Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Kiinasta: Pekingissä normaali aamuruuhka, vähän ylikin. Wuhanissa 22 prosenttiyksikön eli 40% lasku normaaliin. Saattaa olla kenen tahansa katsottavissa olevista reaaliaikaisin ja luotettava lähde arvioida miten Kiinassa mennään ja joutuvatko mahdollisesti reagoimaan.

Kiitos alkuperäiselle linkkaajalle!

https://www.tomtom.com/en_gb/traffic-index/beijing-traffic/

2 tykkäystä

Syytä onkin - kyseisestä organisaatiosta löytyy Wikipediasta seuraavaa:

A study found Children’s Health Defense was one of major buyers of anti-vaccine Facebook advertising in December 2018 and February 2019.

Tällaisena aikana lähdekritiikki ja itselle tuntemattomien julkaisujen taustatietojen penkominen on erityisen arvokasta. Olisi kovasti hyödyllistä, jos erikoisemmista lähteistä olevien linkkien jakelun lisäksi kertoisi julkaisusta enemmän. Mielipidevaikuttaminen ja FUD-levitys käy kovilla kierroksilla.

8 tykkäystä

Tuossa taas mielenkiintoista katseltavaa:

2 tykkäystä

HS:n jutusta hieman koonnosta:
Koronan luvut ovat tyrmääviä: teollisuus supistui helmikuussa 14%, investoinnit 25%

  • Autojen myynti -80%
  • Ostopäällikköindeksi noussut nopeasti ja kertoo nopeasta elpymisestä
  • Valtion elvytystoimet ovat olleet hyvin rajallisia verrattuna 2009 kriisiin, koska arvioiden mukaan valtiolla ei ole rahaa
  • Ulkomaiset arviot Kiinan talouskasvusta tänä vuonna on 0% tienoilla
    Kiinan kassa tyhjä? Minne he ovat laittaneet?

Käsittääkseni tällaiseen suuntaan Suomessakin ollaan pikkuhiljaa pyrkimässä. Mm. Uudenmaan rajoitukset poistunevat ensi viikonloppuna.

1 tykkäys

Siirrän tylysti pelkästään virusta koskevan keskustelun tälle puolelle tuolta pörssiketjusta:

Tuo “vaarallisuus” on kyllä mielenkiintoinen määritellä, ja siksikin siirto tänne, että “vähemmän vaarallisena” viruksella tuskin kovin suurta vaikutusta talouteen, ainakaan lyhyellä aikavälillä, ainakaan indekseihin. Se miten se mahdollisesti tulee vaikuttamaan terveydenhuollon kustannuksiin pitkällä aikavälillä, tai yksittäisten yritysten tulokseen hyvässä tai huonossa mielessä, onkin kokonaan toinen asia.

Itselläni itse tauti (huom: ei virallisesti korona) on mennyt ohi, mutta toipuminen näyttää kestävän huomatavan pitkään, ja tällä hetkellä en voi kuin toivoa, että se tulee olemaan sataprosenttinen. Vajaa kolme viikkoa oltiin selvästi kipeänä, ja nyt jäljellä on enää keuhkojen “vajaatoimisuus”. Oireiden alkamisesta on nyt yli 4 viikkoa.

Muuten terve kuin pukki, mutta yleiskunto/aerobinen kunto on todella huono. Kävellä voi vaikka maailman tappiin, kunhan ei nosta vauhtia tai tule ylämäkiä, juoksulenkeistä on vielä aivan turha haaveilla, ja minkään painavamman kantaminen saa aikaiseksi kohtuullisen nopean sippaamisen. Ei vaan saa happea tarpeeksi. Pidempään jatkunut (ennen hyvin kevyt) rasitus aiheuttaa huonon olon, ja vaatii pitkän istuskelutuokion. Edellisessä kuntotestissä lekuri totesi, että läpäisen kirkkaasti savusukellukseen vaadittavan kondiksen, joten vaikken mikään triathlonisti koskaan ole ollut, niin ihan ok kunnossa kuitenkin.

Nyt vaan odotellaan kädet ristissä. Muut saavat tapella siitä mikä on vaarallista ja mikä ei, mutta en minä tätä kenellekään toivoisi.

18 tykkäystä

On, erittäin vaikeaa. Lainaan itseäni tästä ketjusta 19 päivän takaa:

Riskiryhmien eristäminen. On helppo heitellä ajatuksia lock-downista ja sen “kevyemmästä” vaihtoehdosta, riskiryhmien eristämisestä. Maallikko ei helposti tule ajatelleeksi, että näistä kevyempi vaihtoehto on teknistaktisesti huomattavasti hankalammin toteutettava. Martta-mummot ja Pertti-papat eivät, jos nyt ylipäätään ajantasaisia sääntöjä tietävät, juuri noudata niitä. Syitä tähän on lukuisia.

Tänään jouduin kulkemaan iltapäivässä suurehkon kauppakeskuksen läpi (korona-epäilyn vuoksi!), ja liikenteessä olleen populan keski-ikä oli heittämällä 50+!

Jos ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluisivat yli 70 vuotiaat, olisi vahdittavana vain 870+ tuhatta kansalaista. Käsittääkseni tuo 70 on jokseenkin hihasta ravistettu raja-arvo. Jos ikäraja olisi 65 niin vahdittavia olisi huomattavasti enemmän (1,2+ miljoonaa), saati jos se olisi 60 (~1,6 miljoonaa) ja niin edelleen. Plus muut riskiryhmät.

Kontrollitoimista vastaisi käsittääkseni poliisi, vahvuus ~7500. Jos nämä olisivat immuuneja, eli kaikki rivissä, olisi kerralla töissä <2000… Kyllä yksi kyttä viittäsataa mummoa vastaa, vai miten se meni. Olettaen ettei viranomaisella olisi kriisin aikana mitään muita tehtäviä.

Ei liity koronakaranteenin vahtimiseen mitenkään, mutta esimerkkinä massojen hallinnasta: Kumpi kuulostaa helpommalta, hakea 1000 ihmisen yökerhosta ulos 200 tietyt kriteerit täyttävää ihmistä, vai tyhjentää koko yökerho?

Tuota riskiryhmien eristämistä on heitelty ilmoille kriisin alusta asti, mutten ole vielä nähnyt ainuttakaan käytännön ehdotusta miten se voitaisiin toteuttaa. Minun tietotaidollani ero vaikean ja mahdottoman välillä on tämän asian suhteen veteen piirretty viiva.

2 tykkäystä

Totta. Kaikille ei mene viestit perille, ennen kuin kerrotaan kasvotusten tai jokin asia oikeasti kielletään (mikä on muilta sallittu).

Pari nopeaa ratkaisua näihin:

  1. Velvoitetaan ravintoloiden ja baarien henkilökunta poliisin avuksi. Eli ei tarjoilua alle 18-vuotiaille tai yli 65/70-vuotiaille, jos ei heille satu löytymään helposti eristettävää tilaa/pöytää. Poliisit voivat tällöin keskittyä katujen partiointiin, ja siellä tapahtuvien kokoontumisten purkamiseen - tällä hetkellä näyttäisi riittävän resursseja ainakin nuorisojoukkojen partiointiin ympäri maata.
  2. 1000 ihmisen yökerhoja ei avata, ennen kuin riskit on pienentyneet huomattavasti. Ja kun avataan, tehdään sisäänpääsyyn vaadittavat tarkistukset ovella, kuten ennenkin. Kaikista alle 50 hengen porukoista tuo eristäminen onnistuu vaikka yhdeltä poliisilta / henkilökunnan edustajalta.
1 tykkäys

Jos rajoitus pysyä sisätiloissa olisi ehdoton se vaatisi hurjan määrän työvoimaa tarjoamaan palveluita tälle pourkalle ja siltikään täysin eristäminen ei onnistuisi.

1 tykkäys

Eihän se halpaa hupia tietenkään olisi, mutta kyllä me näin mielestäni näin laittamalla kaikki seis menetämme huomattavasti suuremman työpanoksen. Eihän eristyksen tarvitse olla säkkitiivis, ei se ole sitä nytkään. Riittää, että huomattavan suuri osa vähentää altistusta.

No, turhaan tästä jupisee. Emme saa edes tietää, olisiko se ollut järkevä menettely, koska yksikään maa tiettävästi ei ole päättänyt eristää vain riskiryhmiä ja antaa muuten aallon pyyhkiä.

1 tykkäys

Saa nähdä missä järjestyksessä näitä tullaan purkamaan ja millaisella tahdilla. Näin maallikon mielestä uudenmaan suljettuna pitämiselle on tällä hetkellä vähintään yhtä hyvät syyt kuin silloin kun sulut laitettiin tautitiheyden määrä uudenmaan ja muun suomen välillä kun on vain kasvanut.

Täydellisen avaamisen sijaan kulkemista voisi höllentää esim. sallimalla omaisten luona käymisen yms. Valvonta toki hankalaa ja raja vuotaisi nykyistä enemmän, mutta siltikin turhaan matkaavien määrä pysyisi pienempänä kuin täysin avoimen rajan yli. Sulkemisella on talouteen huomattavasti pienempiä vaikutuksia kuin monella muulla toimella ja lisäksi siitä ei ole suurimmalle osalle suomalaisista mitään haittaa ja osalle haitta on varsin kohtuullinen.

Suurempi vaikutus talouteen olisi ravintoloiden auki saaminen edes jollain tavalla esim. asiakaspaikkojen rajaaminen puoleen ja pelkästään pöytiin tarjoilu.

Nämä kyllä vaikeita arvioida millainen riski minkäkinlaisessa avaamisessa on ja millaisia on taloudelliset vaikutukset.

Tämän päivän uutiset pistivät taas mietityttämään, miten haastavaa koronan pitäminen kurissa tuleekaan olemaa, kun aletaan lockdowneja avaamaan:

  • Kentucky church fills Easter service to near capacity, while cops wait in parking lot with 14-day quarantines for all.
  • Japanin Hokkaidossa toista kertaa state of emergency uuden aallon vuoksi.
  • More than half of China’s coronavirus infections reported on Sunday originated from a Russian flight to Shanghai the day before, a potential sign of the severity of Russia’s outbreak

Onkos edelleenkään saatu Trumpilta (tai miltään muulta valtionhallinnolta) konkreettista suunnitelmaa tai (virallista) ehdotelmaa, miten palautuminen normaaliin voitaisiin toteuttaa lähiviikkoina tai -kuukausina?

2 tykkäystä

Omien havaintojen perusteella erittäin suuri osa on vähentänytkin ilman ehdotonta pakkoa. Hyvä niin.

Jos haluttaisiin homma viedä pykälää tiukemmaksi käytännössä ainakin kaikki kerrostalossa asuvat tulisi eristää siten, että eivät mene rappukäytävään eikä varsinkaan hissiin altistumaan. Eli heille roskienvientiapu, koirien pissitys, parvekkeettomat tupakoitsijat polttaisi sisällä, kaikille kaupassakäyntipalvelut jne

Oma harkinnanpaikka siinäkin mitä muun kuin iän takia riskiryhmään kuuluville tehtäisi. Pitäisikö heidänkin pysyä eristyksessä tai saisiko he jäädä halutessaan eristyksiin ja saada työttömyyskorvausta jos töihin ei uskalla mennä.

Kertoo juuri siitä, kuinka vaikeaa viestiä on saada perille tiettyjen paikkojen ja ihmisryhmien kohdalla. Hyvä veto poliisilta!

Näin juuri. Kannattaa lukaista nk. “Hammer and dance” -strategia, joka perustuu helposti ja nopeasti muutettaviin rajoituksiin. Näitä tarvitaan niin kauan kuin testejä ei riitä kaikille ja rokotetta ei ole.

Jos testataan vain maahantulevia ihmisiä, on tulokset väkisinkin tämän suuntaisia. Vai onko joku löytänyt tuoreita testimääriä Kiinasta? Itse löysin vain helmikuun 20. ilmoitetun määrän Guangdongista (320k). Kyllä siellä virus kiertää väkisinkin, mutta kun ei ketään testata, niin ei kellään ole tautia eikä kukaan kuole siihen :roll_eyes:

Edit: Venäjä on tähän mennessä ilmoittanut tehneensä (tasan) 1 300 000 testiä, joista vain 18k (eli 1,5%) on ollut positiivisia. Voisiko olla, että Venäjä paisuttelee testimääriään tarkoituksella salatakseen tartunnan laajuuden? Sama tarina kuin Kiinassa: jos ei tartuntoja löydetä, ei tautiin myöskään (virallisesti) kuole kukaan.

Edit2: @Stone mitä luulet, onkohan taudin oikea uhriluku jo kymmenissä miljoonissa vai vasta muutamissa miljoonissa? :thinking:

1 tykkäys

Itse kannattaisin tuota näkemystä. Ruokaravintoloissa voisi sallia pienimuotoista toimintaa, millä saadaan pidettyä nämä yritykset hengissä, vaikkei toiminta erityisesti voittoa tuottavaa toimintaa tänä vuonna olisikaan. Asiakaspaikkojen rajaaminen ja riittävät turvavälit. Pöytiin tarjoilu.
Henkilökunnalla hengityssuojain pakolliseksi.
-En näkisi tuollaista avaamista kovinkaan riskisenä, mutta toki tilannetta pitäisi seurata tiivisiisti.

3 tykkäystä

Nythän on spekuloitu ainoastaan lähinnä sillä, että virallisten tartuntojen määrä menisi alakanttiin, mutta aivan varmasti on myös niin, että kuolleiden osuus on monissa maissa toooodella paljon alakanttiin. Siellä on paljon ihmisiä, missä kuolinsyy tuntematon tai jokin muu Covid 19 aiheuttama sairaus mitä ei ole testattu, koska ei ole intressejä testata ruumiita.

Ps. Eräästä lähteestä sain viestiä(asuu alueella), että New York:issa olisi havaittu normaalia enemmän viimeisen 5pvän aikana kuolleita lintuja, oravia sekä rottia… Tästäkö se sitten lähtee?
Tuo toistaiseksi epävirallista havainnointia.
-Tämähän oli eräs pelkoni aiemmin, että tauti lähtisi menemään eläinkuntaan.

230, 74, 59 oikea lottorivi.

Vähenee koko ajan sairaalassa ja teholla olevat.

4 tykkäystä

Lisäksi terassikausi alkamassa mikä mahdollistaa väljyyden lisäämisen. Täyteen nämä tuskin heti muutenkaan pakkautuisi, moni kuitenkin varovainen. Tällainen osittainen aukioleminen helpottaisi myös take-away toimintaa.

Empiiristen havaintojeni perusteella terassien sulkeminen uhkaa tehdä terassilaudoista uuden vessapaperin nyt kun jauhelihaakin alkaa taas hyllyistä löytymään. Sen verran monella näyttäisi olevan oman terassin rakentaminen käynnissä. :slight_smile:

1 tykkäys

Kuinkahan paha se tilanne Venäjällä onkaan? Tänään raportoiduissa luvuissa puolet tartunnoista myös Venäjältä.

The National Health Commission said 98 of the new cases were imported, a new record. A total of 49 Chinese nationals who entered Heilongjiang province from Russia tested positive.

https://www.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-china-idUKKCN21V06P

Tällä hetkellä uskon enemmän Kiinan lukuihin. Venäjältä voi tulla ihan mitä tahansa lukuja, mikä vain heidän mielestään ajaa heidän asiaansa.

3 tykkäystä

Yksi mahdollisuus on että nämä huomataan paremmin jos kadut tyhjiä. Ehkäpä joutuvat mennä etsimään ruokaakin kauempaa, mikä lisää kuoleman riskiä. Lisäksi tällaisina aikoina tällaisiinkin juttuihin kiinnitetäään enemmän huomiota. …toivotaan ainakin selittyvän jollakin/joillakin edellämainituista.

2 tykkäystä