Osakesijoittaminen

Tulevaisuuden teknologiat ja trendit

Tätä kutsutaan myös nimellä AGI, artificial general intelligence eli suomeksi yleinen tekoäly. Yleinen tekoäly korostaa yleistä älykkyyttä ja ajattelevan koneen ominaisuuksia. Sellaista voi syntyä ainakin teoriassa luonnollisen oppimisen (organic learning) menetelmillä, jotka lähestyvät syväoppimista luonnossa esiintyvien lainalaisuuksia seuraamalla eikä tieteellisiä menetelmiä noudattaen. Tämä siis lainattua kirjasta Mitä tulisi tietää tekoälystä (Timo Siukonen- Pekka Neittaanmäki). Aika kattava teos tekoälyn historiasta, tutkimuksesta ja sovelluksista. Suosittelen lukemaan, jos aihe kiinnostaa.

4 tykkäystä

Sieltä tuli nyt 40% growth in revenue kasvua ja ensi vuodelle on ennustettu nollatulosta jo.

1 tykkäys

Tuossa koko uutinen, jos ketään kiinnostaa:

Alaan liittyen, kilpailija UiPath suunnittelee mahdollisesti listautumista. Markkina-arvoksi veikattiin kaiken järjen räjäyttävää, 20B$. Nähtävästi IPO:ssa ei ole mitään väliä arvostuksen suhteen tässä markkinassa. Reilusti korkeampi kuin Blue Prismin nykyinen arvostus.

Edit: typot korjattu.

2 tykkäystä

Hyvä ketju ja ansaitsee noston. Tässä on kaikki mitä on tähän mennessä mainittu:

 • 5G 1
 • AI 1111
 • IoT 1
 • Itseohjautuvat autot 1
 • VR ja AR 1
 • Lohkoketjut 1
 • Verkkokaupat 1
 • Kaikki maailma as a Service 1
 • Pelaaminen kuukausimaksulla 11
 • Avaruus 111111111
 • Vety 111
 • Väestön ikääntyminen 1111
 • Aurinkosähkö 1
 • Terveysteknologia 1
 • Puettava/istutettava elektroniikka 1
 • Kasviproteiini 11
 • Teleoperaattorien laskutus ja pilvipalvelut 1
 • Kiertotalous/jätteenkierrätys 11
 • Pilvipalvelut 1
 • 3D-tulostus 11111
 • Hyperautomaatio 1
 • Kvanttitietokoneet 1
 • Robotti 1
 • Ohjelmistorobotiikka / RPA 11111111
 • Palvelujen digitalisoituminen 1
 • Kotiinkuljetus 1
 • GAI / AGI 111
 • Sensorit 1

1 tarkoittaa yhtä viestiä missä se on mainittu ja jos viestissä on useampia aiheita niin nekin saivat 1. Tämän hyvin epätieteellisen tutkiskelun perusteella huomasin, että eniten keskustelua tuli RPA:sta,
3D-tulostuksesta, avaruudesta ja väestön ikääntymisestä. Tämä kai tarkoittaa lähinnä, että näistä asioista foorumilla eniten tiedetään.

3D-tulostukseen liittyvät yritykset nauttivat kelvoista, vajaan kymmenen prosentin päivänousuista eilen. Tietääkseni tähän ei kuitenkaan ole mitään erityistä katalyyttiä. Korjatkaa toki jos olen väärässä. Aion ruveta hankkimaan osakkeita kyseisen toimialan yhtiöistä lähiaikoina, koska uskon että kiihkeä markkinatunnelma tarttuu seuraavaksi niihin. Syön toki sanani samantien, jos tulee jokin eeppinen pörssiromahdus.

17 tykkäystä

Tuosta 3d-tulostuksesta muutama kk sitten kyselin jostain paremmin tietäviltä ja valitetettavasti silloin en saanut kovin suoria vastauksia, että mistä löytyisi 3d-tulostusfirmoja. Panasonic oli yksi vastaus tuolloin ja sillähän se painoarvo tuolla puolella on varmaan vielä aika pieni. Oma googlailunu jäi tuolloin hyvin vähäiseksi ja koko idea kuihtui kasaan omaa laiskuuttani. Onko porukalle tullut vastaan 3d-tulostukseen keskittyviä firmoja, joihin voi suoraan Suomesta sijoittaa ja vielä fundakin voisi olla kunnossa?

1 tykkäys

Täältä löytyy ARK Investin 3D Printing ETF osakkeet: The 3D Printing ETF - PRNT | by ARK Invest

Innovatiiviseen teknologiaan sijoittavan kannattaa seurata ARK Investin aktiivisia rahastoja. Yhteensä rahastoissa on 149 eri osaketta ja joukossa on tänä vuonna luonnollisesti useita rakettinousijoita. ARK:n perustaja ja suurin omistaja Cathie Wood on tunnettu erityisesti Tesla-bullina, mutta rahastoissa Teslan yhteispaino on silti vain 7%. Eli 93% on jotain muuta :wink:

Valitettavasti ARK:n rahastoja ei voi Euroopasta käsin ostaa. Itse olen poiminut tänä vuonna yhtiöitä ARK:in listoilta. Erityisen kuumia firmoja löytyy geeniteknologiarahastosta ARKG ARKG - Genomic Revolution Multi-Sector ETF by ARK Invest

ARK invest julkaisee päivittäin rahastojen sisällön sekä tekemänsä kaupat postituslistalle ilmoittautuneille (maksuton palvelu), ja on muutenkin aktiivinen mediassa. Ehkäpä osin tämänkin vuoksi ARK:n ympärillä on pientä kultin poikasta. Tällä ulkopuolisella sivustolla voi seurata ARK:n ostoja ja myyntejä sekä osakkeiden painotuksien kehittymistä

ARK:lla on kaksi sivustoa: https://ark-funds.com/ ja https://ark-invest.com/. Molemmat kannattaa selata läpi ja tehdä löytöjä. Oikea aarrearkku. Löytyy mm. ihan ok podcast Podcast Listing - ARK Invest

Youtubesta löytyy fanikanava https://www.youtube.com/c/TickerSymbolYOU/featured
Sama kaveri pitää yllä yhteisösivustoa https://www.patreon.com/posts/state-of-ark-00-45248293
Twitteristä https://twitter.com/TickerSymbolYOU
Näiden juttujen kanssa muistakaa lähdekritiikki.

21 tykkäystä

Tätä listaa voinee periaatteessa myös katsoa toisesta näkövinkkelistä: Kenties avaruus, AI, RPA ja 3D-tulostus ovat niitä jo tiedossa olevia tulevaisuuden teknologioita, joissa hypeä riittää ja hinnoittelu koholla, kun taas harvoin mainitut tai jopa kokonaan listalta puuttuvat teknologiat voisivat olla niitä, joiden tulevaisuuden potentiaalia ei ole vielä yleisesti tunnistettu. Otanta on toki hyvin rajallinen, joten varsin niukasti voi mitään johtopäätöksiä tehdä tältä pohjalta mihinkään suuntaan.

Olisi mielenkiintoista nähdä, miten jonkin teknologian kehitys, hype ja sijoitustuotto kulkevat yleisesti suhteessa toisiinsa. Alla olevaa hype-sykliä seurannevat useimmat teknologiat TV:stä tietokoneisiin ja kryptovaluuttoihin ja kannabisosakkeisiin. Treidaajana kovimmat tuotot tullee, kun onnistuu nousemaan hypevaunuun ennen isoja massoja ja ratsastamaan tuon hypesyklin kyydissä, pitkäjänteisenä sijoittajana oikea hetki lienee tuo disilluusion kuoppa, jolloin kiinnostus teknologiaan lopahtaa vaikka samaan aikaan teknologia alkaa saavuttamaan sen tason, jolla sitä voidaan soveltaa R&D-käytön sijaan suurille massoille.

Mites eri teknologiat istuvatkaan tälle käyrälle? Ensimmäisenä itselleni tulevat mieleen sähköautot: kenties alta 5 % potentiaalisista tulevaisuuden käyttäjistä tällä hetkellä käyttää sähköautoa, mallit alkanevat kenties olemaan tuota toista generaatiota, joissa akku alkaa oikeasti kestämään, ja tuote kykenee uskottavasti korvaamaan “vanhan teknologian”, ja tällä vuosikymmenellä nähtäneen varsin kovatahtinen adaptaatio (ilmastonmuutoksen ja trendien kiihdyttämänä). Toisaalta, Teslan meiningit kovien lupausten ja osakehinnoittelun osalta tuntuvat liikkuvan tuolla peak of inflated expectationin kohdilla.

4 vuotta sitten eräs kaveri näki asian oheisella tavalla:

Myös AI tuntuu olevan ihan järkyttävässä hypessä: Mahdollisuudet tulevaisuudessa tulevat varmasti olemaan niin käsittämättömät, ettei tällä hetkellä kansakunta osaa edes kuvitella, mutta sitä ennen joudutaan varmasti himmailemaan isosti “yksinkertaisten” tehtävien ratkaisemisen parissa. Ollut hauska huomata, miten vielä 10-20 vuotta sitten ennen GPUiden ja laskentatehon superboostia AI:n suurimmat nimet ja kovimmat tutkijat pyörittelivät Boltzmann machinejä, ja pitivät nykyisiä neuroverkkoja huonoina vaihtoehtoina, eikä kukaan osannut arvata niiden kyvykkyyttä, saati mielikuvitus riittänyt ymmärtämään nykyisiä laskentatehoja.

Mainittakoon, että itse olen aina hieman hidas adaptoitumaan muuttuvaan ympäristöön, minkä vuoksi Netflix, Facebook ja monet muut supermenestyjät tullut missattua. Koronan myötä tullut kuitenkin huomattua, millainen merkitys pilvellä, digitalisoitumisella ja palvelumalleilla onkaan, kun jopa ruoat tulee tilattua Woltilla kotiovelle. Allekirjoittanut sijoittanutkin kolmanneksen salkustaan FAANGin kaltaisiin firmoihin, jotka tuntuvat pelaavan aina jonkin roolin näissä vallankumouksissa. Toki olisi hienoa, jos osaisi tunnistaa ja pääsisi käsiksi näihin firmoihin ennen kuin hype lähtee käsistä.

Kiinassa oli mielenkiintoista huomata, miten kaikki asiat ostoksista kaupunkipyörän vuokraamiseen hoidettiin WeChatin maksuominaisuudella. Taisi jopa sisältää eräänlaisen version Tinderistä. Ja minä kun luulin, että WeChat oli Whatsappin kaltainen viestittelysovellus. Nyt kun osaisi tunnistaa, millaista roolia Facebook, Apple ja kumppanit pyörittävätkään tulevaisuudessa finanssisektorilla. Ant Groupin IPO ainakin antoi osviittaa, että Ant Financial ja Alipay ovat varsin iso juttu.

14 tykkäystä

Minä olen luovuttanut näiden etsimisen suhteen itse ja pistänyt rahani kiinni Blackrockin aktiiviseen rahastoon Next Generation Tech, tällä hetkellä +99% ytd. Salkunhoitajana toimii sama Tony Kim kuka on luotsannut World Technology rahastoa huikealla menestyksellä, yli 31% p/a viimeiseltä viideltä vuodelta. Itselle on jotenkin helpompi ostaa rahastoja nouseviin kursseihin kun osakkeita mutta kaikki eivät ole varmaan yhtä rajoittuneita. Tätä koitan merkkailla joka päivä.

16 tykkäystä

Rahastoja voi myös peesata. ARK:n rahastoissa on 40-50 firman osakkeita kussakin.
ytd-tuotot eiliseltä:

 • ARKQ 102%
 • ARKF 108%
 • ARKK 137%
 • ARKW 161%
 • ARKG 216%

ARKF ja ARKG eivät sisällä Teslaa.

7 tykkäystä

Kahden suurimman talousmaan vallanvaihto lähitulevaisuudessa on myös yksi megatrendi.
Kiina menee jossain vaiheessa yhdysvaltojen ohi suurimpana talous ja teknomaana.

3 tykkäystä

Tuo trendi on selvä. Kiina meni USA:sta ohi ostovoimakorjatulla bkt:llä (GDP at PPP) jo vuonna 2017. Tämä on toki vain yksi tilasto, enkä tiedä onko GDP edes oikea tapa tätä mitata.

4 tykkäystä

Onko kukaan seuraillu tulevaisuuden ilmailu-skeneä. Ehang holdings niminen lafka.

About EHang
EHang (Nasdaq: EH) is the world’s leading autonomous aerial vehicle (AAV) technology platform company. Our mission is to make safe, autonomous, and eco-friendly air mobility accessible to everyone. EHang provides customers in various industries with AAV products and commercial solutions: air mobility (including passenger transportation and logistics), smart city management, and aerial media solutions. As the forerunner of cutting-edge AAV technologies and commercial solutions in the global Urban Air Mobility (UAM) industry, EHang continues to explore the boundaries of the sky to make flying technologies benefit our life in smart cities.

"(FAA) decided to allow small drones to fly over people and at night in the United States.

FAA said it addressed security concerns in this space by requesting remote identification technology to allow their identification from the ground."

" China’s First National Standard for Express Delivery Service by Unmanned Aircraft Jointly Formulated by EHang will be Effective from January 1, 2021"

https://seekingalpha.com/article/4396357-ehang-chosen-one-in-china

Seekingalfassa ollaan ostolinjalla:

Tosta vois quottailla enemmänkin mahdollisuuksia ja riskejä mutta aika nopeasti ton lukasee läpi jos innostuu koneista. Suurimpia ongelmia IMO löytyy tästä:
" key details on this flagship model are as follows:

 • Cost is an estimated list price US$300,000 each - similar to a brand new Cessna. Bulk discounting is said to be available.
 • Designed flight time with maximum payload (220kg) is 21 minutes - so this limits travel distance and allows for little redundancy.
 • Time to full charge is 120 minutes.
 • Dual seating.
 • The flight experience is said to be noisy"

Eli turistien lennot saisi kestää vaan parikymmentä minuuttia, joskin seuraavan mallin luvataan triplaavan lentomatka 35km->100km. “EHang has said it is working on a new autonomous aerial vehicle (AAV) with a flight range of more than 100km – which will offer greater distances than its current two-seater model, the 216.
EHang’s 216 AAV currently has a range of 35km.”

Ollaan muutenkin hyvin alkutaipaleella joten sopinee tähän ketjuun. Tappiota tulee vielä ja vaikka uutista tulee uutisen perään ja firma ilmoittanut uusista innovaatioista niin onhan tossa vielä tekemistä enkä omaa kompetenssia arvioida sijoittajien odotuksia q4 rapsaan.


Aika seksikkäitä pelejä.

EH Q3 20 ER EN_VF3 (clean).pdf (472,8 Kt)

https://ir.ehang.com/static-files/fef9e762-d4e6-4d30-bc51-48963f624f2c

Älkää dumatko liikaa mun pressiä kun kännykällä näpyttelin aikani kuluksi kahvitellessa, mutta jos noi toimii niin pitäs olla ylempänä ensin Q3 kvartterirapsa ja sitten lehdistöpressi. Löytyy firman sivuilta jos linkkini kusee ihan täysin.

Voiko mikään olla coolimpaa kuin lennellä miehittämättömällä dronella turistilentoa puolison kanssa. Keksisin paljon mukavaa tekemistä puolison kanssa Big benin yläpuolella, joskin puoliso nopeasti sammuttaisi nämä haaveet🙄. Tai sammutella ensi vuoden Kalifornian palot jopa 600m peak korkeudelta droneilla ja kuljetella paketteja. Joku fundamies tulee varmaan lyttäämään tällaisen fiilissijoittajan innostuksen tappiolliseen kiinalaislafkaan mutta kerrankin salkussani on jotain jonka kuluttajana näen itseni. @Meri voi pelastaa jos kukaan muu ei tästä innostu.

8 tykkäystä

Varsin mielenkiintoinen konsepti, ja itsekin uskon lentokonealan hyötyvän massiivisesti (aurinko)sähkömoottorien kehityksestä. Käytännössähän nuo ultrakevyet UAV:t pystyvät jo pysymään ilmassa todella pitkiä aikoja ilman tankkausta.

Kevyttä opponointia visioillesi. 220kg max payloadilla ei kyllä sammuteta kuin nuotio, ja senkin pitäisi olla alle 20km päässä latauspisteestä. Jos nuotio ei sammu yhdellä lennolla pitäisi odotella 2h, jotta seuraava sammutusyritys onnistuu. Propsit kuitenkin mielenkiintoisesta nostosta ja alustuksesta!

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen idea! Itselle tulee ekana mieleen, että jos noita alkaa paljon lennellä ympäri kaupunkeja, niin tulee melkoinen ilmaruuhka. Ennen kuin ihmisiä päästään enemmän kuljettamaan on varmaan myös melkoinen turvallisuuskysymysviidakko kahlattavana.

Toinen ajatus, että nyt vallitsevana trendinä tuntuu olevan joukkoliikenteeseen siirtyminen, jolloin katutilaa vapautuisi kävelylle, pyöräilylle yms. Onko taivas täynnä droneja se mitä tuleviin kaupunkeihin halutaan?

3 tykkäystä

Joo näin sieluni silmin sellaisen mehiläisparven lentämässä metsäpalojen päällä. 150litraa taitaa tosiaan olla tällä hetkellä kapasiteetti noissa palodroneissa, mutta niissäkin varmaan kapasiteettia ollaan lisäämässä. Etunahan noissa on toi 600m peak korkeus kun miettii normi palomiehiä ja jotain tornitalo rakennuspaloja.

@Noisetti joo tosiaan lentolupia on onneksi jo saatu kunhan läpäisee kauko-ohjattavat tarkkailupykälät. Tosin itse visioin jo scifi hengessä ilmassa “kelluvaa” moottoritietä. Ketju on kuitenkin tulevaisuuden visiot😅.

5 tykkäystä

Kiitos tästä postauksesta. En tiennyt näistä mitään, mutta nyt olen tehnyt 2 poimintaa ja tutustun ajan kanssa lisää.

Sveniltä mielenkiintoista settiä ARKiin liittyen

4 tykkäystä

Tulevaisuuden trendeinä olen tarkastellut kahta ilmiötä:

 1. Ihmisten liikunnan puute. Johtuu turvallisuuskysymyksistä, laiskuudesta ja kilpailevista asioista (some, pelaaminen jne), ettei lähdetä ulos jaloittelemaan kaikkialla. Tästä seuraa kohdistettujen terveyspalvelujen kysynnän kasvu ja kotiliikunnan merkityksen nousu. Kävelymatot ja muut kotiliikuntavälineet, jotka mahdollistavat samalla somettamisen ovat parin vuoden aikana trendaavia.
 2. Ympäristökysymykset. Isot pojatkin nostavat ympäristön teemaksi. Sen ympärille tulee näennäisesti ja oikeasti asiaa edistaviä ratkaisuja.
 3. Jokerina voi olla rajattu totaalinen tuho jossakin aiheutuen luonnon tai tekniikan ilmiöstä. Tämä on väistämätöntä, mutta millä aikavälillä. Silloin trendaa survival-asiat.
  Näiden rinnalla jo tiedossa olevat RPA jne ovat kohinaa.
7 tykkäystä

Hyvä aloitus aiheesta @Pavel :ok_hand: . Mitä enemmän tutkii aihetta sitä mielenkiitoisemmaksi tämä kuponki käy. Käyttökohteita löytyy lukematon määrä kun vähän tutkii lisää . Mikä parasta lentäminen saadaan halvaksi ja ympäristöystävälliseksi. Verrattuna esim perinteiseen helikopteriin. Hommat etenee.

Kiva seurata tekevätkö millä aikataululla polttokenno version jolla saadaan tuo lentoaika pidennettyä.

4 tykkäystä

Aavistuksen sekopäisen oloinen aloitus, alla näkyvällä videolla siis, mutta hulinan takaa löytyy herrasmies, joka vain tahtoo nousta 0,3 miljoonasta 25 miljoonaan kymmenessä vuodessa… Kokonaisvarallisuutta lienee rajusti enemmän, mutta tämän biotech salkun alkupossa on tuo 0,3.

Asian ytimenä videolla siis Biotech, ja mitkä marjat poimia puskasta.

Löytyykö täältä Biotechin tulevaisuuden superstaroihin perehtyneitä, niitä etsiviä tai enemmän tai vähemmän alalle sokkona sijoittavia?

2 tykkäystä