Uponor - Putkia maailmalle

Niin eipä kai siellä jenkeissä kuitenkaan kovin huonosti mene , kun rakennusliikkeiden kurssitkin , Lennar ym. On varsin hyvässä vedossa. Ja Jospa sekin vielä joskus tarttuisi Yit ym.

Verrokki Water Watts on myös varsin hyvässä vedossa ja liikevoitto jopa 15%. Pex putkia tekee. Tiedä sitten, miksei Uponor voisi joskus päästä samoihin kannattavuuslukuihin ?

1 tykkäys
8 tykkäystä

Ukrainasta aukeamassa pidemmän aikakauden bisnescase Uponorille?

Ryssän siviilien pommituksen ja kaupunkien tuhoamisvimman jäljiltä Ukrainan uudelleenrakentamiseen ja infran rakentamiseen kuluu kevyesti arvioituna vähintäin 100 miljardia euroa (jostakin luin suuntaa antavan ennusteen). Ukrainaa ei rakenneta uudelleen vuodessa eikä kahdessa vaan aikaa kuluu sellaiset 25 vuotta ja siitä eteenpäin. Joillakin Ukrainan alueilla asukkaat ovat jo nyt palanneet kotiensa raunioille ja alkaneet uudelleenrakentaa. Tai ainakin haaveilevat uudelleenrakentamisesta. Puhdas juomavesi on kriittinen elämän eliksiiri. Uponor on vedenkuljettaja. Löytyisikö Ukrainasta Uponorille infran rakennusprojektia neljännesvuosisadaksi asti?

2 tykkäystä

Ei toisen maailmansodankaan jälleenrakennus noin pitkään vienyt. Tolkuton urakka se kuitenkin on ja kaikenlaista siihen tarvitaan, myös putkia.

1 tykkäys

Juha Variksen twiitistä tuli mieleeni, että Keski-Euroopan pitkä kestoinen kuivuus saattaisi kiinnostaa myös Uponor-sijoittajia. Minua alkoi ainakin kiinnostamaan Uponor.

Kirjoitin viikko sitten Vesiosakkeet-ketjuun, että Ranskassa on herätty pitkään kestäneeseen kuivuuteen.

Ja vielä tuo kuva, josta teksti “vision to be the leader in sustainable water solutions” herätti kiinnostuksen.

1 tykkäys

Ostotarjous aikomus, ei sitova 25 € osakkeelta,
https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b582e7f038381226ffad05b1da9ecbe68&lang=fi

20 tykkäystä

Saas nähdä meneekö läpi, ehtona kuitenkin Uponorin hallituksen suositus. Kivi kengässä toukokuun -22 neuvottelut samasta asiasta, jotka loppuivat tiedotteen mukaan tuloksettomina.

“Aliaxis lähestyi Uponoria mahdollisella tarjouksella alun perin toukokuussa 2022 ja on sittemmin pyrkinyt neuvottelemaan mahdollisesta ostotarjouksesta Uponorin hallituksen kanssa, mutta kyseiset neuvottelut päättyivät tuloksettomina. Koska Aliaxiksen yritykset neuvotella mahdollisesta ostotarjouksesta ovat päättyneet tuloksettomina, Aliaxis halusi tuoda tämän houkuttelevan mahdollisuuden kaikkien Uponorin osakkeenomistajien tietoon ja odottaa yhteistyön käynnistämistä uudelleen Uponorin hallituksen kanssa Mahdollisen Tarjouksen tekemisen mahdollistamiseksi.”

Voipi olla että tämä oli jonkinasteinen keskisormennäyttö hallitukselle ja nyt yritetään saada muiden osakkeenomistajien kanta myönteiseksi, jotta hallituskin tähän lopulta taipuisi. Oras Investillä 25,72% joten ovat luonnollisesti käytännön ratkaisevassa roolissa, sillä “Tarjouksen toteuttaminen olisi ehdollinen muun muassa yli 60 prosentin vähimmäishyväksyntäehdolle Uponorin liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista ja äänioikeuksista”. Jos Oras kieltäytyy niin eiköhän sieltä 15% osakekannasta seuraa perässä kielteisellä päätöksellä. Sen verran suuri signaaliarvo Oraksen kannalla on. Oraksen kantaa ei kuitenkaan todennäköisesti tarvitse miettiä, jos hallitus päättää suositella tai jättää suosittelematta ostotarjousta. Hallituksessa istuu Annika Paasikivi (Oras Investin TJ), joten käytännössä ei tule tilannetta jossa Oraksen ja Uponorin hallituksen kannat risteäisivät asiassa.

Olen itse vielä aika skeptinen läpimenon kannalta, Oras Invest kuitenkin ostellut kariutuneiden neuvottelujen jälkeen lisää Uponorin osakkeita. Voi olla, että vahvistivat linnakettaan, jotta mahdolliset tulevaisuuden tarjoukset eivät mene läpi. Tai sitten ajattelivat että saavat hyvät pikavoitot lisäostoille, jos uusi tarjous tulee. En kyllä jälkimmäiseen jaksa uskoa Oras Investin pitkäjänteisyyden valossa.

6 tykkäystä

Toivon ettei mene läp, liikaa näitä hyviä yhtiöitä myyty.

Kuivuus ja korjausvelkaiset vedenjakelujärjestelmät = profit.

4 tykkäystä

Otin vastaan uuden markkinahinnan ja juoksin. Itse en usko kaupan läpimenoon tarjottuun hintaan enkä myöskään erityisen merkittävään tarjouksen korotukseen. Palailen omistajaksi kunhan hinta luisunut takaisin jonkun verran alas kaupan peruuntumisen myötä.

8 tykkäystä

Myin omat lappuni laitaan @ 24,72. Upside hyvin rajallinen näillä hinnoilla läpimenon @ 25€ skenaariossa ja tuntuisi hullulta pitää lappuja jos ei henkilökohtaisesti usko tarjouksen läpimenoon. Kilpailevaan ostotarjoukseen Oraksen puolelta en myöskään usko, hartiat ainakin yksin toimimiseen on liian pienet. Jonkun kumppanin kanssa voisi onnistua, mutta pidän silti epätodennäköisenä.

4 tykkäystä

Mielenkiintoinen keissi, tosiaankin tässä nyt jollain tapaa julkisuudella pyritään hallitusta selvästi painostamaan.

Näen tämän itseasiassa erilailla. Tuo 60% vähimmäishyväksyntäehto on hyvin poikkeuksellinen, käytännössä aina rajana on 90% jotta päästään lunastamaan loputkin osakkeista. Tällä on varsin todennäköisesti nimenomaan varauduttu siihen, ettei Oras tule tarjousta hyväksymään. Jos hallitus päätyy tarjousta tukemaan, niin itse en usko löytyvän 15% muita omistajia jotka eivät ota tällaista preemiota vastaan. Muita kasvollisia isoja omistajia kun ei ole, ja instituutioilla on mututuntumalla taipumuksena hallituksen suosituksia kuunnella.

Oraksen edustajia on hallituksessa 2/7, näillä ei vielä jyrätä jos muiden hallituksen jäsenten näkökulmasta tarjous olisi erityisen houkutteleva eivätkä niin sanotusti kehtaa olla sitä suosittelematta, vaikka pääomistaja olisikin eri mieltä. Pitäisikin osata arvioida onko se sitä, itse en osaa tähän oikein ottaa kantaa.

Tosissaan Aliaxis tässä selvästi on, 5% omistus ylitettiin kolme päivää sitten. Oraksen hallituksen jäsenet voivat alkaa konsultoimaan Caverionin hallituksen jäseniä siitä miten tästä oikein rimpuillaan irti, vai onko pakko kääntyä pääomistajia vastaan säilyttääkseen kasvonsa :sweat_smile:

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/uponor-oyj-aliaxis-holdings-san-osakeomistus-uponorista-noussut-yli-5-prosentin-rajan

3 tykkäystä

Oras Invest ei aio hyväksyä Aliaxisin ostotarjousta Uponorista.

21 tykkäystä

Erinomaista opponointia, tuossa 60% on kyllä jätetty selvä vara tuolle jo kielteiselle päätökselle niin kuin sanoitkin. Yhteistä matkaa Uponorin kanssa on Oraksella kuitenkin pitkälti yli 20 vuotta, joten uskoisin Paasikiven sanan olevan kohtuu painava hallituksessa. Tai sitten ei :grinning:. Poikkiteloin asettuminen suomalaisen mahtisuvun kanssa (joka voi tulla tulevaisuudessa uudestaan vastaan) ei toisaalta ole ehkä kaikista helpoin tehtävä.

Top 100-omistajissa on suoraan eri Paasikivien nimissä yhteensä 2,95% osakekannasta. Oraksen kanssa siis jo 28,67% kielteisiä. Jos muutama eläkevakuutusyhtiö (Tärkeimpänä Varma & Ilmarinen) saadaan suhteilla äänestämään vastaan niin ollaan jo 35,57%. On kyllä jo niin rajua spekulointia että täytyy varmaan tähän lopettaa, mutta kai tämän tarjouksen saisi juuri ja juuri kumottua.

Toki täytyy muistaa, että vaikka tästä sitova ostotarjous syntyisikin niin eihän se lunastusmenettelyyn asti menisi.

3 tykkäystä

Juu, kyllä tässä Paasikivillä iso vaikutus on se on selvää, eikä hallituksen todellakaan ole helppoa lähteä pääomistajaa vastustamaan. Tämä on osittain verrannollinen tilanne tosiaan Caverionin keissiin, jossa hallitus lopulta päätyi vastoin pääomistajien (Antti Herlin ja Ehrnroothit) tahtoa ja julkisia lausuntoja suosittelemaan kilpailevaa ostotarjousta. Toki siis tilanne oli eri, kun oli tosiaankin kilpailevista tarjouksista kyse, mutta kuitenkin se oli osoitus siitä, että räikeästi ei hallituskaan voi ajaa vain pääomistajien asiaa vaan tilanteen vaatiessa toimii myös pääomistajien tahdon vastaisesti. Ja kyllähän tuo Aliaxiksen ~1,8mrd€ tarjous pikaisesti katsoen varsin hyvältä näyttää, kun Uponorin tuloslukuja ja kassavirtoja katselee. Ei tuota mitenkään helppo tyrmätä ole. En tosin ole Uponoriin tarkemmin perehtynyt, eli en varmasti kaikkea oleellista siitä tiedä.

Aliaxis on nyt laittanut luokkaa 60m€ rahaa kiinni jo Uponorin osakkeisiin, eli siinä mielessä ovat tosiaan näyttäneet olevan tosissaan. Paras vaihtoehtohan olisi se, että tästä alettaisiin kilpaa haalimaan osakkeita pörssistä, mutta Oraksella ei taida tase mahdollistaa koko yrityksen ostotarjousta mihin tulisi velvollisuus, jos omistus nousisi yli 30%:n. Sen omistusten nettoarvo vuodenvaihteessa oli 1,3mrd€ (vuosikertomus 2022), joten tosi iso rypistys olisi lähteä lunastamaan loppuja +70% Uponorista. Oraksen liikkumavara taitaa olla siis varsin rajallinen.

Todella mielenkiintoinen keissi tosiaan, mielenkiinnolla jään seuraamaan tilannetta. Vihamielinen nurkan valtaus kiinnostaa kovasti, siitä ei pääse mihinkään :thinking:

7 tykkäystä

Itse myin vajaat 4000 osakettani melko mukavalla voitolla. Joku “nillittäjä” tämänkin viestin varmaan liputtaa kun ei ole romaanin mittaista perustelua ja syväanalyysia yrityksestä…

Mutta syynä myyntiin epävarmuus liittyen rakentamissektoriin kokonaisuudessaan (etenkin Jenkeissä) ja siten Uponorin seuraavien vuosien suorituskykyyn. Mielestäni Uponor on laadukas firma, ja mielelläni palaan omistajaksi hieman alemmilta tasoilta, tai vaihtoehtoisesti sitten näillä tai korkeammillakin hinnoilla jos mielestäni markkinatilanne näyttää vähemmän epävarmalta.

Jossain määrin mielessä myös että jos edes tämä ei ole Oras Investin ja Paasikivien mielestä hyvä hinta, niin miksi eivät ole lisänneet aiemmin kun on ollut mahdollista edullisemminkin? Tähän liittyen voi varmaan olla teknisiä tai muita syitä, joihin liittyen minua saa mielellään valistaa.

8 tykkäystä

Oras Invest (OI) omistaa Oras Oy:n. Tiedotteessa, jossa OI kertoo, että ei hyväksy ostotarjousta, OI sanoo myös, että Uponor on strategisesti tärkeä omistus Oras Investille.

GhatGPT kertoo yhtiöiden yhteistyöstä:
Oras Oy on erikoistunut keittiö- ja kylpyhuonehana- ja suihkujärjestelmien suunnitteluun ja valmistukseen.

Uponor Oyj on erikoistunut muun muassa LVI-järjestelmien suunnitteluun ja valmistukseen. Yrityksen tuotteita ovat muun muassa lattialämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät, putkijärjestelmät ja vesijohdot.

Vaikka Oras Oy ja Uponor Oyj eivät suoraan tee yhteistyötä, he voivat kuitenkin tehdä yhteistyötä esimerkiksi toimittajien tai alihankkijoiden kautta. Lisäksi molemmat yritykset ovat osa LVI-alan ekosysteemiä ja voivat siten jakaa tietoa ja kokemuksia alan kehityksestä ja trendeistä.

Minä pohdin:
Ehkä Oras Oy ja Uponor Oyj hyötyvät toisistaan jotenkin busineksessa? Kenties Oras Oy voisi menettää jonkin edun, jos Uponor myytäisiin. LVI-busineksia tuntevat voisivat tietää enemmän. Mukana voi myös olla halu säilyttää hyvä yritys suomalaisomistuksessa.

2 tykkäystä

Joo Oras ostanut viimeiseen puoleen vuoteen vain 15 miljoonalla eurolla, nolla perään niin olisi uskottavaa.

Tässä on Salkunrakentajan tekemä juttu Uponorin saamasta tarjouksesta.

Oras Invest ilmoitti tänään, että se ei aio hyväksyä Aliaxisin mahdollista ostotarjousta. Seon arvioinut ehdotuksen omien käytäntöjensä mukaisesti.

”Uponor on strategisesti tärkeä omistus Oras Investille. Yhtiöllä on kyvykäs johto ja hiljattain uudistettu strategia kannattavan kasvun saavuttamiseksi ja merkittävän pitkän aikavälin arvon luomiseksi”, sanoo Ville Kivelä, Oras Investin sijoitusjohtaja

Jutun alaotsikot:

  1. Neuvottelut ovat alkaneet jo lähes vuosi sitten
  2. Aliaxian mukaan Uponorilla ei yksin ole riittäviä mittakaavaetuja
  3. Ostohinta ei kelpaa Uponorin suurimmalle omistajalle
2 tykkäystä

Lämmittää mieltä kun näkee ostotarjouksesta kieltäytymisiä. Hyvä että löytyy vielä suuromistajia, jotka eivät tyydy lyhyen aikavälin pikavoittoon vaan katsovat kauemmas :+1:

23 tykkäystä