Tesla - Johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 2)

Kukaan ei tällaista teknistä tekstiä jaksa lukea, mutta laitetaan nyt, koska liittyy omaan pohdintaan Mobileye vs. Tesla FSD.
Uskon, että Teslan käyttämä end2end tulee vaikuttamaan autonomisten ajoneuvojen ratkaisuihin tulevaisuudessa.
Sijoittaisin itse Teslaan, mutta kun sijoitin muutama vuosi sitten, koska mielestäni Tesla on sähköautoja valmistamisessa kilpailijoita edellä, tein osakkeella kuitenkin pienet tappiot. Hiemankin suuremmassa kurssilaskussa myyn liian helposti Teslan kaltaista korkean arvostuksen firmaa. Pää ei kestä.
Minulla on pieni sijoitus Mobileyetä ja harkitsen sen position pienentämistä alla olevalla perusteella.

end2end laajenee.
end2end-valmistaja Wayve on saanut miljardin investoinnin NVIDIAlta sekä Microsoftilta. Suurten AI-mallien tekijät uskovat datapohjaiseen end2end-malliin.
NVIDIA alkaa rakentamaan Drive-järjestelmäänsä tukemaan vahvemmin end2end-mallia, eli vaikka Mersu saattaa käyttää tulevaisuudessa Teslan kaltaista end2end-mallia

Alla kuva avoimen lähdekoodin end2end-paperista, joka on vastaavan kaltainen kuin vaikka NVIDIAn malli ja oletettavasti myös Teslan malli on konseptitasolla sama.

Tässä karkeasti ero perinteisen ja end2end välillä ja missä asioissa end2end on mielestäni parempi.

End2end malli
Yllä kuvassa ratkaisu koostuu kolmesta Transformer-mallista. Kameroiden tieto muutetaan BEV/BirdsEyeView kartaksi, jota Transformerit käyttävät.
Yksi oppii ennustamaan agenttien (autot, kävelijät…) liikeradat agenttien suhteiden perusteella.
Toinen oppii ennustamaan kartan elementit (ajoradat, kaistat…).
Näiden perusteella tehdään vektorit Planning Transformeriin, joka päättää miten ajetaan.

Opetus tapahtuu datalla, jota ei ole labeloitu ja malli oppii tunnistamaan tarvittavat objektit. Kun opetusvaihe on tehty, on mallilla kaikkien opittujen asioiden suhteet tiedossa (moniulotteisessa avaruudessa).
Kun tuotannossa luetaan sen hetkinen kameroiden tuottama BEV, päättelee malli objektien suhteista (agentit/autot, kävelijät, kaistat…) mitä tehdään.
Päätöksessä se siis ottaa tällaisia asioita huomioon: Jos nuo tuolla etäisyydellä olevat autot lähestyvät tuota vauhtia, nuo kävelijät tuota vauhtia, tiessä on tuossa kohdassa kuoppa ja koirakin ylittää tietä, mitä tulisi tehdä.

Päättely on siis ihmismäistä, sillä alitajuisesti ihminenkin päättelee risteyksessä kaikkien liikenteen objektien liikkeiden perusteella, mitä on tehtävä.

Tuon kuvan end2end-malli oppii turvallisuuteen liittyviä asioita (etäisyydet autoihin …) opetuvaiheessa LOSS-arvon laskentalogiikassa, jossa on parametroituna halutut etäisyydet. LOSS-arvon mukaanhan muutetaan opetuksessa parametreja.

Perinteinen malli
Ihminen päättää mitä objektieja tunnistetaan (autot, kävelijät). Objektien liikkeet ennustetaan jollain ML-mallilla ja osin koodilla lasketaan seuraavat liikkeet.
Tässä on siis enemmän teknistä laskentaa eikä niin ihmismäistä

Paitsi tuo ihmismäisyys, saattaa perinteisellä mallilla varsinkin Mobileyen ratkaisussa (RSS/Responsibility-Sensitive Safety) ongelmaksi tulla runsas matemaattisten kaavojen käyttö.
Neuroverkkomallin oppiminenhan tapahtuu siten, että opetuksessa AI-mallin parametrit asettuvat arvoihin, joissa kaikki sisääntulojen variaatiot antavat mahdollisen oikeat lähtötiedot opetusdatan mukaan.
On mielestäni lähes mahdotonta tehdä kaavaa, joka laskee saman tuloksen kuin suuren määrän parametreja omaavan AI-malli.
Esimerkiksi on mielestäni vaikea toteuttaa GPT4-kielimallia yhdeksi yleispäteväksi kaavaksi.

Yhteenveto
Itse siis uskon, että perinteisten ratkaisujen tekijöiden on muutettava ratkaisuaan Teslan end2end-ratkaisun kaltaiseksi.
Waymo on jo muuttanut ja vähentänyt kaavoja Transformerien käytöllä.
Teslan ja muiden end2end-ratkaisuiden valmistajien haaste voi olla se, että näitä on kehitetty niin vähän aikaa, että ne muutaman viimeiset prosentit vaativat työtä.
Kiinnostava kuunnella Mobileyen Q2 sekä Teslan aikanaan tuleva Robotaksi-tiedotus

NVIDIAn malli jos jotain kiinnostaa. Varsinkin lopussa oleva sääntöjen parametrointi on toteutettu yllä mainittun end2end-mallin LOSS-arvon laskentaa laadukkaammin ns. teacher-student knowledge distillation mallilla.

18 tykkäystä

No jotkut sentään ovat realisteja. Oma arvioni on, että Suomessa toimivalla FSD:llä ajavan mummokaan ei ole vielä syntynyt. Ne, joille olen nykyistä ominaisuutta esitellyt, ovat olleet lähinnä huvittuneita. Sen lisäksi että pitää omien virheiden varalta olka valppaana, pitää varoa myös auton omituisia oikkuja. Edes nopeusrajoitusten tunnistamiseen ei voi luottaa.

23 tykkäystä

Mielestäni suurin riski FSD ja robotaksi sijoitusteesissä on, että vielä on epäselvää onko transformeriin perustuva e2e-malli edes kykenevä ratkaisemaan autonomisen ajon haasteet. Teslakin on ymmärtääkseni vaihtanut lähestymistapaa vähintään kertaalleen vaikka hehkutus on ollut samanlaista läpi vuosien. Karpathy uskoi, että neuroverkot (cnn) ratkaisevat kaiken ja kun hän sai monoa, niin nyt runnotaan dataa transfomereihin?

Tällä hetkellä “tekoäly” eli transformerin ja gpun mahdollistama brute force rinnakkaislaskentaa pidetään ratkaisuna about kaikkeen, mutta harvoin tällaisten lähtökohtaisesti todella vaikeiden asioiden paradigmat syntyvät nopeasti. Voihan se olla, että joka olosuhteessa (räntäsade, ei tiemerkintöjä) toimiva autonomisen ajon järjestelmä tarvitsee vaikkapa kvanttilaskentaa rinnalleen. Ehkä vähän kaukaa haettu esimerkki, mutta kuitenkin.

8 tykkäystä

Tuollaisen proffan kannattaisi ulkoilla sen verran tutkijan kammiostaan että kävisi itse ”koeajamassa” vaikkapa Teslan uusimman version 12.5.1. Ja vertailla sen perusteella kehityksen nopeutta suhteessa aikaisempien versioiden ominaisuuksiin. Tässäkin tulee käymään niin - varsin pian - että pessimistit tulevat pettymään Teslan ratkaistessa nämä ”ylitsepääsemättömät haasteet”. Se milloin FSD on laajassa käytässä maailmanlaajuisesti riippuu viranomaisista. Jos siellä on paljonkin tuollaisia jarrumiehiä niin sitten voi jonkin verran kestää. Argumentit vastaan alkavat vain olla vähissä kun jo nykyisetkin versiot ajavat selvästi vähäisimmällä vahingoilla kun keskiverto hiilidioksintuottaja ratin ja penkin välissä konsanaan. Aika paljon tapahtuu asian ympärillä parhaillaan. Maailma on metka paikka.

7 tykkäystä

Tällä hetkellä siellä ratin takana pitää kuitenkin olla ihmisen valppaana ja valmiina tarttumaan rattiin ja pysäyttämään auto jos FSD yrittää jotain pähkähullua. Tällä epäilemättä vältetään suuri määrä FSD:n mahdollisesti muuten aiheuttamia kolareita/onnettomuuksia.

Jos tuo ihminen poistetaan yhtälöstä niin ajaako FSD edelleen vähemmillä vahingoilla kuin keskiverto kuljettaja? Veikkaanpa että ei, ja argumenttisi kuuluisi olla että FSD+kuljettaja ajavat vähäisemmillä vahingoilla kun pelkkä kuljettaja. Eli matkaa on vielä homman ratkaisemiseen.

17 tykkäystä

Aika mielenkiintoinen tuo jenkkiartikkeli, että robotaksit ovat kaukana tulevaisuudessa. Käyttävät vielä kuvituskuvana Waymoa, jonka kaikille avoimessa käytössä olevat robotaksit operoivat 50.000 maksettua matkaa viikossa.

Robotaksit ovat teknologian puolesta jo ratkaistu. Toki tulevaisuudessa tulee teknologisesti parempia ratkaisuja.

Copy-paste omasta X-postauksesta tältä viikolta:

Moni uskoo robotaksien olevan pitkällä tulevaisuudessa. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Ne ovat täällä jo tänään – isossa mittakaavassa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana ollaan nähty erilaisia pilotteja, testejä ja rajoitettuja kokeiluja… mutta viime kuussa Googlen Waymo avasi palvelun kenen tahansa käyttöön San Franciscossa.

Googlen toimitusjohtaja Pichai kertoi viime viikolla tulospuhelussa, että Waymo ajaa nyt 50 000 maksettua matkaa viikossa.

Vaikka robotaksiteknologiaa ei voi enää kiistää, niin Waymon bisnesmallista ja sen skaalautuvuudesta voi esittää erinäisiä kysymyksiä. Samaisessa tulospuhelussa Googlen CFO sanoi, että he sijoittavat 5 miljardia lisää rahaa isoja tappioita tekevään yhtiöön.

Bank of America arvioi, että Waymo tekee tänä vuonna 50-75 miljoonan liikevaihdon. Ja sillä 1,2-1,5 miljardia tappiota.

12 tykkäystä

Tämähän erittäin hyvä uutinen Teslan 4680-pattereista. Näissä voi olla iso etu kustannuksiin ja valmistuksen nopeuttamiseen.

Linkki: x.com

9 tykkäystä

Tässä vielä kertausta miksi Tesla on paininut tuon akkuteknologian kanssa hyvin pitkään. Onnistuminen kehitystyössä toisi valtavat edut:


5 tykkäystä

Lars Moravy mainitsi dry cathode CT:stä jo tulospuhelussa. Vähän omaan silmään näyttää siltä, että tiimi yrittää ostaa Muskilta lisää aikaa. Homma tapetaan vuoden loppuun mennessä, ellei halvempi katodiprosessi ole tuotannossa. Musk ei ole näitä “dry cathode CT, wow”-twiittauksia ilmeisesti kommentoinut.

Katodituotannossa rahaa menee huonolaatuiseen tavaraan “wet-prosessin” lisäksi. Suurin ongelma uusilla akkuyrityksillä on tuotannon saanto (yield). Tesla, Northvolt, Freyr Battery, Solid State-startupit ja konkurssia lähellä oleva SK Innovation kärsivät siitä, että tuotannosta ramp-upin aikana menee 30-50% hävikkiin. Ramp-upin aikana voidaan selittää kaikkea, että ensimmäinen kenno on tehty (Northvolt), “science is there” (Tesla), konseptiauto on tehty (Tesla) ja isot offtake-sopimukset sekä laajentumissuunnitelmat ovat olemassa (Northvolt). Uutisia labrojen ihmeakuista on media täynnä, mutta monet ovat kuolleet pitkittyneen ramp-upin aikana.

Kun samaan aikaan CATL, BYD, LGES, Samsung SDI ja Panasonic pystyvät nostamaan kennotuotannon saantoa, laskemaan hintoja. parantamaan energiatiheyttä ja rakentamaan uutta tuotantoa, Teslalla ja muilla akkustartupeilla ei ole helppoa. CATL:n tulos oli hyvä, vaikka hinnat ovat reippaassa laskussa. Siksi uusien konseptien kärsivällisyys loppuu rahoittajilta ja Muskilta nopeasti, ellei tuotannon numerot oikeasti ole kääntymässä eikä tuo CT:n konsepti vielä taida sitä osoittaa. Toivottavasti Northvolt ja Tesla onnistuvat näin länsimaisen akkuosaamisen kannalta.

18 tykkäystä

Lex Fridmanin yli 8 tunnin podcast Elon Muskin kanssa:

https://x.com/lexfridman/status/1819438421430915109?s=46&t=DphvCJ5ktD9n8H4iVde4VA

4 tykkäystä

Elon Musk lähetti Tucker Carlsonin testaamaan Cybertruckia viikoksi. Hän antoi sen naapurilleen testattavaksi. Naapuri sanoi, että Cybertruck voisi korvata hänen Ford F-350:n.

Hyvää mainosta olematta mainos. Tesla osaa tämänkin.

3 tykkäystä

Saksalainen apteekkari -ketju Rossmann ilmoitti tänään lopettavansa Teslojen käytön. Teslan sijaan tarjotaan työntekijälle länsimaista merkkiä. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan syy on Muskin tuki Trumpille.

“Elon Musk ei salaile tukensa Donald Trumpille. Trump on toistuvasti kuvannut ilmastonmuutosta huijaukseksi”, Raoul Rossmann, yhtiön miljardöörin perustajan Dirk Rossmannin poika, sanoi lausunnossaan. “Tämä asenne on jyrkässä ristiriidassa Teslan mission kanssa edistää ympäristönsuojelua sähköautojen tuotannon kautta.”

Rossmannin ketju ei ole ihan pieni 62.000 työntekijää ja 4.700 kauppaa Euroopassa.

Jo aikaisemmin ilmoittivat ohjelmistojätti SAP ja Sixt yksi Euroopan suurimmista autonvuoraus ketjuista luopuvansa Tesloista.

23 tykkäystä

Kaikenlaiset Tesla-uutiset menee nykyään seulasta läpi ja vielä väärentyy matkalla. Rossmanilla on 80 Teslaa ja näitä käytetään edelleen. Ainoastaan lisäostot ovat menneet jäihin.

PR-tiedotteesta käännettynä: ROSSMANN will continue to use the current stock of Tesla vehicles for reasons of sustainability and resource conservation. However, the company will rely on alternative manufacturers and models for future vehicle orders.

Saksalainen ketju olisi voineet lahjoittaa Teslat köyhille, mutta oli varmaan liian pihi tähän.

Ehkä tästä silti lähtee vyöry liikkeelle, joka pysäyttää myynnin ja Kiinan uudet tukiaiset Tesloille. Nyt on vaan kaikkien aikojen 3Q-alku Kiinassa Teslojen-myynnissä, kaikista kvartaaleista kuukauden myynti oli toiseksi paras. Rossmanin volyymi 80 Teslaa myytiin keskimäärin noin 50 minuutissa heinäkuussa Kiinassa - viikonloput mukaanlukien.

Sijoittajan on hyvä ymmärtää mittasuhteet.

19 tykkäystä

Ilmeisesti ei tuo 12.5 fsd jota kovasti hehkutettiin ole kuitenkaan ihan valmista tavaraa. Tämä sama kaava on toistunut ties kuinka monta kertaa, Elonin hehkutuksen jälkeen uskollisimmat teslafanit saavat päivityksen käyttöön. He vahvistavat Elonin jutut ”todeksi” kunnes sitten parin viikon päästä softa lähtee laajempaan jakeluun jonka jälkeen totuus paljastuu.

https://insideevs.com/news/729364/tesla-fsd-goes-rogue-imagines-turns-that-dont-exist/

”Tesla FSD 12.5 Goes Rogue In Inclement Weather, Imagines Turns That Don’t Exist

Bad weather compromised a Tesla Model 3’s FSD. And then it tried entering a furniture store.*

15 tykkäystä

Jotain mitä ei artikkelissa mainittu oli kohdan 6:31 laiton käännöksen vasemmalle, kun tiellä oli selkeä Right turn only kyltti. Auto ylitti kaistan ja pysähtyi keskelle kaistaa odottamaan toista autoa. Ei vaikuta ihan robotaksi taitaa olla aika kaukana.

13 tykkäystä

Joku asteen pöljempi jenkki on keksinyt testata ct vähön kovemmassa ajossa.

Se onko järkevää niin ei varmasti , mutta onhan tossa erikoisuuksia

Kauppalehti kehuu uutta model 3 perffiä
Kyselee toki että eikö haamujarruista ole vieläkään päästy . Juttu vapaasti luettavissa ilman tilausta

1 tykkäys

Koko video on alla. Kyseessä on enemmän huumorikanava, kuten voi ehkä huomata jos katsoo videon, mutta huomaa taas huolestuttavia virheitä Cybertruckin suunnittelussa.

4 tykkäystä

Kiinnostaisi kuulla mitä nämä suunnitteluvirheet mielestäsi ovat.

3 tykkäystä

Katso toki tuo video, niin helpompaa kaikille. Viihdyttävä riippumatta siitä oletko Tesla bull vai tesla bear.

Olen kyllä katsonut videon. Omasta mielestäni se että auto tahallisesti rikotaan ei ole varsinainen suunnitteluvirhe mutta ilmeisesti olet eri mieltä, joten kiinnosti kuulla mitä ne suunnitteluvirheet sinun näkemyksen mukaan sitten on.

12 tykkäystä