Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Eli FSD jää toteutumatta? Kukaanhan ei usko että nykyinen hardware riittää mihinkään AI-touhuihin.

Viimeinen vuosi on tuntunut FSD:n osalta kujanjuoksulta. Ei tämä touhu nyt johda mihinkään vaan strategian vaihdos olisi paikallaan. Kilpailijoilla on liiaan pitkä etumatka tällä hetkellä, niin robotaxeissa kuin oikeissa L2 järjestelmissä.

6 tykkäystä

Liekkö Sähköautomiehet ry asialla? Niillä on tapana levittää vähän puolivillaista tietoa, ikävä kyllä. Tuossahan ei juuri mikään pidä paikkaansa. Jokainen kohta heittää enemmän ja vähemmän, jolloin kokonaisuutena lopputulos on metsässä.

Ainakin tämä artikkelin mukaan Scanian sähkörekan hinta on 350-400t€. Lähde Scanian myyntijohtaja. Eli ollaan kaukana 210t€ tasosta.
TE: Sähköisissä kuorma-autoissa hulppea hinta – verkkouutiset.fi

Ja ranget on aivan päin helvettiä. Vetyajoneuvojen oikeasti pitkä range on suuri etu, koska kaluston voi korvata 1:1 verrattuna ICE-ajoneuvoihin. Sen lisäksi vetyrekan akun koko on ylimitoitettu. Ne on oikeassa elämässä merkittävästi pienempiä, luokkaa 70-140kwh. Ja se taas laskee painoa, kustannuksia jne.

Saahan noita lappuja toki tehdä ja laitella nettiin.

9 tykkäystä

Voi myös olla, että L4 ja L5 ovat vain liian vaikeita haasteita nykyisille AI/ML-malleille. Esimerkiksi alan huipuista Andrew Ng näkee, että tämän päivän malleja ei voi enää merkittävästi parannella ja huomio tulisikin kääntää opetusdatan parantamiseen suorituskyvyn nostamiseksi.

3 tykkäystä

Tesla vuoden 2021 selkeä ykkönen.

Tesla vuosien 2017 - 2021 liikevaihto ja operaatiset kustannukset.

Jos haluaa miettiä Teslan osakkeen arvon kehitystä, niin sekä Alphabet kuin Amazon on hyviä esimerkkejä.

Troy Tesliken vuoden 2022 ennuste Teslan tehtaiden toimitusmääristä.

5 tykkäystä

[FSDBeta v10.10 - Unprotected Left Turns with CANBus Data - YouTube]

Kymmenen yritystä kääntyä vasemmalle, ainostaan viimeisellä yrityksellä kuski ei puuttunut peliin. Siinäkin kuskin kommentit olivat: It is losing its moment. There is a nice gap to the left. It needs to go. It needs to go. Boy was it too slow.

2:05 “Creeping, it needs to slow down. Slow down. OK, It is … Uuuuh, my goodness”

4:20 “Had a car and a pedestrian so I needed to let it go” - Chuck on sen verran kokenut FSD-kuski, että ei antanut FSD:n edes yrittää, vaan otti heti ohjat :slight_smile:

5:55 “Wow, It did not even stop this time. And now it is stopping in the lane” FSD ajaa läpi Stop-merkin, mutta pysähtyy sitten keskelle tietä. “It was using the road as its lane to wait”

7:18. Auto on lähdössä ajamaan vastaantulevien kaistaa.

Lähes joka kääntymisyrityksessä näytöllä näkyvä suunniteltu reitti heittelehtii vasemalle ja oikealle kääntymisen välilä, vaikka reitti on vasemmalle. Ja useamman kerran Tesla päättää mennä oikealle. Vilkku on tietenkin koko ajan vasemmalle. Tässä olisi aika vahva NTHSA:n takaisinkutsu-ehdokas. Eli auto vilkuttaa eri suuntaan minne kääntyy.

7 tykkäystä

Riippuu tottakai näkökulmasta, mutta minusta FSD keskustelu on parempi käydä täällä Autonominen ajaminen ja sen kehitys (Tesla FSD, Mobileye, Waymo ja muut) kun se kerran on olemassa.

6 tykkäystä

En oikein ymmärrä miksi tuosta pitäisi olla eri ketju. FSD liittyy Teslan sijoituscaseen läheisesti ja vähän rasittavaa jos pitää alkaa kahta eri ketjua seuraamaan. Ylimoderointia parhaimmillaan.

8 tykkäystä

On totta että Teslan FSD Beta liittyy Teslaan sijoittamiseen, mutta koska Tesla FSD Beta on vasta kehitysversio eikä kaupallinen valmis tuote, niin sen keskustelu on järkevämpää keskustelu ryhmässä “Autonominen ajaminen ja sen kehitys (Tesla FSD, …)”.

Kaikki kaupalliset näkemykset kuinka monta FSD lisenssiä Tesla on myynnyt kuuluu ihan hyvin, mutta ei se Tesla FSD Beta vieläkään toimi, varsinkin kun se on vielä kehitysvaiheessa.

Mutta tämä kaikki riippuu näkökulmasta.

2 tykkäystä

Kyllä tämä kiistely eri autonomisen ajamisen malleista ja tekijöistä haittaa tätä ketjua huomattavasti. Se spämmää keskustelua Teslasta sijoituskohteena.

8 tykkäystä

Tesla fsd hössötys kuului ketjuun niin kauan kun se "muskin ikuinen lupaus"tuki osakkeen puhumista ylös. Nyt kun alkaa kuuluun negatiivista ja ihmiset lopulta ymmärtää että musk on heitä vedättänyt, se halutaankin pois täältä "osakekeskustelusta’ …

15 tykkäystä

Mielenkiintoista huomata myös kohdat 4:16 ei kuski otti ohjat ja ajoi jalankulkijan eteen. Kohdassa 4:44 kuski jätti pysähtymättä stopmerkin kohdalla.
: )

1 tykkäys

TeslaLarryn ennuste vuosille 2022 - 23 toimitusmääristä, EPS, PE ja osakkeen arvostus.

4 tykkäystä

Kuinka realistinen on P/E 121 vielä vuonna 2023?

4 tykkäystä

Nyt se on julkaistu.

https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1318605/000095017022000796/tsla-20211231.htm

3 tykkäystä

Everything Moneyssa analyysi Teslasta ja sen arvostuksesta. Viihdyttävää settiä. Tosin pointit lienee samoja, jotka on käyty täälläkin läpi moneen kertaan.

4 tykkäystä

University of Michigan Consumer Sentiment survey: Ostatko uuden auto 12 kuukauden sisällä vai onko hyvä aika ostaa uusi auto tai huono. suurin osa sainoi: huono ja tulos on kuin vuonna 1961.

image

Vaikka autojen keskihinta on noussut (USA):
image

Niiden mielestä, että on huono aika ostaa, niin suurin syy oli hintataso:
image

Mielenkiintoinen kysymys on: kiihdyttääkö tämä sähköautojen kysyntää?

2 tykkäystä

En usko, että sähköautot muuttavat niin merkittävästi ostohaluja. About kaikki ostaisivat uuden auton (sähkö tai mikä vaan), jos olisi varaa. Se realiteetti vaikuttaa merkittävästi myyntiin. Tuskin uusien autojen myyntilukuihin tulee järisyttävää pomppua vain siksi, että menovesi vaihtuu menovirraksi. Taitaa mennä enemmän ostovoiman mukaan koko automarkkina.

6 tykkäystä
7 tykkäystä

Niin, eli Teslan markkinaosuus on tullut alaspäin koko ajan ja on nyt 14%. Suunta jatkunee alaspäin. Ei vaan millään riitä tälle arvostustasolle.

Realismi on ikävä juttu.

Edit: Tämä video näyttää kaiken mikä on FSD:ssä väärin. Teknisesti se ei toimi, perma-bullit on asiaa peitellyt ja sivullisia on joutunut vaaraan kun tätä testaustoimintaa ei ole tehty ammattimaisesti.

https://twitter.com/omedyentral/status/1491146820097298433?t=Ti6I-bI7amWryJrWESru-w&s=19

18 tykkäystä

Se vaikka markkinaosuus laskisi tällä hetkellä ei tarkoita sitä etteikö autojen myyntimäärät kasvaisi tulevaisuudessa :speak_no_evil: Realismia.

10 tykkäystä