Visa - vähäriskinen kasvaja vai väsynyt boomeri

Koetin tehdä 3/5 ketjun aloituksen, mutta tuli 2/5. Lähteinä Visan omat sivut, X:t, Inderes ja muutamat sijoitussivustot. :slight_smile: Enkä ole maininnut tekoälyä. :frowning:

image

ALKUJORINAT VISASTA

Visa Inc. on yhdysvaltalainen monikansallinen luottoyhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Kaliforniassa. Visa on yksi maailman tunnetuimmista maksukorttiyhtiöistä.

Visa-kortin synty

Visa-luottokortin tarina alkoi jo vuonna 1958, kun Bank of America lanseerasi paperisen BankAmericard-nimisen kortin. Tämä oli ensimmäinen yleisluottokortti, jossa oli luotto-ominaisuus. Tähän aikaan luottokortit olivat täysin uusi idea ja niiden avulla asiakkaat pystyivät tekemään ostoksia ilman, että heidän tarvitsi kantaa mukanaan suuria määriä käteistä rahaa.

1970-luvulla kortista tuli kansainvälinen ja se yhdisti useiden pankkien palvelut yhdeksi tuotteeksi. Vuonna 1976 kortin nimeksi vaihdettiin Visa.

Kehitys ja laajentuminen

Visa julkaisi ensimmäisen debit-kortin eli pankkikortin jo vuonna 1975. Tämä mahdollisti asiakkaille suorien pankkitilimaksujen tekemisen, mutta vasta 1990-luvulla debit-kortit yleistyivät merkittävästi ja niistä tuli tärkeä osa Visan toimintaa.

Visan maksukorttituotevalikoima on kasvanut vuosien varrella. Se sisältää nykyisin mm. online-kortin Visa Electronin, sirullisen pankkikortin sekä prepaid-kortit jnejne., joita voi käyttää ladattavina maksukortteina tai lahjakortteina. Yhtiö tarjoaa virtuaalisia kortteja verkkomaksuja varten, joissa ei ole lainkaan fyysistä korttia.

Vuonna 2013 maailmassa oli yhteensä 2,1 miljardia Visa-korttia, ja ne kelpasivat maksuvälineenä noin 24 miljoonassa myyntipisteessä. Suomessa Visa-kortit tulivat markkinoille 1980-luvun alussa, jolloin Luottokunta alkoi myöntää niitä jäsenpankkiensa kautta. Myöhemmin korttien myöntämisestä vastasivat suuret pankit, kuten Osuuspankki, Nordea, S-Pankki ja Danske Bank.

Nykytila ja tulevaisuus

2000-luvulla Visa toi markkinoille maksuaikakorttiin liitettävän luotto-ominaisuuden ja vuoden 2005 alusta myös varsinaiset Visa-luottokortit. Tämä laajennus mahdollisti asiakkaille joustavamman tavan hallita talouttaan tai pilata sen.

Yhtiö on jatkanut kehittymistä ja innovointia maksutapojen saralla, pyrkien tarjoamaan asiakkailleen turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja eri puolilla maailmaa. Yhtiön tavoite on pysyä teknologian kärjessä ja vastata muuttuvan maailman tarpeisiin, jossa digitaalinen maksaminen ja mobiiliteknologiat ovat yhä tärkeämmässä roolissa.

SIJOITTAJAN NÄKÖKULMA

Visa toimii pääasiassa maksujen prosessoijana, eikä se ole itse varsinaisena luotonantaja. Yhtiön keskiössä on VisaNet, joka on maailmanlaajuinen maksuprosessointijärjestelmä. Tämä teknologia on tärkeä osa Visan kykyä säilyttää asemansa markkinajohtajana ja kasvattaa asiakaskuntaansa globaalisti. Visan liiketoimintamalli jakautuu kolmeen pääsegmenttiin: kuluttajamaksut, uudet maksutavat ja lisäarvopalvelut. Näistä kuluttajamaksut ovat merkittävin ja kasvavat edelleen, kun käteis- ja sekkiostokset siirtyvät digitaalisiin vastaavasti maksuihin.

Visa hyötyy merkittävistä skaalaeduista, jotka mahdollistavat korkeampien marginaalien ylläpitämisen verrattuna muihin kilpailijoihin. Visa on myös osoittanut kykyä innovoida ja hyödyntää teknologisia ratkaisuja, kuten yhteistyöt FinTech-yritysten kanssa, mikä parantaa yhtiön kilpailukykyä. Lisäksi Visa on tehnyt strategisia yritysostoja, kuten Currencycloudin ja Tinkin, jotka ovat laajentaneet sen palvelutarjontaa.

Riskit ja mahkut

Vaikka Visa nauttii vahvasta markkina-asemasta ja erityisesti sen mukana tuomasta tunnettavuudesta, siihen kohdistuu riskejä, kuten jatkuvasti muuttuva sääntely-ympäristö ja teknologian nopea kehittyminen. Kilpailu erityisesti FinTech-yritysten kanssa voi asettaa haasteita, mutta tarjoaa vastaavasti myös yhteistyömahdollisuuksia.

Visan kyky ylläpitää brändiarvoaan ja innovoida pysyäkseen kehityksen kärjessä on ratkaisevaa yhtiön pitkäaikaiselle menestykselle. Visa on strategisesti hyvin asemoitunut hyödyntämään maailmanlaajuisen siirtymän käteisestä digitaalisiin maksuihin, mikä tekee siitä mielenkiintoisen sijoittajan silmissä.

Visa on ehkä tylsä, mutta se on kaikille tuttu. Yhtiö on todella kannattava eikä sitä koeta kovinkaan riskiseksi.


Juuri julkaistusta Q2:sta muutama sana:

Yhtiö raportoi neljännesvuosittaisen liikevaihdon jääneen ennusteista. Visa ilmoitti kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 8,9 miljardia dollaria, mikä jäi 60 miljoonaa dollaria alle analyytikoiden keskiarvon, eli ei nyt kauheasti… mutta tämä on harvinaista Visalle, joka viimeksi jäi ennusteista niukasti vuonna 2020.

Yhtiön oikaistu nettotulos nousi 9 % ollen 4,9 miljardia dollaria eli 2,42 dollaria osakkeelta, kun ennuste oli 2,43 dollaria. Maailmanlaajuinen korttien käyttö kasvoi 4,9 % ja Yhdysvalloissa, josta Visa saa noin 40 % liikevaihdostaan, niin kasvu oli 5,1 %. Fed on lähellä korkojen laskemista, mikä viittaa talouden kestävyyteen.

Tässä tviitti Q2:sta, joka kertoo kaiken paremmin kuin minä. :slight_smile:

https://x.com/TheRayMyers/status/1815858112525427065

27 tykkäystä

Suomessa tuntuu, että jokainen maksaa korteilla, mutta tilannehan ei tosiaan ole näin, vaikka maksumäärät ovatkin kasvussa. Yhä melkein puolet EU alueen rahatransaktioista tapahtuu käteisellä

Etenkin onnistuminen yhteistyössä kehittyvien markkinoiden rahoituslaitosten kanssa on mielestäni ratkaisevassa asemassa Visan kasvu-uralla vs paikalliset kilpailijat. Viimeisten viiden vuoden aikana Jenkeissä tehtävä liikevaihto on pysynyt noin 45% yhtiön liikevaihdosta, joten kasvua ulkomailla ei olla keskipitkällä aikavälillä kasvanut kotipesää nopeammin.

Tämä osake muuten sopii osinkosijoittajallekin. Viimeisen 5 vuoden osinko CAGR on noin 15% ja yhtiö maksaa edelleen vain 23% vapaasta kassavirrastaan ulos. Harva saa noin nopeaa palkkakehitystä vuodesta toiseen.

9 tykkäystä