Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Käsittääkseni Turun kenttä on vilkkaampi kuin Tampereen. Oulu taitaa olla näistä kolmesta vilkkain, (mutua)

No voi damn, ihanko turhaan varasin Messukeskuksen ja leivoin kakkuja kynnet verillä koko yön?

Juhlimisen sijaan nyt sentään tuli keskustelua tuosta potentiaalisesta lääkkeestä, hyvä! Tämä on kuitenkin sijoittamiseen liittyvä palsta (Inderes), joten spekulaatio potentiaalisen lääkkeen merkityksestä on paikallaan.

1 tykkäys

Nyt on Massen vanha ystävä, Pentti Linkola, valitettavasti poissa :frowning:

Rauha hänen sielulleen. Tiesikö liian hyvin, mihin kansakunta on menossa?

11 tykkäystä

Saksan korona strategia https://www.ifo.de/DocDL/Coronavirus-Pandemic_Strategy.pdf

Pitkä savotta.

The authors assume that it is not realistic, or at least not safe, to expect an effective vaccina-tion or an acutely effective therapy against SARS-CoV-2 before 2021, even if such research and development work is given high priority.

At the same time, all epidemiological models to date show that, especially if the infection curve is successfully flattened, the pandemic is likely to last not only many months but well into next year. This means that dealing with it will be much more like a marathon than a sprint.

Maskien käyttöä ja tuotantoa lisättävä

Although the spread of the pathogen cannot be prevented, it can probably be effectively con-tained by the widest possible use of oronasal masks. Even if these masks are not virus-tight, they can greatly reduce the likelihood of transmission by retaining droplets of symptomati-cally or asymptomatically infected persons. Therefore, the production and distribution of masks must be immediately and massively increased.

Isoveli valvoo Kiinan tyyliin liikkeitä kännykän sijaintitiedon perusteella?

There is a controversial discussion as to whether it might be useful, in the current phase of a relatively wide spread of viruses, to develop modern technologies that use technical aids such as smartphones to prevent infection in a legally compliant manner. Such technologies have helped to contain the pandemic in Asia by means of warning and contact tracing. Con-ceivable, for example, would be apps that allow smartphones to exchange information via Bluetooth contacts with the help of anonymised tokens that, if tested positive, would issue a warning to contact persons. The use of such apps, possibly combined with direct notification of test results via these apps, should in any case be voluntary. It could be made easier by fa-cilitating curfews or contact bans. In any case, it must be designed in such a way that misuse is excluded and its use is compatible with our legal system.

3 tykkäystä

Toimiva lääke oireeseen on tietysti positiivista kehitystä, mutta olisin hyvin varovainen käyttämästä vielä sellaisia sanoja kuin “vaaraton” jne…
Esim. Punkin puremasta ihmisen keskushermosto saattaa tuhoutua vuosien viivellä, vaikka mitään oireita ei siinä välillä ilmene.
-Tästä viruksesta ei vaan vielä tiedetä mitään pitkäaiakais vaikutuksiltaan. Emme voi sano juuta, eikä jaata mihinkään suuntaan.

4 tykkäystä

Toisesta ketjusta:

MasseFoorumin aatelinen

OldFeki

1 min

RIP, Pentti! Miehet väistyy, aate elää :muscle:

Masse-setä, FA, Ihmisiä on vaan liikaa, kannattaa kerrata korona-ketjusta :pray:

6 tykkäystä

Mielipiteitä jakava luonnonsuojelija ja ajattelija on poissa. Maailman tilannetta kun miettii niin tämä tapahtui kyllä ihmetystä herättävänä hetkenä. Linkolahan oli kovasti sitä mieltä, että meitä ihmisiä on liikaa ja nyt kun ihmisiä karsiva virus leviää niin mestari itse poistuu. Ihmeellinen on maailma. :neutral_face:

7 tykkäystä

Ei voi sanoa, että tämä tulee yllätyksenä, vaikka varsinaista päätöstä suunnan muuttumisesta ei olekaan. Ei Ruotsin kaltaisia kuolleisuuslukuja kestänyt hetkeä pidempään sen enempää Trump kuin Boriskaan. Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Mutta pakko oli hieman ylimielisesti leikkiä vakavalla asialla.

10 tykkäystä

Ei tiedetäkkään, mutta taitaa aika harvassa maassa ihan oikeasti olla toiveita taudin pysäyttämiseksi.Tauti kun on tarpeaksi levinnyt tarpeeksi se ei enään pysähdy kuin laumasuoja + karanteenit yhdistelmään tai rokotteeseen mitä ei ehkäpä vuoteen ole tulossa.

Käytännössä ainakin kaikissa Euroopan maissa ja Usassa tapauksia niin paljon, ettei niitä pelkällä eristämisellä ja jäljittämällä saada loppumaan tai sitten eristämisissä pitää ottaa kokonaan uusi vaihe missä rajoitukset vielä kovempia kuin italiassa ja espanjassa ja niiden tulisi jatkua pitkään. Lääkkeen avulla olisi mahdollista saada riittävä laumasuoja ilman tehohoitopaikkojen ylikuormituksesta johtuvia kuolemia.

2 tykkäystä

Elpyykö Ruotsin talous nopeammin kuin sitä verrataan vaikka Suomeen? Mielestäni kyllä, vaikka siellä aloitetaan tekemään raskaampia toimenpiteitä myöhässä.

Minkä takia elpyisi? Ruotsillahan on nyt paljon isompi lasku luvassa kun joutuvat pidempään pitämään paikkoja kiinni kun viruksen kantajia on niin paljon. Mutta silti puhutaan marginaalisesta prosenttiosuudesta jos joku fantasioi jostain laumaimmuniteetistä mihin ei tulla ikinä pääsemään.

Lisäksi Ruotsin asukkaat ovat huomattavan velkaantuneita ja asuntolainapommin räjähtämisestä on puhuttu pitkään. En tiedä tietävätkö Nalle ja Ruotsin hallitus tarkemmin kuinka korttitalo tulee kaatumaan. Olivat erikoisen pelokkaita ulostulossaan että taloutta ei voida sulkea. No nyt se on edessä vai luulivatko tosiaan että oikeasti tuntuvia rajoituksia ei tehtäisi? Jos tiukkoja rajoituksia ei olisi niin kuolleita tulisi tuhansia joka päivä. Kauppalehdessä oli tästä hyvä juttu. Nordeallahan on iso altistus Ruotsin asuntolainoissa…

3 tykkäystä
PVM TEHOHOIDOSSA Muutos-% ed.pv. KUOLLEET Muutos-% ed.pv.
14.maalis 0 0
15.maalis 0 0
16.maalis 0 0
17.maalis 1 #DIV/0! 0
18.maalis 3 200,00 % 0
19.maalis 5 66,67 % 0
20.maalis 5 0,00 % 0
21.maalis 10 100,00 % 1 #DIV/0!
22.maalis 12 20,00 % 1 0,00 %
23.maalis 13 8,33 % 1 0,00 %
24.maalis 17 30,77 % 1 0,00 %
25.maalis 22 29,41 % 3 200,00 %
26.maalis 24 9,09 % 5 66,67 %
27.maalis 32 33,33 % 7 40,00 %
28.maalis 31 -3,13 % 9 28,57 %
29.maalis 41 32,26 % 11 22,22 %
30.maalis 49 19,51 % 13 18,18 %
31.maalis 56 14,29 % 17 30,77 %
1.huhti 62 10,71 % 17 0,00 %
2.huhti 65 4,84 % 19 11,76 %
3.huhti 72 10,77 % 20 5,26 %
4.huhti 73 1,39 % 25 25,00 %
5.huhti 76 4,11 % 28 12,00 %

Tasasta menoa

8 tykkäystä

Itse asiassa epidemia poistuu nopeammin, jos sen antaa käydä väestön läpi nopeammassa tahdissa. Jos sen etenemistä rajoitetaan heti alusta alkaen, käy se pikkuhiljaa väestöä läpi eikä rajoituksia päästä purkamaan (isomman huipun pelossa), ennen kuin tarpeeksi iso väestötason immuniteetti on saavutettu. Näin ollen rajoituksia voidaan todennäköisesti lieventää Ruotsissa ennen Suomea, ja talousvaikutukset jäänevät pienemmiksi.

Se, että Ruotsissa kuolee useampi on toki sääli, mutta talouden kannalta pidemmän päälle parempi, koska huoltosuhde pienenee.

1 tykkäys

Tuo laumaimmuniteetti saavutettaisiin ilman että terveydenhuolto romahtaa ehkä joskus 2 vuoden päästä.

Tehokkain tapa on Singaporen ja Etelä-Korean malli mihin Suomikin ilmeisesti on nyt kallistumassa. Suomessa aika paljon helpompi tehtävä kuin Ruotsissa jossa homma pääsi leviämään valitettavasti käsiin. Toinen mikä vaikeuttaa Ruotsissa rajoittamistoimia on iso nuorten maahanmuuttajien osuus. Nämä tuskin tulevat rajoituksia kovin tehokkaasti noudattamaan mistä on viitteitä nähty.

6 tykkäystä

Ei Ruotsikaan ole antanut taudin levitä valtoimenaan, vaan on pyrkinyt hallitsemaan hallitsematonta, kuten Iso-Britanniassakin ensin yritettiin. Nyt Ruotsin käyrä näyttää kutakuinkin tältä >

image

Mikä vaikutus suurella kuolleisuudella on? Muutetaanko suuntaa kesken, kun kuolleet kasautuvat varastoihin, vai katsotaanko sivusta, kun kuolleiden määrä tekee ennätyksiä?

Aika näyttää, mutta inhimillisen tragedian ainekset ovat kasassa.

6 tykkäystä

En puhu laumaimmuniteetista, ainakaan vielä tässä vaiheessa. Kyseessä on yksinkertaisesti se, että jos toisesta väestöstä 40% ja toisesta 20% on käynyt taudin läpi (ja saanut immuniteetin), niin rajoittavat toimenpiteet voivat olla ensimmäisen väestön kohdalla jonkin verran lievemmät ilman, että sairaalakapasiteetti ylitetään uudestaan. Käytännössä siis taudin kärsineet työntekijät saadaan takaisin töihin, ja loppujen osalta uuden huipun ilmaantuminen on epätodennäköisempää, koska tartutettavia on jäljellä vähemmän.

Ruotsissa ei siis välttämättä tarvitse peruuttaa aivan kaikkia kesäjuhlia vielä, kun taas Suomen osalta tämä on lähes varmaa.

Ruotsissa poliitikot revitään kappaleiksi siinä vaiheessa kun ihmiset eivät enää saa asianmukaista hoitoa ja tehohoitopaikat loppu.
Laumaimmuniteetti ajatus viruksen kanssa, mistä ei tiedetä tuoko se immuniteettia ensinkään, puhumattakaan muista pitkäaikais haittavaikutuksista ihmisille ja sikiöille on järjetön.

Ns. Tukahduttamis- malli on se mitä kohden pitää pyrkiä. Rajoitetaan niin voimakkaasti, että tautiset saadaan vähentymään niin vähiin, että heidät voidaan eristää ja kaikki kontaktit jäljittää.
Kun päästään tuohon tilanteeseen, niin terveet ihmiset voivat jatkaa elämäänsä.
Täytyy saada nopeat pikatesterit tartunnalle ja alkaa lähettää näitä ihmisille kotiin. Massa testaus ja sitä kautta saada hommaa kontrolliin. Henkilöliikenteelle Suomen rajat ylittävä liikenne pidettävä kiinni siihen saakka kunnes saadaan rokote. Mahdollisesti vuosia siis. Tämä on se tie mitä kohden meidän on mentävä. Saada kitkettyä virus Suomesta ihan kokonaan tämän vuoden aikana. Toista aaltoa emme lähde ajattamaan ulkomailta SUomeen. Pitäkää se sitten mielessä.

7 tykkäystä

Periaatteessahan juttu menisi juuri kuvaamallasi tavalla. Mutta tämä matematiikka ei ota huomioon sitä, että puhutaan ihmisistä ja ihmisten käyttäytymisestä. Jos testaus saadaan laajasti käyttöön voidaan niitä kesäjuhlia ehkä vielä Suomessakin pitää huoletta. Toisaalta Kiinan esimerkki kuluttajien käyttäytymisestä epidemian jälkeen puoltaa ennakoitua pienempää eroa taudin torjuntamallien välille - siis talouden kannalta.

Jos kutsu kesäkuussa järjestettäviin Ruotsalaisiin perhejuhliin tipahtaisi luukusta ensi viikolla olisi melko varmaa, että jättäisin väliin. :slight_smile: Enkä sellaista kutsua tohtisi itsekään lähettää.
Jos tilanne eskaloituu Ruotsissa oikein pahaksi voi vaikutus talouteen olla hienoja käyriä huomattavasti monimutkaisempaa.

Laumasuojasta puhuminen on mielestäni edelleenkin hölmöä. Virus on levinnyt vasta pari kuukautta ja minimissäänkin laumasuojaan vaadittaisiin asiantuntija-arvioiden mukaan ungefär 40% immuniteetti. Eli todennäköisin ajankohta sille, että laumasuoja toimii on muutama kuukausi laajan rokotusohjelman päättymisen jälkeen.

6 tykkäystä

Olen Massen kanssa samaa mieltä. Korona häviää otsikoista kesään mennessä kuten kävi vaikkapa Australian metsäpaloille. Loppuvuodesta luemme otsikoista, että koko ongelma oli sinänsä totta mutta kuitenkin ”aavistuksen liioiteltu”.

2 tykkäystä

Onhan meillä lääkkeet esim yskään nykyään, mutta eivät ihmiset siltikään halua sitä sairautta itselleen.
Minä en ainakaan halua sairastua yskään missään olosuhteissa, enkä minkään lääkkeen varjolla.

Jep, tuota voi soveltaa kaikkiin tauteihin. Kukaan ei halua sairastua mihinkään, mutta niin sitä vaan väki sairastuu millon mihinkin. Ja jos tulee lääke millä tästä uusimmasta viruksesta selviää terveeksi parin päivän saikulla, varsinkin jos ei tartte mitään tehohoitoja vaan kotona pikku kuumeessa, en näe mitään syytä miksi tämä nyt sitten enää olisi isompi ongelma kuin yskä tai kuume. Toki lääkettä sitten pitäisi olla saatavilla riittävästi.

2 tykkäystä