Wulff-yhtiöt Oyj

Kiitos hyvästä videosta! Se herätti nopean ajatuksen:

Olisikohan Wulffilla ja Martelalla paljoa synergioita tarjolla? Martelan liikevaihto pyörii siinä 100MEur huitteilla eli istuisi ostokohteena näpsäkästi Wulffin strategiakauden kasvutavoitteeseen ja nykyinen markkina-arvokaan ei olisi kohtuuton, kun huomioi Martelan kassan.

Pitänee tutustua Martelaan tarkemmin.

10 tykkäystä

Erittäin hyvä kysymys, mietin tätä kanssa tilinpäätösraportin ja Ollin sekä Vernerin videon jälkeen.

Voisi luulla ettei Wulff tuosta Martelan hyvin kireästi kilpaillusta, projektiluonteisesta ja siten huonosti ennustettavasta kalustebisneksestä itsessään kovin kiinnostunut olisi? Toisaalta taas kulusynergiat luulisi olevan merkittävät, erityisesti myynnin ja hallinnon osalta. Yhdessä pystyisivät tarjoamaan vielä laajempia Workplace-palvelukokonaisuuksia yhdeltä luukulta.

@Olli_Koponen voisitko kommentoida näetkö mitään potentiaalia tässä järjestelyssä?

6 tykkäystä

Eikös Isku omista ison siivun Martelaa? Voi olla, että ostaa Martelan pois pörssistä.

1 tykkäys

Hieman samalla missiollahan yhtiöt toimivat. Työympäristön ympärillä. Joitain synergioita kaupassa voisi olla, mutta en tiedä miten brändit sekä liiketoiminnat muuten sopisivat yhteen. Valmistava kalusteliiketoiminta ei mielestäni ihan suoraan käy yksiin Wulffiin. Wulffilla on jotain vähän isompia kalusteita myynnissä yksittäisinä esineinä (Ergonomia), mutta usein tuotteet tulevat yhtiön hankintakanavien kautta, joka myös muodostaa yhtiölle yhden tukijaloista. Yhtiöllä on hyvät hankintakanavat ja oma valmistus minimissä, mikä keventää liiketoimintamallia.

12 tykkäystä

Ari Pikkarainen on hävinnyt uusimmasta omistajalistauksesta sadan suurimman omistajan joukosta. Hän oli kuitenkin vielä 30.9.2020 yhtiön toiseksi suurin omistaja lähes 1,2 miljoonalla osakkeella. Näin vapaille markkinoille toteutettuna exit voi siis Wulffin vähäinen vaihto huomioon ottaen kestää melko pitkään :slight_smile: Vaikka muutama muukin top100-omistajista on vähennellyt, luulisi jonkinlaisen tulpan poistuneen myyntipuolelta.

4 tykkäystä

Muutamia aivan irrallisia poimintoja kun tätä tässä iltani iloksi pläräilen:

Vuoden 2022 alussa tehty tilitoimisto- ja taloushallintopal- veluosaaja Carpentum Oy:n osto laajensi palve- luvalikoimaamme vakaalle ja kannattavalle alalle. Koemme, että taloushallintopalveluissa onkin tulevaisuuden kasvunvaraa. Wulff on valmiudessa kasvaa yritysostoin myös tulevaisuudessa.

Wulff kokee, että pohjoismaisilla markkinoilla on tilaa uudelle paikallisesti ja henkilökohtai- sesti palvelevalle tilitoimisto- ja taloushallin- ta-alan osaajalle: Wulffille. Ala on kannattava ja kasvanut jo pitkään tasaisesti ja Wulff hakee nyt osaa tästä kasvusta Suomessa. Tällä hetkellä suurimpia alan toimijoita Suomessa ovat Accountor, Talenom ja Rantalainen, ja Wulffin toiminta on vielä suhteellisen pientä.

Boldaukset omia. Olisiko tämä se sektori mistä voisi löytyä Wulffille lisää ostettavaa?

Toisaalta se voi olla myös joku uusi palveluvaltaus (enpä kyllä muistanut, että Wulffilla on myös catering-palveluja :smiley: ):

Wulff etsii toimintaansa täydentäviä uusia palveluja aktiivisesti ja on valmis panostamaan yhä uusiin tuoteryhmiin ja palveluihin strategiansa mukaisin yritysostoin myös jatkossa. Kotimaassa Wulff tarjoaa pääkaupunkiseudulla asiakkailleen myös laadukkaita, kotimaisia ja vastuullisia catering-palveluja Wulff Catering -brändillä.

Perinteisten “yhdistetään toimintoja ja toimitiloja jne.”-synergioiden lisäksi vuosikertomuksessa korostetaan paljon “pehmeitä” synergioita:

Kaikista tärkeintä synergiaa luodaan omaksumalla Wulffin vahva myyntikulttuuri.

Mitä siis teemme tulevaisuudessa? Sitä, mitä kaikkea myymme, emme vielä tiedä, sillä tässä sekä kuuntelemme tarkasti asi- akkaita että ennakoimme heidän tarpeitaan ja reagoimme ympäristön muu- toksiin.

Wulffilla on vahva myynti-identiteetti ja sen tavoitteena on olla Pohjoismaiden paras myyn- tiorganisaatio. Kun lisäksi panostetaan siihen, mistä asiakkaat eniten kiittävät, vaikutetaan myynnin ja liikevaihdon kehitykseen myönteisesti.

Näistä ja muista kommenteista tuli pitkälti sellainen vaikutelma, että Wulff näkee itsensä dynaamisena ja aktiivisena asiakaslähtöisenä toimijana ja kulttuurinsa sellaisena, jolla jo itsessään voidaan tuoda paljon tehokkuutta kun ostetaan Staplesin kaltaisia yrityksiä vähän pölyttyneeltä toimialalta ja laitetaan niissä vähän uutta vaihdetta silmään.

Sivulta 19 löytyi myös mielenkiintoinen aikajana Staplesin integraatiosta. Joku herkempi voisi pelästyä tuosta toiminnanohjausjärjestelmien yhdistämisestä, joka on ilmeisesti alkanut 2022 ja valmistuu vuoden lopulla.

Tämä on varmasti yksi hyvin konkreettinen syergiahyöty mitä on saatu Staples-oston kautta:

Kevään 2021 Staples-yrityskaupan myötä Wulff sai Suomessa käyttöönsä Postin palvelun rinnalle oman logistiikkakeskuksen Tuusulassa. Modernissa, suurelta osin automatisoidussa logistiikkakeskuksessa työskentelee noin 30 logistiikka-alan wulffilaista ammattilaista.

Lopuksi vielä hauska anekdootti, on tämä kyllä ihanan tylsää ja yksinkertaista bisnestä :smiley:

Myydyimpiä työpaikkatuotteita Wulffilla ovat kahvi, värikasetit ja tulostuspaperi.

26 tykkäystä

Se fiilis kun tuut ketjuun ja huomaat että edellinenkin viesti on sun ja melkein kuukauden vanha… :smiley: . Ei näytä kiinnostus osaketta kohtaan vielä räjähtäneen. No mutta sitten itse asiaan:

Yhtiökokouksen päätöksistä pari mielenkiintoista poimintaa:

Valtuutuksen nojalla hallitus voi yhdellä tai useammalla päätöksellä antaa osakkeita korkeintaan
1 300 000 kappaletta, joka vastaa noin 20 % yhtiön kaikista osakkeista tällä hetkellä.

Valtuutusta voidaan käyttää yrityshankintojen tai muiden yhtiön liiketoimintaan kuuluvien järjestelyiden toteuttamiseksi, …

Kyllähän tuollaisella ~5M€ osakepotilla nyt jo jonkinlaisia yritysostoja voitaisiin tehdä. Ylipäätään jatkaa sitä tarinaa että tällä rintamalla on tarkoitus olla aktiivisia kun tällaisia valmisteluita tehdään.

Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään enintään 300 000 oman osakkeen hankkimisesta.

Johon jatkoa toisesta erillisestä tiedotteesta:

Omien osakkeiden hankinta jatkuu aikaisintaan tammi-maaliskuun osavuosikatsauksen julkaisupäivän 24.4.2023 jälkeen.

Eli omien ostoja taas mahdollisesti tiedossa. Esim. koko maaliskuun vaihto oli 90k lappua ja helmikuussa 240k lappua joten kyseessä on todella merkittävästä määrästä vaihtoon nähden eli tukee mukavasti kurssia jos tällainen ohjelma käynnistetään.

32 tykkäystä

Sieltä tuli:

1.1.-31.3.2023 LYHYESTI

  • Liikevaihto oli 25,3 miljoonaa euroa (25,6), liikevaihto supistui 1,4 %
  • Käyttökate ja vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) olivat 1,4 miljoonaa euroa (1,8)
  • Liikevoitto ja vertailukelpoinen liikevoitto (EBIT) olivat 0,9 miljoonaa euroa (1,2)
  • Osakekohtainen ja vertailukelpoinen osakekohtainen tulos (EPS) olivat 0,08 euroa (0,13)
  • Omavaraisuusaste nousi 41,6 %:iin (39,8)
  • Hallituksen jäseniksi valittiin Kari Juutilainen, Lauri Sipponen, Jussi Vienola ja Kristina Vienola. Puheenjohtajaksi hallitus valitsi Kari Juutilaisen.
  • Ohjeistus säilyy ennallaan; Wulff arvioi vuoden 2023 liikevaihdon sekä vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan vuoteen 2022 verrattuna

Tossa kiva taulukko vielä

E:

Viime viikolla tullut ennakko vielä:


Aika lähelle päästiin ennusteisiin.

14 tykkäystä

AIka yllätyksetön tulos tuli Wulffilta:

Pienten lukujen valossa pääluvut odotuksien mukaiset ja TJ vaikutti olevan luottavainen kasvuohjeistukseen kommenteissaan.

16 tykkäystä

Onko tästä toimitusjohtajan kommentista näkemystä:

"Pandemia on nopeuttanut työelämän murrosta; monipaikkaisesti tehtävä etätyö on lisääntynyt ja kasvattanut työpisteiden määrää sekä työpisteissä tarvittavien tuotteiden kysyntää. IT-tarvikkeiden, tulostustuotteiden ja perinteisten toimistotarvikkeiden kysyntä jatkaa pandemian jälkeistä kehitystä. Tähän vaikuttaa työpaikoille palaaminen ja uusien työpisteiden kasvanut määrä. "

Tarkoittaako tämä selkokielellä sitä, että Wulffin asiakkaat ostavat myös työntekijäidensä kotitoimistoihin tavaraa Wulffilta, ja samalla työpaikalla työpisteiden määrä ei vastaavasti vähene?

3 tykkäystä

Voihan se sitäkin tarkoittaa, että työantajat ostavat kotitoimistolle tarvikkeita joita aikaisemmin tarjottiin toimistolta käsin. Eli aikaisemmin meni 10 yksikköä per 100 työntekijää kohden, nyt menee vaikka 7 yksikköä toimistolla 25 työntekijää kohden ja 8 yksikköä 75 etätyöntekijää kohden. Laskelmat siis toki esimerkkejä, mutta logiikka pätee.

Ehkä tuossa viitataan vielä suurempiin yrityksiin, jotka ovat olosuhteiden pakosta siirtyneet ensiksi etätöihin ja nyt joutuvat tarjoamaan etätöiden lisäksi jonkun pääkonttorin lisäksi fasilitoidun satelliittikonttorin pienemmältä paikkakunnalta. Jälleen tiettyjä toimistotarvikkeita yms. pitää löytyä joka paikasta ja yritykset tilailee niitä yleensä ”varmuuden vuoksi”. Eli aikaisemman yhden toimiston sijaan on edelleen se yksi toimisto, pienempi toimisto ja etätyömahdollisuus kotitoimistolla.

Kuinka kestävää tällainen kehitys on ja korvaako todellisuudess tuo kolmen pienemmän tilauksen erä aikaisemman suuren toimiston volyymierän on sitten eri asia.

3 tykkäystä

Olli oli kyllä hyvin kartalla ennusteen kanssa, 100k€ jäätiin liikevaihdon ja -voiton osalta ennusteesta. :ok_hand:

Myös koko vuoden ohjeistus pidettiin ennallaan ja olen samaa mieltä että mielestäni aika vahvasti jopa todettiin (boldaus oma):

Meillä on hyvä liiketoimintastrategia, olemme sitoutuneet ohjeistukseemme, ja odotamme liikevaihtomme sekä vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan vuoteen 2022 verrattuna.

Muutenkin kun lueskelin osaria läpi niin eipä tuolla mitään yllättävää ollut. Hyvin on taisteltu inflaatiota vastaan ja sen isoimmat vaikutukset on varmasti jo takanapäin. Mainittiin että tänäkin vuonna tulee vielä lisäsynergioita Staples-ostoksesta.

Mikäs tätä on omistaessa kun halpaa on. Mukavan tylsä firma :slight_smile:

19 tykkäystä

Tarkemmin, kun eilen raporttia selailin, niin kassavirta olisi ehkä toivonut olevan hieman parempi. Luotto on kuitenkin, että kun kasvu sekä tuloskasvu piristyvät loppuvuonna, myös kassavirta tuosta oikenee. Mutta kyllähän se tässä hieman epävarmassa markkinakysyntätilanteessa on omiaan lisäämään vähän riskejä.

Ohjeistukseen ja näkymään olen vielä tässä vaiheessa kohtuullisen luottavainen, vaikka merkittävää kasvua ei tälle vuodelle odotetakaan ennusteissamme.

https://www.inderes.fi/fi/kasvua-vuoden-edetessa

9 tykkäystä

Voisin omistajana olla tyytyväisempi kun voisin sanoa, että mikäs tätä on omistaessa kun kallista on. Tai sitten että mikäs tätä on ostaessa kun halpaa on.

Halpuudelle voi olla myös syitä eli markkinat ei luota pidemmällä aikavälillä yhtä hyvään suorittamiseen. Itsekin epäilen, että etätöiden lisääntyminen ja ns. hybridimalli ei lisää toimistotarvikkeiden myyntiä. Kotitoimistoihin ei välttämättä hankita tarvikkeita Wulffilta.

4 tykkäystä

Tähän voisin minäkin ottaa kantaa. Olen monta kertaa törmännyt Wulffiin keskusteluissa täällä ja käynyt pintapuolisesti silmäilemässä lukuja ja ennusteita. Mikä on Wulffin tapauksessa se katalyytti, millä arvostuskertoimet ovat jotain-muuta-kuin-halpaa? Aikalailla nollakasvua ennustetaan lähivuosille. Tämä yhdistettynä siihen, ettei tämä ole mitään kovan marginaalin bisnestä, niin äkkiseltään tulee ajatus arvostuskertoimien olevan siellä missä kuuluukin.
Tulin nyt vähän vieraisiin pöytiin huutelemaan, osittain siksi että jos joku pamauttaa vastapalloon hyvät perustelut, niin voisi harkita tarkempaa tutustumista. Aika kun on rajallista…

8 tykkäystä

Yritysostot on esimerkiksi yksi tapa luoda arvoa, yhtiö on myös viestinyt että ne on vastaisuudessakin osana strategiaa ja kun kassavirtaa saadaan paremmalle tolalle investointien pienennyttyä niin yritysostoihin pitäisi olla myös paukkuja.
Näitä ei ole kasvuennusteisiin leivottu sisään mitenkään.

Sitten voi miettiä että vaikka arvostus tuleekin olemaan kroonisesti matala, niin onko se kuitenkaan niin matala kuin nykytasolla, jos suorittaminen jatkuu hyvänä.

Ei tästä herkästi mitään tuplia saakaan, mutta varmaan tähän sijoittaneilla ajatus on että pääomat on kohtuu hyvin turvassa matalan arvostuksen takia, loput synergiat Staples-kaupasta, mahdolliset uudet yritysostot sekä kohtalaisen hyvä osinko.

14 tykkäystä

Juuri näin kuin Emilio totesi, muotoilin asian ehkä vähän huonosti. :slight_smile: En tosiaan itsekään tarkoittanut, että tämä arvostuskertoimien puolesta olisi jotenkin super “halpa” ja että niissä olisi merkittävää nousuvaraa vaan vain sitä, että kertoimet on absoluuttisesti matalat (niin kuin kuuluukin olla) eli ei ole mitään kummempia odotuksia ladattu vaan nämä on oikeutettuja ilman mitään kasvua. Mielestäni yritys on myös todistanut tässä viime aikoina, että sen tulos on aika vakaa vaikka olisi voinut ajatella, että inflaatiosta olisi tullut isoa vastatuulta. Bisnes on tylsää ja vakaata eli tuloksen ja kertoimien pitäisi olla aika vakaalla pohjalla eli downside-riski on suhteellisen matala.

Sitten on upside-potentiaalia mm. yritysostojen muodossa, joista Staples on todella hyvä esimerkki. Harva yritys HKIn pörssissä (ihan nyt näitä jatkuvia sarjayhdistelijöitä lukuunottamatta) viestii niin voimakkaasti kuin Wulff, että se havittelee kasvua yritysostoin. Näen tässä myös hyvää potentiaalia, sillä kuten Staples niin toimialalla on paljon pienehköjä heikoisti kannattavia yrityksiä ja siinä on hyvää lisäarvonluontimahdollisuutta kun näitä otetaan mukaan Wulff-perheeseen.

17 tykkäystä

Täällä on sen verran hiljaista että sallittakoon vähän tällaiset tyhjemmätkin viestit :slight_smile:

Osarin jälkeen on ollut sen verran myyntipainetta, että kyllä tämä alkaa olemaan jo oikeastikin “halpaa” kun EPSiä ennustetaan 0,39€ ja osaketta sai tänäänkin lisäiltyä 3,3€:lla. :smiley:

Täällä on nostettu paljon esille sitä, että miten etätyöt tulee rapauttamaan Wulffin bisnestä, mutta korona (=etätyöt) alkoi jo 3 vuotta sitten. Eli kyllä tässä nyt kai on tätä etätyöaikaa eletty jo niin pitkään, että mitään dramaattisia muutoksia tällä saralla nyt tuskin nopeasti tapahtuu. Ns. “koronatuotteet” toi tietysti ison boostin Wulffille, mutta tuskinpa niitäkään nyt tässä on enää pitkään aikaan kauheasti myyty eli eiköhän nykytilanne ole aika lailla se “uusi normaali”. Itse omistan Wulffia koska uskon, että vaikka toimiala on tosi nihkeä ja ei kasva niin yritys on dynaaminen ja sillä on hyvä johto ja uskon, että se pystyy kasvattamaan markkinaosuuksiaan kilpailijoitaan paremmilla toimintamalleilla ja myyntifokuksella sekä laajentamaan toimintaansa sekä orgaanisesti mutta myös yritysostoin uusiin tuote-/palvelutarjoamiin ja tuomaan lisäarvoa näistä saaduilla synergioilla ja näin tekemään parempaa kannattavuutta kuin toimialalla keskimäärin.

24 tykkäystä

Olli on tehnyt uuden laajan raportin Wulffista. Laajat raportit ovat kaikkien luettavissa, joten näissä ei ole mitään “muureja”. :slight_smile:

Työpaikkatuotteiden ja -palveluiden markkinoilla toimiva Wulff on tuloskäänteen jälkeen kasvanut uuteen kokoluokkaan yrityskauppojen avulla. Yrityskaupoista saadut synergiat ovat toteutuneet odotetusti ja hedelmiä kerätään vielä lähivuosina. Vahvaan kasvuhakuisuuteen sekä tuloskasvuprofiiliin nähden arvostus omaa selkeää nousuvaraa.

image

https://www.inderes.fi/fi/synergioiden-sulattelua

18 tykkäystä

Tässä on vielä aamarikommentti. :slight_smile:

5 tykkäystä