Tecnotree sijoituskohteena

Tässä on Ronin yhtiöraportti Teknopuusta. :slight_smile:

Tecnotreen Q2-avainluvut jäivät ennusteistamme. Kassavirta koheni odotetusti alkuvuodesta ja yhtiö antoi loppuvuoden osalta kassavirtaohjeistuksen. Vapaa kassavirta on kuitenkin jäämässä niukaksi tänäkin vuonna, mihin peilattuna emme näe osakkeen riski/tuotto-suhdetta erityisen houkuttelevana. Laskeneiden ennusteidemme ja osakekannan kasvun myötä laskemme tavoitehintamme 5,5 euroon (aik. 6,0 euroa) ja toistamme vähennä-suosituksemme.

Rapsasta lainattua:

Vaikka Q2:n rahavirta oli selvästi alkuvuotta parempi, kassavirta ei edelleenkään heijastanut lähellekään yhtiön tulosta. Myös ensimmäisen vuosipuoliskon osalta vapaa kassavirta on yhä pakkasella (-3,8 MEUR). Kassavirtaan liittyvistä rakenteellisissa haasteissa ei nähdäksemme olekaan vielä havaittavissa selvää paranemista yhtiön tämän vuotisesta kassavirta-fokuksesta huolimatta. Kassavirran parantumisen kannalta keskiössä on edelleen saamisten keruun nopeutus, valuuttatappioiden supistaminen sekä kustannussäästötoimenpiteet.


Tämä kiinnostanee myös joitain:

14 tykkäystä

Olen yrittänyt tässä nyt tässä keskustelussakin selvittää itselleni tuota VVK-asiaa ja tämän hetken kurssia. Joku osaavampi voisi (vielä kerran) vääntää rautalangasta mitä tässä tulee tuon VVK-kuvion suhteen tapahtumaan. Nyt lähinnä mietin, että tuleeko osake dilutoitumaan tms. tässä jatkossa ja miten tämän hetken kurssi nyt sitten jatkoa ajatellen näyttäytyy. Onko siis edelleen kallis? Jos nyt sitten unohdetaan nuo perinteiset tunnusluvut ja muut mahdolliset sekoilut sekä mahdolliset pörssistä pois lunastaminen, joista tulee toivottavasti selvyys. Jotenkin tämän palstan mukaan tilanne on sellainen, että tässä kuviossa pääomistajat hyötyvät ja pienosakkaat maksavat. Mutta en oikein ymmärrä itse tilannetta. Tässä nyt pitää pähkäillä mitä omille osakkeilleni teen. Lisäänkö, myynkö vai istunko possan päällä, kunnes asiat selkenevät.

On tämä muuten yllättävän sakean oloinen soppa, etenkin jos tätä keskustelua lukee. Vakavasti harkitsen koko possan myymistäkin, kun ei ole ollenkaan sellainen sijoitus mistä oikeasti ymmärtäisin. Tai ainakaan näistä taustakuvioista mitä tässäkin on tuotu ilmi monelta kantilta.

3 tykkäystä

Joku voisi laskea tämän oikean kassavirtatuloksen ja laittaa sen graafiin vaikka viimeiseltä kymmeneltä vuodelta.

Yhtiö on kyllä sekasotku, jossa omistusten suhteita hankala hahmottaa. Tästä kyllä olisi hyvä saada kaikille sijoittajille ja yhtiön omallekin väelle läpileikkaus rautalankaan väännettynä, että missä mennään. Mikä on yhtiön tilanne kaikkinensa.

1 tykkäys

Mä ilmaisin tuon edellisen virheellisesti ja aiheutti hieman sekaannusta. Pahoittelut… Padma on siis tappiolla noin 9 miljoonaa ostojensa kanssa. Siihen voi toki lisätä VVK:hon sidotun 12 miljoonan pääoman, jolle olisi saanut ihan kivan korkotuoton markkinoilta kolmessa vuodessa.

2 tykkäystä

Täällä kun heitellään ilmoille kaikenlaisia teorioita, että Tecnotreen pääomistajat haluavat tarkoituksella polkea osakekurssin alas niin heitänpä sellaisen et mikäs on Inderesin osuus tässä? Käsittäkseni TT maksaa Inderesille seurannasta ja analyyseistä jotka ovat toinen toisensa perään pessimistisempiä ja myös tavoitehintaa lasketaan kerta toisensa perään. Onko raporttien perusteella oikeasti syytä olla niin pessimistinen? Tämä nyt on aikalailla “kieli poskessa” heitto, mutta niin tuntuu olevan moni muukin mitä tähän ketjuun on heitelty :sweat_smile:

PS. Olispa hienoa saada analyysiä ja tavoitehinta jonkun toisenkin firman analyytikolta :+1:t2:

1 tykkäys

Muistanko oikein, että tuolta Nigeriasta ei saa kovin nopeasti siirreltyä rahoja pois sääntelyn takia? Ja paljonko sen suojaaminen maksaisi? Ei välttämättä halpaa.

2 tykkäystä

Omien merkintojeni mukainen operatiivinen rahavirtaja investointien rahavirta kvartaaleittain

Vapaa rahavirta kvartaaleittain


12kk juokseva vapaa rahavirta

Rahoituksen rahavirta

Rahavarat kauden lopussa

Nettovelka

25 tykkäystä

Hyvät kuvat :+1: Voisitko tehdä vielä pari kuvaajaa:

  • vapaa kassavirta kumulatiivisena
  • vapaa kassavirta + rahoituksen rahavirran jälkeen esitetty muutokset valuuttakursseissa (joka oli siis 0,1 Meur Q2) kumulatiisena tämäkin.

Tuo jälkimmäinen kertoo ehkä parhaiten, mikä olisi yhtiön osingonmaksukyky. Hurjan tärkeä mittari osinkopuolueessa :grinning:

6 tykkäystä

Tuollainen käsitys minulle on jäänyt. Suojamisen kustannus on tietenkin iso, jos valuutta on vapaapudotuksessa. Jos suojaus olisi tehty ajoissa, olisi kustannus ehkä ollut edullisempi.

Tässä on käynyt kuin pikkupojalle pakkasessa. Pöksyt on kastuneet, kun ei uskottu äitiä ja laitettu villahousuja. Naapurin pojat nauraa ja iskä on vihainen.

2 tykkäystä

Ko.valuuttaan liittyy rajoituksia.

Epäilen, että nigerian nairaa voisi ainakaan säädyllisellä hinnalla suojata.

Silloin kun myyjä/toimittaja suostuu tekemään sopimuksia ko.valuutassa - se on varmasti melkoinen etu tarjouskilpailussa ja tarjouksen tekijä ottaa tietoisen riskin. Vielä kun valuutanvaihto länsimaiseksi on säänneltyä - voi kysyä, kertooko tarjouksen jättäminen epätoivosta vai hulluudenrohkeudesta vai mistä? Näyttää selvältä, että sopimushintaa ei ole voitu tehdä taalamääräiseksi tai onko se sidottu jotenkin taaloihin, mutta maksetaan paikallisissa, joita ei sitten voi tulouttaa toiseksi valuutaksi.

En ota kantaa itse sopimuksen järkevyyteen osakkaalle tuntematta asiaa - yksi kysymys lisää pitkään litaniaan muita kysymyksiä.

1 tykkäys

Tässä on Naira/USD kymmenen vuoden graafi. Jos joku tekee diilejä olettaen kiinteitä valuuttakursseja, kysymys on epätoivosta.

5 tykkäystä

Alla kumulatiivinen vapaa kassavirta

Valuttakurssimuutosten vaikutusta en ole kirjannut ylös mutta viimisen parin vuoden aikana niitä näyttäisi olevan kertynyt -5,8 miljoonaa. Tätä ennen niitä ei ole ilmeisesti kauheasti kertynyt

9 tykkäystä

Hieno analyysi. Kumulatiivinen vapaa kassavirta sitten 2018 näyttää olevan muutaman miljoonaa euroa. Aika huima ero paperitulokseen.

1 tykkäys

Pientä haastoa @Roni_Peuranheimo :slight_smile:
“Laskeneiden ennusteidemme ja osakekannan kasvun myötä laskemme tavoitehintamme 5,5 euroon (aik. 6,0 euroa) ja toistamme vähennä-suosituksemme.”
Ymmärrän, että laskelmissa tuodaan esiin tämän päivän kurssi peilattuna osakemäärään, jos se olisi toteuma VVK:n osalta. Informaationa sijoittajille. Mutta miksi se huomioidaan tavoitehinnassa? Päivän kurssi kun voi olla mitä vain periaatteessa. Varsinkin, kun kyseessä on pieni yhtiö, pienet vaihdot ja suppea seuranta, niin onko tässä riski, että Inderesin laskelma ja tavoitehinta toteuttaa itse itseään? Laskeva kurssi-> laskeva tavoitehinta → laskeva kurssi…
" Tulosohjeistus vaikuttaa haastavalta"
Kun Tecnotreen osalta analyysit on aika pitkään keskittynyt Inderesin osalta vain kassavirran seuraamiseen, niin miksi tulosohjeistukselle annetaan nyt painoarvoa? Ylärivien luvut kun ovat paperilla kovia arvostukseen peilaten, vaikka eivät yltäisi ohjeistukseen. Tai varmaan aina on annettu painoarvoa, mutta missä suhteessa näin on tavoitehinnan osalta?

7 tykkäystä

Velkasaneerauksesta selvittyään TT otti asiakseen kasvaa melko agressiivisella strategialla. Sopimuksia haalittiin korkealla riskillä. Tämänhän Padmakin toi julki puheissaan. Tarkoitus oli ja on saada jalansijaa myös kehittyneillä markkinoilla jotka ovat vakaammat mutta tämä tavoite on osoittautunut odotettua vaikeammaksi. Siivu on jäänyt aika ohueksi. Johtuu ainakin osittain siitä että TT itse on vähän riskipitoinen toimittaja verrattuna isoihin pelureihin kuten Nokia, Erkki, Huawei. Nyt riskit ovat osin toteutuneet (saamisten ongelmat, valuutta riskit). Oliko se sopimus kausi keskimäärin viisi vuotta jonka jälkeen ne neuvotellaan uusiksi? Tässä on varmaan vielä pari vuotta odotettava. Jospa uudet sopparit helpottavat tilannetta.

Linkki videoon Tammikuulta 2019. Verneri ja Mikael pohdiskelevat missä mennään TT:n osalta. Antaa hyvän tilanne kuva missä oltiin ja voi verrata missä ollaan nyt.

4 tykkäystä

Legendaarinen kommentti, että ylläpito voi poistaa, mutta nyt on kyllä hienoa pohdintaa palstalla ja tiedon louhintaa. Ilo lukea! Kiitos!

2 tykkäystä

Moikka @Junnu2

Tuo osakekannan kasvu liittyi lähinnä tuohon henkilöstön sitouttamisohjelmaan, jota ei oltu vielä huomioitu ennusteissamme. Mikäli kaikki siihen suunnatut osakkeet jaetaan aiheuttaa se reilun 6 % diluutio osakekantaan. Kommentoin sitä aikoinaan täällä ja osakkeethan näkyivätkin jo nyt Q2-raportissa osakekannassa, mutta ovat vielä yhtiön omassa hallussa. Ceteris paribus tuo diluutio on muilta osakkeenomistajilta pois. Toki tarkoitus on sitouttaa henkilöstöä ja hyvässä skenaariossa se sitten näkyisi positiivisella tavalla yhtiön fundamenttien kehityksessä. Se yhdessä ennustelaskujen kanssa oli tavoitehinnan laskun taustalla.

Toki vaihtovelkakirjoissa on hieman kuvailemaasi dynamiikkaa – kurssin laskiessa diluutio kasvaa. Tuo ilmiöhän on osakeanneissa aina läsnä, mitä matalampi kurssi sitä kalliimpaa niitä on tehdä (korkeampi oman pääoman kustannus) diluution takia. Ja usein jos niitä tehdään matalalla arvostuksella/kurssilla on se ”pakon” sanelemaa. Vaihtovelkakirjat on Tecnotreen analyyseissa pakko ottaa esiin itsenäistä analyysiä kun tehdään, koska se on kuitenkin varsin merkittävä osakkeenomistajiin vaikuttava tekijä keskipitkällä aikavälillä. Olemmehan monissa muissakin analyyseissä kommentoineet esimerkiksi osakeannin ja sen aiheuttaman diluution mahdollisuutta. Tuohon konversiohetkeen (vaihtoaika alkaa kolmantena vuosipäivänä eli 2026 ja velkakirjat ovat voimassa viisi vuotta eli 2028) on kuitenkin vielä suhteellisen pitkä aika, joten eiköhän se ole yhtiön fundamenttien kehitys joka yhtiön osakekurssia tuonne aja.

On tuo nyt hyvä analyysissä mielestäni käydä läpi, kun yhtiöllä tulosohjeistus kuitenkin on. Eihän se tuloslaskelmakaan täysin epärelevantti ole, vaikka kassavirta ei sitä heijastelekaan. Jos tulostaso laskisi niin ei se kassavirran teko ainakaan helpottuisi. Mutta pääasiallisesti katseet ollut kassavirrassa täällä ja analyysissa puhutuista seikoista johtuen. Ja sitä, miten tulos heijastuu kassavirraksi, kyllä seurataan analyysissa aina. Tecnotreen tapauksessa tämä vain korostuu, kun ero on näin iso. Arvostuksen tarkastelussa yhtenä työkaluna voi ajatella esimerkiksi vapaan kassavirran tuottoa. Puhtaasti esimerkkinä, jos Tecnotree tekisi vaikka 10 MEUR:n vapaata kassavirtaa yltäisi se nykyisellä markkina-arvolla jo yli 10 %:n vapaan kassavirran tuottoon. Nyt se on jäämässä vuositasolla ohjeistuksen mukaan lähelle nollan tuntumaa, mutta tahdin toki pitäisi kohentua ohjeistuksen mukaisesti H2:lla.

8 tykkäystä

Joo. Tätä mäkin mietin:
“Kun Tecnotreen osalta analyysit on aika pitkään keskittynyt Inderesin osalta vain kassavirran seuraamiseen, niin miksi tulosohjeistukselle annetaan nyt painoarvoa?”
Kassavirtahan oli ok, tosin vain nyt tuoreimmalla Qlla. Mutta että suosituksen lasku?

4 tykkäystä

Sitaatti PS. Olispa hienoa saada analyysiä ja tavoitehinta jonkun toisenkin firman analyytikolta :+1:t2:

Dansken huhtikuinen kommentti:

Tecnotree - No improvements in cash flow or collections

28.4.2024

In Q1 free cash flow was negative again and the receivables balance continued to increase. Operations in high-risk geographies continue to demonstrate the challenges to repatriate cash, resulting in higher financial expenses and increasing working capital. Despite the good headline numbers, with sales growth of 5% y/y and an EBIT margin of 27%, uncertainty around the investment case has not decreased. Tecnotree guides for 2-7% sales growth in 2024, which indicates the continued high uncertainty in the market. We find it hard to have confidence in the asset quality when it comes to receivables. We update our 12-month fair value range to EUR5-6 per share

5 tykkäystä

Kiitos näistä vastauksista! Ehkä jäin viimeksi laajan raportin osalta jumiin, kun en ihan ymmärtänyt, miksi yhteenvetoon oli laskettu 2026 luvut tämän päivän kurssin perusteella. Uutena sijoittajana (koska vähän simppeli😁) pitäisin osakemäärää toteumana ja se vaikuttaisi sijoituspäätökseen. Kannattaisiko tuo esittää sillä määrällä, mikä on ainoa varma luku VVK:n osalta, eli ylin mitä merkitsijä on valmis maksamaan? Sitten kommenteissa huomautus, että osakemäärä voi isosti muuttua, jos kurssikehitys negatiivinen. Olisi jotenkin vakioitu luvut ja esitysmuoto.


1 tykkäys