Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Päivän talousuutisia:

Noin 25 MEUR vuosittaista liikevaihtoa tekevällä firmalla näyttää olevan kymmenen myymälää, jotka kaikki sijaitsevat “Tokmanni-paikkakunnilla”. Varmaan merkittävä kilpailija ainakin niiden Tokmannien kanssa, joissa on puutarhamyymälä. Ja tietenkin sisustustavaroiden osalta kilpailija kaikkien Tokmannien kanssa.

LISÄYS: Hesari kirjoitti aiheesta hieman laajemmin:

“Plantagenin Suomen-yhtiö on osa Plantasjen-konsernia, jonka omistaa ruotsalainen pää­oma­sijoitus­yhtiö Ratos. Myös Ruotsin ja Norjan Plantageneita haetaan kyseisissä maissa saneeraukseen. Näissä maissa on samat tavoitteet saneeraukselle, Ratosin tiedotteesta käy ilmi.”

20 tykkäystä

Tuli tässä kesällä kertaalleen asioitua Plantagenissa ja en muuta voi sanoa kuin että ei yllättänyt. Kristuksen isot myymälät ja kaikki myytävä kama oli paskaa. Lapio taittui kantoa kaivaessa ja muuta en edes sieltä viitsinyt ostaa kun heti näki että on kamalaa laadultaan.

4 tykkäystä

Samoja tuotteita samoista Kiinan tehtaista Tokmanni ja muut myy. Vaikka ei osta Kiinasta sitä kaikkein halvinta, vaan maksaa hiukan enemmän paremmasta laadusta, on hinta silti postikuluineen kolmasosa-kymmenesosa Tokmannin hinnasta. Rahan palautukset on toimineen 100%:sti. On markkinataloutta ostaa halvimmalta toimittajalta, poliittiset perusteet maksaa enemmän paikallisessa kaupassa on sitten toinen juttu, mutta toisaalta jos ne Tokmannin tavarat kuitenkin tulee autoritäärisestä Kiinasta. Tokmanni maksaa tuotteistaan sille samalle kiinalaiselle miljardöörille joka omistaa tehtaita, niin ei sekään ole kovin validi argumentti.
Melkeinpä ainoaksi argumentiksi jää työllistää suomalaisia työntekijöitä kaupassa maksamalla korkeampaa hintaa tuotteista, +verotuloja valtiolle.

1 tykkäys

Kyllä Tokmannin pitää tietää mitä myy ja on vastuussa siitä tavarasta. Jos on valmis luopumaan siitä, että tietää edes suunnilleen mitä ostaa, niin ehkä kannattaa lennättää Kiinan hikipajoista kaikki vaan.

MOT testasi 7 satunnaista vaatetta Shein verkkokaupasta ja seitsemästä tuotteesta viidestä löytyi haitallisia aineita. Epäilen, ettei Tokmannilta löydy yhtään korkeita PFAS pitoisuuksia sisältäviä vaatteita, koska ne testataan. En tiedä, eli voin olla väärässäkin, mutta en ainakaan itse halua muutaman säästetyn euron takia lähteä lyömään vetoa terveydellä.

PS. ja sitä paitsi Mr. Tokmanni hakee tietenkin kaikki lastit punaisella rekalla (parhaaseen hintaan) eikä millään saastuttavalla lentorahdilla, ettäs tiedät!

18 tykkäystä

Näin juuri. Ja suuresta kansantasavallastakin löytyy eri tehtaiden väliltä huimia eroja niin työntekijöiden aseman kuin tuotantolaadun suhteen. Ei näistä suomalaisista halpakaupoista mitään eettisen kaupankäynnin mallitoimijoita saa tekemälläkään, mutta aika eri sarjassa ne painivat edukseen kuin Temut ja vastaavat.

18 tykkäystä

Tetataanko jokainen erä vai vain ensimmäinen näyte-erä?

1 tykkäys

Todennäköisesti ainakin osittain, koska testaamatta jättäminen takaisinvetoineen ja mainehaittoineen tulee huomattavasti kalliimmaksi.

1 tykkäys

En osaa varmaksi sanoa ja prosessit varmaan vaihtelee riippuen miten toimittaja on sertifioitu. Toimittajilta kuitenkin edellytetään laatua ja näyttöä sen valvonnasta. Pistotarkastuksia on varmasti ja EU:kin velvoittaa yrityksiä, mutta ei yksityisiä. Ehkä tuolta ir materiaaleista saisi kaivattua vielä tarkempaa tietoa.

“Varmistamme, että kuluttajille tarjoamamme tuotteet ovat turvallisia
ja laadukkaita sekä valmistettu vastuullisesti eettisesti hyväksyttä”
Tokmanni_Eettinen toimintaohje 2022_sivuittain.pdf

Markkinatalous ja Kiina eivät sovi samaan lauseeseen. Hikipajat, orjatyö (uiguurit, vangit) ja IPR rikkomukset lisättynä valtion tuilla ja protektionismilla eivät ihan täytä vapaan talouden tunnusmerkkejä.

Mutta jos voi halvan epäeettisen tuotteen hankkia sillä perusteella että sitä se markkinatalous on niin ehkä hieman hakusessa hommat.

6 tykkäystä

Temua on helppo dumata. Ja ihan perustellusti esimerkiksi vastuullisuuden osalta. Mutta Tokmannin näkökulmasta analyysia pitää laajentaa Temusta B2C platformeihin - joka on Kaupan historian suurimpia muutoksia. Itse asiassa paljon nopeampi markkinan kaappaaminen kuin aikanaan tavarataloilla tai nettikaupalla. Esimerkiksi Kiinassa B2C platformit nappasivat n. 10-vuodessa ~50 % markkinaosuuden kaikesta kaupasta. (China B2C E-Commerce Market 2024 - Research and Markets

Digitaalinen maturiteettimme ei ole Kiinan tasoa ja Skandinavia on todellakin eri ympäristö kuin kaupungistunut digitalisoitunut Kiina. En siis ole visioimassa meille Kiinan tietä halpakauppaan. Mutta totean, että B2C Platformien kilpailun yksinkertaistaminen Temu:un on kapeakatseista ja melko lyhytnäköistä markkina-analyysia.

Bisnesmalli, jossa ohitat paikallisen halpakauppiaiden kulut esim. seuraavilta osin:
• hankintaorganisaatio
• tukkurit ja heidän katteet
• logistiikan hallinnan ja ohjauksen
• välivarastoinnin
• myynnin johtamisen
• myymäläverkoston kiinteistökulut
• myymäläverkoston henkilöstökulut
• markkinoinnin (isoilta osin)
ja yksinkertaistaen korvaat kaiken tuon ”servereillä ja algoritmilla” yhdistämällä teollisuuden suoraan kuluttajaan, voit rakentaa merkittävää kilpailukykyä halpakaupassa. Sillä ne seuraavat B2C alustat, jotka tekevät kaiken Temua paremmin ja vaikka vastuullisemmin, tulevat digitaaliseen ympäristöömme vielä varmasti.

Toki vähittäiskaupan tutkimuskirjallisuudessa ja konsulttien kalvoissa kerrotaan edelleen, että ei VAIN halpa hinta. (Porter/Competitive Strategy ja Helms/Haynes/Cappel/Competitive Strategies and Business Performance within Retailing Industry). Eli kun toteutat yhtä aikaa

  • edullisen hinnan/kustannusjohtajuuden
  • selkeä differentaatio strategian

saavutat merkittäviä kilpailullisia etuja pitkällä tähtäimellä. Tokmannin edullinen hinta + saavutettavuus tästä hyvä esimerkki. Milloin digitaalisten alustojen saavutettavuus sitten todella haastaa Tokmannin saavutettavuuden (eivät tee sitä vielä), on varmaan yksi tämän osakkeen potentiaalin tärkeimmistä kysymyksistä.

Eli en näkisi viisaana laittaa Temuja & kumppaneita suoraan kategoriaan ”ei vaikuta markkinaan, koska tuotteissa on myrkkyjä”.

Jaan siis osittain samaa analyysia, mitä @Timo_Huhtamaki nosti esille omassa erinomaisessa kommentissaan.

21 tykkäystä

Viittaat näillä varmaan markkinapaikkoihin (market places, esim. Amazon), jossa pienemmät kauppiaat listaavat tuotteita markkinapaikalle,ja loppuasiakkaat valitsevat useiden samaa tuotekategoriaa myyvien kauppiaiden joukosta parhaaksinäkemänsä tuotteen? Eli markkinapaikkaa ylläpitävä yhtiö toimii käytännössä vain verkkoalustana ja saattaa tarjota palveluita esim. logistiikkaan (Amazonilla tätä kutsutaan Fulfillment by Amazon).

CDONilta löytyy tähän dataa ja Pohjoismaiden markkinapaikkojen osuus on madellut noin 5 % koko verkkokaupasta kun taas muualla se on jopa 50 % (pääsyy Amazon). Muutenkin kannattaa katsoa tuo CDONin CMD, jossa he käyvät markkinapaikkojen liiketoimintamallia suht syvästi läpi. Se kuulostaa hyvin houkuttelevalta, mutta näytöt ovat toistaiseksi vähäiset.

Suomessa tätä parhaillaan tekee CDONin lisäksi esim. Kärkkäinen ja joissakin määrin käsitykseni mukaan Adlibris. Zalando tekee myös samaa oman retailin ohella. Suomen kehitys on ollut maailmaa selvästi hitaampaa, ja itseasiassa Suomen verkkopenetraatio on Pohjoismaiden matalinta, joten me ollaan selvästi takamatkalla. Verkkokauppa.comilla olisi markkinapaikan luomiseen kaikki kyvykkyydet, ja odotinkin tämän alkavan uuden strategian ohella. Yhtiö kuitenkin päätti korvata perinteisen markkinapaikkamallin suoratoimituksin luotettujen kumppaneiden ja private label tuotteiden muodossa.

Markkinapaikkojen kehityksen suhteen on viisainta seurata Ruotsia, sillä CDON pyrkii siellä kasvamaan niissä tuotekategorioissa joissa verkkopenetraatio on suurin nimenomaan markkinapaikkamallilla. Lisäksi Amazon pyrkii laajentamaan Ruotsissa, mutta tästä ollaan oltu viime vuosien aikana hiiren hiljaa, joten kehitys on varmaankin ollut arvioita verkkaisempaa.

Oma veikkaus osin Pohjoismaiden, mutta myös Suomen verkkaiselle verkko- ja markkinapaikkapenetraatiolle on melko keskittyneet vähittäiskaupan päätoimialat: ruoka, erikoiskauppa, halpakauppa jne. Suomalaiset ovat tottuneet ostamaan verkosta tavaraa tunnetuilta brändeiltä, ja ehkä hieman karttamaan ei-tunnettuja sivustoja. Toisaalta nämä yhtiöt voisivat hyödyntää brändiensä voimaa ja perustaa oman brändin alle markkinapaikan, jolla myös markkinapaikkakauppiaat saisivat myöskin etua markkinapaikan tunnettuudesta vs. vaikka CDON.

Nuorempi sukupolvi on varmasti tottuneempi kokeilemaan uusia sivustoja, joten uskonkin näiden tuovan kilpailupainetta kotimaisille kaupoille, mutta ei todellakaan syövän kokonaan näiden markkinaosuuksia.

Lisäksi, jotta markkinapaikkojen hintataso saadaan painettua laadukkaiden tuotteiden osalta alas, tarvitaan sinne paljon trafiikkia sekä markkinapaikan sisäistä kilpailua.

11 tykkäystä

@Arttu_Heikura ja @Isa_Hudd juttelivat englanniksi Tokmannista. :slight_smile: Tämäkin video löytyy Inderes Nordic-kanavalta.

The Q2 was proceeded by a profit warning in July. Even though revenue grew on group level, this was mainly inorganic because of the acquisition of Dollarstore. Like-for-like sales declined. There are uncertainties in the short term, but the valuation is moderate. Analyst Arttu Heikura summarizes.

Aiheet:

00:00 Intro 00:11 Soft Q2 01:18 Lack of organic growth 01:36 Dollarstore assortment 03:11 Dollatstore integration 04:02 Margins 05:02 Valuation 06:21 Recommendation

8 tykkäystä

Sijoituskästi on tehnyt hyvän tilannekatsauksen :slight_smile:

https://x.com/sijoituskasti/status/1829030038022361348

Muutama vaihtoehtoinen skenaario:

E: Kun kopsailen näitä X:stä, olo on kuin kauppalehden toimittajalla #royalty

29 tykkäystä

Tässä dataa täällä paljon puhuttaneesta käytetyn tavaran markkinasta Ruotsissa.

H1’24:n käytetyn tavaran markkina oli 8,7 mrd. kruunua eli noin 770 MEUR (~4 % koko käyttötavarakaupasta). Vaatteet tästä 2,5 mrd. kruunua, eli merkittävä osa. Muita suuria kategorioita on kodinelektroniikka ja huonekalut/sisustustuotteet.

Vuositasolla tämä tekee noin 20 mrd. kruunua, koska H2:n on kaupalle tyypillisesti ensimmäistä puoliskoa vahvempi.

Data perustuu kyselytutkimuksiin eikä siten ole virallista myyntiä, jonka tarkka mittaaminen on käytännössä mahdotonta. Tätä raporttia alettiin tuottamaan käsittääkseni vasta tänä vuonna, joten kasvutilastoja ei ollut saatavilla.

8 tykkäystä

Lappeenrannassa Minyn tilalle tulee myös Click Shoes:

– Tuomme jalkinetarjontaamme erittäin mielellämme myös Etelä-Karjalaan ja noin 70 000 asukkaan Lappeenrantaan. Kauppakeskus IsoKristiinan sijainti Lappeenrannan keskustassa on erittäin keskeinen ja liike- ja palvelutarjonnat ovat asiakkaiden näkökulmasta jo ennestään monipuolisia.

– Jatkossa panostamme vahvasti Miny-shop-in-shop-osastoihimme. Tämä osastokonseptimme palvelee asiakkaitamme jo noin jo yli 40 Tokmanni-myymälässämme ja on jo tässä vaiheessa osoittanut vahvuutensa, Tokmannin Head of Non-Food Minna Wegelius kertoo.

Miny keskittynee Tokmannin sisällä oleviin osastoihin. Kenkäkauppoja taasen avataan lisää.

7 tykkäystä

Ruotsista en tiedä, mutta Suomessa varsinkin vaatteiden puolella käytetyllä tavaralla bisneksen tekeminen tuntuu olevan sietämättömän vaikeaa ainakin netissä toimivilla kaupoilla.

Alle kolmen miljoonan euron liikevaihdolla pyörivän Vähänkäytetty-palvelun taustayhtiö hakeutui viime kuussa konkurssiin:

Viime vuonna kaatui Rekki:

Emmy puolestaan näyttää tekevän hyvänä vuonna puoli miljoonaa euroa tappiota ja huonona vuonna miljoona euroa tappiota. Se kuulostaa paljolta, semminkin kun liikevaihdon kasvu on hiipunut viime vuosina ja on nyt neljä miljoonaa euroa vuodessa.

Toki aika suuri osa käytettyjen vaatteiden kaupasta on varmasti kuluttajien suoramyyntiä. Mutta moniko oikeasti jaksaa taistella jossain Torissa tinkijöiden ja koijareiden kanssa?

7 tykkäystä

Liiketoimintamalleja on useita, mutta eipä nämä Schibstedinkään (Torin omistaja) käytetyn tavaran markkinapaikat näytä tekevän tulosta. Tämän malli perustuu toisaalta ilmoitustuottoihin, eikä niinkään myyntikomissoihin, mutta toisaalta logistiikan kannalta kulut pitäisi olla minimaaliset. Ilmeisesti jatkossa olisi tarkoitus saada transaktioperusteisia tuottoja/komissioita ja siten kannattavuus nollatasolle.

7 tykkäystä

Lyncheilyä Ruåtsissa

Kesällä Ruåtsin läpi Suomeen ajaessa huomasin tien varressa Dollarstoren liikeen ja tuli mieleen, että siinäpä voisi olla oiva lyncheilykohde nyt kun Tokmanni on sen ostanut. Silloin tosin lyncheily Kamuxin liikkeissä sekä Lindexin peltihallilla oli jo vienyt voimat. Ja Inden miittiinkin oli kiire…

Nyt kuitenkin kotimatkalla päätin investoida tähän aikaa, ihan vain suomalaisten sijoittajien iloksi sillä en itse ole järin innostunut Tokmannista, enkä ole seurannut sitä tai sektoria kovinkaan paljoa. Tosin Lindexiä löytyy salkusta aimo annos, mutta ehkä vähän eri syistä kuin luotosta kulutustavaran myyntiin bisneksenä.

Myöskään asiakkaana en ole juurikaan Tokmannia käyttänyt. Viimeisen 10 vuoden aikana olen ostanut sieltä 5 rullaa erkkaria sekä puutarhahanskat joita en päässyt koskaan käyttämään, mutta se onkin sitten toinen tarina.

Hyvin levätyn kesän ja pitkällisen suunnitelman jälkeen olinkin tänään tarmoa täynnä ja aamuisen Norjan lyncheilyn jatkoksi sain vielä tälle päivälle aikaiseksi käytyä pyörähtämässä kahdessa Dollarstoressa sekä kahdessa kilpailijan liikkeessä, Julan sekä ÖoB:n, jälkimmäistä kun ei löydy Suomesta.

Kuten mainittua, oma ymmärrys halpatavarakaupoista on aika vähäinen. Lähtökohtaisesti ajattelin niiden lyncheilyn olevan maailman tylsintä hommaa. Päätinkin kysellä hieman vinkkejä alan asiantuntijoilta eli käyttäjiltä @NukkeNukuttaja, @Cypher ja @Arttu_Heikura, mihin asioihin kannattaisi keskittyä. Sieltähän tulikin sellainen lista asioita, että niiden syvällinen lyncheily veisi minimissään ainakin viikon.

Valmistuin tähän lyncheilyyn kuuntelemalla Norjassa ajellessani IndeTV:n haastattelut Tokmannista viimeisen vuoden ajalta, vilkaisemalla laajaa rapsaa ja viimeisintä osaria sekä kuuntelemalla Q2 Webcastin.

Nämä ovat siis huomioni tältä pohjalta. Toivottavasti niistä on apua. Valmistautukaa melkoiseen kuvakavalkadiin.

Tanum ja yleiskuva

Tanumissa on ostoskeskus lähellä motaria. Samassa kompleksissa on myös Julan liike, joka ainakin rapsassa lasketaan kilpailijaksi.

Dollarstoren liike oli aika pieni ja heillä ei juurikaan ollut samoja tuotteita myynnissä kuin Julalla. Jula oli enemmän rautakauppamainen, kun Dollarstoressa oli enemmän perimteistä kodin käyttötavaraa. Varmaan ihan ymmärrettävää, kun ovat samassa pienessä ostarissa.

Dollarstore näyttää luottavan nimibrändiinsä, sillä kaikki tuotteet olivat ns. tasarahalla. Hinnat olivat joko jaollisia 10:llä tai 5:llä.


Viereisessä Julassa taas luotettiin ysiysimeininkiin.

Dollarstoren pääkäytävä oli suorakulmion muotoinen. Julassa taas ikeamainen labyrinttimordor. Ehkäpä juuri tästä syystä Dollarstore oli mielestäni miellyttävämpi. Siellä oli matalat hyllyt osastojen sisällä ja paljon tavaraa isoissa laatikoissa, jolloin pystyi näkemään koko osaston läpi joka teki tilasta valoisamman ja avaramman tuntuisen. Julassa pidettiin enemmän huolta siitä, että asiakas tulee kulkemaan jokaa kolon läpi.


Julan pohjapiirros

Tasarahintojen lisäksi mielestäni oli mielenkiintoista se, että usealle tuotteelle ei näytetty hintoja hyllyssä vaan se löytyi tuotteesta itsestään. Joko paketista tai teipattuna.




Hinnat oli usein esitetty myös Tanskan kruunuissa. Ehkä tuo suomenkielinen teksti myös viittaa siihen, että tuotteita löytyy tai tulee löytymään jokaisesta maasta.

Paljousalennukset sekä “meillä jäi matksua yli”-alennukset kuitenkin olivat selkeästi esillä.

Dollarstoressa oli varattu paljon tilaa kaikenlaisille pesuaineille. En tunne Tokmannin omia brändejä kovin hyvin. Yritin tietoisesti etsiä Pisara sekä Perfekt+ tuotteita, mutta niitä ei löytynyt.

Myös juhlateemoille oli jätetty paljon tilaa. Jopa joulu oli jo osittain aloitettu. Onhan kohta jo syyskuu!


Halloweenilla oli oma iso osastonsa.

Yksi osasto odotti täyttöään. Tämä oli tuon jouluhyllyn vieressä eli ettei vain se olisi… :christmas_tree: :santa:

Kummassakaan liikkeessä ei ollut kauheasti asiakkaita, kuten kuvista näkyy. Kello oli n. 16.30.

Henkilökuntaa oli molemmissa liikkeissä pari kappaletta. Julassa he olivat pukeutuneet vähän “insinöörimäisesti” kauluspaitoihin, mutta Dollarstoressa he olivat enemmän varastotyöntekijän näköisiä teepaitoineen ja reisitaskuhousuineen. Molemmissa liikkeessä oltiin ystävällisiä ja he tervehtivät ohittaessa. Kassalla jopa se juron näköinen vanhempi leidi oli ihan miellyttävä.

Tosiaankin. Ostelinkin jotain: Vanupuikkoja, hammasharjan, hammastikkuja sekä silmälasien puhdistusliinoja. Hintaa tuli yhteensä 90 kruunua (7.93€)


Olikohan se niin, että puhdistusliinoja oli halvempi ostaa kaksi 20kpl pakettia kuin yksi 30 kappaleen paketti. Palataan hintoihin myöhemmin. Jos ei kuitenkaan puhuttaisi näistä ostetuista tuotteista ja syistä sen enempää…

Dollarstorella on myynnissä myös hieno kassi.

Varberg ja ne pienet erot

Seuraavaksi huikasin parisataa kilometriä etelään Varbergiin.


Tarkoitus oli mennä Helsingborgiin, koska ajattelin ottaa sieltä lautan aamulla, mutta päivä venähti sen verran, etten olisi ehtiny paikalle liikkeiden aukioloaikaan. Pysähdyin Varbergissä, koska sieltä löytyi sekä Dollarstore että ÖoB.

Molemmat liikkeet olivat samalla alueella tosin eivät aivan vierekkäin. ÖoB meni kiinni klo 19 ja Dollarstore klo 20. ÖoB oli myös pienempi.

ÖoB näytti ulkoapäin prameammalta kuin Dollarstore


(Kamux-ketjua seuranneille tiedoksi, että uusi losomersuni edessä oikealla.)

Mutta sisältä, liike oli kuin kopio Dollarstoresta. Suorakulmion muotoinen käytävä, lähes samat tuotteet ja esim pesuaineosastolla järjestys oli lähes sama.



Ne ainoat pienet erot ovat värimaailma ja että kaikki hinnat eivät ole 10:llä tai 5:llä jaollisia, kuten kuvista voi huomata.

Ja nyt seuraa tämän lyncheilyn mielenkiintoisin kohta eli hintavertailu. Koska ÖoB ja Dollarstore ovat konseptiltaan lähes identtiset, päätin tutkia hintaeroja HAMMASHARJAINDEKSILLÄ. Päädyin tähän siksi, koska Dollarstoren hinta oli mielestäni edullinen, 10kr ja tuotteena oli Colgaten soft eli aika bulkki tuote. (Muistakaa aina käyttää pehmeää harjaa pinsettiotteella, niin välttyy eroosiolta ja hampaita suojaava kiille säilyy).

Tässä siis ÖoB:n Colgate Soft-harja:

Lisäys3: Kuka käy huomenna Tokmannilla tarkistamassa Colgate Soft-harjan hinnan?

Vargsbergin Dollarstoren liike oli paaaljon isompi kuin Tanumin. Varsinkin erilaisten pesuaineiden sekä makeisosaston koko yllätti. Muuten minulla ei jäänyt mieleen muuta kuin se, että Varbergissa oli vaatteita ja jotain tekokukkia. Vaateosasto oli tosin hyvin pieni.

ÖoB:ssä myytiin kukkamultaa pihalla, mutta mielestäni siellä ei ollut sen isompaa puutarhaosastoa kuin mihin esim Tokmanneilla on ilmeisesti totuttu. Joitain pieniä lapioita tms. löytyis sisältä.

Lisäys2: Tosiaan täälläkin oli sama tilanne Joulun, tyhjän osaston sekä Halloweenin suhteen.

Loppukaneetti

Q2 webcastissa mainittiin, että Dollarstoren myynti otti osumaa, kun heidän asiakkaat ovat alimman tuloluokan väkeä ja talouden kurjuus osuu sinne eniten. Omaan järkeeni ei käy se, ettei miksei sittä tässä tapauksessa pykälää ylempänä olevat tuloluokat ole pudonneet tänne, koska todennäköisesti heidänkin ostovoima on heikentynyt. Mietin myös, että mistähän se alin tuloluokka nyt ostaa pesuaineensa yms. Niitä nyt luulisi menevän aina.

Tämä on kyllä kieltämättä toimiala, jossa lyncheiltäviä nyansseja riittäisi loputtomaksi. Onko siitä sijoittajalle hyötyä, se on sitten eriasia. Toivottavasti sentään yritystä pyörittävät ovat tehneet työnsä.

Päätin tänään majoittautua Varbergin lähellä olevaan kylään nimeltään Falkenberg. Täälläkin olisi ollut Dollarstore ja tavallaan olisi voinut tukia vielä enemmän, mutta alkoi jo väsy ja nälkä painamaan sekä muutenkin vituttamaan. Mutta mukava kylä tämäkin. Suosittelen Lounais-Ruotsissa matkustelevia tutustumaan myös näihin pieniin kyliin isompien sijaan.


Huomenna taas uudet lyncheilyt. Fiksuimmat ehkä jo arvaakin missä. Saa heittä vaikka yksityisviestiä, jos tulee mieleen jotain mihin kannattaisi kiinnittää huomiota.

Ps. En ole menossa enää Kamuxin liikkeitä tutkimaan. Sen verran kuitenkin sanottakoon, että aika tyhjiä oli niiden parin likkeen pihat, joiden ohi ajoin tänään.

Lisäys: Ainiin, kun Norjan puolella valmistuin näihin lyncheilyihin, niin huomasin, että sielläkin on oma https://www.dollarstore.no/ Käsittääkseni ei mitään tekemistä Tokmannin Dollarstoren kanssa. @Arttu_Heikura Kuitenkin huomasi, että ilmeisen hyvin kasvaa.

87 tykkäystä

Lyncheilyä Tanskassa

Kuten ovelimmat ehkä osasi edellisestä viestistä arvata, tänään oli aika käydä tarkistamassa miten Bigdollarin Tanskan valloitus sujuu.

Liikkeeksi valikoitu Næstvedin liike, joka sijaitsee n. 20 km Rødbyn satamaan vievästä motarista. Næstved on n. 45 tuhannen asukkaan kaupunki.

Liike sijaitsi kaupungin laidalla Lidlin vieressä. Molemmilla oli omat parkkikset, mutta Lidlin parkkikselta pääsi kävelemällä Bigdollariin.

Liike näkyi ihan hyvin tielle, johon osoitti tuollainen valesisäänkäynti sekä ajo-ohjeet.

Parkkiksella oli ihan mukavasti autoja, enemmän kuin Lidlissä. Sisälläkin enemmän väkeä kuin Ruotsin liikkeissä. Sanoisin, että paikoittain jopa ihan kuhina.

Ruotsin liikkeistä poiketen, myös pihalta löytyi alennustuotteita laatikoista. Lisäys: Oli niittä Ruotsissakin kyllä eteisessä.

YLEISILME SAMA

Liike oli hyvin samanlainen kuin Ruotsin liikkeet. Tosin pesuaineosasto oli pienempi ja hintoja oli huomattavasti enemmän näkyvillä.


Halloweenosasto oli myös. Joulu ei tosin ollut saapunut vielä Tanskaan.

Hinnat olivat täälläkin 10:llä ja 5:llä jaollisia paitsi shokeeraavasti nämä keittiörätit sekä toisaalla pölynpoistoteippirullahässäkkä maksoivat 7,5 DKK! :exploding_head:

Ruotsista poiketen, täällä oli lähes kaikki hinnat näkyvissä myös hyllyissä.

Samoja tuotteita löytyi ja niissä oli samat etiketit kuin Ruotsissa. Tokmannin omia brändejä ei pistänyt silmään täälläkään.

Vaateosasto oli myös. Se oli yhtä pieni kuin Ruotsissa. Tuotteetkin olivat aikalailla samat. Jos olisin Tokmannin omistaja, ostaisin tällaiset sandaalit!

Tällä kertaa oma heräteostokseni oli viinin dekantteri!


Kuten kuvastaa näkyy hintaa sillä oli 90 DKK eli n. 12€. Kassalla minulta kuitenkin laskutettiin satanen! Sain kuin sainkin neuvoteltua erotuksen takaisin.

HAMMASHARJAINDEKSI

Visiitin ehdottomasti mielenkiintoisin osuus oli luonnollisesti hammasharjaindeksin tarkistaminen.

Hinta oli 10 DKK eli n. 1,3e. Ruotsissa se oli 10 SEK eli n. 0,88€. Aikamoinen ero!

Ilmeisen suosittu tuote, kun oli enää vain yksi jäljellä. Mitä se kertoo hinnoittelusta!?!?

Kilpailijatilanteen menin tarkistamaan ensin Lidlistä, mutta siellä ei ollut Colgaten hammasharjoja. Ajoin sitten REMA 1000 liikkeeseen, joka on hyvin Lidlin kaltainen. Sieltä löytyi Colgatea mediumina hinnan ollessa 10kr.

Valitsen tässä tiukassa taistossa Bigdollarin voittajaksi suuremman valikoimansa ansiosta.

LOPPUKANEETTI

Kuten sanoin, liikkeessä oli ihan hyvä pöhinä päällä ja ihmiset pörräsivät hyllyjen ympärillä innokkaan näköisinä. Hlökuntaa näin kaksi. Toinen hyllyillä ja toinen kassalla. Olivat kovin kiireisen näköisiä eikä siinä asiakkait ehtinyt tervehtimään. Toinen hälytettiin lopuksi myös toiselle kassalle.

Ehkä tällaiselle konseptille Tanskassa on kysyntää, jos sitä ei kerta aikaisemmin ole ollut. Sijainti Lidlin vieressä myös minusta on hyvä idea, koska niiden tuotevalikoimat täydentävät toisiaan.

Tanskan valloitus siis alkakoot!

Tässä nämä lyncheilyt tältä erää. On taas aika jättää Pohjola taakseen.

Enempää ei varmaan ehdi tällä reissulla enää lyncheillä, kun kotimatkaa on vielä jäljellä ja maanantaina pitäis olla jo töissä. Ehkä en kuitenkaan tänään koko loppu pätkää huikaise. Laivamatkakin lisää aikaan tunnin.

Toivottavasti näistä kirjoituksista on ollut jotain hyötyä ja ne ovat parantaneet käsitystä Tokmannin Ruotsin sekä Tanskan toiminnoista.

73 tykkäystä

Ruotsissa on virallisesti puoli miljoonaa suomea puhuvaa ja pohjoisessa jopa suomenkielisiä kaupunkeja. Virallisen vähemmistökielen statuksen se sai 1999, ja niitä on vain 5, joista kolme on tavallaan samaa sarjaa: suomi, meänkieli (joka on sekoitus suomea ja ruotsia, ei vaikea suomalaisten ymmärtää) ja saame. Kaksi muuta ovat romani ja jiddish (Israel).

2 tykkäystä