Terrafame - Palaako Talvivaara pörssiin?

Hieman yli kymmenen vuotta sitten Helsingin pörssiin listautui legendaarinen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj, jolla oli mahtipontinen suunnitelma rakentaa Sotkamoon Euroopan suurin nikkelikaivos. Tämän startup-kaivoksen omistaja/toimitusjohtaja Pekka Perästä muodostui kansansankari ja osake päätyikin varsin monen suomalaisen osakesijoittajan salkkuun ja jopa Inderesin mallisalkkuun.

Noh, ylösajovaihessa uudenlaisen prosessin käyttöönotossa koettiin haasteita, nikkelin hinta kääntyi laskuun ja yhtiön yllätti mm. Suomen sateinen kesä ja majavien tapa rakentaa patoja, minkä vuoksi huonosti hoidettu vedenhallinta petti ja aiheutti ympäristöongelmia kaivoksen lähialueelle. Lopullisen naulan yhtiön arkkuun löi populistiympäristöministeri Ville Niinistö, jonka aggressiivisten puheiden seurauksena kaikki kansainvälinen rahoitus katosi. Talvivaaran kaivos ajautui valtion syliin, joka ei suostunut pelastamaan nykyisiä osakkeenomistajia vaan otti kaivoksen itsellensä Terrafamen nimellä. Nykyisin valtio omistaa valtaosan kaivoksesta Suomen Malmijalostus Oyn kautta.

Suomen Malmijalostus Oy (’Finnish Minerals Group’, ’FMG’) omisti 31.12.2021 Terrafamesta 67,1 %, Galena-rahastot 31,1 %
ja Sampo Oyj 1,8 %.

Suomen Malmijalostuksen omistusosuus voi tulevaisuudessa laskea alimmillaan 50,1 prosenttiin, jos Trafigura, Galena ja Sampo käyttävät optio-oikeutensa ja lainojen korot maksetaan osakkeina. Tällöin Galenan ja Trafiguran omistusosuus olisi noin 45,0 prosenttia ja Sammon noin 5,0 prosenttia.

Sähköautobuumin vuoksi akuissa käytettävän nikkelin hinta näyttää nyt olevan menossa kohti uutta supersykliä, minkä vuoksi Euroopan sähköautostrategian kannalta keskeinen Talvivaaran kaivos on herättänyt laajasti myös kansainvälistä kiinnostusta.

Suomen valtio ei halua että jäämme vain tuottamaan raakamalmia muiden tehtaisiin, vaan jatkojalostusta halutaan tehdä mahdollisimman paljon itse jotta luotu lisäarvo jäisi Suomeen. Tämän vuoksi yhtiö on juuri rakentanut akkukemikaalitehtaan, jonka ansiosta Terrafame on nykyään myös erikoiskemikaalien valmistaja

Akkukemikaalitehtaan ylösajo tullaan pääosin saamaan päätökseen tämän vuoden aikana, jonka jälkeen yhtiöllä alkaa vihdoin olla edellytykset seisoa omilla jaloillaan itsenäisenä yhtiönä ilman jatkuvaa valtion rahoitusta.

https://www.terrafame.fi/ajankohtaista/uutiset/2022/03/terrafamen-vuoden-2021-liikevaihto-nousi-3784-miljoonaan-euroon-akkukemikaalitehtaan-ylosajoa-jatketaan.html

Mitä Suomen valtio tekee Terrafamella sitten kun kaivoskompleksin ylösajo on saatu päätökseen ja yhtiö alkaa takomaan rahaa? Listataanko Terrafame pörssiin?

59 tykkäystä

Nytpä teki @Pohjolan_Eka mielenkiintoisen avauksen.

Terrafamella on tapahtunut paljon hyviä asioita Talvivaara ajan jälkeen. Prosessi on saatu toimimaan ja työturvallisuudessa on menty eteenpäin hyvin paljon.

Mitä tulee tuohon akkukemikaalitehtaaseen, niin en pidättäisi hengitystä sen täyden tai lähes täyden toimivuuden suhteen tämän vuoden loppuun mennessä. Kuitenkin, kun se aikanaan saadaan käymään täydellä teholla, nostaa sen toiminta Terrafamen liikevaihtoa vuosittain yli 200m€.

Terrafamella on tulossa isoja investointeja. Osa niistä keskittyy lisämalmin kartoitukseen ja osa on ns. pakollisia investointeja infraan, jotka ei tuota mitään lisäarvoa.

Uskon Terrafamen listautuvan tulevaisuudessa pörssiin, mutta aika näyttää milloin se tapahtuu.

3 tykkäystä

https://yle.fi/uutiset/3-12413469

11 tykkäystä

Uusi lupa mahdollistaa valmistelussa olevien hankkeiden toteuttamisen kuten uuden sekundääriliuotusalueen rakentamisen sekä siihen kytkeytyvän Salmisen järven kunnostamisen.

”Ensitarkastelun perusteella yksi uuden luvan suurimpia muutoksia on ympäristövakuuden nouseminen 138 miljoonasta eurosta 324 miljoonaan euroon. Uusi ympäristövakuus on kansainvälisestikin vertailtuna poikkeuksellisen suuri ja näin suuren vakuuden vuosittaiset rahoituskustannukset ovat mittavat, mikä herättää kysymyksiä nykyisen vakuusjärjestelmän toimivuudesta. Lupapäätös on erittäin laaja, joten perehdymme siihen tarkemmin ja arvioimme myös mahdollisia muutoksenhakutarpeita”, Hilla toteaa.

:scream:

3 tykkäystä

Entäs se Uraani, tässä tilanteessa vois olla tärkeä?

Terrafame on kovaa vauhtia muuttumassa voitolliseksi yhtiöksi :exploding_head:

17 tykkäystä

Parjattu kaivosyhtiö Terrafame on nykyisin metalliyhtiö, joka edesauttaa eurooppalaisia autonvalmistajia vähentämään riippuvuuttaan akkuteollisuuden suurvallasta Kiinasta.

Yhtiö on tehnyt kahden suuren eurooppalaisen autonvalmistajan kanssa monivuotiset sopimukset akkukemikaalien tuottamisesta. Toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan molempien sopimusten arvo on ”miljardiluokkaa”, mutta sen tarkemmin hän ei voi kertoa.

”Ensi vuonna akkukemikaalitehdas toimii täydellä kapasiteetilla. Arvioimme liikevaihtomme olevan vuonna 2024 yli 800 miljoonaa euroa, mutta se riippuu tietysti myös metallien hinnoista”, Lukkaroinen sanoo.

Tänä vuonna Terrafamen liikevaihto oli tammi–syyskuussa 400 miljoonaa euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä vajaat 50 miljoonaa euroa.

14 tykkäystä

https://www.terrafame.fi/ajankohtaista/uutiset/2022/12/terrafame-ja-renault-konserni-solmivat-pitkaaikaisen-sopimuksen-vastuullisen-nikkelisulfaatin-toimituksista.html

Sopimuksen mukaisesti Terrafame toimittaa Renaultille vastuullisesti tuotettua nikkelisulfaattia yli 200 000 sähköauton tarpeisiin joka vuosi.

10 tykkäystä

Talvivaara aloittaa vihdoinkin kotimaisen uraanituotannon :star_struck:

Tuotantolaitoksen toimiessa täydellä kapasiteetilla yhtiön uraanin tuotanto tulee olemaan noin 200 tonnia vuodessa.

26 tykkäystä

Terrafamen vapaa kassavirta positiiviseksi viimeisimmän kvartaalin ja koko vuoden osalta! Kaikkien näiden vuosien aikana tapahtuneiden suurten vastoinkäymisten jälkeen suomalaisen akkuklusterin peruskivi on nyt vihdoinkin valettu tukevasti Suomen peruskallioon:

Firman tulevaisuus riippuu tietysti valtio-omistajan tahdosta, mutta on mahdollista että Terrafamesta on syntynyt ensimmäinen merkittävä kotimainen kaivosyhtiö ja mikäli yhtiö listataan takaisin pörssiin voi koko suomalainen kaivossektori saada nyt aivan uudenlaisen lähtölaukauksen, jos yhtiö lähtee näillä voitoillansa rahoittamaan uusien kaivosten avaamista. Maamme on täynnä löytämättömiä malmivaroja, mutta pääoman köyhyyden ja ELY-keskusbyrokratian vuoksi malminetsintää tehdään aivan liian vähän ja rahoituksen puutteessa hankkeet jäävät orvoiksi. Terrafame IPO 2024? :pray:

26 tykkäystä

Terrafamen vapaa kassavirta jatkaa positiivisena :money_mouth_face:

Uraanin talteenotto alkaa 2024, täydessä tuotannossa 2026.

19 tykkäystä

Kiina petti Terrafamen ja tuli aika rumat luvut:

Fortumin kanssa akkumateriaalien kierrätyssopimus:

Sampo merkkasi lisää Terrafamea

2 tykkäystä

@Antti_Jarvenpaa kirjoitti erinomaisen tiivistelmän Terrafamen edeltäjän Talvivaaran kaivoksen historiasta.

Toki juttua olisi voinut hieman laajentaa. Tekstissä jäi puuttumaan legendaarinen Talvivaaran majava sekä Maan anti, johon muistaakseni Mallisalkkukin osallistui. Alussa lienee myös jouduttu vissiin citogenesiksen uhriksi, sillä Pekka Perä osti sen kaivoksen kahdella eurolla.

8 tykkäystä

Miten tässä kirjoitinkaan, että “hyvät tarinat myyvät. Pekka Perä tiesi sen ja omisti sellaisen”. Ja tuossa Arvopaperissa Perä kommentoi: ”-- yhden euron stoori toimii maailmalla hyvin." :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

Editti: Kävin vielä kirjoittamassa juttuun kappaleen tästä hyvin toimivasta stoorista, johon itsekin kompastui. Sai hyvän lisämausteen.

4 tykkäystä

Joo Perä oli kyllä ihan legendaarinen tarinaukko ja harvoja kanadalaistyylisiä toimitusjohtajia Suomessa, kuten kunnon kaivosyhtiön toimarin kuuluukin olla. Meillähän yleensä toimitusjohtajat ovat varovaisia ja harmaita, mutta Pekka onnistui villitsemään koko Suomen hienolla kasvutarinallaan. Talvivaara oli oman aikakautensa Kempower.

Aivan pakko laittaa lopuksi vielä legendaariseen majavahaastatteluun vielä kerran linkki :smiley:

16 tykkäystä