Tietoevry - Tähtäimessä kannattava kasvu

Ei ole strateginen arviointi ilmaista, eikä riville “strategiset arvioinnit” kyetä kohdistamaan myöskään kaikkia kuluja.
No iso firma, isot kulut ja onhan Bankingin lisäksi Tech Services työn alla ja osakkeita 118,5 mkpl…

Silti, saisihan tuosta Bankista avata miksi oikeasti TietoEvryn osakkeenomistajille ei jaeta erillisiä Banking-osakkeita.

Strategisten arvioitten kustannukset:
1Q2024: 6,1 MEUR
2023: 32,3 MEUR
2022: 2,6 MEUR


12 tykkäystä

Aika hilkulle alkaa mennä vapaat kassavirrat mikäli tulos vielä vähän tästä kurjistuu. Niitä (kehnoja) yritysostojakin luultavasti pitäisi välillä tehdä, joka tulisi capexin päälle. Pääomaa toki sitoutunut viime aikoina, mutta neutraaleilla lukemilla lähestytään nykyosinkoa

Hankala yhdistelmä tuollainen muutaman prosentin kasvu suotuisammassakin markkinassa yhdistettynä kustannuspaineisiin

3 tykkäystä

Jännittävää nähdä, aktivoituuko isoista omistajista kukaan vaatimaan niin sanotulta laatuyhtiöltä minkäänlaista ryhtiä jatkossa.

Solidiumilta tuskin kannattaa odottaa mitään, mutta Silchesterillä on ainakin vähän vanhemman artikkelin perusteella tähän taipumuksia.

https://www.ft.com/content/e7eabcf5-5032-3567-a9d9-f6a723d60358

SII has built a reputation as a rigorous shareholder, putting companies under the microscope and asking tough questions. (…) It takes chunky stakes of up to a fifth of a company’s shares and is an active owner: it voted against management at about half of all annual meetings in which it participated in 2017, according to its stewardship code.

Nyt voisi olla sopiva aika tiukoille kysymyksille.

5 tykkäystä

Palasitkin sopivasti asiaan, selvittelin TietoEvryn IR:n kanssa tuota omistuspohjaa tarkemmin, tästä nimitystoimikunnan tiedotteesta löytyikin ihan hyvää tietoa ja tuo Incentive on Norjassa suurin omistaja 8,1% osuudella(ainakin viime syksynä, eivät ole ylittäneet 10% eikä alittaneet 5%). Norjassa omistuksesta yhteensä noin 12%, joka onkin loogista, koska Tiedon ja EVRY:n yhdistymisessä norskit saivat käteisvastikkeen lisäksi 0,12 osaketta. Norjan kuuluisa öljyrahasto omistaa 2,31%.

Tässä tosiaan tuo nimitystoimikunnan tiedote viime syksyltä: Composition of Tietoevry’s Shareholders’ Nomination Board

Annareetta Lumme-Timonen, Investment Director, Solidium (10.9% of shares and votes)

Alexander Kopp, Investment Manager, Incentive (8.1% of shares and votes)

Alexander Svensson, Vice President, Cevian Capital (4.0% of shares and votes)

Mikko Lantto, Chief Technology and Development Officer, Ilmarinen (1.6% of shares and votes)

Mitä tulee muuten hallintarekisteröityihin omistajiin, meidän on tyytyminen näihin liputusilmoituksiin:

7 tykkäystä

Handelsbanken ei luota TietoEvryyn tämän enempää, pikauutinen Kauppalehdestä, lieneekö kyse heidän lyhyen tähtäimen, kolmen kuukauden näkemyksestään, kolmen vuoden tavoitehinta muistaakseni huomattavasti korkeampi. Perusteluja en tähän hätään löydä, mutta Handeli käsittelee yhtiötä välillä aamukatsauksessaan: Handelsbanken laskee Tietoevryn tavoitehinnan 17,97 euroon (aik. 18,67 euroa) ja suosituksen pidä-tasolle (aik. osta).

14 tykkäystä

On päivänselvää, että markkina uskoo osingon laskevan. Muuten kurssitaso ei olisi tämä. Salkussa vajaa 2 %. Täytyy olla varovainen, päässä hälytyskello soi kovaa tämänkin firman kohdalla. Tähän astihan TietoEvryllä on mennyt ihan mukavasti. Erittäin vaikealta näyttää kyllä Helsingin pörssin tilanne 2024. Moni paperi puolittunut huipuista ja vieläkin näyttää kalliimmilta kuin ulkomaiset verrokit. Näin jälkikäteen on helppo nähdä, miten uskomaton pörssikupla oli vuonna 2021.

Itse ajattelen, että TietoEvryn arvostus kääntyisi aika nopeasti, kun Tech Servicestä päästäisiin eroon. Jatkuvat 20 miljoonan kertaerät per kvartaali johtuvat lähes kokonaan Tech Services uudelleenjärjestelyistä. Jäljelle jäisi vakaata yksinumeroista, parhaassa tapauksessa kaksinuneroista kasvua Caren, Createn, Bankingin ja Industryn johtamana. Näillä kaikilla liiketoiminta on terveellä pohjalla ja kannattavuus oikaistuna pyörii 12-18 % välillä (Carella sitäkin korkeampi eli 30 %).

Tiedon kannalta onkin tärkeää, että kahden kuukauden sisällä Tech Servicen myynti/muu järjestely tapahtuu, kuten raportissa mainitaan. Muuten sijoittajien usko ja samalla oma usko yhtiöön kyllä romahtaisi.

23 tykkäystä

Tietoevry päivittää sukupuolijakauman tavoitettaan - 49/49 tekee tilaa monimuotoisuudelle Olipas varsinainen euroviisuviikon tiedote Tietoevryltä - Yhtiön tulisi nyt keskittyä yhtiöarvon ja toiminnan kehittämiseen ja jättää politikointi vähemmälle.

40 tykkäystä

Eli enää ei palkata henkilöä pätevyyden vaan esimerkiksi rodullisilla ja sukupuolen perusteilla, eikö sellainen ole sitä rasismia. Onko se omistajien edun mukaista myöskään, valita epäpäteviä.

39 tykkäystä

IT-alalla tosiaan hieman hämmentävä sukupuolijakaumatavoite kun työntekijöiden yleinen jakauma alalla on suuruusluokkaa 80-20. :sweat_smile:

22 tykkäystä

Tämä on kyllä niin järkyttävää miesten syrjimistä, että ei voi käsittää kuinka tämmöistä pelleilyä harrastetaan tasa-arvon nimissä.

24 tykkäystä

Nykyinen työntekijäjakauma voi olla tuollainen, mutta TietoEVRY voi katsoa asiassa tulevaisuuteen, kuten suuren yhtiön kuuluukin katsella.

Lisäksi TE:n ei tarvitse palkata jokaista alan työntekijää, vaan voi miettiä erilaisiin tilanteisiin sopivia rekryjä.

Tällä hetkellä tytöt pärjäävät koulussa paremmin ja naiset päätyvät herkemmin yliopistoon. Tätä kautta voisi olettaa, että tulevaisuudessa softaakin ostaa useammin naisjohtaja kuin aiemmin on ostanut.

Tälle pohjalle ajatellen voi olla järkevää, että myös sitä itse työtä, sen johtamista ja sen myyntiä tekee yhä useammin nainen tai muunsukupuolinen henkilö.

Todennäköisesti yksikään huipputekijä ei jää palkkaamatta tämän takia, mutta fifty-fifty tilanteessa useammin kuin aiemmin valituksi tulee nainen tai muunsukupuolinen.

Tällä on todennäköisesti työnteon kannalta aluksi muutoksesta aiheutuvia ristiriitoja luova vaikutus, mutta sitten voidaan huomata, että esim. erilaisten järjestelmien teossa saadaan monipuolisempaa näkemystä, mikä edesauttaa toimivien järjestelmien tekoa.

Toivon asialla olevan positiivisia vaikutuksia niin yrityksen työnantajakuvaan, työnlaatuun kuin myyntiinkin. Tulevina vuosinahan tuo selviää.

10 tykkäystä

" Vuonna 2022 miesten osuus tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen alan opiskelijoista oli 85 prosenttia"

Jos opiskelijajakauma on tuollainen niin aika järjettömältä idealta kuulostaa että joku yritys pyrkii haalimaan työntekijöiksi yhtä paljon naisia kuin miehiäkin. Jos tarve on esim. 20 uutta tekijää eikä 10 naista löydykkään niin pitääkö rekryttävien miestenkin määrää vähentää että jakauma säilyy?

21 tykkäystä

Mielestäni tuommoiset sukupuolitavoitteet ovat tasa-arvolain perusteella kiellettyjä, etenkin jos alalla työskentelevistä yli 80% on miehiä.
image

29 tykkäystä

Eipä tuo oikein siltä näytä että nuo prosentit olisivat kovin nopeasti lähestymässä opiskelijoissakaan 50-50.

Eihän näin ainakaan parhaita työntekijöitä saada palkattua. Jos esimerkiksi Tietoevry haluaa palkata 10 työntekijää ja hakijoita on 100, näistä 20 naisia, 80 miehiä. Tavoitteiden mukaisesti Tietoevry palkkaa 5/20 naisista ja 5/80 miehistä. Millä todennäköisyydellä nämä 10 henkilöä ovat koko porukan 10 pätevintä? :sweat_smile:

17 tykkäystä

Tunaattorilla tuoreimman vuoskarin mukaan henkilöstöä 24 000 htv viime vuonna, joista naisia 31 %. Sukupuolijakaumassa ei olennaisia muutoksia neljän vuoden sisällä (29% v. 2020).

Jos 50/50 pitäisi päästä 2030 mennessä, niin jokainen voi laskeskella mikä pitäisi olla rekrytointien sukupuolijakauma seuraavan viiden vuoden aikana. Riippuu toki oletuksista koskien mm. vaihtuvan henkilöstön sukupuolijakaumaa, mutta naispuolisten rekryjen osuuden pitäisi kai olla jotain 2/3-3/4 kaikista rekryistä lähivuosina jos tavoite aiotaan saavuttaa. Tätä kun peilaa koulutustilastoihin joissa 80 % alan opiskelijoista miehiä, niin aika ”kiinnostava” yhtälö tiedossa.

Ehkä ei pitäisi liikaa painoa laittaa tällaisille esg-tiedotteille, mutta kieltämättä viime viikkojen/kuukausien uutisvirta panee kysymään, onko johdon fokus nyt oikeissa asioissa.

22 tykkäystä

Näyttäisi siltä, että tässäkin ketjussa jo 13.3. tuotu esille, että naisten määrä korkeakoulujen IT-alan opiskelijoista on selkeässä kasvussa ja on tätä nykyä noin kolmannes alan opiskelijoista. Muutos on ollut todella nopeaa ja tullee jatkumaan, kun pojilla on vaikeuksia koulussa ja hallitus leikkaa entisestään koulutuksesta.

Tuskin edelleenkään sukupuoli tulee olemaan määrittävä tekijä rekryä tehdessä, joten lakia ei tulla rikkomaan, vaan lähtökohtaisesti mietitään koko rekryprosessia niin, että saadaan monipuolista osaamista. Tähän etua tuo, jos valitaan esimerkiksi kaikkien sukupuolien edustajia.

EDIT: Tämän lisäksi on hyvä miettiä sitä, että TietoEVRY on kansainvälinen toimija. Tähän ketjuun on nostettu Suomen opiskelutilastoja. @Jukka7 nosti ammatillisen asteen, jossa 85% datanomiopiskelijoista on miehiä. En osaa sanoa kuinka moni datanomi päätyy TietoEVRY:lle tai koodariksi. Aiemmin noissa opinnoissa oli suhteellisen laaja sisäänotto ja sinne päätyi ‘opiskelemaan’ paljon poikia, joilla ei oikein ollut suuntaa työelämää kohti.

Ketjun kannalta voisi olla hyvä, että @Sijoittaja-alokas tai @Verneri_Pulkkinen tai kuka vaan modetiimistä katsoisi läpi, että keskustelua käytäisiin faktojen pohjalta ja pysyttäisiin yhtiöön liittyvässä pohdinnassa.

5 tykkäystä

Lisäksi tuo opiskelijatilasto on aikalailla täysin irrelevantti. Vaikka kyseessä on IT-alan yhtiö, ei yhtiön jokainen työntekijä ole IT-alalta ja yhtiössä on aika paljon muitakin relevantteja funktioita myös IT:n ulkopuolella.

Muutenkin hieman absurdia, että ihmiset pahoittaa mielensä siitä, että tasa-arvoa halutaan kehittää. Luulisi ihmisten ymmärtävän, että a) tavoitetila ei ole velvoitetila tai absoluuttinen totuus b) todennäköisesti yhtään oikeasti pätevää rekryä tämän syystä ei jää tekemättä.

Lisäksi Tiedolla tuntuu olevan tällä hetkellä muitankin haasteita, jotka huolestuttaa ainakin itseäni enemmän kuin rekrypolitiikka. Mutta ehkäpä tämä on vain asennekysymys

6 tykkäystä