Osakesijoittaminen

Triterras Fintech - globaalin kaupankäynnin alusta

Kotisivut:

Investor Presentation 01/2021

TRIT Investor Deck - Jan. 2021.pdf (1,6 Mt)

Liiketoiminta

Triterras Inc toimii pienten ja keskisuurten yritysten rahoituksen välittäjänä, kun tavaraa pitää saada liikutettua maasta tai mantereelta toiselle. Isojen pankkien ja rahoituslaitosten kiinnostus pienempään kaupankäyntiin on vähäinen ja riskit rahoittajan toimimiseen liian suuret.

Triterras tarjoaa tähän disruptiivisen Kratos -alustan, jonka kautta maksut välitetään ostajalta myyjälle lohkoketjuteknologian avulla turvallisesti ja ilman riskirahoittajan välistävetämistä. Maksuja välitetty yrityksen mukaan 8,7B$ 06/2019 lähtien, kun alusta on ollut käytössä.

Kratos -alusta skaalautuu muuhunkin kaupanvälitystoimintaan. Esimerkiksi vakuutustoiminnan välitykseen (Triterras announces agreement with the world’s leading insurance broker, Marsh to offer digitized access to credit insurance :: Triterras, Inc. (TRIT))

Taustaa

Triterras listautui marraskuussa 2020 SPAC reverse mergerin kautta Nasdaqiin Netfin Acquisition Corp. kanssa ja keräsi samalla pääomaa toiminnan nopeampaan kehittämiseen ja laajentamiseen.

Alkuperäinen tarkoitus oli tuoda vanha, osin päällekkäinen Rhodium -alusta mukana, mutta tämä pudotettiin pois ennen yhdistymistä. Rhodiumin mukana olisi tullut huomattava määrä tasetta rasittavia lukuja ja samalla suurempi osa Triterraksesta siirtyi Netfinin omistajille. Rhodium eriytettiin toiseen yhtiöön Antanium Resources, joka jatkoi Triterrasin asiakkaana.

Jotta asiat olisivat sopivan monimutkaisia, niin Triterrasin CEO Srinivas Koneru toimii myös Antaniumin taustalla.

Talous

Yritys on velaton, toimii todella kevyellä taseella ja kasvunäkymät ovat merkittävät. Kratos -alusta tarjoaa paitsi kaupankäynnin alustan, myös vakuutusmyynnin, rahoituksen ja monet muut toiminnot jatkossa.

Huomattavaa on myös kalenterista poikkeava tilikausi, maaliskuun alusta helmikuun loppuun.

Tuotot tulevat pääasiassa välityspalkkioista alustalla käydyistä transaktioista.

Maaliskuussa julkaistiin Invoice Bazaar -yritysosto, jonka pitäisi varmistua huhtikuun loppuun mennessä Triterras Signs Letter of Intent to Acquire Invoice Bazaar :: Triterras, Inc. (TRIT)

Shorttiraportit ja vastineet

Antanium ajautui talousvaikeuksiin (Why Triterras Stock Tanked Today | The Motley Fool) joulukuussa 2020, jonka seurauksena maksuja viivästyi Triterrasin suuntaan 1,7M$. Antanium on selvitystilassa, mutta näyttäisi siltä, että toiminta jatkuu ja maksut tulevat perille.

Shorttiraportti #1
Tämän seurauksena tai muuten sopivan ajankohdan takia julkaistiin ensimmäinen shorttiraportti, johon löytyy kattava läpikäynti artikkelissa https://seekingalpha.com/article/4395632-triterras-debunking-short-thesis-shares-major-upside

Tämä raportti keskittyi pääosin CEO:n yhteyksiin ja toimintaan sekä SPAC mergeriin liittyviin kirjauksiin. Triterras vastasi näihin nopeasti ja selkeästi, vahvisti FY2020 näkymät ja asia oli kutakuinkin hoidettu.

Shorttiraportti #2
Toinen shorttiraportti (Egnyte) aiheutti enemmän toimenpiteitä, joita selvitellään osittain Triterrasin sisäisenä auditointina 3. osapuolen toimijan kanssa (Triterras, Inc. Announces Independent Investigation by the Audit Committee to Address and Rebut Recent Short Report :: Triterras, Inc. (TRIT)). Selvityksen pitäisi valmistua huhtikuun loppuun tai toukokuun alkuun mennessä.

Suurin huolenaihe on potentiaalinen sisäinen tietovuoto tai pääsy yrityksen lohkoketjun tietoihin. Ketjun tunnistautumiseen liittyvät avaimet on vaihdettu ja muutenkin virallinen vastine on annettu. Triterras Company Statement in Response to Short Report :: Triterras, Inc. (TRIT)

Laskeneen kurssin seurauksena Triterras on ostamassa omia osakkeita 50M$ arvosta ja CEO on myös tekemässä osakkeiden ostoja. SEC filuissa näitä ei näy, johtuen ulkomaisen yrityksen raportointivelvotteista. Kassaa on nyt käytetty kuitenkin Invoice Bazaar -yritysostoon, joten mahdollisesti omien ostoon ei ole käytetty niin paljon.

Riskit

TRIT on potentiaalisesti merkittävän kasvun yritys edullisella arvostuksella. Skaalautuva alusta, velaton, disruptiivinen toimija.

Iso JOS on tietysti, että kaikki on toteutettu sääntöjen mukaan, taustalta ei paljastu shorttiraporttien vilunkeja, maine ei ole kärsinyt epäilyksistä ja arvioidut kasvuluvut on edes oikealla suunnalla.

TRIT vaatii vielä vahvistuksen vähintään FY2020 tuloksista, FY2021 ennusteiden vahvistamisen sekä sisäisen auditoinnin tulosten julkaisun ilman epäilyksiä niiden luotettavuudesta.
JOS nämä toteutuvat, niin kurssi tuplaa tai triplaa todella nopeasti. Jos jokin osa ei toteudu, niin pääomat on vaarassa.

34 tykkäystä

Triterras on ollut monessa kohtaa esillä ulkomaisissa osakkeissa, Ostin/Myin ketjussa ja varsinkin SPAC-ketjussa, josta se olisi pitänyt ottaa omakseen jo aikaa sitten.

Nostetaan keskustelu nyt kuitenkin omaan ketjuun, kun kohtalon hetket alkavat olla lähempänä. Viittaan avauksen shorttiraportteihin ja niiden auditointiin.

Kyseessä on ison riskin yritys ainakin toistaiseksi ja kehotan suhtautumaan siihen sen mukaisesti.

Disclaimer: avauksen hetkellä omistuksessani on TRITW eli yrityksen warranteja. Olen varautunut position nollautumiseen, mutta vastaavasti kasvupotentiaali on merkittävä.

13 tykkäystä

Avataan vielä hieman lisää, kuvat lainattu viime kesän SEC filingsistä: https://sec.report/Document/0001213900-20-018950/

Triterras ratkoo siis ongelmia rahansiirroissa ja rahoituksessa pienten ja keskisuurten yritysten välillä. Kohdemarkkina on pääasiassa Aasia ja Lähi-Itä. Myyjien, ostajien ja mahdollisen siltarahoituksen järjesteminen on toistaiseksi hyvin paljon manuaalista työtä, paperien pyörittämistä ja ylipäätään toimijoiden välisten yhteyksien järjestämistä.

Nykyinen tilanne ilman Triterrasia tai vastaavaa toimijaa ja jota pitäisi siis saada tehostettua ja yksinkertaistettua. Sama kuva kuin avauksessa:

Kratos alustana tarjoaa näille toimijoille paikan, jossa kauppasummien ja lainojen järjestäminen on läpiväkyvästi ja luotettavasti toteutettu lohkoketjutekniikan ansiosta. Isoja pankkeja SME -rahoittaminen ei siis kiinnosta (ainakin Triterrasin mukaan), joten markkina on tältä osin ollut avoin.

Suorat maksut ostajalta myyjälle ovat ns. peruskauraa, jonka provisio on pienempi. Vastaavasti mahdollisten lainojen välittäminen on tuottavampaa, mutta silti hinnoittelultaan kilpailukykyinen vakiintuneisiin toimijoihin verrattuna.

Joitain kilpailijoita on alalla, Triterras näistä siis suurin ja kattavin - ainakin tämän perusteella. Invoice Bazaar on nähdäkseni vastaava tekijä Intian suunnalla yrityskuvauksen perusteella. Nyt siis ostetaan kilpailija pois ja toivottavasti sitä myötä uusia asiakkaita käyttämään Kratos -alustaa.

Kasvua tarkoitus tehdä skaalautuvan alustan avulla

Lukuja, mitä ennustettu 2020 kesällä, SPAC mergerin yhteydessä SEC hakemuksessa. FY2020 mennyt tämän mukaan, mitä on julkaistu joulukuun lopussa.

10 tykkäystä

Triterras on tällä hetkellä ~20% salkustani. Tarkoitus on nostaa osuus noin puoleen viikon sisällä. Kaikista seuraamistani mielestäni aliarvostetuista kohteista tämä on kiinnostavin.

Ymmärrän, että shorttiraportit ovat joillekin lähtökohtaisesti punainen rasti. TRIT:n kohdalla arvioin, että savukone on shorttaajilla. Jos auditissa jotain löytyy, se tuskin on mitään olennaista.

Minulle merkittävä katalyytti oli ilmoitus yhteistyöstä Western Unionin kanssa. Heille olisi liian iso mainehaitta tehdä sopimusta rikollisesti toimivan yrityksen kanssa. Ja he varmasti tietävät, minkä firman kanssa ovat tekemisissä.

6 tykkäystä

Onko q1 15.4 niin kuin nordnet väittää?. Itse olen myös mukana tässä

Luin Seeking Alphan ‘Debunking the short thesis’-kirjoituksen. Ei liity suoraan TRIT:iin (kommentoin yritystä ehkä myöhemmin), mutta SPAC:eissa näyttää toistuvan täysin sama kuvio kuin reverse merger -buumissa 10+ -vuotta sitten. Kiinalaisfirmoja tuli jenkkipörssiin ruuhkaksi asti ja kun oli kiire myydä markkinaan uutta Kiinan kasvutarinaa, päätyi listoille ihan täysiä huijauksia. Mikä tapahtuu Kiinassa, jää Kiinaan. Ainakin syylliset ja sijoittajien rahat.

Ikävä kyllä myös rehelliset tapaukset joutuvat kantamaan vuosiksi guilty by association -leimaa listaamistapansa vuoksi. Voidaan siis varautua siihen, että jokainen shorttitarina muistuttaa lukijaa heti aluksi listaamistavasta ja mitkä kaikki SPAC:it uunottivat sijoittajia 100-0. Pitäkää hatuistanne kiinni, shorttiartikkeleita tulee jatkossakin.

E: Seeking Alphan mukaan shorttina 34% osakekannasta. Ei hätyytellä Gamestopin lukuja, mutta herättää ihmetystä.

Missään ei tainnut olla vielä täällä esillä, että TRIT on Singaporesta, jossa yritysten sääntely on suhteellisen tiukkaa ja pörssiyritysten toiminta lähtökohtaisesti luotettavammasta päästä. Toki poikkeuksia on aina ja niin voi olla tässäkin tapauksessa edelleen.

Ajallisesti pitäisi olla huhtikuun puoliväliin, mutta en ole nähnyt mitään päivämäärää, milloin olisi julkaisussa. Parit ensimmäiset raportit tulevat usein viiveellä mergerien jälkeen, joten voi mennä tuosta eteenpäinkin. Raportointitavan muutokset vaikuttavat julkaisuaikaan.

Myös kirjanpitäjä vaihtui tammikuussa, joka vaikuttanee raportointiin.

The Company has also announced that they will be replacing KPMG LLP as the Company’s independent accountants. For some time, there has been consideration and discussion with respect to replacing the independent accountants of the Company for various considerations, including to further separate the operations of Triterras, Inc. from its related party company Atanium (formerly Rhodium Resources). KPMG LLP resigned as the Company’s independent accountants effective January 20, 2021.

Lähteistä riippuen shorttikanta oli aiemmin 50% luokkaa. Luvut vaihtelee raportointiajan mukaan, mutta nykyisen tilanteen huomioiden on odotettavissa, että shorttimäärä on suuri.

SPACien maine paranee jatkuvasti, kun yhä parempia yrityksiä listautuu niiden kautta. Vastaavasti aktiivisten, kohteita etsivien määrä on kasvanut moninkertaiseksi, joten potentiaalisten huonojen kohteiden listautuminen tulee myös todennäköisemmäksi.

Omalla kohdalla luottamusta nostavat myös Western Union yhteistyö, mutta myös Marshin vakuutusten myynnin aloitus Kratos -alustalla viime syyskuussa. Hyvä toki myös muistaa shorttiartikkelissakin mainittu Wirecard.

Samalla, kun avasin ketjua, niin tuli myös otettua puolikkaan position myyntitoimari pois päältä :sweat_smile: TRITin kanssa ollut viime kesästä lähtien välillä isommalla ja välillä pienemmällä positiolla liikkeellä. Nyt on sopiva riskitaso, jonka kanssa voi katsoa ainakin homman loppuun asti.

5 tykkäystä

Epäilen suuresti tiedon paikkaansapitävyyttä, sillä Triterrasin kalenterivuosi loppuu helmikuuhun. Seuraava raportti pitäisi olla q4+full year 2020. Tässä on myöskin jonkinlaisia poikkeuksia ei Usalaisille yrityksille ja heillä on 120 päivää aikaa kvartaalin päättymisen jälkeen julkistaa nämä tiedot. Käytännössä on siis mahdollista, että nämä julkaistaisiin vasta kesäkuun lopussa.

1 tykkäys

Luulen, että julkaisevat kunhan ulkopuolinen auditointi on valmis ja “maine puhdistettu”.

Loistavaa että saatiin ketju auki TRITille! Kiitos @kettunen :clap:

Olen tätä nyt alkuvuoden holdaillut ja yrittänyt penkoa minkä kykenen ja jutun juoni tiivistyy tässä aika hyvin:

Firmahan tekee herkullisesti juuri sitä mitä lohkoketjuja käsittelevässä peruskirjallisuudessa lohkoketjujen käyttökohteiksi maalaillaan ja kaikki julki lausutut luvut ovat melko maukkaita. PE olisi nykyisellä n. 640 MUSD kurssilla alle 20 (sen siis oikeasti pystyy laskemaan) ja kassassakin pitäisi olla rahaa 180 miltsiä ennen bazaar- ostoksia. Eihän tällaisia pahemmin ole voitollisena tarjolla!

Jos se luottamus tähän syntyisi/palaisi ja tämän vuoden näkymä vahvistetaan, niin 2-3X kurssille on varmasti todella nopeaa. Toisaalta jos asiakaspuolellakin luotto horjuu niin sitten on kyyti kylmää. Se noissa shorttirapsoissa mielestäni se isoin JOS on. Luottamus on kuitenkin rahoitusmarkkinalla aika tärkeä homma, eikä kukaan varmaan hirvesti arvosta jos omat ledgerit löytyy netistä, vaikka homma sinänsä pelittäisikin.

Negapuolelle tosiaan korostaisin vielä myös sitä tilintarkastaja eroa ja puutetta. Melkein kaikki mitä löytyy hakemalla “KPMG resigned” johtaa jonkin sortin horror- tarinoihin. On tosin joskus tullut vaan erimielisyyttä asiakkaan ja tarkastajan välille korvauksen suuruudesta, joten voihan tämä olla vain business as usual… Suurella mielenkiinnolla seurailen, mutta tosiaan maltillisella positiolla, jota juuri pienensinkin.

Invoice Bazaarin sivuilla on muuten tällainen hauska pieni Suomi-kytkös

2 tykkäystä

Triterras päivittänyt sivujaan eli FAQ osiota.

When will Triterras, Inc. release its Fiscal 2020 earnings?

The Company’s fiscal year ended February 28th, 2021. SEC guidelines call for a foreign private issuer (of which Triterras is one) issue their audited earnings within 120 days of the close of the fiscal year unless an exemption is secured. The Company has not fixed a date for their earnings release and will make an announcement when the date is set.

What is the status of the independent investigation into the short seller report?

The short seller report had raised certain allegations, which the management feels were misleading or unfair. To address any doubts in the minds of investors, and as a matter of corporate governance, the Company’s Audit Committee has appointed a law firm to conduct an independent investigation into these allegations.

The management is co-operating fully with the investigation. However, to safeguard the independence of the investigation, the investigators do not report to the management on the status of the investigation. In addition, the management has not imposed any deadline for the firm conducting the investigation to complete the investigation. Therefore, management is unable to provide any updates or estimated completion dates other than to confirm that the process is underway.

What is the status of the new auditor?

A new auditor has not been engaged. The Company will announce the engagement of a new auditor when appropriate.

3 tykkäystä

Piiri pieni pyörii, osa putoaa kyydistä ja ylimääräinen tuoli otettu hallitukseen varamieheksi(?).

Erimielisyyttä ainakin näkemyksistä KPMG:n irtisanoutumiseen ja toiseen shorttirapsaan
https://sec.report/Document/0001213900-21-023315/#ea140021ex17-1_triterrasinc.htm

Onko lisätietoa tästä? Itselle syntyi kovin erilainen mielikuva toisen hain viestistä eli vaistoilla mennään…

Arvailujen varassahan näiden kanssa mennään. Omaan vaistoon kannattaa usein luottaa.

Kolme uutta näytti kuvauksen perusteella melko kokeneelta kaartilta, joten luulisi sielläkin toisaalta jotain taustoja selvitetyn ennen mukaan lähtemistä :man_shrugging:

1 tykkäys

Ei tästä firmasta kovin montaa hyvää signaalia ole tullut. Tilintsrkastajan lähtö, shorttirapsa ja johtajien erot. Punaisia lippuja siellä täällä. En ymmärrä miten eivät ole vielä palkanneet uutta tilintarkastajaa. Kohta tulee kiire saada tilintarkastus tehtyä ennen 2020 tulosjulkkarin deadlinea.

Olen pienellä n. 300 lapun setillä kyydissä enkä ole myymässä. Näin pientä positiota voi makuuttaa salkun pohjalla odottamassa parempia päiviä. Tai vaikka konkurssia, niitäkin on osunut pari kohdalleni


Itse hyppäsin pikku voitolla ulos, enkä lähde mukaan uudelleen, ennenkuin pöytä on puhdas.
Kovin montaa sijoittajaa ei löydy, joka on vielä voitolla.

  • tämä lienee tuttu?
3 tykkäystä

Check out this job at TRITERRAS FINTECH PTE. LTD.: https://www.linkedin.com/jobs/view/2531688476

Tuli taas kaiveltua mitä tahansa infoa, joka loisi uskoa, ettei tää keissi oo yks iso puhallus, niin löyty yllä oleva. Työpaikkailmoitus Product Owner -positioon avattu pari päivää sitten. Aika ympäri pyöreää tekstiä, mutta vaatimusten perusteella haussa ihan ns. tekijätason kaveri, niin mikäli tohon uskoo, niin pitäisin varovaisen positiivisena signaalina.

Edit:
Linkkejä seuraamalla löyty myös pari muuta positioita:

  • Principal Solution Architect
  • Corporate Communication Executive

Kaikki kolme ilmoitusta löytyy myös täältä:

6 tykkäystä

https://www.linkedin.com/mwlite/jobs/view/2526066285?referenceId=4gpC7TSA7Ii4bzd4YsOG9A%3D%3D&eBP=JOB_SEARCH_ORGANIC

Taas uusi työpaikka hakuun. Business Development Executive. Uskoa löytyy.

2 tykkäystä

Olisi vaan kiva pikkuhiljaa nähdä oikeita uutisia. Ollaan jo pitkällä Toukokuussa eikä vieläkään ole julkaistu mitään oikeita talouslukuja tai päivämääriä milloin julkaistaan. Shorttiteesi saa lihaa luiden ympärille

2 tykkäystä

Onhan tämä aika käsittämätön firma. Kohta tulee tulosjulkkarin deadline vastaan (muistaakseni 12.6) eivätkä ole saaneet edes shorttiraportin väittämien internal audittia tehtyä tai VALITTUA uutta tilintarkastajaa. Silti firma ei tiedota asiasta mitään. Shorttaajan unelma.