Tietoevry - Tähtäimessä kannattava kasvu

Onhan tuossa pointtia. Algoritmit tulevat säätelemään elämäämme jatkuvasti enemmän ja sukupuolet (ja kaikki siltä väliltä) ajattelevat asioista eri tavalla. Kyllähän me miehetkin usein korostamme näitä sukupuolten välisiä eroja. Joten jos algoritmit luo pääosin toinen sukupuoli, johtaa se auttamatta vääristymään niissä. Hyvä, että asia nostetaan pöydälle ja siihen pyritään reagoimaan. Omistan mielelläni TietoEVRYa myös jatkossa.

6 tykkäystä

Tieto on ollut itselläni jonkin aikaa seurantalistalla ja tämä uutinen lähinnä lisäsi mielenkiintoa. Eihän tässä nyt mitään 50% kiintiötä oltu laittamassa, vaan eiköhän edelleen se pätevin hakija valita. Naisten koodausinto on myös viime aikoina ollut isossa nosteessa joten uskon kyllä sieltä löytyvän useitakin hyviä kandidaatteja nyt, ja etenkin tulevaisuudessa. Tällaisen viestin julkituominen myös luulisi nostavan työnantajamielikuvaa Tiedosta naisten silmissä, jolloin päteviä hakijoita luulisi kyllä löytyvän.

10 tykkäystä

Mielestäni naisten osuutta tulisi saada kasvatettua tekniikan alalla, sitä en missään nimessä kiellä. Silti kuulostaa ristiriitaiselta, että halutaan antaa kaikille hakijoille tasa-arvoiset lähtökohdat asettamalla tavoitteeksi lisätä naisten määrää yrityksessä.(¿?)

Ehkä ongelma on rakenteellinen ja lähtee jo opetuksesta tai yhteiskunnan vanhoillisesta ajatusmaailmasta, jossa naisten kuuluu yliedustaa terveydenhuoltoalaa tekniikan alan sijasta. Näistä viimeisimpään Tieto varmaankin pyrkii vaikuttamaan ja näen sen hyvänä asiana.
Mielenkiintoista nähdä miten Tieto tässä onnistuu!

7 tykkäystä
1 tykkäys

Jos vaikkapa alle viidennes tjsp. yliopistopuolen tietojenkäsittelyn koulutusohjelmien aloittajista on naisia, niin eihän näitä suunnitelmia toteuteta niin sanomalla, sehän on selvää. Eräs huomio kuitenkin on se, että tuollaisen tavoitteen selkeä ja oikein suuntautunut viestiminen on yksi osa sen pitkän tähtäimen toteuttamista, kuin myös (kuten sanot, rakenteellisen) yhteiskunnallisen asennemuutoksen ajamista. Niin monien kollegoiden kuin omakin työnantaja ovat olleet mukana monenlaisessa naisten koodausharrastusta, -opiskelua ja -työllistymistä edistävissä workshoppaustapahtumissa ja sen sellaisissa. Jos IT-palvelutalo ei halua paikata sitä kuuluisaa osaajapulaansa esim. kilpailemalla palkassa (kuten harva tekee :smiley:), toisen sukupuolen houkutteleminen työvoimareserviin on pitkään salkkuun hyvä veto meille kaikille!

2 tykkäystä

Ehkä saadaan naispuolisia IT osaajia työperäisinä muutajina Suomeen, voisi olla hyväksi muutenkin yhteiskunnan kasvamisen kannalta. Nyt hallitus töihin!

3 tykkäystä

Tämän yrityksen osakkeiden hankinta on ollut harkinnassa, mutta taidanpa jättää väliin nyt toistaiseksi. En näe pitkässä juoksussa tällaisen pakotetun tasa-arvon lisäävän yrityksen tuottavuutta. Pahoin pelkään, että ne osaavimmat tekijät jäävät palkkaamatta, jos sukupuoli nostetaan näin isosti jalustalle. Voi toki olla, että olen väärässä ja 10 vuoden päästä yritys tekee hyvää tulosta - sitten voin nöyrästi myöntää olleeni väärässä.

Saatan olla sitten ummehtunut tai vanhanaikainen, mutta uskon edelleen että tiettyjen alojen sukupuolivinoumat johtuvat siitä, että tytöt ja pojat keskimäärin kiinnostuvat erilaisista asioista ja ovat luonteeltaan erilaisia (esim. pojat ottavat huomattavasti enemmän riskejä kuin tytöt). Tästä seuraa luonnollisesti se, että esim. terveydenhoitoalalla on tyttöjen yliedustus ja roskakuskeissa miesten yliedustus.

PS. aika hämmentyneenä olen aamupäivän seuraillut tätä eri mieltä olevien kommenttien poistumista tästä ketjusta. Eikö enää saa olla eri mieltä asioista vai onko nämä kommentoijat poistanut itse kommenttinsa? Saa liputtaa, jos pahoitit mielesi.

25 tykkäystä

Ehdottomasti sitä mieltä, että mikäli rekrytoinnissa osaamisen sijaan enemmän merkitsee joku ulkoinen ominaisuus tai aatemaailma, niin kovin ruusuista tulevaisuutta en yritykselle lähtisi povaamaan enkä lähtökohtaisesti itse halua sellaisessa tarinassa olla mukana.

15 tykkäystä

En itse tietotekniikkaa opiskele vaan muuta tekniikkaa, mutta tällä hervannan teknillisellä Tieto tuntuu olevan tietoteekkareiden keskuudessa lähinnä meemityöpaikka, eikä lainkaan hyvällä tavalla. Lähinnä Tiedosta vitsaillaan “Value for life” hömpötysten ja muiden takia eikä Tieto tunnu todellakaan olevan halutuimpien työnantajien joukossa. Voisin kuvitella että tälläiset tasa-arvoulostulot eivät paranna mielikuvaa Tiedosta keskivertotietoteekkarille, joka on siis mies. En ainakaan itse haluaisi hakea työpaikkoihin, joissa joidenkin maagisten sukupuoliprosenttien perusteella lähdetään valikoimaan työntekijöitä.

Toki jos naisia saadaan lisää opiskelijoiksi ja siten saadaan lisää tekijöitä niin todella hienoa, mutta jos lähdetään väkisin valikoimaan tekijöitä sen takia mitä löytyy jalkojen välistä niin äänestäisin itse jaloillani. Tietotekniikan osaajille löytyy kyllä ottajia muistakin firmoista.

Jos firma ei ole opiskelijoille houkutteleva työnantaja, olisin hyvin huolissani firman tulevaisuudesta.

13 tykkäystä

Se poistuminen johtuu siitä, että tämä sukupuolisodankäynnistä vänkääminen ei nyt oikeastaan liittynyt enää mitenkään ketjun aiheeseen. Kahvihuoneeseen voi mennä röyhistelemään urheuttaan ja uskaliaisuuttaan sanoa mitä ajattelee, siellä ne muutkin viestit ovat.

9 tykkäystä

En ikinä menisi IT firmaan töihin missä pelkkiä äijiä töissä ellei jostain neljän hengen start upista ole kysymys. Tästä yksistään tunnistaa että firma on paska. Sitä johtaa joku sammiossa kasvanut, joka tulee toimeen vain yhdenlaisten ihmisten kanssa ja työkavereista sopii odottaa samaa.

3 tykkäystä

Perjantai aamu aukesi uutisiin, jotka osaltaan järkyttivät sijoitusmaailmaa. TietoEvryn Suomen maajohtaja kertoi YLE:n uutisessa. että TietoEvry tavoittelee maailmanlaajuisesti 50%/50% jakoa sukupuolten välillä henkilöstössään.

Itsekin järkytyin asiasta ja myin heti TietoEvryn osakkeeni pois. Olin myös ajatellut ostaa runsaasti TietoEvryn osakkeita tulevaisuudessa, mutta luovuin aikeesta. On olemassa monia menestystarinoita siitä, kuinka miesvaltainen teknologia-ala osaa ylivertaisesti suunnitella ja koodata tietojärjestelmiä naisvaltaisille aloille. Lista on pitkä, mutta muutamia mainitakseni: Pegasos, Lifecare, SosiaaliEffica, Apotti. Ei pidä lähteä muuttamaan toimivaa: this is the way, näin on aina ollut ja näin on aina oleva.

Haluan korostaa sitä, että arvostan todella naisia työelämässä. Aina kun tapaan hoito- tai terveysalalla työskentelevän naisen kysyn häneltä: missä ovat juuresi, miksi olet valinnut sairaanhoitajan ammatin. Sen jälkeen sanon hienoa, että olet valinnut sairaanhoitajan ammatin, arvostan todella työtä mitä teet. Reaktio on aina liikuttava.

21 tykkäystä

Ihmeen paljon herättänyt kyllä tunteita tämän diversiteetin kasvattamistavoite. Jos IT-talot haluaa jatkossakin saada hyviä työntekijöitä niin niiden täytyy olla houkuttelevia työnantajia muillekin kuin nelikymppisille valkoisille miehille. Isommat pelurit ovat tämän tiedostaneet jo aikoja sitten ja ovat hyvinkin menestyksekkäästi lisänneet työvoiman diversiteettiä viime vuosina. Tässä esim Intelin vastaava ohjelma:

Seuraavina tavoitteina mm.
" In support of our diversity and inclusion plans include increasing the number of women in technical roles to 40%, doubling the number of women and underrepresented minorities in senior leadership roles, advancing accessibility and increasing the percentage of employees who self-identify as having a disability to 10% of our workforce"

11 tykkäystä

Sukupuoliko sen paskuuden määrittää? Onpa seksistinen lähestymistapa.

9 tykkäystä

Negatiivinen uutinen Tiedon kannalta kyllä tämä. Itse ajattelen niin että jos koko Tiedon potentiaalisesta työntekijäkunnasta (IT-ammattilaiset) hatusta vetäen vaikkapa 75% on miehiä ja 25% naisia ja voisi olettaa että myös heistä osaavin 10% koostuu 75% miehistä ja 25% naisista, ja nyt jos tarkoituksena on palkata 50% miehiä ja 50% naisia niin väkisinkin jostain joudutaan tinkimään. Nämä siis hatusta heitettyjä lukuja ja omia skenaarioita mutta näiden pohjalta minä menen. Ei toki isoon kuvaan vaikuta ja uskon että johto pitää huolen siitä että tavoitteissa pysytään.

6 tykkäystä

Vaikka koskaan ei saisi sokeasti luottaa ulkopuolisten analyyseihin, niin TietoEvryn kanssa on kyllä ollut kokoajan luottavainen mieli kun useampi analyytikko pitää yhtiötä selkeästi alihinnoiteltuna.

“TietoEvryn osien summa -analyysi antaa yhtiön arvoksi lähes 42 euroa osaketta kohden, analyytikko laskee. Danske Bank toistaa 12 kuukauden TietoEvryn tavoitehinnan 32 euroa. Tavoitehinta ylittää roimasti osakkeen tämän hetken vajaan 26 euron kurssinoteerauksen. Osakkeen suositus on osta”

15 tykkäystä

Onhan TietoEVRY naurettavan halpa nyt, varsinkin kotimaisiin verrokkeihin nähden.

Mietin vuoden 2023 taloudellisia tavoitteita (15% ebit ja 5% lv:n kasvu) ja kuinka realistisia ne ovat. Tsekkasin että 2012 Tiedon liikevaihto oli 1 825,3 MEUR, ja tästä nykyhetkeen voidaan laskea 5,4% CAGR vuosille 2012-2020. Samalla ollaan maksettu kasvavaa osinkoa (pl. viime vuosi) ja oltu kannattavia. Näillä multippeleilla näen downsiden aika rajatuksi, ja historialliseen suoriutumiseen peilattuna uskallan olettaa, että TietoEVRY pääsee tavoitteisiinsa kahden vuoden päästä :crossed_fingers:

Suomalaisista sektoreista IT–palvelu on oma suosikkini, näen sillä olevan paljon hyviä ajureita nyt ja tulevaisuudessa. Tällä lapulla sen kyytiin pääsee melko edullisesti :rocket:

18 tykkäystä

Kauppalehti:

Goldman Sachsilta uusi OSTA-suositus TietoEvrylle. Tavoitehinta 37,00 euroa.
25 tykkäystä

Oisko linkkiä uutiseen?

Ei ole linkki vaan kopioin pikauutisen. Oletan että pitää paikkansa.

1 tykkäys