USA:n presidentinvaalit 2024

AOC:sta kun paljon puhuttu, tässä olisi tuore haastattelu häneltä.

1 tykkäys

Joo ei ole. Olen lienee sinusta vasemmalla suomalaisittain, mutta tunnistan kyllä että AOC ajaisi reippaasti minusta ohi vasemmalta. Ei sillä, fiksu tyyppi, mutta oikealla hän ei suomessa olisi vaan ihan siellä vasemmistoliiton ja demareiden välimaastossa. Esimerkkinä voin sanoa vaikka varallisuusveron kannatus jota suomessa ajaa lähinnä Anna Kontula.

Toisaalta verrattuna siihen kuin hän aloitti kongressissa, ulostulot viimeaikoina ovat pragmaattisempia ja harkitumpia. Eli en tiedä vieläkö hän kannattaisi tällaista varallisuusveroa, mutta siltikään hän ei oikeistolainen olisi.

1 tykkäys

Kun tässä nyt näitä perusteluja on intetty, niin olikos sinulla sellaisia? Siis muita kuin “varallisuusvero”, jota en edes tunnista AOC:n ajamaksi asiaksi. Luit kaiketi nuo aiemmat viestit – ettei tarvi kaikkea kirjoittaa uusiksi. :slight_smile:

Aika paljon tästä ylempänä jo keskusteltiin ja ne jutut kannattaa lukea. AOC on USA:ssa “vasemmistoa”, mutta USA:n demokraatitkin ovat lähempänä Suomen kokoomusta kuin demareita. Hänen tukemistaan tai käynnistämistään aloitteista voi poimia yhden tai pari, jotka jollain tapaa voisi mieltää vasemmistolaisiksi Suomessa, muuten aika perusagendaa myös oikeistolle.

Ainoa isompi periaatteellinen asia, jonka voisi mieltää vasemmistolaiseksi politiikaksi ja joka taisi puuttua aiemmasta keskustelusta on työntekijöiden järjestäytymisen vahva tuki. Toisaalta, jos yhtään tuntee Amerikkalaista työelämää ei sekään ole erityisen vasemmistolainen vaatimus. USA:ssa työntekijöiden oikeudet eivät ole lähelläkään niitä, jotka Suomen oikeisto on hyväksynyt Suomessa.

6 tykkäystä

Karkaa jo vähän aiheesta, mutta työntekijöiden oikeuksia puolustetaan myös Suomessa:

Juttu lienee maksumuurin takana, mutta tässä haastattelussa - kuten lukuisissa muissakin - tämä kokoomuksen varapuheenjohtajana vaikuttava Elina Lepomäki puolustaa jyrkästi työehtosopimuksia sekä vastustaa työntekijöiden riistoa:

”On uskomatonta puhua työtä tekevistä ihmisistä näin, ja miten ylipäätään perussuomalaiset käyttävät sanaa halpatyövoima. Ei ole sellaista kuin halpatyövoima. Jos joku tulee Suomeen töihin, hänen pitää saada työehdoissa sovittu palkka ja päästä elämässä eteenpäin. Jos yrityksissä on väärinkäytöksiä, niihin pitää puuttua”, Lepomäki sanoo.

Lepomäki (nyk. Valtonen) luetaan yleensä suomalaisittain kokoomuksen oikean siiven oikeaan kärkeen. Sellaista on oikeistolaisuus Suomessa, minun näkökulmastani.

11 tykkäystä

Siihen en pyrkinyt ottamaan kantaa, ovatko AOC:n kannat lähellä myös republikaanien kantoja. Tarkoitin vain viestilläni sanoa, etteivät ne niin kaukana suomalaisesta oikeistosta ole. Jos tämä on kysymys, joka yhdistää oikeistoa ja vasemmistoa, niin se ei oikein toimi esimerkkinä siitä, että AOC tätä esillä pitäessään on vasemmalla. :thinking:

1 tykkäys

Kyllä, luin aikaisemmat viestit. En ole niistä täysin samaa mieltä vain. Politiikassa ei voi päätellä puoluetta oikein ottamalla sen mitä poliitikko sanoo at face value. Yleensä pitäisi pystyä etenkin yksittäisen henkilön kohdalla arvioimaan kontekstia jossa hän kannattaa asiaa X tai Y.

Mutta älä toki ymmärrä minua väärin, olen AOC semi fani, mutta hän on liian vasemmalla minun sosiaaliliberaaliin maailmankuvaan nähden, joskin olen valmis myöntymään että hän on varmasti tullut sieltä ensimmäisen kautensa ajoilta roimasti pragmaattisemmaksi. Valtaosa minun tiedoistani hänen politiikasta perustuu ajalle 2018-2020 jolloin seurasin orjanomaisesti ameriikan politiikkaa, joten voi olla vanhentunutta.

Mutta sitten pitää hieman tarttua tähän.

Tämä on jokseenkin yleinen harhaluulo ehkä. Tokihan joitan demokraatteja voisi luonnehtia kokkareiksi. Toisia Vasemmistoliittolaisiksi. On vain kaksi puoluetta joista voi päästä läpi, niin paljon pitää mahtua samaan puolueeseen eri mielipiteitä. Tätä efektiä vahvistaa vielä se, että demokraatteja ei sido yhtä vahvasti kuin Republikaaneja konservativismi, vaan D:n sisäinen hajonta on suurempaa.

Väitän kuitenkin, että demokraattista puoluetta ei voi noin karakterisoida suoranaisesti kokoomuslaiseksi tai että olisi lähempänä kokoomusta. Näitä järjestelmiä on jokseenkin vaikea yrittää “mapata” yksi yhteen toistensa kanssa, mutta jos sitä yrittää tehdä edes jotenkin datalähtöisesti, niin CMP eli Comparative Manifesto Project on todennäköisesti laajin tietokanta joka pyrkii mahdollistamaan vertailun eri maiden puolueiden välillä on. CMP laskee ns. RILE indeksin jokaiselle puolueelle datasetissä puolueen “manifestin” pohjalta, ja indeksi yrittää kuvata oikeisto-vasemmisto jakoa (mikä sekin on vaikeaa jo yhden maan sisällä).

Tässä neljälle maalle RILE plotattuna ajan funktiona. Negatiivinen arvo on vasemmisto ja positiivinen oikeisto. (Pahoittelen että värit on mitä on eikä puolueiden oikeat värit, en jaksanut alkaa säätää määräänsä enempää)

Ruotsi:

Suomi:

UK:

USA:

Tämän arvon perusteella Demokraattinen puolue olisi suunnilleen verrattavissa demareihin viimeisimmän datapisteen valossa.

PS. Datasetissä olisi myös eriteltyjä kategorioita mutta en jaksa alkaa säätämään. Jos joku kiinnostuu säätämisestä tämän kanssa niin data on avointa ja löytyy tuolta aiemmin linkkaamaltani verkkosivuilta, mutta vaatii rekisteröinnin sähköpostilla ja nimellä (ei tarvitse olla tietenkään oikeita).

14 tykkäystä

Tämä on mielenkiintoinen datasetti. Tuo vanha hokeama että Jenkkilän vasemmistolaisinkin siipi olisi Kokoomusta oikeammalla on lähihistoriassa pitänyt paikkaansa mutta ei ole kestänyt kovin hyvin aikaa. Hyvät heitot tuppaavat kuitenkin jäädä elämään vaikka eivät olisi enää faktuaalisia.

7 tykkäystä

USA:n demokraattinen puolue olisi viimeisimmän datapisteen mukaan hieman oikeistolaisempi kuin perussuomalaiset Suomessa ja 2000-luvun dataa seuraten melko tasoissa Suomen kokoomuksen kanssa. Katselukulmaa voi valita omien mieltymysten mukaisesti.

On mielestäni hienoa, että asiaa yritetään jollain tapaa tieteellisesti selvittää, mutta esim. juuri USA:ssa ja Suomessa paljon aikaa viettäneenä koen, että vertailu on hyvin hankalaa. USA on kauttaaltaan oikeistolaisempi ja vapaampi kuin Suomi – hyvässä ja pahassa. Maiden perusasetelmat ovat hyvin kaukana toisistaan Suomen, oikeistonkin hyväksymän, hyvinvointiyhteiskunnan ansiosta – jonka kärkenä on terveydenhoito ja koulutus. Obama-care oli varmasti “vasemmistolainen hanke”, mutta todellisuudessa se tavoitteli vain pientä osaa siitä, mikä Suomessa on oikeiston hyväksymä de facto. Projektin dataseteissä ei ymmärtääkseni mitata muuttumatonta tilaa, ainoastaan aloitteita. Ymmärrät varmasti mitä tarkoitan.

Olisitko muuten saanut eri maiden vertailtavia puolueita samaan käppyrään? Sehän olisi mielenkiintoista. En tutustunut projektiin sen tarkemmin, mutta oletan, että ajatus on nimenomaan tällainen vertailtavuus.

7 tykkäystä

Toki ei liian vakavissaan kannata ottaa tuota datasettiä. Ei loppujen lopuksi ole olemassa objektiivista mittaa puolueen oikeistolaisuuselle tai vasemmistolaisuudelle, ja politiikan projisointi 1D (tai edes 2D) akselille on mielivaltainen asia. En jaksanut eilen illalla kaivaa itse datasettiä koskevaa kritiikkiä, mutta nyt tein sen. Tässä jonkun random ihmisen tekemä tiivistelmä tästä artikkelista. (En jaksa lukea itse)

  1. The CMP is susceptible to its own theoretical framing and the biases that are implicit in it. When we use this data we are inherently trusting that what the project assigns as left or right is correct. This carries obvious drawbacks as what ideas are strictly considered left and right aren’t universal across all political spaces.
    2. Whenever a researcher is presenting data from the CMP they can self select specific documents to cherry pick which data to present in order to ensure that the conclusions match their initial hypothesis.
    3. The CMP attempts to ensure that how different policy positions are coded is consistent across time and space and train coders to code according to the CMP’s classification rather than their personal views. Despite this documents often needed to be coded twice as the first coding doesn’t closely enough match the CMP’s framework of how different policy positions are classified. Even with second codings to get closer to fitting the framework there will always be variance between how different coders decide to classify specific policies.
2 tykkäystä

Maan toiseksi suurin lehti, konservatiivinen laatuaviisi The Wall Street Journal suomii kovin sanoin Trumpia heikosti sujuneista vaaleista. Lehden narratiivi läpi vaaliuutisoinnin on, että Trump on hävinnyt puolueelle useat vaalit peräkkäin, ja häviää myös 2024 jos pääsee ehdolle.

Maan neljänneksi suurin lehti, konservatiivinen tabloidi New York Post repi eilen Trumpin kappaleiksi.

Fox Corporation on nyt Trumpia vastaan, lukuunottamatta Fox Newsin itsenäisiä supertähtiä, joista varsinkin Sean Hannity pysynee vastedeskin lojaalina Trumpille. Tucker Carlsonin ja Laura Ingrahamin tulevien ohjelmien sävyä on kiinnostavaa seurata. Luulen että he pysyvät melko neutraaleina Trumpin ja DeSantisin välillä.

Donald – vapaata riistaa

Autoritaarisen johtajan valta perustuu usein kunnioitukseen ja pelkoon, jotka kietoutuvat toisiinsa. Kesällä 2015 Trumpilla ei ollut juuri kumpaakaan, vain innostunutta kannatusta kansan syvistä riveistä ja ivaa puolueen eliitistä. Syksyllä 2015 kuvaan astui hiljalleen pelko hänen käydessään kaikki poliittisen tapakulttuurin säännöt lanaten kilpakumppaneidensa kimppuun. Ensimmäinen uhri oli Jeb Bush, alkuvaiheen ykkössuosikki. Hänellä oli hölmistynyt ilme koko syksyn kun Trump vain lyttäsi koko Bushin klaanin. Jeb ei oikein pystynyt edes ymmärtämään mikä luonnonvoima häneen iski. Kuvaava on tämä kuuluisa pätkä tuolta syksyltä. Jeb on kuin koulukiusattu poika, joka yrittää edes hetkeksi keventää itsetuntonsa lanaamista hakemalla kiusaajaltaan yhteiset naurut yhteen vitsiin. Sen jälkeen kiusaaminen voi jatkua eikä Jeb pysty siltä puolustautumaan.

Marco Rubio yritti jossain vaiheessa laittaa vastaan Trumpin omalla maaperällä vihjaamalla tämän pienten käsien indikoivan myös pientä sukuelintä, mutta pian ”sweating Little Marco” oli ulkona.

Kovimman kohtelun sai viimeisenä pystyssä ollut Ted Cruz, senaatin häirikkö ja kovapintainen ukko.

Kunnioitusta Trump alkoi saada puolueessa voitettuaan yllättäen presidenttiyden, ja se kasvoi hänen saatuaan punaisen kongressin tuella läpi isoja veronalennuksia. Huipussaan hänen valtansa oli helmikuussa 2020. Hän oli absoluuttinen auktoriteetti jonka kritisointi johti heti sivuraiteille puolueessa ja jopa fyysisen väkivallan uhkaan. Hänen ainoaa oman puolueen senaattorikriittikkoaan Mitt Romneytä ei enää kutsuttu SPACiin, konservatiivinen tärkeään konferenssiin, koska hänen turvallisuuttaan ei kuulemma voitu taata.

Viimeiset kaksi vuotta Trumpilla on edelleen ollut kosolti kunnioitusta ja pelkoa, mikä on taannut hänelle suuren mielipidevallan missä tahansa puolueen asiassa, etenkin ehdokasasetteluissa. Elokuun SPACin presidenttigallupissa hän otti häkellyttävän murskavoiton. Viimeisinä päivinä ennen välivaaleja punainen aalto Trumpin johdolla väreili ilmassa. Viimeiset pari vuotta ehdokkudellaan enenevissä määrin flirttaillut Trump sortui yli-itsevarmuudessaan hirvittävään virheeseen tämän viikon maanantaina. Hän sanoi, ettei halua häiritä vaalien viime metrejä, mutta ensi tiistaina tulee ”suuri ilmoitus”, jota avustajat kuulemma yrittävät nyt perua. Marraskuu on noin yleisesti huonoin mahdollinen kuukausi avata kampanja. Edessä siintää nelipäiväinen kiitospäiväviikonloppu ja joulunpyhät. Kampanjan ensimmäiset pari kuukautta ovat symbolisesti tärkeät, niihin tarvitaan härkäviikkojen pöhinää, ei vuoden isoimpien pyhien lomailua.

Eipä siinä vielä mitään, mutta juuri nyt lumipallo vyöryy voimalla väärään suuntaan, ja akuuteimman ärtymyksen pitäisi antaa laantua ennen ehdokkaaksi asettumista. Jos Trump ensi tiistaina asettuu, kampanja lähtee heti väärällä jalalla liikkeelle, tunnelma hänen ympärillään on niin negatiivinen. Pelko on väistynyt, häntä voi vapaasti kritisoida, häntä vastaan voi vapaasti asettua. Vallan aura on riisuttu häneltä, jolloin häneltä aiemmin sallitut itserakkaat lausuntonsa häviöiden hetkellä lisäävät nyt kritiikkiä. Trumpilla ei ole enää voimaa yrittää estää DeSantisin ehdokkuutta eikä uhkailla tätä. Kisaan tullee muitakin, eräs varteenotettava nimi on Mike Pence jolla on kana kynittävänä.

So help me God

Ensi tiistai on superpäivä, koska samaan aikaan kun Trump puhuu Floridassa (jossa häntä aivan erityisesti halveksutaan tällä hetkellä), Mike Pence julkaisee muistelmansa. Hän antoi niistä heti välivaalien jälkeen otteita WSJ:lle. Niissä Pence kertoo ensimmäistä kertaa viimeisistä viikoistaan Trumpin varapresidenttinä. Pencen mukaan Trump yritti erilaisilla keinoilla pehmittää häntä hylkäämään vaalitulos 6.1. Trump oli esimerkiksi havainnut, että Twitterissä trendaa kysymys, mitä Pence aikoo tehdä. Tähän viitaten Trump sanoi:

”If you want to be popular, don’t do it.”

Kun kriittinen päivä lähestyi, Pencen mukaan Trumpin maanittelu voimistui:

”You’re too honest. Hundreds of thousands are gonna hate your guts. People are gonna think you are stupid.”

Kuudennen päivän aamuna Trump soitti Pencelle, todeten: ”You’ll go down as a wimp.”

Pence kertoo yksityiskohtaisesti tunnelmistaan Capitolin kaaoksessa. Trumpista ei kuulunut mitään silloin eikä seuraavina päivinäkään. Vasta viisi päivää valtauksen jälkeen he tapasivat. Pencen mukaan Trump näytti väsyneeltä ja hänen äänensä oli maassa. Trump kyseli Pencen kuulumisia, tämä vastaili lyhyesti. Pence kertoi rukoilevansa vastedeskin Trumpin puolesta. ”Don’t bother”, kuului vastaus. Kun Pence oli lähdössä, Trump halusi vielä sanoa jotain.

”What if we hadn’t had the rally? What if they hadn’t gone to the Capitol? It’s too terrible to end like this.”

26 tykkäystä

Elise Stefanik, republikaanien edustajainhuoneryhmän kolmospomo, asettui 2024 kisassa Trumpin taakse. Huomioiden Trumpiin kohdistuva kritiikki, nämä ovat tekoja jotka muistetaan jos Trump kampeaa itsensä uudelleen presidentiksi.

Huolimatta viime päivien höykytyksestä täytyy muistaa, että Trumpilla on ollut käsittämätön kyky selvitä kolhuista, jollaiset olisivat kaataneet kenen tahansa muun poliitikon uran: Access Hollywood -nauhoite, kaksi virkasyytettä, tappio presidentinvaalissa, tammikuun kuudennen tapahtumat ja viimeisenä salaiset paperit Mar-a-Lagossa. Kohta nähdään, päteekö todella ”this time is different” vai supistuuko jälleen yksi maanjäristys myrskyksi vesilasissa?

Tilanne ei ole ihan helppo DeSantisillekaan. Jos Trump käynnistää kampanjansa ensi viikolla, kauanko DeSantis voi viivyttää omaa avaustaan (jos siis on ehdolle lähdössä) ettei momentum sula? Pence lähtenee ehdolle, ehkä muitakin, joten viivyttely saattaisi siirtää Trumpin vastaista momentumia heidän suuntaansa DeSantisin sijaan ja toisaalta pakottaa joitain DeSantisia preferoivia neutraaleja tahoja valitsemaan puolensa ja ryhmittymään Trumpin taakse. Lisäksi epämääräiset vastaukset väistämättömiin kysymyksiin asiasta saattaisivat vaikuttaa päättämättömyydeltä ja epävarmuudesta. Trumpilla on myös kerättynä massiivinen vaalikassa, joka ensi alkuun kohdistettaneen esivaalin kilpailijoita vastaan. Samalla olisi kaikkien kannalta outo tilanne, jos republikaanien vaalikamppailu kävisi kuumana jo ennen joulua etenkin, jos samaan aikaan Senaatin kohtalo ratkeaisi Georgian uusintavaalissa.

7 tykkäystä

Desantis voisi ihan hyvin odottaa neljävuotta, kun tie on sileä hänelle. Trumppia vastaan hänellä on vain hävittävää. En sitten tiedä äänestetäänkö esivaaleissa floridan miestä yhtä ahkerasti muissa paikoissa joissa trumpin suosio on vahva. Puhujana ei varmasti liikuta yleisöä niinkuin trump, saatikka pitää puhetilaisuuksia yhtä tiiviiseen tahtiin kuin trump. Mutta viihdearvon kannalta olisi mahtavaa seurattavaa se verbaalinen taisto mikä tapahtuisi face to face. Sitten taas Itse bidenia vastaan (jos on ehdolla/kunnossa) vaaliväittely käydään taas rajatusti sammutetuin mikrofonein ja yms. tylsin asein, jos trump sinne asti pääsee.

Hyvä mielipide. Vertailevuutta vaikeuttaa myös se, että puoleiden sisällä on erittäin suuria eroja. Vasemmolistolaisin GOP:n edustaja voisi mennä vasemmalta ohi ison osan demokraattien kannattajia.

1 tykkäys

Toisessa maassa toimivan poliitikon asettaminen Suomen puoluekentän oikeisto-vasemmisto akselille on jokseenkin turhaa varsinkin, kun vertailtavan poliitikon kotimaa on poliittisesti täysin erilainen ja sen poliittinen järjestelmä on kroonisesti sairas.

Toisekseen oikeisto-vasemmisto asettelu on vanhentunutta. Nykyään kyse on jostain identiteettipolitiikasta, jota rytmittää jenkeissä mm. uskonto ja libereraali maailmankatsomus. Jotkut haluavat tunkea tämän identiteettipolitiikan oikeisto-vasemmistoakselille, jolloin AOC on ihan siellä vasemmimmassa kulmassa. AOC on siis kommunisti. Vaikka olisi talousnäkemyksiltään kuinka oikealla.

Trumpin kilpailijoista kukaan ei ole toistaiseksi onnistunut saamaan salaliittohörhöjä puolelelleen, mutta kevyellä selailulla, jota olen salaliittoilijoiden kanavilla tehnyt, tuntuu että Trumpkin on menettänyt asemaansa heidän messiaana, deep-staten kukistajana. Veikkaukseni on, että järjestelmän protestoinnin sijaan valtaosa rebuista haluaisi hetken levähtää tietäen, että vallassa on presidentti joka ei kannata nykyajan “homostelua”.

7 tykkäystä

USA:n media pitää Arizonan senaattorikisaa ratkenneena. Voittoon gallupeissakin kaiken aikaa johdossa ollut ex-astronautti, demokraatti Mark Kelly. Tilanne senaatin paikkojen osalta on 49-49.

image

Jännitystä piisaa, sillä Nevadassa kisa jatkuu tiukkana. Republikaanien Laxalt oli gallupeissa suosikki pienellä mutta selvällä erolla. Kun ääniä on laskematta alle 10% demokraattien Cortez Masto on kirinyt aivan Laxaltin kantaan. Eroa äänissä 821 kpl.

On hyvin vaikea ennustaa, miten Nevadan vaalissa tulee käymään. Laxaltin voitto alkoi näyttää jo varmalta, mutta Cortez Masto teki loppukirin, joka saattaa selittyä demokraattien suuremmalla osuudella postiäänistä sekä suuremmalla kannatuksella Nevadan suurissa kaupungeissa Renossa ja Las Vegasissa.

image

Jos Cortez Masto voittaa Nevadassa Georgian uusintavaalilla ei ole enää merkitystä senaatin hallinnan kannalta. Georgiassa ennusteet ovat hitusen demokraatti Warnock:in puolella.

14 tykkäystä

Uskon (ja markkinat uskoo) demareiden voiton Nevadassa olevan aika selvä eli saisivat jo kiinnityksen enemmistöön.

Tämä tyyppi on ennustanut vaalit aika täydellisesti ja nyt odottaa demareiden pitävän myös edustajahuoneen parilla paikalla: https://twitter.com/cbouzy
Hieman tekisi mieli lyödä tuohon demareille voittoa, koska kertoimet varmasti aika hyviä, mutta en löytänyt mistään kohdetta. Toki tuo on vielä enemmistön mielestä epätodennöinen lopputulos.

6 tykkäystä

Aamun uutisissakin jo laajasti esillä, mutta laitetaan tännekin. Demokraattinen puolue voitti enemmistön senaatissa jo ennen Georgian vaalin uusintaa. Nevadassa Cortez Masto teki yllätyksen ohittamalla mielipidekyselyjen suosikin Adam Laxaltin maaliviivalla.

image

Myös edustajainhuoneen vaali on kääntynyt jännittäväksi. Paikoissa republikaanit ovat laskennan loppusuoralla johdossa 211-204. Tilanne on hyvin tiukka monessa osavaltiossa.

Republikaaneille lopputulos on jo nyt karmea pettymys. Edustajainhuoneen tilanteen kehittyminen laskennan edetessä ei varsinaisesti laimenna puolueen sisäistä kuohuntaa.

On selvää, että puolueen nojaaminen Trumpiin ja hänen repivään politiikkaansa ei ole saanut kannatusta kansan, tai edes republikaanien perusäänestäjien, parissa. Pitäisi tapahtua suuri ihme, jos Trump tästä vielä nousisi. Hänestä on tullut taakka republikaaneille.

33 tykkäystä

Huomenta kaikille. Nyt virkeänä sunnuntaiaamuna laitetaan heti kynä sauhuamaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, tarvitaanko Nevadassa 50% ääniosuuden ylittyminen vai ei senaattorinpaikan varmistamiselle? Masto on nostetu voittajaksi, vaikka hänen ääniosuutensa ei ole yli 50% kokonaisäänistä vielä tätä kirjoitettaessa. Georgiassa on nimittäin vastaava tilanne, jossa senaattorinvaali on menossa uusintaotteluun 6.12.2022.

kuva

kuva

Yhdysvaltojen demokratian kannalta on kuitenkin erittäin huojentavaa ja huomattavaa, että suuri yleisö hylkäsi vaalikieltäjät aivan täysin.

With Mr. Marchant’s loss to Mr. Aguilar, all but one of those “America First” candidates were defeated. Only Diego Morales, a Republican in deep-red Indiana, was successful, while candidates in Michigan, Arizona and New Mexico were defeated.

Trumpia ja MAGA liikettä edustavat ehdokkaat flirttailivat avoimesti fasismilla ja demokratian tuhoamisella. Tämä ei istunut useimpien äänestäjien mieleen.

Mr. Marchant not only repeatedly claimed that Mr. Trump had won the 2020 election, but he pledged that if he were elected, Mr. Trump would again be president in 2024.

“When my coalition of secretary of state candidates around the country get elected, we’re going to fix the whole country, and President Trump is going to be president again in 2024,” Mr. Marchant said at a rally held by the former president in October.

Mutta aborttikysymyksen vaikutusta ei pidä aliarvioida. On hyvin mahdollista, että korkeimman oikeuden päätös Roe vs. Wade päätöksen kumoamisesta ja useiden osavaltioiden sitä seuranneista aborttioikeuden rajoituksista nosti suuren osan kansasta barrikadeille. Aborttioikeus oli demokraatteja äänestäneille tärkein asia ja sitoutumattomille toiseksi tärkein asia.


Lähde: Poll: Abortion and inflation collide as top issues in midterm elections : NPR

On myös huomattava, että nuoret, alle 30-vuotiaat äänestivät ennätysmäisesti näissä vaaleissa. Nuoret äänestivät ylivoimaisesti demokraattiehdokkaita.

While final figures are still pouring in, it is estimated that 27% of young voters aged 18-29 cast a ballot in 2022, making this the midterm election with the second highest youth voter turnout in almost three decades, after 2018.

An Edison Research National Election Pool exit poll showed that 18-29s were the only age group in which a strong majority supported Democrats. Support for Democrats was even higher among Black youth at 89% and Latino youth at 68%.

Mitä Republikaanit tekevät seuraavaksi? Trump ilmoitti ennen välivaaleja, että tekee suuren ilmoituksen 15.11.2022. Kaikki odottavat sen olevan presidentinvaali-ilmoitus. Sisäpiirilähteiden mukaan Trump on tehnyt päätöksensä. Välivaalien republikaanien ehdokkaiden torjuntavoitto kansallisesti ja paikallinen murskavoitto Floridassa on nostanut Floridan kuvernöörin Ron DeSantisin GOP:in kirkkaimmaksi tähdeksi. Tämä on myrkkyä Trumpille, joka ei siedä kilpailua puolueensa sisällä. Vaikka DeSantis ei ole virallisesti ilmoittanut ehdokkuudestaan, on Trump käytännössä nyt haastettu. Trumpin puolesta hanskat on vedetty käteen ja hevosenkengän kanssa.

https://twitter.com/spiroagnewghost/status/1590850225526411264

Politicon jäsenneltympi artikkeli aiheesta.

“I think that Ron is very clearly living rent free in the former president’s head,”

Tulemme nyt jatkossa 100% varmasti näkemään Trumpin valittamista ja DeSantisin vähättelyä ja torpedoimista, mikäli DeSantis asettuu 2024 presidenttiehdokkaaksi. Republikaaninen puolue on kuitenkin huomannut, että Trumpin linja ei vie enää voittoihin ja DeSantis on suurelle yleisölle huomattavan paljon helpommin myytävä ehdokas, mutta Maga väkeä tarvitaan vaaliuurnilla, jotta DeSantisista voitaisiin leipoa seuraava presidentti. Trump ei tule tätä hyväksymään. GOP sisällä alkaa seuraavaksi sisällissota.

Lopuksi palataan vielä tuohon senaattorikisaan. Tätä kirjoitettaessa (mikäli Nevadan Maston johto pitää loppuun saakka) demokraatit ovat varmistaneet siten 50 paikkaa senaattiin ja mikäli Georgian uusintaottelussa nykyinen senaattori Raphael Warnock pystyy puolustamaan paikkaansa, Demokraatit nostavat senaatin paikkamääränsä 51:een. Tällä on suurempi merkitys kuin moni uskookaan.

Demokraattien lakipakettien suurin este Bidenin kaudella eivät ole olleet Republikaanit, vaan kaksi senaattoria: Arizonan Kyrsten Sinema ja Länsi-Wirginian Joe Manchin. Kummankin äänet ovat olleet 100% pakollisia lakipakettien läpiviemiseksi ja näin ollen nämä kaksi aivan omaa linjaansa vetänyttä senaattoria ovat voineet sanella mielin määrin omia vaatimuksiaan pakettiin. Sillä on ollut vaikutuksensa.

Mikäli Demokraatit saavat 1 lisäpaikan senaattiin, näiden omaa linjaansa härskisti ajavien “kiristysvoima” puolittuu, eli tulevissa päätöksissä tarvitaan vain toisen hyväksyntä, jos muu senaatti on hyvin linjassa hallinnon kanssa. Senaatissa päätöksenteko voi helpottua ja ainakin tuomarinimitykset menevät myös jatkossa läpi. Täysin Republikaanien hallussa oleva kongerssi olisi halvaannuttanut hallinnon lainsäädännön täysin ja Biden olisi pystynyt hallitsemaan vain presidentin asetuksilla, kuten Trump teki 2018 välivaalitappion jälkeen.

Lähipäivinä näemme, saako Republikaanit Edustajainhuoneen haltuunsa, vai voivatko demokraatit pitää sen vielä hallussaan seuraavat 2 vuotta jo nyt historiallisella torjuntavoitolla.

18 tykkäystä

Georgian 50% sääntö on poikkeus Yhdysvalloissa. Nevadassa uutta vaalia ei järjestetä.

Nevadan vaalilaki ei tunne myöskään automaattista uudelleenlaskentaa, jos voittava ehdokas ei saa 50% äänistä. Nevadassa voi kuitenkin vaatia uudelleenlaskentaa, kun kaikki äänet on kertaalleen laskettu. Jos ero ehdokkaiden välillä on tuhansissa äänissä, kuten nyt, uudelleenlaskenta todennäköisimmin vain pitkittäisi virallista voittajan julistamista. Tästä syystä USA:n media on myös pitänyt Nevadan vaalitulosta varmana.

15 tykkäystä

Juu, Georgia - ja tavallaan Alaska, joka käyttää siirtoäänivaalitapaa - ovat tässä ne poikkeukset, jossa vaaditaan 50% ylitttämistä. Muualla tulee valituksi eniten ääniä saanut

7 tykkäystä