USA:n presidentinvaalit 2024

Ehkä pelottavampaa on minusta että se ei välttämättä johda konfliktiin. Tuossa aiemmassa artikkelissa jonka laitoin oli muistaakseni kohta jossa mainittiin minusta hyvin kuinka systeemin muuttuessa tarpeaksi epäreiluksi esimerkiksi gerrymanderoinnin johdosta, on mahdollista myös että ihmisistä tulee apaattisia ja eivät enää edes äänestä koska ajattelevat että omalla äänellä ei ole enää mitään väliä jos toinen voittaa vaalit vaikka saisi vähemmän ääniä. Huolestuttavaa on, että autokratiat taitaa syntyä yleensä sillä että pieni fanaattinen joukko ajaa asiaansa ja kun saavat kriittisen massan valtaa, alkaa siirtymä kohti epädemokraattista järjestelmää. Siinä kohtaa keskiverto ihminen ei sano enää mitään kun asiat on ”tarpeeksi hyvin” ja omalla äänellä ei ole enää vaikutusta, eikä niiden asemiesten lähelle haluta mennä.

Noh, niin vakavia aiheita. Kevennetään vähän. Ohessa vanha 538 artikkeli p-arvojen manipuloinnista. Kokeilkaa siitä saada tilastollisesti merkittäviä tuloksia :slight_smile:

https://projects.fivethirtyeight.com/p-hacking/

1 tykkäys

Jännitys kasvaa ja huomiset Yhdysvaltojen välivaalit ovat - hämmästyttävää kyllä - mielestäni huomattavasti jännittävämmät kuin Suomen eduskuntavaalit (tai presidentinvaalit). Johtuu ehkä siitä, että kuka tahansa Suomessa voittaakin, hallituksen toiminta jatkuu ilman suurempia kriisejä. Mikä on hyvä.

Satunnaisille threadin lukijoille voitaneen sanoa, että ao. kuva tiivistää hyvin Republikaanien hallintosuunnitelman. Pun intended.

New York Times kertoo vastaavaa hieman monisanaisemmin.

9 tykkäystä

538:n ennuste on lukittu: senaatin osalta republikaaneilla 59% saada enemmistö, edustajainhuoneessa 84%. Vedonlyöjät näkevät republikaanit senaatissa 70- ja edustajainhuoneessa 90-prosenttisena suosikkina. Jos katsoo pelkästään gallupeja, republikaanit on senaatissa vain hiuksenhieno suosikki. Vedonlyöjät vaikuttavat melkolailla hylänneen gallupit; niiden arvioidaan MAGA-aikakaudella kroonisesti yliarvioivan demokraatteja. Tähän pitää kuitenkin huomauttaa, että gallupit ovat niitä tekevien firmojen bisnes, joten he tietenkin yrittävät parhaansa mukaan mukautua ja päästä kansan pulssille. Kaksi vuotta sitten gallupit vaikuttivat olevan vähemmän pihalla kuin vedonlyöjät arvioivat.

Republikaaneja puoltavia seikkoja:

  • välivaalit ovat presidentin puolueelle lähes aina hankalat ja paikkamenetyksiin johtavat.
  • Biden on selvästi keskimääräistä epäsuositumpi, hänen takanaan Harris vielä epäsuositumpi.
  • Inflaatio näkyy arjessa, ja demokraattien taloudenhoitoon ei liiemmin luoteta.

Yleisilmapiiri on republikaaneille myönteinen. On kuitenkin muutama seikka, jotka antavat demokraateille vielä mahdollisuuksia senaatissa:

  • Jaossa on tällä kertaa enemmän republikaanien hallussa olevia paikkoja. (Senaatissa vaihtuu aina vain 1/3 paikoista kerrallaan.)
  • Republikaaneilla on paljon heppoisia ehdokkaita, joilla on Trumpin näköiset kannat mutta jotka eivät välttämättä herätä luottamusta liikkuvissa äänestäjissä.
  • Selvä enemmistö kansasta ei hyväksy korkeimman oikeuden aborttipäätöstä, ja nykyinen kokoonpano on leimallisesti republikaanien aikaansaannos. Tämä teema jysähti kuitenkin keskusteluun demokraattien kannalta liian aikaisin.

Presidentinvaalit aina valvon, näitä en jaksa. Jos jotkut muut jaksavat, välittäkää ihmeessä tunnelmia yöltä niin aamulla saa kiinni tilanteesta.

21 tykkäystä

No niin, Yhdysvaltojen politiikkaa seuraaville propellihatuille tänään on suuri päivä, tai ehkä ilta ja yö näin Suomalaisittain. 2022 välivaalit tehdään tänään ja tuloksia pääsemme lukemaan keskiviikkoaamuna aamukahvin kanssa.

Mitä ennusteet sanovat?
Republikaaneilla on lievä yliote senaatin kisoissa ja reilumpi edustajainhuoneessa. Alla on Fivethirtyeightin viimeisin ennuste vaaliaamulta.

If each party were to win every race they are currently favored to win, Republicans would have 51 Senate seats and Democrats would have 49, … And if the same thing happened in the House, Republicans would win 225 seats and Democrats would win 210.

FivethirtyEight on ajanut tietokonesimulaatioita ja tilanne ei näytä hyvälle demokraattien kannalta. Tilanne on demokraattien kannalta äärimmäisen täpärä.

Eikä tässä vielä kaikki! Ennusteiden keskimääräinen virhemarginaali on historiallisesti ollut yli 5 prosenttiyksikköä, joka antaa mahdollisuudet kaikille vaihtoehdoille Demokraattien reilusta ylivallasta kummassakin kamarista aina Republikaanien supermajorityyn Edustajainhuoneessa.

Since 1998, polls of U.S. Senate elections conducted within three weeks of Election Day have had a weighted-average error of 5.4 percentage points, and polls of U.S. House elections have had a weighted-average error of 6.3 points.2

Mitä valintoja kannattaa seurata? Alla on muutama otos mielenkiintoisimmista kisoista. Arizonan kuvernööriksi pyrkivä MAGA hattuinen ja karismaattinen entinen TV-juontaja Kari Lake, Georgian osavaltion senaattoriksi pyrkivä entinen jalkapalloilija Herschel Walker sekä Oprahin kanssajuontajana työskennellyt Dr. Oz.

Nyt, varatkaa ensi yöksi paljon kahvia, nikotiinipurkkaa ja popcornia. Niille on tarvetta! :grin:

Edit: typoja

9 tykkäystä

Selvä homma :slight_smile: . Katsotaan, millainen seuranta tulee - kun en kuitenkaan haluaisi ihan ketjua spämmätä tukkoon :smiley:

5 tykkäystä

Ylläpitääksemme korkeaa laatutasoa Vernerin mainioissa videosisällöissä tahtoisin puuttua kummalliseen asiavirheeseen videon alkupuolella, jossa Verneri kertoo edustajainhuoneeseen valittavan 452 edustajaa. Oikea määrä on toki 435. Video uusiksi. :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 tykkäystä

Laitan tähän vielä koosteen Suomen ajassa ilmaistuna, miten äänestyspaikat sulkeutuvat yön myötä, ja milloin alamme saada tuloksia. Lihavoinneilla kiinnostavia vaaleja (oman mielivaltaisen valintani mukaan).

  • Klo 01.00: Indiana, Kentucky, (kummassakin osa vaalipiireistä)

  • Klo 02.00: Indiana, Kentucky (kummassakin loputkin vaalipiirit) Georgia, Etelä-Carolina, Vermont, Virginia, Florida (osittain). Georgiassa erityisesti senaatin vaali jännittävä, Virginia puolestaan on ensimmäinen “swing state”, josta yleensä on saatu paremmin suuntaa kansalliselle tulokselle.

  • Klo 02.30: Pohjois-Carolina, Ohio, Länsi-Virginia. Ohiossa kannattaa katsoa, onko republikaanien ääniosuus nousemassa viime vaaleista. Aikamoinen average Joe -osavaltio tämäkin.

  • Klo 03.00: Alabama, Connecticut, Delaware, Florida (loputkin), Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan (osittain), Missisippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas (osittain).

  • Klo 03.30: Arkansas

  • Klo 04.00: Arizona (sekä senaatin että kuvernöörin vaalit täpäriä), Kolorado, Iowa, Kansas, Louisiana, Michigan (loputkin), New Mexico, New York, Pohjois-Dakota, Etelä-Dakota, Texas (loputkin), Wisconsin, Wyoming

  • Klo 05.00: Idaho (osittain), Montana, Nevada, Utah.

  • Klo 06.00: Kalifornia, Idaho (loputkin), Oregon, Washington

  • Klo 07.00: Havaiji.

  • Klo 08.00: Alaska (Murkowski vs. Chibaka on kiinnostava vaikka molemmat ovatkin republikaaneja).

(Tämä olikin mielenkiintoinen oikeinkirjoitusharjoitus osavaltioiden nimistä suomeksi. Toivottavasti meni ns. kielitoimiston suositusten mukaan nyt.)

Ääntenlaskuhan varmaankin jatkuu vähintäänkin useita päiviä sitten…

21 tykkäystä

Kyllä nyt on jännää. Vaalien jälkeen saamme jännittää vielä Trumpin ulostuloa.

Mitäköhän tämä hieno mies hautoo? Ehkä joku seuraavista?

  • Myöntää yllyttäneensä kannattajiaan Capitolin poliittiseen väkivaltaan?
  • Myöntää syyllisyytensä vaalirikoksiin Fulton County:ssa, Georgian osavaltiossa?
  • Myöntää syyllisyytensä talous- ja verorikoksiin sekä petoksiin New Yorkin oikeusjutussa?
  • Myöntää raiskanneensa Jean Carrolin, joka nosti häntä vastaan oikeusjutun tavarataloraiskauksesta?
  • Myöntää syyllisyytensä kuudessatoista muussa häntä vastaan nostetussa oikeusjutussa?
  • Myöntää olevansa liian vanha presidentiksi?
  • Myöntää olevansa Hitlerin muistelmista fasistiset oppinsa ammentanut rasisti, sovinisti ja demokratian vihollinen?
  • Myöntää Putinin pitävän hallussaan tiedustelutietoa Moskovan seikkailuista?
  • Myöntää venäläisrahan vaalikampanjoissaan?
21 tykkäystä

Taitaa siellä tämän päivän tuleva vaalitulos jo ärsyttää valmiiksi. Todellista demokratian ilmentymää, kun aikuinen mies suuttuu siitä, kun äänestäjät toisella puolella maapalloa äänestävät eri tavalla kuin itse haluaisi.

Jos olisit oikeasti demokratian kannalla, niin olisit tyytyväinen, että amerikkalaisia kiinnostaa vaaleissa oikeat asiat eli esimerkiksi inflaatio, väkivaltarikollisuuden kasvu sekä laiton maahanmuutto. Kun rahat ei riitä kodin lämpeämiseen, bensaan ja ruokaan, niin siinä ei ilkeät twiitit paljon mieltä paina.

13 tykkäystä

Saan nykyään toistella tätä lausetta foorumin persuille: Mistä päättelit, että olen suuttunut jostain? :smiley:

Sellaisessa ajattelussa, joita kirjoituksesi tällä foorumilla tavalla tai toisella kerta toisensa jälkeen ilmentävät, tällainen ajatus on toki ymmärrettävä. Siis sellaisessa ajattelussa, jossa rikollinen on sankari ja väkivalta hyväksyttävää, jos se ajaa omaa asiaa.

Olen vakuuttunut siitä, että USA:n vaalit ovat tuloksineen demokraattiset, kuten kaikki vaalit tähänkin asti. Ongelma vaalien hyväksymisessä taitaa enemmän olla sinun kaltaistesi Trump-fanien keskuudessa.

Trump ei auta pätkääkään suomalaisia uhriutujia ja häviäjiä, jotka etsivät ongelmilleen syitä jostain muualta kuin itsestään.

28 tykkäystä

Myös meille Kokoomuslaisille tyylisi on aika ylimielistä, aivan kuin republikaanit = Trump, enkeliparantajat ja asehullut. Kyllä republikaanit ovat ottaneet jalansijaa ihan saman suuntaisilla teemoilla luin Ruotsin ja Italian oikeistopuolueet.

Sitaatti

Trump ei auta pätkääkään suomalaisia uhriutujia ja häviäjiä, jotka etsivät ongelmilleen syitä jostain muualta kuin itsestään.

Sitaatti

Inflaatio, väkivaltarikollisuus ja laiton maahanmuutto ajaa maita ja sitä kautta sen asukkaita ahtaammalle, vaikka elämässään hyvin suorittaisivatkin.

3 tykkäystä

Jos, ja kun, tämä on oranssin miehen CV, niin olisi mielenkiintoista päästä sen kannattajien (miksei myös Suomessa) pään sisään näkemään millainen on prosessi, joka häivyttää nämä meriitit näkymättömiin.

1 tykkäys

Tyylini ylimielistä? Voit avata asiaa vaikka yksityisviestillä, jos joku kirjoituksissani harmittaa. Mielestäni kommenttisi on hyökkäävä. Siitä syystä luulen, että olet vain persu, joka ei puhu totta tässä asiassa. Ei ihan uusi ilmiö sekään. :slight_smile:

Olen kirjoittanut aiemmin foorumille asuneeni USA:ssa melko pitkään ja jos olisin ollut äänioikeutettu olisin äänestänyt republikaaneja. Se oli aikaa ennen Trumpia ja MAGA-sekoilua.

10 tykkäystä

Pidetään ketjun keskustelu aiheessa ja vältetään henkilöön menemistä.

Huomatkaa, ettei toisten kirjoittajien ajattelu tai mielipiteet politiikasta tarvitse miellyttää omia näkemyksiä. :slight_smile: Mieli avoinna ja ketju raikkaana.

40 tykkäystä

Lisättäkööt mitälie tämä onkaan tuohon listalle.

5 tykkäystä

Samaa settiä Michiganissa missä FBI “hiukan” avitti kuvernöörin kaappaushankkeessa. Jostain ne terroristit pitää aina kaivaa. Toki nyt oli “äärioikeistoa” niin ovat varmaan oikeita terroristeja.

Kokonaisuudessa ketjun laatu on ihan roskaa eikä omakaan postaus sitä juuri paranna. En vaan jaksa katsoa demokraattien fanipoikien yksipuolista info sisältöä. Ja tästä lauseesta minua syytetään Trump faniksi. Se on vaan demokraattien fanipojat niin että kun on riittävän syvällä vasemmiston vallihaudassa niin sentristit, maltillinen oikeisto ja Trumpin kannattajat näyttää kaikki samalta.

Ja voikohan tota alla olevaa juttua edes uskoa koska paha NyPost joka julkaisi fake newsiä Hunter Biden Laptopista. NyPosthan blokattiin Twitteristä tämän fake newsin takia. Silloin Twitter oli vielä vapaa ja poliittisesti sitoutumaton eikä millään tavalla halunnut vaikuttaa demokraattiseen prosessiin (köh, köh). Ai niin helvetti vaalien jälkeen selvisikin että kuvat oli aitoja.

Ei mulla ole mitään vaikeuksia sanoa että Trump on täysin paska jätkä joka toimillaan on osoittanut haluavansa USAn diktaattoriksi. Vaarallinen henkilö.

Mutta sitä ihmettelen, että miksi ketju on täynnä väkeä joka kuvittelee että Demokraatit on joku virheetön Jeesus joka ei tekisi just samaa paskaa kuin Republikaanit. Ei kun hetkinen tiedän vastauksen. Suurin osa suomalaisista saa tietonsa USAn sisäpolitiikasta YLEn ja HSn kautta jotka kopio juttunsa jos ei nyt Demokraateilta suoraann niin demokraattien medioista.

6 tykkäystä

Kiitoksia positiivisesta ja kannustavasta panoksestasi keskusteluun ja rakentavan keskustelukulttuurin edistämiseen!

Ensitunnelmat klo 01.59: Ensimmäisiä ääniä on saatu Indianasta ja Kentuckysta, mutta ei vielä yhdestäkään ns. kilpailullisesta vaalipiiristä. Ei mitään yllättävää näissä. Ovensuukyselyissä tyypillisesti kysellään kaikenlaista “kiinnostavaa”, tällä kertaa silmiin pistää Bidenin heikko kannatus, mutta useammasta kysymyksestä piirtyy kuva, ettei sillä ole suurempaa vaikutusta äänestyspäätöksiin. Tiedäpä näistä. Tunnelmat ovat jännittyneitä, ja äänestys käy ainakin paikoin vilkkaana perinteisissä vilkkaan äänestyksen alueilla (mm. Philadelphia, Allegheny, Cobb, DeKalb). Erityinen piirre yhdysvaltain vaalijärjestelmässä: tuomioistuimet ovat jälleen aktiivisina ja tehokkaina ratkomassa kiistoja myös läpivientiä koskien: Atlantan alueella on määrätty tiettyjä myöhässä aamulla auenneita äänestyspisteitä sallimaan äänestyksen jatkuvan aiemmin määriteltyä pidemään, näissä 40-49 minuuttia pidennystä oikeuden päätöksellä.

2.04: Browardin ensimmäisiä tuloksia Floridasta, arviolta 55% jo laskettu (Florida kenties tehokkain äänten laskennassa). Demokraattien Crist ja Demmings aavistuksen Bidenin kahden vuoden takaista kannatusprosenttia jäljessä, eli näyttää ihan turvalliselta istuville DeSantisille ja Rubiolle.

2.10: Fultonista iso mälli jo laskettu (63 % äänistä). Warnockin kannatus yli 75 %, kun kaksi vuotta sitten sai vain 72,5 %. Tämä voi enteillä Georgian senaatinvaalissa hyvää demokraateille.

2.33: Omaan silmään Florida House 13th (Pinellas) näyttäisi olevan ensimmäinen, jossa jakkara vaihtuu. Republikaanien Anna Paulina Luna vetää kaulaa, ja 79 % äänistä jo laskettu. Floridassa republikaanien menestys näyttää siis odotetun vahvalta. Vähintäänkin. Georgiassa Walker kerää merkittävästi vähemmän ääniä kuin Kemp kuvernöörinvaalissa. Warnockille näyttää todella vahvalta.

2.52: Pohjois-Carolinassa senaatinvaalissa äänistä laskettu 42 % ja demokraattien Beasleyllä on hämmentävän suuri etumatka (> 55 %) :thinking: . Myös vaalipiireittäin prosentit ovat koholla, joten lienee vain ennakkoäänten liian suuresta painotuksesta johtuva. Hämmentävä etumatka kuitenkin kisassa, joka ei alun perin pitänyt olla edes erityisen tasainen, vaan republikaanien jakkara.

3.08: Perinteinen aamukolmen hässäkkä ja hämmennys :laughing: . Tuloksia satelee intensiivistä vauhtia ja ihmeteltävää riittää. :slight_smile: Floridassa kun katsoo tarkemmin, niin vertailu aiempiin vaaleihin on toki vaikeaa, koska Gerrymanderiä on taas tehty aika paljon. Jollain luokittelulla House 4th on kuitenkin luokiteltu aiemmin demokraattien hallussaan pitämäksi jakkaraksi, mutta se kääntyy nyt republikaaneille. Aiemmin mainittu 13th ei sekään ole aivan yksi yhteen Pinellas Countyn kanssa, sillä alueen suuri kaupunki St. Petersburg on siirretty Tampan vaalipiiriin.

3.53: Ensi arviolta ilta etenee aika lailla ennusteiden mukaisesti. Edustajainhuoneen vaaleissa republikaanit suorittavat vahvasti, mutta aivan selkäsaunaa ei näytä demokraateillekaan tulevan. Ohion ääntenlaskenta etenee omia odotuksiani hitaammin, joten sieltä ei paljoa vielä voi sanoa. Senaatin vaalissa demokraateilla taas näyttäisi menevän hieman paremmin kuin miltä tilanne viimeisen viikon aikana näytti. Todella aikaista sanoa. Neljältä aletaan saada Arizonan tuloksia, joissa suuri jännitysmomentti on, miten Maga-väki Kari Lake, Blake Masters ja Mark Finchem saavat ääniä kerättyä.

32 tykkäystä

Toistaiseksi vaikuttaa menevän pitkälti ennusteiden mukaan. Republikaanit vievät edustajainhuoneen, kun taas senaatti on fifty-sixty.

Hajanaisia huomioita:

  • Floridan kuvernöörivaalissa DeSantisin pitikin voittaa, mutta näyttäisi tulevan melkoinen jytky jopa 20 prosenttiyksikön marginaalilla. Samalla DeSantisin masinoima vaalipiiri-gerrymander tuottanee republikaaneille useita edustajanhuonepaikkoja.
  • Republikaanien höyrypäisemmästä osastosta Doug Mastrianon (Pennsylvanian kuvernöörivaali) ja Don Bolducin (New Hampshire senaattorivaali) tiet näyttävät nousevan pystyyn. Arizonassa republikaanien election denier-klaani on tällä hetkellä tappiolla, mutta ääntenlaskennan edetessä tilanteen odotetaan tasoittuvan, eli kisa on avoin. Ohiossa Peter Thielin suojatti ja maga-henkinen JD Vance vaikuttaa odotetusti voittavan senaattikisan.
  • Demokratian puolestapuhujia lämmittänee republikaani Brad Raffensbergerin todennäköinen voitto Georgian osavaltiosihteerivaalissa. Raffensberger oli se henkilö, joka Trumpin kanssa käydyssä konferenssipuhelussa kuuluisasta kieltäytyi ”löytämästä” Trumpille lisää ääniä. Seuranneesta ryöpytyksestä masentumatta mies lähti tekemään kenttätyötä ja selittämään äänestäjille, miksi puolusti demokratiaa kuten puolusti, ja vastoin odotuksia voitti republikaanien esivaalin, ja saanee nyt jatkaa tehtävässään. Senaattivaalin osalta Georgia on hyvin tasainen.
23 tykkäystä

Iso demokratia, isot vaalit ja avoin ääntenlaskun seuranta. Onhan nämä kieltämättä aina mielenkiintoisia, mutta yöunia en ole kertaakaan uhrannut. :slight_smile:

image

Viimeisin tilanne (joka vielä elää):

image

11 tykkäystä

Klo 06.26: Georgiassa ääntenlaskussa Walker edellä, mutta omaan silmääni näyttäisi että ääniä on laskematta Atlantan alueilla niin paljon, että Walker ei tätä vaalia voita. Chase Oliverin ääniosuus on kuitenkin niin jäätävän iso, että joulukuun uusintavaali näyttää minusta todennäköiseltä. Senaatissa Pennsylvania ja Arizona saattaisivat pitää demokraateille. Jännää on.

7.13: Tässä kun seuraan edustajainhuoneenkin ääntenlaskentaa, niin demokraatit vahvistavat koko ajan asemiaan. Jopa Ohiossa ovat kääntämässä tärkeän House 1st itselleen. Myös House 13th demokraateille. Ehkä republikaaneilla vielä etu enemmistöä ajatellen, mutta ei ole vielä kirkossa kuulutettu sekään. Ei näytä punaiselta aallollta.

16 tykkäystä