Venäjä, Ukraina ja kuluttajan ja sijoittajan valinnat

Tämä johtajien sosiaalisesta vastuusta ja ihmisoileuksista ja ties mistä höpiseminen on vain hieman uudelleen muotoiltua yt-liirumlaarumia. Asioita mietitään aika pitkälle omasta pesästä lähtien.

Sosiaalistavastuuta, ihmisoikeuksien kunnioittamista olisi miettiä ja analysoida firman toimintaa tässä tapauksessa Ukrainan kannalta ja kertoa oman yrityksen toiminnan vaikutus siihen suoraan ja välillisesti. Onko Venäjän toimivasta televerkosta hyötyä vai haittaa Ulrainalle? Käytetäänkö firman tuotteita disinformaatioon, sodanjohtoon, vakoiluun, tiedusteluun? Edistääkö firman toiminta Venäjän taloutta, yhteiskuntarauhaa ja näin auttaa sodassa? Siis rehellistä analyysiä toiminnan mahdollisista vaikutuksista ja riskeistä. Katse riskeihin Ukrainan kannalta.

1 tykkäys

Pakko vastata tuohon positiiviseen sosiaaliseen hintaan Ukrainalle: Asiaa voisi harkita, jos yhtiö olisi selvittänyt Ukrainan hallinnon kannan asiaan ja julkaisisi sen.

Muistuttaisin vielä, että tehokkain tapa boikotoida Venäjää (ja Uniper/Fortumia) on energian säästäminen. Itse luovuin kotona saunomisesta toistaiseksi. Kaikkea energian kulutusta ei voi kuitenkaan lopettaa, mutta sitä voi vielä yrittää siirtää tapahtumaan silloin kun sähkön hinta on halpaa. Kun kysyntä on suurta ja sähkö siten kallista, sitä joudutaan tuottamaan fossiilisella energialla ja tuomaan Venäjältä. Näin vihjeenä voin sanoa, että sähkön pörssihinta on huomenna klo 8-17 välillä 3,09-4,95snt/kWh. Muutenkin huomannut, että sähkön hinta on lauantaisin tuohon aikaan pörssissä edullista, joten hoidan nykyään imuroinnin ja pyykinpesun tuohon aikaan. Tällä tavalla optimoimalla voi myös säästää rahaa, kun ottaa pörssisähkösopimuksen (jos ei ole onnistunut tekemään edullista määräaikaista sähkösopimusta ja välillä korkeat pörssihinnat ei pelota)

Sähkön pörssihintaa voi seurata:

6 tykkäystä

Mielestäni olin lukevinani yhtiön johtajan kommentin, jossa kertoivat saaneensa asiaan ohjeistusta eri tahoilta läntistä maista. Eli suomeksi uskoisin tämän tarkoittavan ensisijaisesti USA hallintoa sekä mahdollisesti myös Ukrainan näkemystä (tosin Ukrainalla tuskin aikaa resursseja alkaa arvioida jokaisen eri yrityksen vaikutusta heidän tilanteeseen).

Miksi uskon Venäjän verkkojen ylläpidolla olevan sodalle positiivisia vaikutuksia:

  • Puhelimella mahdollista hakea tietoa Internetistä eikä tarvitse luottaa Venäjän tiedotusvälineisiin → etenkin Moskovan ja Pietarin asukkailla mahdollisuuksia vaikuttaa hallintoon ja toisaalta levittää tietoa sellaisille jotka eivät kykene ulkomailta hakea tietoa
  • Voisi myös kuvitella että lähellä Ukrainan rajoja Venäjän verkko voisi joissakin tilanteissa ihan suoraan olla Ukrainalaisille iloksi.Tiedä sitten toki miten roamingit tuolla nyt toimii tai on toimimasta. Miten muuten onko verkko-operaattoreisaa päällekkäisyyksiä tuolla rajan eri puolilla?

Varmaan paljon muitakin näkökohtia voi löytyä. Valitettavasti nämä ei välttämättä ole ihan yksinkertaisia sidonnaisuuksia.

Sitten voi olla erilaisia juridisia seikkoja joilla voi olla merkitystä (minkä lakien mukaan toimitaan, mitä mahdollisesti lukee sodista, irtisanomisajat jne.). Yrityksen johdon toivoisi kuitenkin kunnioittavan lähtökohtaisesti lakia ja sopimuksia.

2 tykkäystä

Kohta pääsee taas valitsemaan ostoskoriin Fazerin tuotteita. Hienoa, että saivat asian hoidettua.

Raisio on myös edennyt vetäytymisessä.

Näissä ilmoituksissa olisi todella hyvä olla selkeä viesti: Homma hoidettu, kauppa tehty/maksettu, palkanmaksu lopetettu jne. Yhtiöllämme ei enää ole toimintaa maassa. Emme myöskään osta tavaraa, energiaa tms. Venäjältä.

Energian osalta kannattaa myös vilkasta millä kotikunta hoitaa kaukolämmön ja mahdollisen energialaitoksen. Poliitikkoja voi lähestyä Itä-energiasta, Fennovoimasta jne. Katuvalojen päälläoloihin voisi vaikuttaa, toimistojen, koulujen, urheilutilojen lämmityksiin. Jäähallien, uimahallien jne. lämmitys ja jäähdytyksiä voisi myös miettiä.

6 tykkäystä

7 viestiä yhdistettiin ketjuun: Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Jaahas, HeZburgerin lähtö Venäjältä tarkoittikin, että ravintolat jatkavat toimintaa normaalisti, mutta tuloja HeZburger ei enää Venäjältä saa. McDonaldsissa lukioikäisenä työskenneellä ihmettelen, miten tämä on mahdollista? Kaikki raaka-aineet ja keittiötarvikkeet tulivat McDonadlsin omilta toimittajilta ja toimitusketjut olivat melko kansainväliset.

6 tykkäystä

Kyseessä tweeti sarja erään venäläisen ex-sotilaan mielipiteistä.

Kertoo mielestäni huolestuttavia asioita siitä mitä sodasta Venäjällä paikoin ajatellaan.

Loput löytyy jatkona twitteristä, en tuki koko foorumia 11 kuvalla :sweat_smile::new_moon_with_face:

4 tykkäystä

Ukrainan sota osoittaa sotimisen luonteen muuttuneen. Suvereeni ilmatilan hallinta ei välttämättä perustu jyriseviin superlentokoneisiin. Pienempi voi olla parempi, kun sitä käyttää viisaasti, sanoi joku jossakin. Sijoittajalla pohdinnan paikka. Varmuuden vahvistamiseksi

1 tykkäys

No Venäjähän ei ole saanut ilmatilaa haltuun, ilmeisesti kleptokratian seurauksena eivät saa paljon koneita ilmaan.

Kaupan myötä Pauligin toiminta Venäjällä, mukaan lukien Tverin kahvipaahtimo ja Pauligin 200 työntekijää, siirtyvät uudelle omistajalle. Yhtiön brändit ja reseptit eivät sisälly kauppaan.

Pauligin mukaan brändi poistuu asteittain Venäjältä seuraavien kuukausien aikana, ja uudelle omistajalle toimitetaan raakakahvia korkeintaan kolmen kuukauden siirtymäajan verran.

21 tykkäystä
7 tykkäystä

Loistavaa. Pakko nostaa hattua Ilmattarelle, jos tämä sopimus on periaatesyistä purettu. Toivottavasti kukaan ahne ei ota hommaa itsellensä, vaan antavat venäläisten yhtiöiden palata takaisin kotiin häntä koipien välissä.

Uusiutuvan sähkön toimitus Yandexille alkoi 1.1.2022, mutta pian sen jälkeen yhtiö sai Zhumykin mukaan irtisanomiskirjeen.

Ottaen huomioon sähköhintojen nousut, ja miten epäsuotuisia soppareita sähköyhtiöt ovatkaan viime vuoden puolella tehneetkään, niin onkohan tässä mahdollista, että Ilmatar on saanut sodasta tekosyyn vetästä yksipuolisesti tappiollinen, määräaikainen soppari poikki, ja samaan syssyyn vielä kerätä tyylipisteet ns. hyvästä teosta? Sen verran paljon ollut viime aikoina kaiken maailman sopimusten purkuja sähköyhtiöiden osalta, joten voipi toki olla, että on vaan foliohattu päässyt kiristymään allekirjoittaneella.

5 tykkäystä

Saa nähdä hankkiiko Suomikin lähitulevaisuudessa

4 tykkäystä

Tällä uutisella (kuten ei muutaman päivän takaisella Twitter-videollakaan) ei taida olla mitään tekemistä kuluttajan ja sijoittajan valintojen kanssa, eli ehkä sopis paremmin Venäjän aggressiot-ketjuun tai jonnekin muualle?

5 tykkäystä

Ruotsalainen huonekalujätti Ikea on jatkanut puun ostamista Venäjältä, vaikka lupasi lopettaa kaiken toimintansa maassa sen hyökättyä Ukrainaan.

Ikean emoyhtiö Inter Ikea ja sen vähittäiskaupasta vastaava Ingka Group tiedottivat maaliskuun alussa, että Ikea sulkee sodan takia kaikki 17 myymäläänsä Venäjällä sekä keskeyttää hankintansa Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Ruotsalaislehti Aftonbladet paljastaa kuitenkin nyt, että Ikea on jatkanut kaikessa hiljaisuudessa hankintojaan Venäjältä. Lehti perustaa tietonsa käsiinsä saamaansa yhtiön sisäiseen sähköpostivaihtoon.

Viestien perusteella Ikea pyrki huhtikuussa vähentämään puuostojaan Venäjältä 85 prosentilla vuoden takaisesta, eli kyse ei olekaan ostojen keskeyttämisestä tyystin. Yhtiön alihankkijoille on annettu poikkeuslupia venäläisen puun ostamiseen.

17 tykkäystä

Jaa että semmoista:

Eipä ole kiire ostaa volkkarikonsernin tuotteita…

36 tykkäystä

Kun ostat vaatteita, tarkista valmistusmaa, ihan kaikkea ei valmisteta kiinassa. :point_up_2:

3 tykkäystä

Toyota valmistaa Turkissa CH-R crossover-mallia. Myös Daimler Trucksin tyrtäryhtiöllä Evobuslla on tehdäs Turkissa jossa valmistetaan Mersun ja Setran katuribusseja.

1 tykkäys

Jännä kun Nokian renkaiden osto täällä liputettiin. Fortumin sähkö kuitenkin ok ostaa kun halvin? vai onko jo vaihdettu sopparit aidosti kotimaiseen norppasähköön?

2 tykkäystä