Vesiosakkeet

Täytyy kompata, ketju on kyllä melkoista kuraa (!), mutta vesi sijoituskohteena on kieltämättä kiinnostava.

Olin aikoinaan vieraana asuinpaikkakuntani yliopiston järjestämässä tulevaisuusseminaarissa jossa puhui USA:n silloinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck. Hän oli kiertänyt koko esityksensä Suomen luonnon ja etenkin puhtaan veden ympärille ja väitti, että se on suomalaisten suurin kilpailuvaltti tulevaisuudessa. Ehkä esityksen tarkoituksena oli enemmänkin alleviivata sitä tosiasiaa, että suurimmat ja tuottavimmat innovaatiot ovat usein yksinkertaisia ja jo valmiiksi nenämme edessä - että aina ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen. Mutta Oreck tuntui olevan vedestä ja luonnon puhtaudesta kyllä tosissaan sanoessaan, että siinä on Suomen tulevaisuuden tärkein vientituote. Eikä hän muistaakseni puhunut pulloveden tai jään rahtaamisesta, vaan puhtaaseen veteen liittyvästä teknologiasta ja veden riittävyydestä.

Mikseipä näin voisi ollakin? Cleantech, käsitteenä ehkä hiukan jäänyt kestävän kehityksen, kiertotalouden ja vastaavien jalkoihin, on varmasti merkittävä kokonaisuus tulevaisuudessa. Ongelma on kai tähän asti ollut, että niillä jotka sitä kipeimmin tarvitsisivat, ei ole ollut mahdollisuutta siihen investoida, eli projektit on toteutettu pääasiassa erilaisten kehitysapuhankkeiden ja vastaavien kautta.

Olen muistaakseni törmännyt teema-etf:iin jotka sijoittavat puhtaaseen veteen ja sen ympärillä tapahtuvaan liiketoimintaan. Taisipa mm. OP:lla olla rahastokin asiaan liittyen. Näiden tuottopotentiaalista tai historiasta ei ole mitään hajua, mutta mielelläni niistä kuulisin lisää. Ala voisi hyvinkin olla sellainen, että kun pörssin ilmapallo joskus puhkeaa, nämä nousevat potentiaalisiksi sijoituskohteiksi elleivät sellaisia jo ole.

3 tykkäystä

Haetaanko tässä ketjussa nyt kaikkea mahdollista virvoitusjuomista, putkenvalmistajista jne lähtien vai ehkä vedenjakelumonopoleista sitten kuitenkin?

2 tykkäystä

Tästä tulee Inderesin forumin klassikko, odotetaan vielä pari vuotta :slight_smile:

2 tykkäystä

Tässä nyt kun asiaa alkoi kiinnostuttuaan vähän enemmän tutkimaan, niin asiantuntemukseni ei sellaisenaan riitä yksittäisiin tämän alan jenkkifirmoihin sijoittamiseen. Menisi lottoamiseksi, vaikka kurssikäyrät aika vakaita ovatkin.

OP:lla olisi tuon kalliin rahaston lisäksi tarjolla myös

L&G Clean Water UCITS ETF,
iSHARES Global Water UCITS ETF ja
Lyxor World Water (DR) UCITS ETF

Kuluiltaan nuo sijoittuvat välille 0,49-0,65 joka on jo kohtuullisempi luku. Noilla saisi varmasti asiaan jo jonkinlaista näkemystä kevyemmällä perehtymiselläkin.

6 tykkäystä

Noniin, sateisen sunnuntain kunniaksi osallistutaan vesi_osakekeskusteluun!

Näkisinkin tulevaisuuden kannalta tämän alan olevan mielenkiintoinen ja lupaava(?). Elikkä:

AS Tallinna Vesi (TVEAT)
Juomavettä ja jäteveden käsittelyä vajaalle 500 000 asukkaalle (Tallinna Vesi | Company — Nasdaq Baltic). Yksityistetty 2000-luvun alussa ja listautunut vuonna 2005 tallinnan pörssiin (kts.ed. linkki). 20M A-sarjan osaketta ja yksi B-sarjan osake (https://tallinnavesi.ee/en/investor/share-value/)

Kurssikehitys ja avainlukuja (Tallinna Vesi | Reports — Nasdaq Baltic)

Screenshot 2021-08-08 10.45.43

Omistajajakauma

Q1 ja osinkohistoriaa

Semmonen firma lyhykäisyydessään. Allekirjoittanut tosiaan väijynyt vesiosakkeitta jo jonkin aikaa ja tehnyt pientä listaa kiinnostavista firmoista (esim. Veolia Environnement SA ja Northwest Pipe Company). Toivoisinkin kanssakeskustelijoilta lisää näkemyksiä vedestä ja sen tulevaisuudesta.

6 tykkäystä

Kyllähän noita vesilaitoksia löytyy jenkeistä vaikka kuinka paljon. En silti ole vakuuttunut siitä, että niitä kannattaisi nykyhintoihin ostaa. Hintalaput ovat koronan aikana karanneet totaalisesti käsistä. Toki bisnes defensiivistä ja monopolistista, jonkinlaista skaalautuvuuttakin tuntuu löytyvän. Kuitenkin kun perusbisnes kasvaa hyvin hitaasti ja tästä pitäisi maksaa nykyisellään melkein 40 kertaa tulos niin ei kiitos. Muutaman prosentin tulostuotto ja prosentin osinko ei oikein kuulosta turvamarginaalilta tässä tapauksessa

  • [American Water Works (AWK)]
  • [Aqua America (WTR) ]
  • [Pentair (PNR)
  • [American States Water (AWR)]
  • [Watts Water Technologies (WTS)
  • [Itron (ITRI)]
  • [California Water Service Group (CWT)
  • [SJW Group (SJW)
  • [Evoqua Water Technologies (AQUA)]
  • [Badger Meter (BMI) ]
  • [Middlesex Water Co (MSEX)
  • [Connecticut Water Service (CTWS)
  • [York Water Co (YORW)
  • [AquaVenture Holdings (WAAS)
  • [Primo Water (PRMW)

Googlella löytyi aika nopeasti. Toki pikavilkaisulla osa firmoista tekee paljon muutakin kuin vedenpuhdistusta ja jakelua

4 tykkäystä

Itsellä on tuota iShs Glb Water rahastoa, sijoittaa maailmanlaajuisesti vesiyhtiöihin, Puhdas vesi voi tulevaisuudessa olla monessa paikassa kortilla.

2 tykkäystä

Herätelläänpäs tämä legendaarinen ketju henkiin, koska kohta on vedelle tarvetta! Valitettavasti mitään osakeideoita minulla ei tällä hetkellä ole mainita.

Pari viikkoa sitten kirjoitin aiheesta lyhyesti Lamorin ketjuun:

Ja tällä viikolla the Guardian julkaisi kunnon FUD-artikkelin, joten otetaanpa siitä muutama poiminta tänne.

Kuten aiemmin kirjoitin, vaikutuksia tulee mahdollisesti seuraaviin alueisiin:

  • Energia (ydinvoimaloiden jäähdyttäminen / vesivoima)
  • Maatalous
  • Puhdas vesi

Energia
Viime kesän kuivuudessa ydinvoimaloita jouduttiin ajamaan alas, koska joissa ei virrannut tarpeeksi vettä jäähdytykseen, ja hiililastit eivät kulkeneet, koska vettä ei ollut riittävästi proomuille.

In Germany, shallow waters on the Rhine are already disrupting barge traffic, forcing boats heading up into central Europe to load at half capacity

Italiassa Po-joki on hyvin kuiva ja vesivoiman riittävyyss vaarassa:

“The problem of drought is serious,” he told Corriere della Sera. “We’ve only had half the average amount of snow. We found ourselves with waterways, lakes and reservoirs in a very critical state, and hydroelectric basins in extreme difficulty.”

Maatalous
Ainakin Ranska ja Espanja ovat alkaneet kiinnittämään huomiota maatalouteen käytettävään kasteluveteen.

Among the [French] government’s plans are modernising agricultural irrigation, which represents up to 80% of consumption in summer, boosting wastewater recycling, and reducing loss due to leakage.

All of Spain has been in drought since January 2022, but water supplies in Catalonia have fallen so low that authorities this week introduced laws including a 40% reduction in water used for agriculture, a 15% reduction for industrial uses, and a cut in the average daily supply per inhabitant from 250 litres to 230 litres.

Puhdas vesi
Kuten yllä olevista lainauksista näkyy, Länsi- ja Etelä-Euroopassa tilanne alkaa olemaan jo vakava pitkään jatkuneen kuivuuden takia.

Tästä syystä vesivarannot ehtyvät ja samalla puhdasta vettä hukataan huomattavia määriä huonon infran takia. Esimerkiksi Reuters kirjoitti viime vuonna, että osissa Italiaa putket vuotavat niin pahasti, että jopa 42% vedestä valuu hukkaan!

Our pipes lose on average 42% of the water they carry.

5 tykkäystä

Tämä on kyllä erikoinen paradoksi. Juuri alueilla jossa on kuivuutta ja pulaa puhtaasta vedestä usein hukataan vettä huonon infran ja vesi-intensiivisen viljelyn takia.
Sitten on tuhansien järvien Suomi jossa putkivuoto pikkukylässä oli kuukauden ajan kesän seuratuimpia uutisia.

8 tykkäystä

Viikonlopun aikana tuli lueskeltua aiheesta ja näyttää, että nyt Italiassakin on isot investoinnit menossa. En tosin ole onnistunut löytämään tietoa siitä mitkä tahot näitä töitä tekee.

Lisää tietoa linkistä (se toivottavasti ohjaa oikeaan hakunäkymään).

Lisäksi, näyttää että viime viikolla kuivuus on hieman helpottanut Euroopassa.

2 tykkäystä

Tähän väliin yksi idea josta lueskelin:

Veolia Environnement, koska on ranskalainen ja vaikuttaa toimivan tämän hetken kuumilla aloilla: kiinteistöjen energiatehokkuus, sekä vedenjakelu ja siihen liittyvät teknologiat.

Ranskalaisuuden mainitsin, koska Macron piti pari viikkoa sitten puheen, jossa sanoi:

The nation needs to do regarding water as has been done in the field of energy, a form of sobriety plan. That is to say that we must all — citizens, industrialists, services, local authorities, farmers — pay attention to this resource which is becoming rare. This is what I said at the end of the summer, it is the end of abundance,

Noin 40% Veolian liikevaihdosta tulee vedestä. Siitä iso osa on kunnallista vedenjakelua, josta Ranska ja Espanja tekevät merkittävän osan.

Kuten kuvan otsikoinnista näkee, volyymi on tärkeä tekijä vesiliiketoiminnassa. Joten, jos Ranskassa (ja myös kuivuudesta kärsivässä Espanjassa) aletaan kiinnittämään huomiota vedenkulutukseen => volyymi laskee, jonka mukana myös liikevaihto laskee.

Vesiteknologia yksistään olisi kyllä kiinnostava, mutta taidan itse passata Veolian kokonaisuutena.

1 tykkäys

Itsellä on tuota iShs Glb Water ETF rahastoa, maksaa pientä osinkoa, on voitolla +37,5%.

1 tykkäys

ETF taitaa sisältää useamman vesilaitoksen (municipal water)? Minulle on hieman epäselvää tuleeko niille rangaistuksia, jos juomaveden saannissa on ongelmia esimerkiksi kuivuuden vuoksi?
image

Esimerkiksi nuo brittiläiset:

  • United Utilities currently supplies water to a population of 7.3 million people across the North West.
  • Severn Trent supplies 4.6 million households and business across the Midlands and Wales.

Tuleekohan sanktioita, jos kuivuus ei helpota ja vedensaanti vaikeutuu? Vähintään volyymien luulisi pienenevän, jos vedenkäyttöä aletaan rajoittamaan.

Tosin United Utilities näyttää toimivan juuri tuolla alueella, jossa ei ole ollut kuivuutta.
image

Vai, nostetaanko vain vedenhintaa, kun siitä on pula, voi olla myös lainsäädännössä velvoitteita vesilaitoksia kohtaan.
Yhdysvalloissa eräs vesiyhtiö kävi oikeutta sadevedestä, kun ihmisillä oli sadevedenkeräys-säiliöitä, väitti sadevettä omakseen, kun omisti alueen vesivarat.:smiley:. Itse ostin vesirahastoa, juuri tuon tulevaisuuden vesivarantojen hupenemisen vuoksi, voi olla moraalitontakin​:thinking:.

ke 15. maalisk. 2023 klo 9.11 turola sivustolta Osakesijoittaminen <notifications@inderes.discoursemail.com> kirjoitti:

1 tykkäys

Itse mietin millaiseen ryöpytykseen energiafirmat joutui viime vuonna ja sen pohjalta itse kuvittelen, että vesi aiheuttaisi vielä kovemman reaktion.

Tämä onkin mielenkiintoinen aihe! Nestlen osaltahan tuosta veden omistusoikeudesta löytyy uutisia ja mielipidekirjoituksia pitkältäkin ajalta. Itse ajattelen, että Euroopassa regulaatio tulee nopeammin rajoittamaan näiden välttämättömyyksien rahastamista.

Areenasta löytyy mielenkiintoinen dokumenttisarja “Voiko tätä syödä?”, jonka yksi jakso käsittelee vettä, sen riittävyyttä ja kenellä (yritys vs. kansalainen) pitäisi olla oikeus veteen?

Näyttää, että olit oikeassa! Vaikkakin tavoitteena on vähentää vedenkäyttöä 10 prosentilla, eli omasta mielestäni loppuvaikutus voi hyvinkin olla ±0.

The water-saving plan includes 50 measures, such as fixing leaking pipes, adapting the way farmers and the nuclear industry use water and making water more expensive for those who use it in excess of basic needs.

Muita toimenpiteitä olivat ainakin 180 miljoonan euron pikarahoitus joidenkin kylien putkistojen kunnostamiseen, sekä vuosibudjetin korotukset julkisille vesilaitoksille.

Briteissä vesilaitos Thames Water joutunut talousvaikeuksiin.

Thames Water serves 15 million customers across London and the southeast of England, and has come under intense pressure in recent years because of its poor record on leaks, sewage contamination, executive pay and shareholder dividends.

Kemira ketjussa jo kyselin PFAS kemikaaleista.

Sunnuntai-Hesarissa oli pitkä juttu samasta aiheesta.

Saastuminen | Helsingin kaloja vuosikymmeniä syönyt Eero Haapanen meni verikokeisiin – tulokset olivat synkkää luettavaa: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009849428.html

1 tykkäys

Jatkan tuota PFAS-kemikaali pohdiskelua, kun se näyttää nousevan aina vain isommin esille, varsinkin USA:ssa.

Löytyi yksi ehdokas Englannista, joka ainakin lupaa suuria:

MYCELX’s unique staged approach ensures the removal of precursors short- and long-chain PFAS in a single-pass.

https://mycelx.com/pfas/

Tuo on pieni ja tappiota tekevä yritys, joten taidan itse jättää välistä (ainakin toistaiseksi).

Vedenpuhdistusbisnes jenkeissä vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Kemira-ketjusta lisäkommentti tähän aiheeseen, ja hieman siitä miten tämä puhdistus voisi käytännössä tapahtua.