Valmet - Muodonmuutosten mestari

Analyytikon kommentit konepajojen tilanteeseen liittyen. :point_down:

29 tykkäystä

Valmet lanseeraa Valmet Oil Monitor -sovelluksen kuidunkäsittelylaitteiden öljyvoitelun etävalvontaan.

Kuitulinjan erilaiset pyörivät laitteet toimivat erittäin ankarissa ja vaativissa olosuhteissa, jolloin on usein vaikea hakea tarvittavia öljynäytteitä. Näytteenottoon ja laboratorioanalyysiin perustuva voiteluominaisuuksien riittävä seuranta voi olla erittäin haastavaa.

Pyörivien laitteiden laakerivauriot liittyvät enimmäkseen laakerien riittämättömään voiteluun. Tyypillisiä vikatiloja, kuten laakerin värähtelyä ja lämpenemistä, havaitaan yleensä vasta, kun vikaantuminen on jo edennyt pidemmälle. Öljyn kunnonvalvonta antaa mahdollisuuden ennakoida tulevat vikaantumiset voiteluöljyn laadun heikkenemisen kautta. Öljyvoitelun kunnonvalvonnan ansiosta korjaaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ennen varsinaista vikaantumista, ja suunnittelemattomien seisokkien määrä ja niiden edellyttämien korjausten tarve vähenevät.

Ensimmäinen sovellus sellunpesukoneille

Ensimmäinen Valmet Oil Monitoring -sovellus asennettiin telojen laakerien öljyvoitelun seurantaa varten TwinRoll-pesupuristimeen sellutehtaalla Euroopassa. Sovellus havaitsi likaantumisen laakeriöljyn kiertoyksikössä, ja havainnon ansiosta koneen käyttäjät pystyivät reagoimaan nopeasti tarvittavalla huoltotoimenpiteellä.

Valmet Oil Monitoring muodostaa yhdessä jatkuvassa keitossa käytettäville hakkeensyöttimille ja sellun pesussa käytettäville TwinRoll-puristimille tarkoitettujen sovellusten kanssa Valmetin modulaarisen toimintavarmuuden seurantajärjestelmän, joka lanseerattiin 2022.

Valmetin toimintavarmuuden valvontasovellukset ovat osa Valmetin teollisen internetin tuotevalikoimaa. Ne sisältävät tehokkaita työkaluja, joiden avulla kuidun tuottajat voivat varmistaa laitteiden käytettävyyden ja parantaa prosessin suorituskykyä.

42 tykkäystä

Analyytikon ennakkokommentit Valmetin Q3-tuloksesta. :point_down:

21 tykkäystä

Viiden suosikkiosakkeen joukkoon Swedbank on nostanut tällä viikolla myös kaksi suomalaista: Valmetin ja Koneen.

Kepler Cheuvreux on antanut näille osakkeille ostosuosituksen. Koneen tavoitehinta on 61 euroa ja Valmetin 37 euroa, kun tällä hetkellä yhtiöiden osakekurssit ovat noin 38 ja 21 euroa.

25 tykkäystä

Tällä hetkellä en näe mitään syytä olla ostamatta Valmetia lisää. Toiminnan resilienssi on ihan rautaista ja stabiilin toiminnan osuus kasvaa. Lisöksi yritysostot vaikutta jatkuvasti osuvan nätisti laudalle. Kohta irtoaa toivottavasti uusia yritysostoja halvoilla markkinoilla kun heikkotaseiset yritykset pakotetaan myymään kannattavia osiaan pois.

Körber Tissue kauppa menee todennäköisesti läpi marraskuussa. Hinta vaikuttaa runsaanpuoleiselta pelkillä tulosluvuilla. Körberistä on huomiotava myös sen r&d osaston ja patenttisalkun mittakaavan suhteessa liikevaihtoon. Körber Tissuella on noin 1000 patenttia joka vastaa Valmetin runsaan 20 vuoden tahtia. Tästä syystä ei kauppaa käyty nakkikiskan kassavirtalaskelman pohjalta, vaan puhdas osaamisen ostaminen tuo Valmetille lisäarvoa.

Tissuetoiminta ei ole missään syklin huipussa, mutta Körberin liiketoiminnasta 36% on service puolella ja toiminnan maantieteellinen jakauma tukee Valmetin kehitystä. Kun Körberin liikevaihto huomioidaan 2024 arvioissa, kääntyy Valmet taas kasvun uralle.

Siemensiltä ostettu kaasukromatografia on selkeä lisäsatsaus kannattavan automaatiosegmentin laajentumisen uusille aloille. Mihin kärkiosaaminen syntyy selviää varmaan jo uusien yritysostojen muodossa 2024?

Miksi sinä ostat Valmetia?

38 tykkäystä

Koska negaria pukkaa loppuvuodesta.
Perustelut kaikki tietää valmiiksi.

5 tykkäystä

Olisikohan negari jo hinnoiteltu pulkamäkeen? Olisin kiitollinen perusteellisesta vastauksesta joka todistaa minun näkökannan vääräksi. Oppisin jotain uutta, säästäisin rahat ja ostaisin tilalle vaikka pussikaljaa.

13 tykkäystä

Eiköhän negatiivinen varoitus tulisi jo ennen q3 jos huonolta näyttää. Kuitenkin heinäkuuhun mennessä oli tehty jo hieman yli ohjeistuksesta. Ainakin liikevaihdon osalta. Näin omana mutuiluna.

Kannattaa muistaa, että Valmet on paljon muutakin kuin paperikoneita eurooppaan toimittava yritys. Ei kaikilla markkinaalueilla ole yhtä isoja ongelmia kuin Euroopassa.

11 tykkäystä

Valmet toimittaa ratkaisujaan metsäyhtiöille, jotka ovat tulosvaroittaneet tänä vuonna aiemmin ja nämä yhtiöt painivat edelleen laskevan kysynnän kanssa.
Valmetissa metsäyhtiöiden kysännän romahdus näkyy luonnollisesti viiveellä, josta saatiin jotainmerkkejä (pieniä) Q2 luvuissa.

Ensin romahtaa tilauskanta, tämän jälkeen liikevaihto ja tulos jne.
Nämä lähtevät nousuun sitten kun metsäyhtiöt alkavat taas investoimaan ja se tapahtuu viiveellä sekin.
Tällä hetkellä tehtaita lähinnä suljetaan ja jotain nousu kaudella aloitettuja toimituksia viimeistellään. Ei ole valmet paljoa ilmoitellut uusista tilauksista Q3 aikana🤷‍♂️
Tässä markkinassa on huomattu, että negareita ei hinnoitella kurssiin vaan jyrkkään alamäkeen lähdetään, vaikka ollaan laskettu useita 10%.

Summasummarum metsäyhtiöiden romahdus ei ole vielä tullut läpi (OLLENKAAN) Valmettiin johon se varmasti iskee osin jo tänä vuonna ja myös ensi vuonna.

Edit. Osta bissee :beer:

4 tykkäystä

Varmaankin totta, että metsäyhtiöiden investoinnit ovat pitkän harkinnan tuloksia.ja lopputuotteiden kysynnän kautta vaikutus tosiaan tulee viiveellä. Mutta täytyy muistaa, että Valmet on muutakin kuin paperi- ja selluteollisuuden laitetoimittaja. Valmethan nielaisi vastikään virtausliiketoimintayhtiö Neleksen. Samoin Valmet toimittaa laitteita energia-alalle, eikä sen investoinnit ole niinkään suhdanneherkkiä. Yleensä konepajojen osalta laitetoimitukset ovat matalakatteisia ja osin myös syklisiä. Kannattavuuskestävyyden kannalta on ratkaisevampaa jatkuvien liiketoimintojen osuus (kuten huolto), joka mm. Neleksen kautta on Valmetissa kasvanut. Tilauksia, jotka kokoluokkansa takia ovat useimmiten laitetoimituksia, on tippunut kaikille konepajoille varsin nihkeästi, Valmetkin julkistanut Q3 :lla vain yhden ja Q4:lle hiljan yhden. Julkistamiseen vaikuttaa myös asiakkaan suostumus. Odotan levollisin mielin osaria, ja jatkan mielelläni Valmetin omistajana, myös senkin takia, että arvostus on jo ehtinyt laskea huomattavasti, kun heikkenevää kehitystä on hinnoiteltu osakkeeseen.

13 tykkäystä

Jos sellun hinta laskee, niin sellutehdas käy silti ja tarvitsee huoltoa.

Valmet ei ole niin pääomavaltainen liiketoiminta kuin metsäteollisuus ja sillä on asiakkaita muillakin toimialoilla kuin metsäteollisuudessa.

4 tykkäystä

Aika paljon pahaa alkaa jo olla hinnassa. Valmetin P/E on jo tältä vuodelta valahtanut alle 9 ja ensi vuodelta, jonka osalta analyytikot jo ennusteissa odottavat vaikeaa heilutaan ~9.5 tienoilla. EV/EBITDA ~5-6 taso on myös Valmetin profiililla olevalle yritykselle melko alhainen. En siis epäile etteikö mahdollisesti voisi avautua parempaa ostopaikkaa. Mutta jos lasket esimerkiksi -10% tai oikein kunnolla karhuillen -20% turvamarginaalia kuluvan vuoden tulokseen sekä ensi vuodelle jo ennusteissa heikompaan tulokseen pääset tuossa maltillisessa karhuskenaariossa 23e p/e 9.8 - 10.5 välille ja 24e 10.6 - 11.6 kertoimiin.

Valmet on merkittävästi vähemmän syklinen kuin se aikoinaan on ollut. Ihmiset tuntuvat unohtavan Neleksen ja palveluliiketoiminnot tästä yhtälöstä.

Minkälaista laskua tulokseen itse odotat, kun pidät tämän hetkistä tilannetta niin huonona paikkana hypätä kyytiin?

29 tykkäystä
20 tykkäystä

Keskusteluun takavasemmalta liittyen; itse ostin Valmetia yhden kerran 2023, kun hinnassa näytti olevan paljon pahaa ja arvostuksessa on turvamarginaalia. Valmet vaikuttaa hyvältä yritykseltä ja osakkeessa on paljon potentiaalia.

En ole onnistunut olemaan kuitenkaan äärettömän innostunut Valmetista ja Valmet omistukseni on varsin pieni suhteessa moneen muuhun osakkeeseen.
Tässä jotain omia epäilyjä Valmetin suhteen, jotka voivat herättää ajatuksia muissa Valmetin osakkeenomistajissa tai ehkä joku osaa hälventää minun epäilyksiäni:

Geopolitiikka: Valmetilla on liikevaihtoa suoraan Kiinasta ~11 %. Kiinassa on 2300 / 17500 työntekijää ja 6 tuotantolaitosta ja 3 tuotekehityskeskusta! Kiina on valtava markkina ja globaalin pelurin on varmaan “pakko” olla myös siellä, mutta tässä on iso varoitusmerkki.

Valmetilla on monia liiketoiminta-alueita, mutta sellu on valtava osa liiketoimintaa suoraan ja varmasti myös huollon osalta. Siellä ei mene tällä hetkellä hyvin ja ei tee hyvää Valmetille, jos asiakkaat rupeavat kiristämään rahahanojaan (investointien lykkäys/peruminen, huoltoa in-house vs Valmetilta osto jne).

Kiertotalous, vihreä siirtymä jne ovat isoja mahdollisuuksia Valmetille suoraan ja välillisesti. Mutta näissä on myös riskiä, kun Brysselin sääntelijä-byrokraatit oikein innostuvat, niin sieltä voi tulla vaikka mitä…

Arvoketjuasema: raskaan teollisuuden hovihankkija. Valmetilla on paljon osaamista ja tuotteet ja palvelut on historiallisesti pystytty rahastamaan aika hyvin ja ilmeisesti pitkät suhteet asiakkaisiin. Tuo asema on kuitenkin aika kiikkerä, kun asiakkailla ei varmaan ole kykyä ja halua maksaa hunajaa ja huoltoa varmasti menee jatkuvalla laskutuksella, mutta koko ajan pitäisi saada myytyä jotain uutta hyvällä katteella jonnekin. Tämä huoli on ollut historiallisesti turha, mutta ei tämä mikään mahtava paikka ole tehdä rahaa, kun asiakkailla on raskaat velkaiset taseet ja niiden kysyntä on kiinni kuluttajista ja Valmetin raha pitää saada sitten näistä UPM yms koneiden huolloista ja asennuksista.

Valmetin isoin omistaja on Solidium. Sitä voi miettiä vaikka Fortumin tapauksesta, että onko ihanne tilanne olla osakkaana Suomen valtion ajamassa yhtiössä…

Sisäpiiri:

  • TJ Laine ilmeisesti hyvä. Mutta lähdössä. Uusi TJ uhka ja mahdollisuus.
  • HPJ Mäkisellä vain pieni omistus yhtiössä. En kauheasti hänestä tiedä, mutta mitä olen uraa joskus seurannut eri yhtiöiden osalta, niin ei ole ikinä vakuuttanut.
17 tykkäystä

Geopoliittinen riski on kyllä hyvä huomio. Mutta itse olisin tekniikan alan ihmisenä eri mieltä tuosta huoltototoiminnan siirtämisestä Valmetilta asiakkaalle itselle. Ei niillä talon omilla kunnossapitoukoilla ole osaamista/halua ryhtyä tekemään sellasta huoltoa tai remonttia mitä on ostettu ulkoa. Yleensä ne ei ole niitä mukavimpia hommia muutenkaan. Lisäksi ulkoistettuna ne saadaan tehtyä tehokkaasti ja linjat mahdollisimman lyhyen aikaa seisahduksissa. Se linjan pysäytys maksaa niin paljon menetettynä tuotantona tunnissa, ettei niitä hommia ole vara siirtää omille tuntihommissa oleville haalariukoille.

Tämän sorttisen riskin todennäköisyyden näkisin häviävän pienenä.

19 tykkäystä

Metsäteollisuus on investoinut voimakkaasti viimeisten vuosien aikana uuteen kapasiteettiin ja nyt on nähtävissä selviä merkkejä tahdin hiipumisesta. Lopputuotteiden kysyntä ja hintatasot ovat syklisesti aallonpohjassa jolloin tuottajat ovat luonnostaan varovaisia investointien kanssa mutta isoin ongelma heidän kannalta on laitteiden ja rakentamisen kustannusinflaatio sekä nousseet korot. Näillä investointikustannuksilla ja rahan hinnalla on hyvin vaikea saada järkevää business casea aikaan jolloin päätöksiä lykätään tai perutaan, joka tulee väistämättä lähivuosina näkymään Valmetin projektiliiketoiminnan liikevaihdossa.

Palvelu- ja huoltoliiketoiminta on vakaampaa mutta siinäkin tuottajien matalat käyntiasteet antaa mahdollisuuden kunnossapitotoimien lykkäämiseen. Tämä kääntyy syklin mukana ja muutenkin Valmetin palveluliiketoiminnan pitäisi olla melko robustia koska heiltä ostettavat palvelut keskittyvät pitkälti vaativiin, OEM-laitteiden kunnossapitoon jota on vaikea tehdä in-house.

Valmetin vahvuus on teknologinen osaaminen, arvostettu brändi ja segmentistä riippuen, asema joko #1 tai #2 globaalina laitetoimittajana ja sitä kautta hinnoitteluvoima, tiettyyn pisteeseen asti. Valtio omistajana, TJ:n vaihto (joka tosin tehdään hallitusti 2024 syksyyn mennessä) ja hyvin todennäköinen liikevaihdon droppaus lähivuosina ovat keskeiset riskit. Jos marginaalitasoa pystytään puolustamaan ja M&A aktiviteetit luo arvoa niin tulos ei välttämättä ota yhtä paljon osumaa mitä nykyinen kurssi hinnoittelee.

Näillä hinnoilla Valmet on klassinen arvo-osake jossa ei ole räjähtävää kasvua luvassa mutta toisaalta syklin yli (2-3 vuotta) katsottuna myöskin donwside pitäisi olla melko rajattu.

22 tykkäystä

Investoinneista tarkennusta:

Körber Tissue hankinta on pehmopaperin investointisyklin heikon tilanteesta huolimatta hyvä. Vuodessa tulee 100 miljoonaa lisää globaalisti keskituloista kuluttajaa (alaraja on 10-12 taala päivätuloa lähteestä riippuen). Nämä kuluttajat käyttävät uutta tuloaan muunmuassa hygieniaan. 10 vuodessa kuluttajia on miljardi lisää. Tämä on täysin syklistä riippumatonta kehitystä.

Siemens kromatografia taitaa lähinnä olla P2X prosessin loppupään haltuunottoa. Tämäkään ei ole mikään nice to have ostos, vaan strateginen hankinta. P2X on tulevaisuudessa väkisin kaikissa raskaissa teollisissa prosesseissa osana hiilidioksidin talteenottoa. Realistisesti suoraan ilmasta vedetty CO2 on kallista ja utopistista, joten teollisuuden päästöistä tulee paradoksaalisesti tulonlähde. Se päästö pitää kuitenkin erotella, tiivistää, yhdistää, erotella, tarkastaa ja säilöä. Kaikissa väleissä on valmetin ventiilit, softat, mittarit, laaduntarkistukset ja kokonaisprosessit. Valmis metanoli menee Wärtsilän moottoriin ja rahtaa ne Körberin koneilla tuotetut paskapaperit.

19 tykkäystä

Valmetin osake on painettu äärimmäisen alas.
Toinen hyvä esimerkki on Storan tämän aamuinen tulosjulkistus, tulos on todella surkea ja osake pyrkii ylöspäin koska osake on hinnoiteltu jo kovinkin alas.

Valmetilla sen sijaan tuloskaan ei tule olemaan surkea, joten on suorastaan ihme jos osake ei vaihda suuntaa tällä viikolla. Toki shortpositioiden tulevat liikkeet myös määräävät, minne osake menee jatkossakin.

14 tykkäystä

Tuleeko tänään tuloslive niinkuin yleensä on tullut?

1 tykkäys

Valmet Oyj: Valmetin osavuosikatsaus 1. tammikuuta - 30. syyskuuta 2023: Saadut tilaukset olivat 980 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen EBITA kasvoi 150 miljoonaan euroon kolmannella neljänneksellä

28 tykkäystä