Vestas Wind Systems A/S

Ajattelin ensin, että perustan yleisen ketjun tuulivoimalle, mutta mielestäni Vestas ansaitsee ihan oman ketjunsa.

Vestas on perustettu jo vuonna 1945 ja alkuaikoina puuhasteltiin kodinkoneita muun muassa yleiskoneita ja keittiövaakoja. Perustamisen ja ensimmäisen tuulivoimalan valmistamisen (1978-79) välissä valmistettiin jäähdyttymiä, nostureita yms.

1978 alettiin suunnitella ensimmäistä tuulivoimalaa ja jo 1979 valmistui ja asennettiin ensimmäinen, Vestas HVK10, jossa nimensä mukaan lapojen halkaisija oli 10 metriä ja nimellisteho 30 kW. Nyt tehokkain maalle asennettava Vestasin valmistama tuulivoimala on 6000 kW jossa lapojen halkaisija on 162m. Offshore asennuksiin on tarjolla vieläkin isompia voimaloita.

Nyt asennettu kapasiteetti on +132 GW ja huoltosopimus +113 GW. Maailmanlaajuisesti asennettu kapasiteetti on ~650 GW, eli asennetusta kapasiteetistä Vestasin osuus on 17%. Onshore asennuksissa Vestas on tällä hetkellä markkinajohtaja ja offshore asennuksissa toiseksi isoin.

21.02.2021 julkaistiin vuoden 2020 raportti, joka löytyy tästä (pdf).

En halua laittaa aloitukseen liikaa kuvia, mutta raportista selviää hyvin, kuinka onshore asennuksia ja huoltosopimuksia on hyvin ympäri maailmaa, mutta offshore asennuksia ei vielä ole kuin “pienellä” alueella Tanskan lähettyvillä. Kuitenkin offshore asennuksia on tilattu jo 95 MW Changfang phase 1 Taiwan, 464 MW Changfang phase 2, Taiwan, 139 MW, Japani, 1075 MW UK.

Löytyykö foorumilta omistajia ja onko luottoa tähän yhtiöön? Kurssi kävi 1560dkk tammikuun alussa, josta nyt ollaan sulateltu jo ~25% pois. Kirjoitushetkellä 4.3.2021 kurssi on 1085dkk.

16 tykkäystä

Itellä on kyllä Vestakseen vankka usko. IRENAN( International Renewable Energy Agency) arvion mukaan tuulivoiman osuus maailman energiantuotannosta tulee olemaan noin 35% eli noin 6000GW eli noin 10x nykyiseen. Tuulipuistojen olessa nykyään yrityksille kannattavia, vaikka EU tuulitariffit poistikin, niin vaikea nähdä investointien muuta kuin lisääntyvän. Kasvavalla alalla markkinajohtajan kyydissä on hyvä olla. Myös huoltosopimukset helpottavat tuloksen ennakoimista. Tottakai arvostus on aika korkea, mutta nyt viime aikoina mukavasti sulanut… mahdollisesti oston paikka?

5 tykkäystä

Totta. Vestas käytti myös vuosiraportissa näitä kuvia. Kyllähän sitä ollaan vasta ihan alkumetreillä näissä ja paljon on työtä tehtävänä.

Arvostus on korkea, mutta kyllä se mielestäni pitää ollakin. Kyttään itse kanssa seuraavaa ostomahdollisuutta tällä hetkellä. TA ei multa onnistu, joten perstuntumalla mennään.

5 tykkäystä

Hyvä avaus! Itse olen omistanut Vestasta vuosikausia hyvillä tuloksilla, tyytyväinen osakkeenomistaja täällä. Nytthän viimeisen vuoden aikana kurssi raketoi vihreässä hypessä aika koviin tasoihin, tuonne lähemmäs 1600 DKK. Se oli aika kova nousu verrattuna yhtiön kasvutahtiin ja valuaatioluvut oli tosi kovia. Eli varmaan ihan “ansaittu” tämä lasku kurssissa, nyt kun on kasvu ja hypeyhtiöistä puhalleltu ilmaa pois viime aikoina.

Mutta itse yhtiöön siis uskon edelleen. Jenkeissä demokraatit tulleet valtaan ja tulevat panostamaan uusiutuvaan energiaan. Samoin Kiinassa tehtiin erittäin aggresiivinen vihreän energian strategia. Ja yrityshän edelleen kasvaa vahvasti koko ajan, eli en todellakaan ole huolissaan yhtiöstä. Oma strategiani on omistaa laadukkaita ja kasvavia yhtiöitä, näen Vestaksen sellaisena. Uskon, että tämä on niin vahvasti kasvavalla toimialalla, että tässä riittää monelle pelurille tilaa. Ja Vestaksella on toki myös tosi hyvä teknologia ja on markkinajohtajia.

Eli jos sijoitushorisontti on 5-10 vuotta, uskon, että tämä on edelleen hyvä sijoitus.

5 tykkäystä

Liikevaihto näköjään kasvanut viimeiset pari vuotta mukavaa 20% tahtia, mutta samalla operating margin tippunut 9,3% → 5,0%. Osaako joku pidempään seuranneista avata, mitä tässä on taustalla? Onko kyse vain mittavista kasvuinvestoinneista vai nakertaako katteita kiristyvä kilpailu tms.?

2 tykkäystä

Ohjeistus oli 5-7% joten sinne osuttiin juuri ja juuri. Raportti tarjoaa muun muassa tämmöistä:

EBIT has been decreasing due to a highly competitive market as well as other external factors, putting pressure on profitability in the market.

2021 on ohjeistusta hiukan nostettu:

Outlook 2021
Revenue (bnEUR) 16-17
EBIT margin (%) before special items 6-8
Total investments¹) (mEUR) approx. 1,000

Ja vielä nämä pitkän tähtäimen suunnitelmat:

Long-term financial ambitions
Revenue: Grow faster than the market and be market leader in revenue
EBIT margin: At least 10 percent
Free cash flow: Positive each year
ROCE: Minimum 20 percent over the cycle

Olitkin nämä jo varmaan lukenut, mutta valitettavasti en osaa tarjota muuta tietoa kun mitä he kertovat. :smile:

2 tykkäystä

Tämä on hyvä kysymys ja rupesin itsekin tätä selvittelemään kun rupesi kiinnostamaan. JayJay tuossa ylempänä jo vastailikin. Lukaisin yhden suht tuoreenanalyysiraportin Vestaksesta, jossa myös pureuduttiin tuohon aiheeseen. Tiivistettynä about näin heidän näkemys:

Kilpailu lisääntynyt ja tuonut painetta katteisiin. Average selling price per Megawatt laskenut, eli alemmat katteet. Lisäksi oli ollut ylimääräisiä takuukustannuksia 175 MEUR, rankkojen salamointien takia. Toimari sanoi että nämä olisivat one-off ja ei tulisi enää jatkossa näitä kuluja. Nämä analyytikot odottavat, että marginien lasku olisi tässä. Myyntihinnat stabiloituisivat nyt, kiinteät kustannukset tulisivat alas jonkin verran, ja katteita saadaan parannettua tästä eteenpäin. Lisäksi uskovat että service liiketoiminnan hyvä momentum jatkuu. Tämä huoltobusiness on hyväkatteista, 27,4% katteet. Eli kasvava laitekanta ison sales backlogin ansiosta kasvattaa edelleen isompaa asennettua laitekantaa, service business kasvaa ja nostaa katteita sitä kautta.

Kokonaisuutena ovat positiivisia tästä casesta.

3 tykkäystä

Kasvua tavoitteleva tuulivoimayhtiö, onko ekologinen ja sosiaalisesti kestävä? Tuulimyllyjä on nyt jo paikoin aivan helvetin liikaa ja tuulivoimayhtiöt vain etsivät uusia paikkoja tuulimyllypuistoille. Kasvutavoitteet tulee täyttää ja tulosta tehdä. Jos tavoitellut kasvutavoitteet täyttyvät, niin alkaa kartat täyttyä myllyistä, vuosi vuodelta. Tulee mieleen tupakkayhtiöt vanhoina aikoina. Yhtiön tuloksen yläriviä kasvatetiin etsimällä uusia tupakoitsijoita, hakeutumalla uusille mantereille ja maihin, kun Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta ei löytynyt kasvua. Kiitos tupakkayhtiöiden kasvutavoittelle, niin vaikkapa koko Kiina on tupakansavuinen maa nykyään.

Tuulimyllyjen tieltä hakataan metsää isot hehtaarit, lisäksi myllyille pitää tehdä voimalinjat valtavan leveältä, joka vie myös metsäalaa. Uusia teitä pitää rakentaa myllyille, jotka nekin haukkaa hehtaareja. Luonnolle arvokkaita kohteita menee näiden vuoksi ja etenkin linnusto kärsii tuulivoimapuistoista. Monesti tuollainen metsälue on metsätalouden osalta käyttökiellossa, koska on arvokkaita elinympäristöjä, metsälakikohteita, uhanalaisia lajeja ja hakkuut eivät täyttäisi sertifiointeja jne. Mutta kun tuulivoimapuisto bygätään pystyyn, niin alue voidaan hakata.

Merelle tehtynä tuulivoimapuistot ovat järkevämpiä.

Mutta ei kiitos ja kiitos ei tällainen sijoituskohde :-1: :-1: :-1: yksityissijoittajat voivat valita energiamuodoista kestävimmät menetelmät ja yhtiöt. Aurinkovoima, biokaasu, maalämpö ja geotermiset energiatuotannot kunniaan! Myös maakaasu ja ydinvoima parempia vaihtoehtoja siirryttäessä muihin muotoihin. Myös turpeella tuotettu energiakin on järkevämpi ratkaisu Suomessa luonnontilan kannalta. Olen huolissani metsäluonnon puolesta sisämaahan rakennettujen tuulivoimaloiden vuoksi.

3 tykkäystä

Nyt kuulosti postaus sellaiselta musta tuntuu heitolta, että oksat pois.

Suosittelen lukemaan IEA:n tai Irenan sivuilta tuulivoimasta, erityisesti Offshorepuolen tulemisesta. Kyllä se trendi on vahvasti siirtymässä merelle, koska on yksinkertaisesti parempi sijainti ja potentiaalista pinta-alaa huomattavasti enemmän.

Allekirjoitan kyllä väitteesi tuulivoimapuistojen sijaintien optimoinnin osalta ja näiden sijoittamista pitää välttää vaikkapa aarniometsäalueille.

7 tykkäystä

Pari kysymystä;
-Miten turvetuotanto on millään tavalla järkevää luonnontilan kannalta?
-Miten aurinkovoima säästää suomen metsiä enemmän kuin tuulivoima (no okei, ehkä sillä että kukaan järkevä ei rakenna suomeen aurinkovoimalaa)?
-Maalampö taitaa olla nimenomaan lämpö? Taitaa tarvita sähköä rinnalle.

Samaa mieltä siitä että tuulivoimaloita pystyttäessä pitää ottaa huomioon metsät ja siks juuri merelle sijoittaminen on tulevaisuutta. En nyt kuitenkaan lähtisi nykytilanteessa jyrkästi tuulivoimaa vastaan.

5 tykkäystä

VESTAS: THE BOARD OF DIRECTORS INTENDS TO IMPLEMENT SPLIT 1: 5 FIRST HALF YEAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) During the first half of 2021, the Danish wind power company Vestas intends to carry out a split so that each existing share is divided into five. This is stated in the notice prior to the Annual General Meeting, which was announced on Friday morning. At the time of writing, the Vestas share is trading at around DKK 1,069. The share went strong for most of 2020, but has recently fallen back from the top levels just after the turn of the year, which was over 1,500 Danish kroner. Johan Lind +46 8 5191 7954 Nyhetsbyrån Direkt

1 tykkäys

Juuri samaa olin linkittämässä, olit nopeampi. Samalta sivulta tavoitehinnan lasku, mutta osta suositus toistettu.

UPPDATERING ## Offshore och Service spelar en större roll
Vi upprepar rekommendationen Köp och sänker riktkursen till 1 455 DKK (1 475)

No nyt. Korkki kiinni ja katsotaan maanantaina uusiksi.
JA sen verran edes asiaa tähän, että kannattaa laittaa vaikka Googleen “tuulivoimalan perustaminen”, niin jo löytyy muutama ihan perustason artikkeli, josta näät vaikkapa lupaprosessia jne mitä pelkästään Suomessa tarvitaan ja sieltä näkee myös mitä vaatimuksia ym on.

edit. ja ei sinänsä, tuo oli tuollainen mielipidepalstan avautuminen, mutta ei kuulu kyllä mielestäni tänne. Jos hommaa vastaan on lähtökohtaisesti jo periaatetasolla, niin kannattaa mennä vaikkapa Greenpeace.fi foorumille mielummin.

edit. täälläkin voi kokeilla varovasti avaamista ilman uhmaikäoireilua. Vastuullinen sijoittaminen

ja by the way, ei niitä sisämaahan paljoa sijoitella:

10 tykkäystä

Global Wind Energy Council julkaisi eilen raportin vuoden 2020 asennetusta ja verkkoon kytketystä tuulivoimasta.

Vestas on nyt viidennettä vuotta peräkkäin suurin tuulivoimaloiden valmistaja.

#1 Vestas 16 GW

#2 GE, joka siirtyi listalla kaksi paikkaa ylöspäin: 14 GW, joista 10 GW kotimaassa Yhdysvalloissa.

#3 Goldwind: 13.6 GW joista yli 12 GW asennettiin Kiinaan.

#4 Envision 10.7 GW

#5 Siemens Gamesa tippui toiselta sijalta viidennelle. 8.6 GW asennuksilla.

2 tykkäystä

Tuulivoimaloiden turbiinien valmistaja.

edit. vai kävikö tuolla ilmi (en kerennyt lukemaan tuota tähän väliin), että on nimenomaan kyse rakennuttajasta ja tuulivoimalakokonaisuuksien rakennuttamisesta? Vai oliko kyse nimenomaan tuurbiinitehot ja asennettujen turbiinien määrä? Laitoksenhan voi periaatteessa rakentaa kuka tahansa ja käyttää siellä Vestaksen turbiineja.

3 tykkäystä

Ei viitsi tänne ihan jokaista projektia julkaista, mutta tänään tuli niin monta julkaisua että laitetaan ne yhtenä pakettina tänne. Hyvät huoltosopparit vielä näissä mukana.

4 tykkäystä

Tätä on odotettu! Veikkaus osui oikeaan. Mutkalammelle 69 voimalaa.

“Vestas will supply six V150-4.2 MW turbines running in a 4.3 MW operating mode, as well as 63 V162-6.0 MW turbines from its EnVentus stable. Once commissioned, Mutkalampi will be one of the largest onshore wind projects in the Nordic region.”

1 tykkäys

Kunhan saavat vain tarpeeksi hartsia, jotta saavat siivet valmistettua. Markkinoilla on aika pula raaka-aineista. Toi V162 on ainakin ikävässä vaiheessa, kun uutta siipeä pitäisi tehdä koko ajan, mutta viivästyksiä tuppaa tulemaan.

4 tykkäystä

Eipä ollut hääppöinen kvartaali kummallakaan tanskalaisella tuulivoimayhtiöllä. Etenkin Vestaksen osake ottaa nyt kunnolla dunkkuun, -16% tätä kirjoittaessani.

7 tykkäystä

The supply chain instability and cost inflation caused by the pandemic is continuing to impact the wind power industry.

Based on these circumstances, and the impact these are expected to have for the remainder of the year, Vestas is updating its full-year guidance on EBIT margin before special items, which is now expected to be around 4 percent (previously 5-7 percent). Vestas still expects revenue of EUR 15.5-16.5bn, including Service, and total investments) below EUR 1,000m in 2021.

Liikevaihdon ennusteitahan otettiin vähän alas jo aikaisemmin.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-11/vestas-cuts-revenue-outlook-as-commodities-cost-surge-bites

The company now expects full-year revenue of 15.5 billion euros ($18.2 billion) to 16.5 billion euros ($19.3 billion), down from previous forecast of 16 billion euros to 17 billion euros, it said in an earnings statement Wednesday.

Pitää vielä lukasta myöhemmin tuo läpi tarkemmin.

Tästä vielä linkkiä raporttiin:

3 tykkäystä