Plussakaudellakin kalorit kannattaa pitää maltillisena, kulutukseen nähden keskimäärin +300 kcal päivässä riittää hyvin lihaskasvuun. Viikkotasolla tuo tarkoittaa keskimäärin ~200-300g painonnousua, joka hukkuu helposti keskiarvoon, jolloin vaaka itsessään on huono mittari lyhyellä aikavälillä.
Miten minä tuon tekisin, niin määrittäisin makrot ja laskisin muutaman viikon kaloreita. Alkuun ihan sillä, että syöt muutaman päivän kuin nytkin. Näin saat näppituntuman siitä, mitä mikäkin annos sisältää ja paljonko tällä hetkellä syöt. Makroista voisi heittää tavoitteeksi karkeasti 2g/kg proteiinia (plussalla tästä voi tiputtaakin, nykytiedon valossa 1,6g/kg riittää lihaskasvuun plussalla varsinkin), 1g/kg rasvaa ja loput hiilareista. Ihan perus lautasmalli on pohjana oikein hyvä, lisäravinteista et tarvitse välttämättä yhtään mitään, jos jotain haluaa käyttää niin heralla ja kreatiinilla pärjää hyvin.
Kun sinulla on suurinpiirtein vakiomuotoinen ruokavaliomalli, toista sitä ja seuraa edistystä. Nouseeko rauta? Onko nälkä? Kiristääkö vyö vai paidan hihat?
Turhan tarkka ei tarvitse olla, tämä(kin) on laji, missä tulokset tehdään pitkässä juoksussa eikä päivässä. Tee asia niin, että jaksat sitä toistaa äläkä liikaa stressaa asiasta. Sillä ei ole mitään väliä, jos yhtenä päivänä proteiinia tuleekin vain 1g/kg tai toisena jää treenit välistä, kokonaisuus ratkaisee. Se vähemmän optimaalinenkin oikeiden asioiden tekeminen vie paljon pidemmälle, kuin asioiden tekeminen niin, että jokainen päivä on tuskaa.
Kirjallisuudesta voin suositella vaikka Timo Haikaraisen lihaskasvua ja rasvanpolttoa, myös hyvän valmentajan palkkaaminen on yksi vaihtoehto. Noihin käyvät tänä päivänä työpaikan liikuntaedutkin. Voin suositella ainakin Mikko Elmeniä, Markku Tikkaa, Timo Haikaraista ja Utti Hietalaa. Lisätään myös Juho Suomi ja Joni Jaakkola tähän.
2000-luvun alussa muuten yleisesti hyväksytty tapa oli sikabulkki, syö niin paljon kuin napa vetää ja HC kaverit heräsivät vielä yöllä syömään lisää. Mies turposi kuin pullataikina ja tarpeeksi iso collegepaita antoi ymmärtää, että kaikki oli pelkkää lihasta