.8) million

Yritän ymmärtää kuinka Tecnotreen raporteista saa "free cash flow " laskettua. Onko se käytännössä:

Net cash flow from operating activities
– Investment on tangible and intangible assets
– Investments on third party software
– Advance for Acquisition

Jos noin, niin vapaa kassavirta kiintein valuuttakurssein oli:
2023 -9,7 Meur
Q2 2024 0,8 Meur
H1 2024 -3,8 Meur

Jos H2 ohjeistus pitää, niin koko vuoden 2024 vapaa kassavirta olisi -1,8 Meur - 1,2 Meur. Eli voidaan odottaa noin nollaa vapaaksi kassavirraksi kuluvalle vuodelle. Valuuttakurssitappiot sitten vähentävät tuotakin. Ei mielestäni anna aihetta kädentaputuksille. Ruoskintaa tarvitaan, jotta sijoittajat ymmärtävät, mihin ovat sijoittaneet. Sijoittajille jakokelpoista rahaa ei tule tänäkään vuonna. Siitäkin huolimatta johtoa palkitaan erittäin avokätisesti. Ei paljon auta, että hallituksen palkkiota lasketaan 35%. Leikitän, että 35% alennus tulee vuoden 2023 palkkiotasoon. Hallituksen palkkiot olisivat noin 0,380 Meur vuonna 2024.

@Pohjolan_Eka, Other operating expences on avattu vuosikertomuksessa. Näissä kvartaaliraporteissa vastaavaa esitystä ei ole. Q2 2024 kertynyttä summaa -7,9 Meur voi verrata tähän:

Aika iso “Other expenses” 6 Meur jäi viime vuonnakin avaamatta tarkemmin. Voidaan vain todeta, että sama meno jatkui kuin vuonna 2022. Tähänkin kohtaan kaipaan TT:tä tarkempaa raportointia.

Other operating expenses on tänä vuonna kasvanut sekä absoluuttisesti että suhteessa liikevaihtoon. Kun yhtiö itse mainostaa kulukuuria, niin vähän oudolta näyttää. Juu, henkilöstökuluissa on säästetty 1 Meur H1 2023 verrattuna, mutta samaan aikaan nämä muut operatiiviset kulut ovat kasvaneet 1,8 Meur.
image

@Pohjolan_Eka, kyselit myös, mistä koostuu “Adjustments of the result” 4,4 Meur. 2023 vuoskarissa on eritelty. Yksi iso erä viime vuonna oli valuuttakurssitappiot.
image

Q2 2024 Adjustments of the result menee näin:

  • valuuttakurssitappiot 0,8 Meur
  • poistot 2,3 Meur
  • tuloverot 0,8 Meur
  • muut oikaisut 0,5 Meur (näin itse päättelin)
    Yhteensä 4,4 Meur.

Sopivasti vapaa kassavirta on 0,8 Meur. Sekin on hävitetty saman suuruisilla valuuttakurssitappioilla.

40 tykkäystä

Kiitos avusta!

Mulle ei vielä ihan täysin aukea. Eli tuolla on tullut paperitappioita valuuttakursseista ja niillä ei kuitenkaan ole ollut kassavirtavaikutusta, joten ne voi oikaista pois? Jos nuo valuuttakurssitappiot on joku johdannaissuojaus millä ei ole kassavirtavaikutusta, niin eikö se silloin mene arvonalenemaan? Jos kyseessä on valuuttakurssitappiot, niin miksei niitä merkitä rahavirtaan rivillä nimeltä "valuuttakurssivoitot/tappiot?

Miksi tuolla muuten on rahoitustulot ja kulut rivinä kahteen kertaan liiketoiminnan rahavirran alla?
Jos pitää mutuillla, niin luulisin, että ylemmällä tarkoitetaan korkokulut ja muut rahoituskulut, sekä korkotuotot jne. Alemmalla tarkoitetaan rahoituseriä eli liiketoiminnasta maksettuja korkoja?

Eli tilkkarilla on mennyt nyt rahoitustuotot/kulut sekä rahoituerät laskelmassa sekaisin?
Ei ole ikinä tullut vastaan tapausta että firmalla olisi kaksi samannimistä riviä rahavirtalaskelmassa.

kuva

Eikö valuuttakurssit pitäis näkyä tässä lopussa, eikä liiketoiminnan rahavirrassa, ellei kyse ole jostain suojauksesta?

Tää on kyllä yhtä päänsärkyä tää Tecnotreen rapsan lukeminen:


kuva

28 tykkäystä

Kyllä, päänsärkyhän näistä tulee. En osaa selittää. Tecnotreellä on tapana esittää lukuja ilman valuuttakurssitappiota ja -voittoja. Tuollainen perinne on tainnut olla kymmenkunta vuotta. Ohjeistuksetkin annetaan kiintein valuuttakurssein.

8 tykkäystä

Siis miten voi alle 100 miljoonan markkina-arvon firma hävitä 10 miljoonaa euroa valuuttakurssitappioihin ja vielä ilman että kukaan saa potkuja? En usko hetkeäkään, että tämä voi pitää paikkaansa. Tunnetusti Afrikassa ja Lähi-idässä jos haluaa kauppaa niin pitää maksaa lahjuksia, mutta yleensä ne kikkaillaan jollain tavalla “konsultointikuluiksi”. Et sä oikeesti voi länkkärimicrokäppinä pokkana kirjata yli 10% markkina-arvosta valuuttakurssitappiota :smiley:


kuva

Eikä Tecnotree tietenkään sovella EU-maiden standardeja, kun rahoitusriskeistä on kyse :joy:

kuva

34 tykkäystä

Ei yksittäisiin otsikkoihin kannata useinkaan kiinnittää liikaa huomiota. On esimerkiksi ihan yleinen tapa luokitella osa liiketoiminnasta lopetetuksi toiminnoksi vaikka mitään ei ole lopetettu. Yleensä näissä toi osa liiketoiminnasta myydään tai jotain muuta vastaavaa.

2 tykkäystä

Milloin olet nähnyt 100% intialais-suomalaisen yhtiön, joka ei kuseta? Tämä yhtiö ei ole toistaiseksi tehnyt mitään muuta kuin kerännyt rahaa yliampuvilla lupauksilla. Yhtiön toimitusjohtajan on kerrottu sijoittavan ihan pirusti yhtiöön, joka on maksanut pirusti toimitusjohtajalle optioilla, joiden arvot ovat olleet ihan jäätävän alhaisia. “We are 100% finnish company”, but running by 100% indish capital destroyers.

41 tykkäystä

Taisin joskus kirjoitella että en yllättyisi jos tässä on taustalla johdon kuvio jossa ensiksi firman rahat kupataan erilaisten kehittyvien maiden sivubisneksien kautta ja sitten joskus firma lunastetaan puoli-ilmaiseksi pois pörssistä kunhan kurssi on saatu tarpeeksi alas.

Eli kun myyntisaamisia alaskirjataan, rahaa häviää valuuttatappioihin jne niin ne on hyviä selityksiä tuulipuvuille jotka vaan kuola valuen katsoo PE-kertoimia, toimarin lupauksia ja raportoituja tuloksia, se ettei kassaan juuri tule rahaa ei paljoa haittaa. Johonkin se raha menee, en tosiaan olisi yllättynyt jos raha päätyisi mutkien kautta johdolle.

Niin ja kun täällä nyt joku kehtasi jo kehua miten ylitsevuotavaan palkitsemiseen on puututtu niin toimarin palkka lienee edelleen suurempi kuin esim. Nesteen toimarilla.

33 tykkäystä

Samaa mieltä.

Teknopuusta yksi pointti mikä jäänyt vähälle huomiolle.
Teknopuuta usein kritisoidaan kehitysmaissa toimimisesta, mutta kehitysmaissa on myös kasvumahdollisuuksia huomattavasti enemmän kuin vaikkapa kotoisella EU alueella. Valuuttariskit ja kaupankäynnin haasteet Afrikassa ja lähi-idässä on teknopuulle ollut ongelma, mutta näissäkin varmasti päästään eteenpäin uuden laskutussysteemin myötä.

6 tykkäystä

Tecnotreen johdolla saattaa olla kykyä vaikuttaa Nairan kurssiin tai ainakin ennakoida sitä…. Tecnotreen pääomistajat siirtää rahojaan firmaan 20 miljoonaa. Tai ehkä ei sittenkään, vaan pelkästään paperilla, koska voi olla, että tilintarkastaja on mukana kusetuksessa. Toisaalta olisivat voineet ostaa firman viisi vuotta sitten ulos pörssistä 25 miljoonalla+olematon preemio…. Ehkä kuvio on, että Padma ja Fitzroy ovat kusettaneet Kakkosta 15 miljoonalla. (Hammaren mukana kusetuksessa, pakko olla). Ai niin, Padma myi Kakkoselle vaihtovelkakirjoja, mikä tarkoittaa, että myös Kyösti mukana kusetuksessa (vaikka se ei taloudellisesti ole hänelle järkevää). Aika paljon pääomistajat näkevät vaivaa kaapatakseen firman tuulipuvuilta, joka tekee tulosta vain paperilla, eikä ole oikestaan minkään arvoinen…vai onko?
Toki pääomistajat ovat hyväksyneet maksamaan osakkeista 11,4€ /kpl 06/2026 ,mitä ei varmaan tartte maksaa, kun tuulipuvut hakkaa hinnan sentteihin ja mahdollistaa pääomistajien ”valtauksen”
”Tämä yhtiö ei ole toistaiseksi tehnyt mitään muuta kuin kerännyt rahaa yliampuvilla lupauksilla” Niin kenen rahaa? :joy:

29 tykkäystä

VVK:n haltijoiden edun mukaista on, että osakekurssi on mahdollisimman matalalla VVK:n vaihtoaikana 22.6.2026 - 22.6.2028 tai sitä ennen, mikäli Tecnotreestä tehdään ostotarjous tai Tecnotree poistuu Helsingin pörssistä. Varsinkin tämä jälkimmäinen olisi hyvä syy antaa osakekurssin madella toistaiseksi. Pääomistajilla itsellään voi olla toki aikeena ostaa Tecnotree pois pörssistä. Silloin on hyvä, ettei osakekurssi ole kovin korkealla. Mutta ilman tuota kaappaustakin VVK:t ovat hyvä diili.

Yhtiölle on merkityksetöntä, mikä yhtiön osakekurssi on, niin kauan kuin Tecnotreellä ei ole lisärahoitustarpeita eikä aikeita ostaa toisia yhtiöitä käyttäen maksuvälineenä omia osakkeita. VVK:t ovat yhtiölle erinomainen diili. Korko on 0,01% ja “luottolimiittiä” on vielä 20 Meur jäljellä.

Eli VVK:t ovat joka tapauksessa hyvä diili sekä niiden haltijoille, että yhtiölle itselleen. Huonompi diili muille osakkeenomistajille.

On kai aika selvää, että pääomistajat (Fitroy, Ravichander, JKK ja Hammarén) pitävät yhtiötä hyvänä sijoituksena, koska ovat ostaneet sen osakkeita ja VVK:ta. Näiden sijoittajien ei tarvitse saada yhtiöstä tuottoa tänä vuonna eikä ensi vuonna. Riittää, että vuosituotto keskimäärin ylittää heidän itse asettaman tuottovaatimuksen heidän omalla sijoitusjänteellä, joka lienee useita vuosia.

Epämiellyttävää :face_vomiting: tässä kaikessa on, että pääomistajilla on meitä tuulipukuja parempi mahdollisuus keskustella yhtiön johdon kanssa ja saada sisäpiirin tietoa. Kuuluvat itse sisäpiiriin. Täällä foorumilla me keskustellaan vain julkisten tiedonmurusten varassa. Emme tiedä kaikkea. Emme tiedä, kusetetaanko.

Pääomistajatkin ovat vain ihmisiä ja erehtyväisiä. Toivoa voi, että ovat rehtejä eivätkä erehdy :pray:

28 tykkäystä

Firmalla on ollut kova vauhti päällä viimeiset kolme vuotta. Ulos saneerauksesta. Liiketoimintamallin aika kokonaisvaltainen uudistaminen, agressiivinen tuotekehitys ja uusien diilien solmiminen. Liiketoiminnassa on kuitenkin saavutettu mielestäni hyvin se, mitä on luvattu (vuosikertomuksen tj osioita kun selailee). Nairan devalvaatiolle ja siltä suojaamiselle johto ei olisi voinut mielestäni mitään. Se missä on menty pahasti metsään on VVK ja ilmeisesti myös liiketoimintakaupat taustalla. VVK:n osalta vaikuttaa, että pahin ketku on ollut suomalainen professori Wilenius, joka on kyllä vedättänyt muita pääomistajia ( todennäköisesti ei tahallaan vaan tyhmyyttään). Liiketoimintakaupoissa ja siihen liittyvässä sopimisessa johto on epäilemättä epäonnistunut. Lähi-idässä, Intiassa jne diilien tekeminen vaatii taitoa ja on selvää ettei hommia kättelemällä sovita. Voisi kuvitella, että Hammaren olisi hallituksessa tuonut kompetenssia tähän🤷‍♂️ Mielestäni kuitenkaan kenenkään etua ei palvele Tecnotreen matala kurssi. Tahallinen yhtiön vahingoittaminen valtauksen takia pääomistajien taholta tuntuu kaukaa haetulta ja epäloogiselta. Alhaisen kurssin takia Tecnotreen on mahdotonta tehdä mitään isoja liiketoimintakauppoja tai ottaa vastaan jäkevää ostotarjousta, joka olisi lähelläkään sitä hintaa mitä pääomistajat hakevat. Oikeastaan pidän hyvänä asiana,että firmaa ei voi ulkopuolelta helposti ostaa ulos, koska suurten omistajien intressi ja aikajänne sijoitukselle on pidempi, kuin piensijoittajilla.

6 tykkäystä

Saanko kysyä, miksi olet lähtenyt firmaan sijoittamaan? Onko sinua jotenkin johdettu harhaan vai…? Kiitos kuitenkin hyvistä mietteistä, joissa mukana myös perusteluja.

5 tykkäystä

Joka osarin jälkeen alkaa sama juttu. Kaivellaan jokainen rivi ja saadaan irti se, että “firma kusettaa”. En kyllä oikein usko. Kehittyvissä maissa on vain hieman erilaista se liiketoiminta kuin meillä täällä pohjoisessa!

Ja sitten se itselle merkittävin juttu, omistajalista. Nytkin siellä tosiaan Kakkonen, Kaloniemi, Mandatum, Henki-Fennia, OP-Henkivakuutus, 4Capes, yms. Ei voi olla, että kaikki nuo ammattilaiset sijoittaisi silmät kiinni ja hyvässä uskossa vaan.

19 tykkäystä

Myönnän, että omiin muroihin kuseminen on tyhmintä, mitä voi tehdä. Sitä makua loiventaa ainoastaan se omalla kohdalla, että olen yksi niistä pitkään mukana roikkujista. Tämän vuoksi suokaa anteeksi vulgaarinen ulosanti.

Mutta kyllä tässä touhussa hermot on kireällä. Softakehitys aitoa SaaS:ia kohtaan on hidasta lihapadan paistoa uunissa. Myyntilaskutusehtojen luominen naurettavaa, ellei vika ole toimitussisällön virheistä (maksuehtojen noudattaminen). Työvoima täysin intialaisia kehityksessä. Padma haalii täysin ulkoisen viestinnän. Oma tytär myyntijohtajana - missä tulokset/mikä lie palkka? Kirjanpito täynnä mustia aukkoja. Rahoitus hoidetaan jopa läpinäkyvästi sisäpiirin etuna. Yrityskaupat tehdään luokattomasti - viimeisin hyvä esimerkki - AI:n kantava hahmo pääsee ulos viemään osaamisensa IBM:lle.

Mistä muusta on kyse kuin ihan luokattoman huonosta yritysjohtamisesta kautta vertikaalin?
Ja nyt sitten kasvu tuleekin lännestä? Ok, murot on lautasella.

Miksi kommentoin näin? Olen naivi ja kuvittelen, että joku sisäpiiristä tätä palstaa seuraisi ja heräisi miettimään.

50 tykkäystä

Olen sijoittajana, koska näen kassavirtapotentiaalin. Olisin toki toivonut, että potentiaali olisi jo tänä vuonna realisoitunut, mutta vuodet 2025-2028 kelpaavat myös. Siksi en nykytiedoilla ole myymässä.

Ai miksi kirjoittelen kriittisesti. Se on omistajan oikeus. Epäkohdat on nostettava tapetille. Jos joku lakaisee ne maton alle, olen myös valmis nostamaan maton kulmaa kaikkien nähtäville. Osakkeenomistaja etu on korjata epäkohdat, vaikka osakekurssi siitä kyykkäisi. Eipä haittaisi, vaikka @Alex_af_Heurlin1 hieman tutkisi Tecnotreen johdon ja hallituksen toimia.

81 tykkäystä