Titanium - Kasvun toista tukijalkaa etsimässä

Paljonko EQ:n rahaston vieraan pääoman korko on? Siitä varmaan saa jotain viitettä missä suuruusluokissa liikutaan.

2 tykkäystä

Tuossa siis eq yhteiskuntakiinteistöjen luvut

Titanium hoivan vastaavat. Ei nyt taida laskelmasi pitää?

5 tykkäystä

Kumpikaan rahasto ei kerro vieraan pääomansa hintaa. Käsitykseni mukaan kiinteistörahastojen (kuten koko kiinteistösektorin) rahan hinta on noussut selvästi (ei siis pelkkä euribor vaan myös riskilisät). Jos pitäisi tällä hetkellä arvata, niin 5-8% voisi olla hyvä veikkaus kiinteistörahaston vieraan pääoman hinnaksi, riippuen omaisuusluokasta ja velkavivusta. Lyhyellä aikavälillä rahoituksen hinta voi poiketa merkittävästi, jos rahastoilla on korkosuojia käytössä. Ainakin Titaniumin Hoivalla korkosuojia on ollut aktiivisesti käytössä ja käsittääkseni ne edelleen antavat tukea rahastolle.

11 tykkäystä

Taitaa eq:llakin olla korkosuoja muistaakseni n50%(pankkilaina) .
Vaikka ei tietäisi hintaa niin määrät näkee ja se on aika oleellista mikä sen vivun määrä on.

1 tykkäys

Sekä Titaniumilla että eQ:lla se velan osuus rahaston koosta on ollut noin 30 % tasoilla, mutta nyt on tullut vähän eroa, koska eQ:lla on kiinteistöjen arvostuksia on reivattu arvioitsijoiden toimesta alaspäin (täten velan osuus kokonaisuudesta kasvaa), kun Titaniumillahan päinvastoin arvostuksia on nostettu ja rahaston arvostukset taitaa tällä hetkellä olla kaikkien aikojen huipussaan. En ole varma onko Hoivan arvioitsija kertaakaan ollut vielä laskemassa kiinteistöjen arvostuksia, en usko, mutta korjatkaa jos joku tietää paremmin että näin olisi joskus ollut.

Jos oletetaan, että nuo Hoivan velan kustannukset olisivat nyt noin 5 % eli noin 10M vuodessa ja juoksevat kulut noin 3 % eli noin 15M vuodessa (rahaston oman pääoman osuus 500M), niin tästä tulee suoraan noin 25M kustannuksia osuudenomistajille. Sitten jos nettovuokratuotto on noin 41M vuodessa (5,9 % rahaston arvosta mikä ilmoitettu) niin jäljelle jää 16M, joka tarkoittaisi noin 2,3 % vuosituottoa rahastosijoittajalle sillä oletuksella että tuottosidonnaisia ei peritä ollenkaan ja myös kiinteistöjen arvostukset pysyisivät nykyisillä tasoillaan ns. historia-aikojen huipputasossaan.

7 tykkäystä

Kim Lindström on noussut suurimpien omistajien listalle. Sekä suoralla omistuksella että Cardia Investin kautta.

25 tykkäystä

Titaniumin myyntijohtaja Noora Sergejeff hankki pienen nipun osakkeita:

3 tykkäystä

Huhtikuussa 70 suurinta osakkeenomistajaa lisäsi hieman osakkeitaan ja vähemmän lunastuksia heidän osalta. Ilmeisesti lähinnä piensijoittavat kevensivät osakeomistuksiaan Titaniumissa.

4 tykkäystä

eq:arvostuksia reivattu ja rahastonkoko pienenee kun jengi heittää myyntitoimaria sisään. Sen lisäksi taitaa olla että rahoitusta ja velkoja uudelleenjärjestelty.

Titanium: Miten saat Hoivan velan kustannukseksi 10M ja miten olet sen laskenut? Laskeppa uudestaan ja ota ne suojaukset mukaan.

Ai tullut vähän eroa vieraan pääoman suhteeseen eq ja titanium. Katso ylle linkkaamani luvut niin niissä on aika vissi ero.

3 tykkäystä

Analyytikko Vilen myös tuossa juuri veikkasi 5-8 % kustannustasoa vieraan pääoman osalta kiinteistörahastoissa tällä hetkellä. Eli tuo 10M on ns. konservatiivinen arvio Hoivan noin 190M velan osalta, eli olisi kustannus noin 5 % tasoilla

Jos tiedät paremmin niin kerro toki mikä on keskimääräinen juokseva velan kustannus Hoivalle tämän vuoden aikana tietojesi pohjalta? Se on oikein olennainen tieto.

Mainitsee myös että riippuu paljon varmasti suojauksista, velkavivun määrästä ym… En lähde arvailemaan mitään. Nämä asiat selvinnee kun sen aika tulee niin eq kuin titaniumin osalta.

Titanium Hoivan tuottosidonnainen palkkio oli muuten 0.8% rahasto-osuuden arvosta vuonna 2023.

1 tykkäys

Kasperilta katsaus Titaniumin rahastoihin :point_down:

14 tykkäystä

Titaniumin Baltia-kiinteistörahaston salkunhoitaja Siim Rosethal kommentoi yleisesti markkinatilannetta ja avaa tarkemmin Baltian kiinteistömarkkinoita.

00:00 Aloitus
00:20 Alennus- ja pakkomyynnit ovat harvassa
02:08 Todennäköisten koronlaskujen merkitys
04:07 Déjà vu – onko tämä vuosi viime vuoden toisinto?
06:05 Onko riskipreemio kaventunut riittävästi?
07:05 Tuottovaatimusten muutos
09:07 Koronlaskujen hinnoittelu
10:25 Rahoituksen saatavuus
12:12 Miksi rahasto ei ole käynyt pitkään aikaa kauppaa?
14:06 Asuntomarkkinoiden ylitarjonta ja erityispiirteet
15:23 Tyypilliset ostokohteet ja tarjonta
17:47 “Kimppakaupat” ja sudenkuopat
19:07 Pääoman allokointi ja arvonluonti

10 tykkäystä

Päivää Titaniumin foorumille! Nyt onkin vierähtänyt jo kuukausi siitä kun Walter aloitti toimitusjohtajan hommat ja päivitetty omistajalistaus kertoo että top70-omistajat ovat lisänneet 2477kappaletta. Ainoat
myynnit Wallin Patrik 1600 kappaletta.

Olen mielessäni ja joskus ääneenkiin spekuloinut Titaniumin fuusioimisesta toiseen yhtiöön tai jonkun suuremman, Titaniumin valmiista portfoliosta kiinnostuneen varainhoitajan ostotarjouksesta Titaniumin osakkeista. Tommi teki kevään tulosinfon yhteydessä mielestäni hieman hupsusti kun sanoi muistaakseni jotakuinkin näin “Walter ei ole tulossa meille sen vuoksi että olisimme kaupan”.

Korjatkaa jos muistan väärin mutta aika hassua sanoa tuo ääneen ja siten poissulkea osakkeen ostotarjouksella spekuloinnin mahdollinen kurssipreemio. Ei mikään paras liike osakkeenomistajia ajatellen.

Nyt titaniumia on jokatapauksessa saanut mielestäni ostettua edullisesti ja olemmekin ostaneet osakkeita runsain määrin salkkuihimme Kim Lindtsrömin malliin. Nähtäväksi jää onko oikeassa top70 omistajat, me vaiko analyytikko97 (tai kenties kaikki).

Hyvää kesänjatkoa Titanium omistajat. Muistakaa nauttia kesästä, matkasta ja tehkää viisaita ostoja.

19 tykkäystä

Tuskimpa monikaan laskee jonkun mahdollisen ostopreemion varaan sijoitustaan ja kaikki on kaupan sanoi toimitusjohtaja mitä tahansa. Kyse on siitä mitä yhtiöstä maksetaan.

Muutenkin varmasti jokainen tajuaa että tämä hetki tuskin olisi paras mahdollinen aika myydä yhtiötä tai yhtiön portfoliosta kohteita.

Itse ainakin haluan nähdä pitkäjänteistä toimintaa ja yhtiön kehittämistä ja mielestäni siihen on tällä hetkellä hyvät lähtökohdat.

Yhtiön myynti tai sulautuminen tulee aikanaan jos tulee mutta sen varaan on mielestäni turha laskea.

Santanen haastattelussa mielestäni totesi kun kysyttiin että mitä uusi toimitusjohtaja tuo yhtiöön että laajaa kokonaisvaltaista osaamista taloudesta, suhdeverkostoja ja laajaa näkemystä/osaamista yrityskaupoista. Johon totesi että tällä en tarkoita Titaniumin mahdollista myyntiä enkä kohdeyritysten ostoa vaan niinkuin yleisellä tasolla osaamista. Tässä haastattelussa ei kylläkään suljettu pois mitään Titaniumin myyntiä vaan puhuttiin Walterin kyvykkyyksistä.

9 tykkäystä

Olet oikeassa. Tarkastiottaen Tommi sanoi juurikin noin mitä Walteriin tulee. Siltihän siinä paistaa se että “Ei siis sen takia että…” Eihän mitään kannata “poissulkea” vaikka tottahan se on että kun hinta on oikea niin mitään ei poissuljetakaan.

Kyllä itse ainakin olen titaniumia ostanut hyvän osinkotuoton ja kiinteistösektorille hajautuksen lisäksi myös ostotarjousta silmällä pitäen ja onhan tällä spekuloitu ihan talouslehdissä ja analyytikoiden suullakin. Suurimmilla omistajilla sitäpaitsi on niin hirveä potti osakkeita ettei vaihtoon suhteutettuna ole mitään muuta realistista vaihtoehtoa tehdä exitiä kuin myydä pois. Mikäli siis exitin haluaa tehdä.

Niin… Ja mikä on paras aika näille ostajan näkökulmasta? Silloin kuin kaikki maksaa aivan hemmetisti aiheestakin, vaiko silloin kuin osake on poljettu pohjamutiin, korot lähtee laskuun ja talouden käänne on käsillä?

Nyt alkaa vähän kiertää jo tämä keskustelu ympyrää joten lopetetaan tähän.

Pääasia lienee se että isossa kuvassa ollaan samaa mieltä siitä että Titaniumilla on hieno historia ja toivottavasti myös tulevaisuus. Ainakin itselleni suurta uskoa antaa suuret henkilöomistajat keskeisissä rooleissa tarinaa.

peace and out

6 tykkäystä

ostajan kannalta varmaan kun kaikki on painettu pohjamutiin, jos uskoo käänteeseen. Mutta Titanium tuskin tulee myymään mitään pois ennenkuin hinta on relevantti… Ja en usko kyllä myymiseen ollenkaan tässä vaiheessa. Niin kauan kuin hommaa pystyy kehittämään, osinkoja lypsämään niin mitä sitä myymään.Kyllä nuo yrityskaupat yleensä hoidetaan nousukaudella kun hinta on mahdollisimman hyvä jos ei olla pakkoraossa myymässä. Eiköhän Titaniumia tulla vielä kehittämään useita vuosia ennen myyntiä, toivottavasti.

Eipä nuo pääomistajatkaan mitään ikäloppuja ole joten luulisi tasaisen osinkovirran maistuvan heillekkin vielä pitkään.

1 tykkäys


Baltia, eipä juuri muutoksia.
Edelleen pikkaisen nousee nettotuotot.

10 tykkäystä


Hoiva, sama kuin Baltiassa.
Ei isompaa, nettotuotot edelleen nousussa.

12 tykkäystä

Kasperin kommentit Titaniumin rahastojen toukokuusta:

7 tykkäystä