United Bankers - Reaaliomaisuuden varainhoitaja

United Bankers (UB) on keskisuuri, kotimainen sijoitustuotteita ja -palveluita tarjoava yritys, jonka liiketoiminta-alueisiin kuuluvat varainhoito ja pääomamarkkinapalvelut. Varainhoidossa yhtiö on erikoistunut reaaliomaisuussijoittamisen ratkaisuihin. Yhtiö on konsolidoituvan varainhoitomarkkinan yksi aktiivisimpia toimijoita ostopuolella ja epäorgaaninen kasvu on näytellyt merkittävää roolia yhtiön lähihistoriassa. Yhtiötä ei tule sekoittaa United Brotherhoodiin (UB), joka on laiton liivijengi.


18 tykkäystä

Faktat tiskiin: Tässä on yksi pörssin epäseksikkäimmistä osakkeista. Yhtiö on vakaa ja tuloiltaan hyvin hajautettu, mutta keskinkertainen varainhoitoliike. Kurssi on enemmän tai vähemmän madellut vaakatasossa jo viisi vuotta. Yhtiö tekee 1-2 yritysostoa vuodessa ja jakaa 5-6% osinkoa. Osaketta on vaikea ostaa ja myydä, koska likviditeetti on erittäin huono. Yhtiön nimi on täysi farssi, koska se samaan aikaan onnistuu olemaan todella tylsä että tuomaan mieleen liivijengin. Juuri kukaan sijoittaja ei omista yhtiötä eikä kukaan halua puhua yhtiöstä.

Yhtiöllä on kuitenkin tulossa vastaan erikoistilanne, jossa voi olla lyhyen aikavälin tuottopotentiaalia. Yhtiö nimittäin siirtyy lähiaikoina pörssin päälistalle. Velattomien, hyvää osinkoa maksavien yhtiöiden siirtyminen päälistalle on pääsääntöisesti nostanut kurssia, erityisesti kun kyseessä on ollut sijoittajille aiemmin tuntematon yhtiö. UB:sia tuntemattomampaa yritystä saa hakea.

Vaikka päälistalle siirtyminen ja aikataulun approksimaatio pitäisi olla markkinoiden tiedossa, niin silti siitä yleensä palkitaan ruhtinaallisesti. Esimerkiksi bulleroiden kuningasosakkeessa, verkkokauppacomissa, oli mielestäni täysin selvää että kurssi tulee nousemaan päälistalle siirtymisen myötä ja näin myös kävikin. Osinkolaput ovat juuri nyt osakemarkkinoiden suuressa suosiossa, erityisesti jos niiden tuote tai palvelu on helposti ymmärrettävä.

Pienyhtiöiden kurssille näkyvyys on kaikki kaikessa, koska et voi sijoittaa yhtiöön jonka olemassaolosta et tiedä. Pelkkä kauppalehden uutinen saa yleensä pienyhtiöiden kohdalla sijoittajat tutustumaan yrityksen tunnuslukuihin ja kurssihistoriaan. UB:sin myyntilaidan on tyypillisesti saanut ostettua tyhjäksi noin 20 000 eurolla, joten pienikin määrä sijoittajia pystyy nostamaan kurssia huomattavasti. Tämän kaltainen äkillinen kurssinousu positiivisesta uutisesta luo mielestäni piensijoittajalle kohtuullisen hyvän lyhyen aikavälin tuotto-odotuksen.

Osakkeen holdaamisessa päälistalle siirtymistä odotellessa on tietenkin riskejä. Varainhoitoliikkeet ovat tyypillistä pörssiosaketta syklisempiä ja yhtiön osake on niin epälikvidi, että siitä ei välttämättä pääse eroon halutulla hinnalla. Osake on myös niin tylsä, että se ei välttämättä kiinnosta ketään ja tällöin möyrintä jatkuu ajasta ikuisuuteen. Mitä mieltä Inderesin gurut ovat? Hitti vai huti?

11 tykkäystä

Kiitos avauksesta Eka.

Miten näet tämän osana alan konsolidaatiota jonka näen tapahtuvan 0-5v säteellä? Kenelle tämä sopisi kuvioon mukaan? @Sauli_Vilen muistaakseni viime vuonna puoliksi leikillä (?) spekuloi siitä kenen kanssa kukakin sopisi yhteen, onko sinulla näkemystä?

1 tykkäys

Aitoa kompetenssia tuon arviointiin ei minulta löydy, mutta julkiset haastattelut ja aikaisempi track record viittaa siihen että yhtiöllä on nahkaiset ostohousut jalassa ja tulemme jatkossakin näkemään yhtiön tekemiä yritysjärjestelyjä niin Suomessa kuin Ruotsissa. Aikaisemmasta seurannasta on minulle syntynyt vaikutelma että johto ja henkilökunta on vahvasti sitoutuneita yhtiön kehitykseen eivätkä ole halukkaita myymään itseään tällä hetkellä

Alallahan yleisesti vaikuttaa olevan trendinä regulaation lisääntyminen, IT-järjestelmien synnyttämät kulut, halpojen indeksirahastojen luoma paine tuottoisia aktiivirahastoja kohtaan ja vaihtoehtoisten sijoitustuotteiden kysynnän kasvu alhaisen korkotason vuoksi. Lisäksi ala on vahvasti skaalautuva ja pääomakevyt, joten yritysjärjestelyiden pitäisi materialisoitua nopeasti tuottopuolella. Nämä kaikki voimat toimivat mielestäni pienyhtiöitä vastaan ja puhuvat alan jatkuvan konsolidaation puolesta.

Saisimmeko kenties herra @Sauli_Vilen kertomaan tänne sopiiko yhtiö pussauskoppiin?

Hiukan erimieltä Ekan kanssa. Mun mielestä nää on parhaimpia osakkeitta varsinkin lyhyeen kauppaan ja näin menetin lounasrahani, mutta on tää ollut kiva viimeiset viisi vuotta. Kiitos lounaista ja nyt kaikki voivat käydä kimppuun.

Vanha video, mutta tuli heti mieleen, kun alettiin yhtiöstä puhumaan. Itselle jäi päällimmäiseksi muistoksi tästä haastattelusta, etteivät ole kertaakaan perustamisen jälkeen (noin 34 vuoden aikana) tehneet tappiollista tilinpäätöstä. Pidän tätä kunnioitettavana suorituksena varainhoitoon ja sijoittamiseen keskittyvältä yhtiöltä. Tuohon aikajanaan kun mahtuu pari isohkoa kriisiäkin. Nostan siis olematonta hattuani näille sedille ja tädeille. :tophat:

5 tykkäystä

Kiitos aloituksesta, aloin tutustumaan yritykseen. Ensimmäisenä itsellä pomppasi silmiini Inderesin 14.5. päivitys, jossa siis vielä osittain koronamyrskyjen keskellä nostettiin tavoitehinta 6,5 → 7,5. Huomattavaa oli mielestäni tämä seuraava:

"Ennusteita tarkistettu merkittävästi ylöspäin

Olimme aiemmin aliarvioineet yhtiön listaamattomien keihäänkärkituotteiden vaikutuksen yhtiön palkkioihin ja nämä selittävät ison osan nyt nähdyistä ennustemuutoksista. Lisäksi markkinan elpyminen, odotuksiamme suotuisammin kehittynyt kulurakenne ja laskeneet tuottopalkkioennusteet ovat muut tekijät merkittävien ennustemuutosten taustalla. Kokonaisuutena kuluvan vuoden liikevoittoennusteemme nousi 6,5 MEUR:oon aiemmasta 4,1 MEUR:sta. Vuosien 2021 ja 2022 liikevoittoennusteet ovat nousseet 12 % ja 5 %:lla. Myös osinkoennusteisiin on tehty reippaat tarkistukset ylöspäin tulosennusteiden myötä, sillä odotamme yhtiön jatkavan avokätistä osinkopolitiikkaansa"

Nuo listaamattomat eivät välttämättä yhtä paljon välitä siitä oliko korona-aika vai ei, riippuen tietenkin täysin alasta. Onko jollain noista listaamattomista keihäänkärkituotteista enemmän tietoa?

1 tykkäys

Päivämäärä, Suositus, Tavoite, Kurssi
07/02/2020 Vähennä 9,00 € 9,45 €
03/03/2020 Vähennä 9,00 € 8,90 €
23/03/2020 Vähennä 6,40 € 6,90 €
14/05/2020 Vähennä 7,50 € 7,75 €

Tässä on hyvä huomioida että markkinatilanne on H1 muuttunut niin nopeasti että tavoitehinnat ovat vanhentuneet viikoissa. Yritys itse ennustaa liikevoiton kasvavan tänä vuonna, mutta tuo 14/05/2020 raportti taas ennustaa tälle vuodelle laskua. Neutraalissa markkinatilanteessa ja yhtiön ohjeistuksen säilyessä ennallaan on mielestäni selvää että tavoitehinta ja myös yhtiön oikea arvo on kyllä nykyhinnan yläpuolella. Tosin voi olla että aliarvostuksen purkautumista saadaan odotella kunnes yhtiö siirtyy päälistalle.

Inderes-efekti iski? +6% heti aamusta. Harmi, että eilen avaamani positio on niin pieni.

2 tykkäystä

Vaihtoa kaikki 10kpl :grinning:
image

Toki osto/myynti spreadi on melko laaja… Myyjiä eilisellä hinnalla ei näy ainakaan vielä.

4 tykkäystä

Hetken prosenttia tuijotettuani avasin itsekin noi kaupat. Osto 7,4 eikä tapahtumia. Tän volyymi on jotain käsittämättömän pientä. Nousu päälistalle voisi tuoda pienellä hypetyksellä voisi nostaa kurssia reilustikin. Nythän konkkakypsät puljut raketoi, niin miksei tällainen voittoa tekevä ja hyvää osinkoa maksava yrityskin?

1 tykkäys

Aika kova!

“Yhtiön ensimmäisen vuosipuoliskon tuloskehitys on ollut vahvaa vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta. Merkittävä tulosta nostava vaikutus on yhtiön tänään 5.6.2020 tiedottamalla metsärahasto UB Forest Fund I Ky:n metsäomaisuuden myynnillä eurooppalaiseen vakuutusalan konserniin kuuluvalle yhtiölle. United Bankersin tytäryhtiö UB Nordic Forest Management Oy on toiminut rahaston vastuunalaisena yhtiömiehenä. United Bankers kirjaa kaupan seurauksena noin 2,8 miljoonan euron tuottopalkkion vuodelle 2020.”

Ei uskaltanut vielä antaa posaria, mutta voi olla tulossa!

“Yhtiö antoi tilinpäätöstiedotteessaan 2.3.2020 seuraavan ohjeistuksen: ”United Bankers arvioi operatiivisen liikevoittonsa kasvavan edellisvuoteen verrattuna.” Yhtiö on päättänyt säilyttää koko vuodelle antamansa ohjeistuksen ennallaan, sillä alkuvuoden suotuisasta kehityksestä huolimatta koronapandemian taloudelliset vaikutukset aiheuttavat edelleen epävarmuutta sijoitusmarkkinoilla. Markkinatilanteen vaikutuksia varainhoito- ja pääomamarkkinapalveluiden kysyntään sekä toisaalta rahastojen tuottokehitykseen on toistaiseksi hyvin vaikea arvioida.”

3 tykkäystä

@Pohjolan_Eka tulkitsitko samoin kuin minä tuon boldatun lauseen, että voisi olla posaria tulossa jos tilanne ei tästä pahene?

1 tykkäys
1 tykkäys

UB piti positiivisen ohjeistuksen koko koronakriisin läpi, joten yhtiöllä on ollut vahva luotto omaan tekemiseen myös synkemmillä hetkillä. Uskon tuohon yhtiön ennusteeseen ja että tämä vuosi tuo tulosparannuksen suhteessa viime vuoteen, mutta parannuksen määrä on vielä epävarma. Mielestäni on ihan oikein tulkita tuon lihavoidun lauseen kuvaavan että yhtiön tulos tulee olemaan erinomainen elleivät markkinat romahda alta.

EDIT: kirjoituksen jälkeen tuli vielä yhtiöraportti

Tavoitehinta nostettu 8€ ja ennusteet näyttävät varsin hyvältä. Sauli tulkitsi kommentin piiloposarina samoin kuin vaikkapa @topsu

Itse en vielä tuottojen suhteen lepää vaan odotan että päälistalle siirtyminen nostaa kurssia nykyisestä :sunglasses:

1 tykkäys

Otin pienen erän salkkuun viime viikolla, ja ajattelin myös odottaa samalla tavalla kuin @Pohjolan_Eka tuonne päälistalle asti. Jos laskettelee niin lisäilen.

@Sauli_Vilen oli myös tarkkana, näissä asioissa on hyvä viilata sitä kuuluisaa pilkkua.

1 tykkäys

2020 oli muistaakseni tarkoitus siirtyä päälistalle, mutta onko tarkempaa ajankohtaa selvillä/arviota?

1 tykkäys

Ei ainakaan minun tietääkseni ole ilmoitettu missään, mutta vuodesta on jo puolet kulunut ja viimeaikaiset näytöt ovat olleet erittäin hyviä joten mielestäni on perusteltua odottaa siirtymää ‘lähiaikoina’. Omasta salkusta löytyy yhtiötä hieman sekä holdisijoituksena (ihan kohtuullisen hyvä kasvavan osingon keissi, erityisesti kun saanut edulliseen keskihintaan), että isompi positio spekulatiivisena sijoituksena (tavoitehinnan nousu sekä päälistalle siirtyminen).

2 tykkäystä

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/united-bankers-oyj-jattanyt-hakemuksen-porssilistalle-siirtymiseksi

7 tykkäystä