Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

1 tykkäys

Kuka tunnustaa?

12 tykkäystä

Mitenköhän Wittedin asiakkaat suhtautuvat tähän peliliikkeeseen? Miksi kukaan haluaisi ostaa konsulttia jatkossa Wittedin kautta, jos vaarana on, että Witted saattaakin hankkiutua konsultista eroon kesken projektin? Voin kuvitella, että asiakkailta tulee aika vihaista palautetta, kun ilmoitetaan, että konsultti viedään pois kesken projektin ja kilpailukielto–sitä–ja–kilpailukielto–tätä :sweat_smile:

4 tykkäystä

Uskon, että ne asiakkaat joita tämä lopulta koskettaa ja ei tule uutta tekijää tilalle. Voivat olla tyytymättömiä ja pistää wittedin omalle mustalle listalleen.
Voidaan ottaa myös esimerkkinä elintarviketeollisuudesta. Myllyn paras laitto metallinpaloja makarooneihin, miks kukaa ostaisi jatkossa enää yhtää niiden tuotetta? No siksi koska se metallipala ei ollu kaikkien tuotteissa. Tai Lidl:n paistopisteen kroisantin sisällä ollut tekokynsi…

Uskon, että Wittedin johdossa on mietitty myös kenelle kyseinen sähköposti lähetettiin. Jos kyseessä hyvin spesialisti esim. pascal koodari, jota maailmassa on 10 kpl jälellä, versus tavallinen javascript henkilö, joita on tarjolla tällä hetkellä paljon.

3 tykkäystä

Suora sopimus freelancerin yhtiön ja asiakkaan välillä voi olla mahdottomuus, vaikka tekijä olisi kuin pidetty ja osaava. Monesti isojen organisaatioiden normaalit hankintapuitesopimukset ja niiden ehdot ovat niin raskaita, että niihin ei välttämättä pieni osakeyhtiö tai toiminimi taivu. Ongelmia voi tulla esim. vahinkovastuupykälissä. Yleensä asiakkaalla on valmiina puitesopimukset muutaman, valitun välittäjä kanssa, jolloin itse toimeksiantosopimuksen tekeminen on paljon kevyempi ja nopeampi prosessi.

7 tykkäystä

Viimeisen 5 vuoden aikana työelämässä on nähty isompi murros, jossa työn tekeminen on siirtynyt enemmän ja enemmän pois perinteisestä palkkaduunista ja kohti näennäistä yrittäjyyttä. Duunia tehdään edelleen vain yhdelle työnantajalle, monesti vieläpä allekirjoitettujen kilpailukieltojen kanssa, ja työnantaja voi yksipuolisesti sanella ehdot, kuten nähtiin tässä “5% tai ulos” tapauksessa. Vaikka työ muistuttaa perinteistä työsuhdetta, paperilla se ei sitä ole, jolloin työntantaja voi siirtää suuren osuuden liiketoimintariskistä työntekijälle, sekä välttyä hoitamasta perinteiseen työsuhteeseen liittyviä velvollisuuksia ja sitoumuksia. Tätä nimitetään epäironisesti ja vakavalla naamalla “yrittäjyydeksi”.

@Pohjolan_Eka sanoit että kannattaa hakea palkkaduuniin yrittämisen sijasta jos haluaa vakautta. Nykyisestä elämäntilanteestani johtuen minä toimin juuri näin, ja hain Wittediin palkkaduuniin yrittämisen sijasta. Työskentelin Wittedin tytäryhtiössä New Things Co:ssa koodaaja-konsulttina. Mainitsemaasi vakautta en kuitenkaan saanut. Edellisissä YT-neuvotteluissa (jotka käytetiin vain 3 kuukautta sitten) minun työsuhteeni muutettiin palkkatyöstä Mavericks-malliin, joka on freelancerin ja perinteisen palkkatyön välimaastossa. Vaihtoehdot joita minulle tarjottiin tuolloin olivat samat kuin mitä friikuille tarjotaan nyt: allekirjoita tämä paperi tai työsuhteesi puretaan. Tosin meidän tapauksessa tätä ultimaattumia edelsi aidot YT-neuvottelut, jotka mielestäni hoidettiin hyvin ja työntekijöiden toiveet otettiin huomioon.

Joka tapauksessa: hain palkkaduuniin ja solmin työsopimuksen, mutta työsopimukseni yksipuolisesti muutettiin tuollaiseksi “puoliksi-freelancer” -sopimukseksi. Ja ennen kuin kukaan ehtiin spekuloimaan että näin oli pakko tehdä penkin / taloudellisten syiden takia, sanottakoon että en ollut penkillä, vaan olin kiinni asiakasprojektissa. Asiakas oli tyytyväinen työhöni ja minä olisin (taloudellisista syistä) halunnut jäädä palkkatyöhön jatkamaan samassa asiakkuudessa. Mutta koska työsuhteeni muutettiin tällä tavoin, vaihdoin työpaikkaa. Wittediltä jäi nyt saamatta tienestit mitä Witted olisi tehnyt jos olisin jatkanut työsuhteessa aiemmalla sopparilla. Saiko Witted minulta auki jääneen position täytettyä jollakin toisella Wittedin konsultilla? Minulla ei ole tiedossani, että näin olisi tapahtunut. Mitä Witted siis hyötyi pakottamalla minut sopimusmuutokseen? Ei mitään. Wittedille olisi ollut erittäin kannattavaa vain antaa minun jatkaa nykyisellä sopimuksella.

Silloin kun Wittediä oltiin tuomassa pörssiin, Harri kovasti hehkutti sitä kuinka Wittedillä on erilaisia työn tekemisen muotoja, kuten palkkatyötä ja freelancer-työtä, ja kuinka tämä monipuolinen tarjonta työmahdollisuuksista on Wittedin kilpailuetu. Muistaako kukaan vielä näitä aikoja? Eihän siitä ole kuin vuosi. Nopeasti on laiva käännetty siihen suuntaan että kaikkien työntekijöiden pitää tehdä työtä samalla sopimuksella (näennäinen yrittäjyys tai puoli-yrittäjyys)… sopimuksella, jota työntantaja voi hetken mielijohteesta muuttaa koska tahansa. Sama hansikas sopii jokaiseen käteen ja työntanaja päättää että tänään se hansikas on XL-koon villasormikas ja huomenna se on M-koon nahkahansikas. Allekirjoita että hyväksyt muutoksen tai sopimuksesi irtisanotaan.

Samaan aikaan Witted Partnersin sivuilla - siis vieläkin - väitetään että yrittäjänä voit itse päättää tuntihintasi ja Witted vain laskuttaa puolestasi.

Ehkä eniten mua ihmetyttää tässä poukkoilussa se, että edellisten YT-neuvottelujen lopputulosta (New Things sulautetaan Mavericksiin) ei ole vielä tietääkseni edes viety loppuun, ja siitä huolimatta uudet YT-neuvottelut on jo aloitettu. Ihan oikeasti, ei firmaa voi johtaa noin että 3 kuukauden välein pidetään YT-neuvotteluita, joissa sanellaan työsuhteiden ehtoja uusiksi ja pidetään jengiä jatkuvan lomautuksen ja irtisanomisen uhan alla. Kukaan ei tollaista myllyä pidemmän päälle jaksa.

102 tykkäystä

Mielenkiinnolla kohti huomisia johdon kommentteja. Q1 katsauksessa sanottiin, että se kuka pystyy olemaan paras asiakaspalvelija niin pärjää ja pystyy kasvamaan. Ainakaan osa friikuista eivät tämän ketjun perusteella vaikuta työvoimapuolen asiakkaista kovin tyytyväisiltä…

3 tykkäystä

Witted julkaisee puolivuotiskatsauksensa huomenna 22.8.2023. Nykyisen ohjeistuksen [1] mukaan tilikaudella 2023 “Liikevaihdon arvioidaan kasvavan markkinaa selkeästi nopeammin” ja “EBITA-liiketuloksen arvioidaan olevan positiivinen”.

Tässä joitakin vertailulukuja vuoden ensimmäisen puoliskon liikevaihdon kasvuprosenteista.

H1/23 Liikevaihdon kasvu
Digia +16,9%
Gofore +33%
Netum +10,9%
Siili +10,9%
Tietoevry -2%
Vincit +47,5%

Analyytikkokommentin (18.8.2023) mukaan Inderes odottaa Wittedin Q2/23 liikevaihdoksi 16,7 MEUR. Q1/23 liikevaihto oli 18,2 MEUR. Mikäli Inderesin arvio toteutuisi, niin H1/2023 liikevaihto olisi siten 18,2 MEUR + 16,7 MEUR = 34,9 MEUR, joka vastaisi noin 38% kasvua, sillä vertailukauden H1/2022 liikevaihto oli 25,3 MEUR.

Mielenkiintoista seurata huomenna puolivuotiskatsausta, ja nähdä, mihin liikevaihdon kasvu-% ja EBITA-liiketulos asettuvat. Mukavia tutkimushetkiä huomiseen puolivuotiskatsauksen tutkimiseen. Kiitos analyytikoille päivitetystä analyytikkokommentista [2]. :slight_smile:

[1] Näkymät ja ohjeistus, Witted
[2] Witted Q2 tiistaina: Markkinan jarrutus näkyy luvuissa, Inderes

8 tykkäystä

Muutosneuvotteluiden lopputuloksena kuuden henkilön työsuhde tulee päättymään. Lisäksi enimmillään 30 henkilöä tullaan lomauttamaan loppuvuoden 2023 aikana.

Yhtiön tiedotteen mukaan muutosneuvotteluiden sekä organisaatiouudistuksen myötä saavutetaan noin 0,9 miljoonan euron vuotuiset kustannussäästöt, minkä lisäksi väliaikaisilla säästötoimenpiteillä saavutetaan noin 0,3 miljoonan euron säästöt vuodelle 2023.

6 tykkäystä

Tässä vielä aamua (kello 8:00) varten Inderesin ennustetaulukko Wittedistä.


Lähde: analyytikkokommentti, Inderes, 18.8.2023

10 tykkäystä

Tässä analyytikko Luiron ja Frans-Mikaelin kommentit päättyneistä muutosneuvotteluista. :slight_smile:

4 tykkäystä

Witted Megacorp Oyj | Yhtiötiedote | 22.08.2023 klo 08:00:00 EEST

Liikevaihto kasvoi 36 % vertailukaudesta

Huhti–kesäkuun 2023 pääkohdat

Liikevaihto 16,3 (13,0) milj. euroa, kasvua 25 %
EBITA-liiketulos -0,4 (-0,7) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -2,6 (-5,5) %
Kertaluonteisilla erillä oikaistu EBITA-liikevoitto -0,2 (-0,1) milj. euroa, -1,4 (-0,4) % liikevaihdosta
Asiantuntijoiden määrä katsauskauden lopussa (FTE) 440 (345,5)

Ja muistutukseksi tavoitteet:
Wittedin ohjeistus vuodelle 2023 on:

"Liikevaihdon arvioidaan kasvavan markkinaa selkeästi nopeammin”. IT-palvelumarkkina on Inderesin mukaan kasvanut n. 10 % H1/23 aikana, joten Witted on pystynyt hyvin pitämään kiinni ohjeistuksessa annetusta tahdista.

"EBITA-liiketuloksen arvioidaan olevan positiivinen”. Tiedotetut muutostoimenpiteet ja operatiivisen tehokkuuden nostaminen mahdollistavat tämän tavoitteen saavuttamisen loppuvuoden myötä.

17 tykkäystä

Kyllähän tässä on ihan kivasti kasvettu yhä vaikeassakin markkinassa.

KV-suunnitelmista todettiin:
“Kansainvälisen liiketoiminnan osalta odotamme Ruotsin ja Norjan nousevan kannattaviksi Q1/2024 aikana. Tanska ja USA jatkavat pienillä kasvupanostuksilla ja pyrimme pitämään ne voitollisina. Uskomme, että näistä markkinoista löytyy jatkossa hyvää kasvupotentiaalia, mutta panostukset kannattaa ajoittaa oikein.”

Kunhan tuo kannattavuus saataisiin kuntoon, niin hyvähän tästä tulee. Harrin kommenteista sai käsityksen, että H2:n aikana toimenpiteiden pitäis alkaa vaikuttamaan. Saas nähä riittääkö tää markkinalle. :popcorn:

11 tykkäystä

Inderesin analyytikkokommentti on näköjään julkaistu jo 9:14. Todella hämmästyttävän nopeaa toimintaa. Erinomaista työtä analyytikot @Antti_Luiro ja @Frans-Mikael_Rostedt.

Otsikot:

  • “Liikevaihto jäi hieman odotuksistamme äärimmäisen vaikeassa markkinatilanteessa”
  • “Kannattavuus painui matalalle tasolle, tehostustoimenpiteet vaikuttavat loppuvuonna”
  • “Asiakasrintamalla kysyntätilanne on hankala, organisaatiomuutoksissa askelia eteenpäin”
9 tykkäystä

Miten liikevoitto oikaistuna on taulukossa -0,4 M€ eikä -0,2 M€ @Antti_Luiro @Frans-Mikael_Rostedt ?

Muutosneuvotteluista aiheutui kertaluonteiset 0,2 MEUR kulut, joista oikaistuna kannattavuus olisi ollut odotuksiemme mukainen

Liikevoitto −666 k€, josta oikaistaan Inderesin tyyliin Konserniliikearvojen poistot 241 k€ ja nuo kertaluontoiset kulut 200 k€ olisi se -0,2 M€

8 tykkäystä

@Harri_Sieppi olisi hienoa, mikäli tulevaisuudessa olisi mahdollista katsoa livevideo Wittedin osavuosikatsauksesta.

Nyt en päässyt katsomaan livevideota, koska sen katsominen olisi edellyttänyt sähköpostin antamista Banzai International Inc yritykselle, Demio Inc:n yrityksen ehtojen hyväksymistä sekä Banzai:n privacy policyn hyväksymisen.

image

GDPR on tärkeä ja merkityksellinen asia.

Sen suhteen ei kannata tehdä kompromisseja. Toivottavasti otatte tämän palautteen tulevaisuudessa huomioon. :slight_smile: Suosittelen Videosync palvelua! :slight_smile:

17 tykkäystä

Tähän toisena kommenttina, että livevideon linkki oli varsin haastavaa löytää Wittedin sivuilta. Videolinkin näkyvyyttä voisi parantaa seuraavaan kvartaaliin :+1:

6 tykkäystä

Kivasti Harri avasi tuota partners verkoston hinnan laskua asiaa ja mainitsi, että prosessi mennyt hyvin ja suurimman osan kanssa muutos ollut ok, vaikkakin kommunikaatio ollut liian ”lappalaista”.

Veikkaampa, että tämä ketju toi sijottajille mielikuvan, jossa jokainen friikku on suuttunut ja yhtiölle aiheutuu varmasti laajalti pitkäaikaista mainehaittaa.

6 tykkäystä

Ja tuleeko tallennetta!!?? (tämän turhan viestin saa poistaa tallenteen julkaisua vastaan)

2 tykkäystä

Ainakin aiemmat webcast lähetykset löytyy Wittedin “Sijoittajat” sivulta. Eiköhän sinne tallenne webcastistä nytkin jossakin vaiheessa ilmesty :slightly_smiling_face:

Lisäys. Webcast katsottavissa

9 tykkäystä