Wulff-yhtiöt Oyj

Tarkemmin, kun eilen raporttia selailin, niin kassavirta olisi ehkä toivonut olevan hieman parempi. Luotto on kuitenkin, että kun kasvu sekä tuloskasvu piristyvät loppuvuonna, myös kassavirta tuosta oikenee. Mutta kyllähän se tässä hieman epävarmassa markkinakysyntätilanteessa on omiaan lisäämään vähän riskejä.

Ohjeistukseen ja näkymään olen vielä tässä vaiheessa kohtuullisen luottavainen, vaikka merkittävää kasvua ei tälle vuodelle odotetakaan ennusteissamme.

https://www.inderes.fi/fi/kasvua-vuoden-edetessa

9 tykkäystä

Voisin omistajana olla tyytyväisempi kun voisin sanoa, että mikäs tätä on omistaessa kun kallista on. Tai sitten että mikäs tätä on ostaessa kun halpaa on.

Halpuudelle voi olla myös syitä eli markkinat ei luota pidemmällä aikavälillä yhtä hyvään suorittamiseen. Itsekin epäilen, että etätöiden lisääntyminen ja ns. hybridimalli ei lisää toimistotarvikkeiden myyntiä. Kotitoimistoihin ei välttämättä hankita tarvikkeita Wulffilta.

4 tykkäystä

Tähän voisin minäkin ottaa kantaa. Olen monta kertaa törmännyt Wulffiin keskusteluissa täällä ja käynyt pintapuolisesti silmäilemässä lukuja ja ennusteita. Mikä on Wulffin tapauksessa se katalyytti, millä arvostuskertoimet ovat jotain-muuta-kuin-halpaa? Aikalailla nollakasvua ennustetaan lähivuosille. Tämä yhdistettynä siihen, ettei tämä ole mitään kovan marginaalin bisnestä, niin äkkiseltään tulee ajatus arvostuskertoimien olevan siellä missä kuuluukin.
Tulin nyt vähän vieraisiin pöytiin huutelemaan, osittain siksi että jos joku pamauttaa vastapalloon hyvät perustelut, niin voisi harkita tarkempaa tutustumista. Aika kun on rajallista…

8 tykkäystä

Yritysostot on esimerkiksi yksi tapa luoda arvoa, yhtiö on myös viestinyt että ne on vastaisuudessakin osana strategiaa ja kun kassavirtaa saadaan paremmalle tolalle investointien pienennyttyä niin yritysostoihin pitäisi olla myös paukkuja.
Näitä ei ole kasvuennusteisiin leivottu sisään mitenkään.

Sitten voi miettiä että vaikka arvostus tuleekin olemaan kroonisesti matala, niin onko se kuitenkaan niin matala kuin nykytasolla, jos suorittaminen jatkuu hyvänä.

Ei tästä herkästi mitään tuplia saakaan, mutta varmaan tähän sijoittaneilla ajatus on että pääomat on kohtuu hyvin turvassa matalan arvostuksen takia, loput synergiat Staples-kaupasta, mahdolliset uudet yritysostot sekä kohtalaisen hyvä osinko.

14 tykkäystä

Juuri näin kuin Emilio totesi, muotoilin asian ehkä vähän huonosti. :slight_smile: En tosiaan itsekään tarkoittanut, että tämä arvostuskertoimien puolesta olisi jotenkin super “halpa” ja että niissä olisi merkittävää nousuvaraa vaan vain sitä, että kertoimet on absoluuttisesti matalat (niin kuin kuuluukin olla) eli ei ole mitään kummempia odotuksia ladattu vaan nämä on oikeutettuja ilman mitään kasvua. Mielestäni yritys on myös todistanut tässä viime aikoina, että sen tulos on aika vakaa vaikka olisi voinut ajatella, että inflaatiosta olisi tullut isoa vastatuulta. Bisnes on tylsää ja vakaata eli tuloksen ja kertoimien pitäisi olla aika vakaalla pohjalla eli downside-riski on suhteellisen matala.

Sitten on upside-potentiaalia mm. yritysostojen muodossa, joista Staples on todella hyvä esimerkki. Harva yritys HKIn pörssissä (ihan nyt näitä jatkuvia sarjayhdistelijöitä lukuunottamatta) viestii niin voimakkaasti kuin Wulff, että se havittelee kasvua yritysostoin. Näen tässä myös hyvää potentiaalia, sillä kuten Staples niin toimialalla on paljon pienehköjä heikoisti kannattavia yrityksiä ja siinä on hyvää lisäarvonluontimahdollisuutta kun näitä otetaan mukaan Wulff-perheeseen.

17 tykkäystä

Täällä on sen verran hiljaista että sallittakoon vähän tällaiset tyhjemmätkin viestit :slight_smile:

Osarin jälkeen on ollut sen verran myyntipainetta, että kyllä tämä alkaa olemaan jo oikeastikin “halpaa” kun EPSiä ennustetaan 0,39€ ja osaketta sai tänäänkin lisäiltyä 3,3€:lla. :smiley:

Täällä on nostettu paljon esille sitä, että miten etätyöt tulee rapauttamaan Wulffin bisnestä, mutta korona (=etätyöt) alkoi jo 3 vuotta sitten. Eli kyllä tässä nyt kai on tätä etätyöaikaa eletty jo niin pitkään, että mitään dramaattisia muutoksia tällä saralla nyt tuskin nopeasti tapahtuu. Ns. “koronatuotteet” toi tietysti ison boostin Wulffille, mutta tuskinpa niitäkään nyt tässä on enää pitkään aikaan kauheasti myyty eli eiköhän nykytilanne ole aika lailla se “uusi normaali”. Itse omistan Wulffia koska uskon, että vaikka toimiala on tosi nihkeä ja ei kasva niin yritys on dynaaminen ja sillä on hyvä johto ja uskon, että se pystyy kasvattamaan markkinaosuuksiaan kilpailijoitaan paremmilla toimintamalleilla ja myyntifokuksella sekä laajentamaan toimintaansa sekä orgaanisesti mutta myös yritysostoin uusiin tuote-/palvelutarjoamiin ja tuomaan lisäarvoa näistä saaduilla synergioilla ja näin tekemään parempaa kannattavuutta kuin toimialalla keskimäärin.

24 tykkäystä

Olli on tehnyt uuden laajan raportin Wulffista. Laajat raportit ovat kaikkien luettavissa, joten näissä ei ole mitään “muureja”. :slight_smile:

Työpaikkatuotteiden ja -palveluiden markkinoilla toimiva Wulff on tuloskäänteen jälkeen kasvanut uuteen kokoluokkaan yrityskauppojen avulla. Yrityskaupoista saadut synergiat ovat toteutuneet odotetusti ja hedelmiä kerätään vielä lähivuosina. Vahvaan kasvuhakuisuuteen sekä tuloskasvuprofiiliin nähden arvostus omaa selkeää nousuvaraa.

image

https://www.inderes.fi/fi/synergioiden-sulattelua

18 tykkäystä

Tässä on vielä aamarikommentti. :slight_smile:

5 tykkäystä

No nyt hemmotellaan firmasta kiinnostuneita. Melkein puolen tunnin mittainen video.

13 tykkäystä

Seuraa vastuutonta spekulointia ja ajatuksen virtaa Wulffin nykytilanteesta. Oon lukenut laajan raportin ja viimesimpiä tilinpäätöksiä ja osavuosikatsauksia päästäkseni kärryille mistä tultiin ja mihin ollaan menossa.
Viime vuosi oli Wulffille taistelua mm. kiihtynyttä inflaatiota ja logistiikkaketjuhaasteita vastaan. Yhtiö suoriutui haasteista huolimatta hyvin. Yhtiö joutui loppuvuonna optimoimaan kannattavuutta ja puolustamaan katteitaan liikevaihdon kustannuksella.
Sopimusasiakaspuolella hinnankorotuksia inflaatiota vastaan ei saatu tehtyä täysimääräisesti syystä että sopimusten hintoja oli lyöty jo lukkoon aikaisemmin. Asiantuntijasegmentissä tuotteiden saatavuushaasteet painoivat asiantuntijasegmentin jopa miinukselle viime vuodelta. Hieman suppeasta raportoinnista johtuen en kuitenkaan pysty hahmottamaan minkälaisista summista puhutaan kulupuolella. Vielä kun samaan aikaan viimeisimpien yritysostojen integroinnit ja kulutehostamistoimenpiteet ovat olleet käynnissä, täyttä selvyyttä kulujen noususta ei saa.
Tälle vuodelle tilanne on em. seikkojen osalta helpottamaan päin. Yhtiö on kommentoinut jo viime vuoden puolella, että toimitusketjuhaasteet ovat normalisoitumassa. Hinnankorotuksia asiakkaille pystytään myös todennäköisesti tekemään enenevissä määrin. Myös yhtiön Q1 tulos osui aikalailla ennusteisiin ja ohjeistus pidettiin.
Yhtiö on kuitenkin riippuvainen yleisestä taloudellisesta tilanteesta ja nyt näyttääkin siltä, että tämän vuoden taistelu käydään heikentyvää asiakaskysyntää vastaan. Tätä ei ollut tainnut täällä kukaan mainita Q1 tuloksen osalta, mutta sopimusasiakassegmentissä (noin 90% lv:stä) kysyntä jopa supistui päämarkkinalla eli Suomessa. Tämä on minusta hieman huolestuttavan kuuloinen asia, ja siksi odotan mielenkiinnolla yhtiön Q2 tulosta. Oliko kyseessä vain yksittäiseen kvartaaliin liittyvä seikka vai onko kyseessä isompikin kysynnän notkahtaminen.

Lopuksi asioita yhteen. Orgaanisen kasvun ja tuloksenteon osalta näen, että siellä on muutama seikka, jotka voisivat tukea tämän vuoden tulosta suhteessa viime vuoteen.

+Kulupuolella tilanne normalisoituu pikkuhiljaa
+Hinnankorotukset joita ei viime vuonna saatu tehtyä
+Asiantuntijasegmentti positiivisen puolelle saatavuushaasteiden hellittäessä
+Messuliiketoiminnan elpyminen jatkuu ja uudet konseptit my remote studio ja exhibition on demand kasvattaa kysyntää

Vastapainona isona kysymysmerkkinä tällä hetkellä on tuo ym. mainittu kysynnän heikentyminen. Kuinka isosta notkahduksesta puhutaan? Kompensoiko ym. mainitut mahdolliset positiiviset tulostriggerit tätä heikentynyttä kysyntää? Olen itse tällä hetkellä osakkeen suhteen tarkkailuasemissa. Voi olla että vuodesta tulee viime vuotta haastavampi yhtiölle ja ohjeistukseen pääsemiseen yhtiön pitää tehdä ihan täysi työ. @Olli_Koponen on ollut hyvin kartalla Wulffin suhteen ja isompiin ennusteylityksiin en tässä vaiheessa vuotta usko mikäli ei yritysostorintamalla olla ostohousut jalassa.

11 tykkäystä

Kävin läpi laajan raportin ja ennusteet herätti vähän kysymyksiä. Tuntuu että ennusteita tehdessä on ajettu vähän kaksilla rattailla. Oletuksena on konservatiivisesti, ettei liikevaihto kasva ~yhtään, mutta kannattavuuden odotetaan kasvavan koko ajan ja olevan varsin hyvällä tasolla vs historia tai markkina.

Staplesin yrityskaupasta on vielä saatavilla synergioita ja tämä auttaa varmasti kannattavuuteen, mutta sen jälkeen olettaisin että joko
A) talous sakkaa, asiakkaat himmailee. Liikevaihto kasvaa inflaatiota vähemmän. Ei onnistuta juurikaan saamaan uusia asiakkaita tai myymään mitään lisää palveluita / korkeamman katteen tarjoomaa ↔ JOS liikevaihto reaalisesti jopa kutistuu, NIIN kannattavuus on paineessa!?
B) Oikeastaan kaikki positiiviset asiat, jotka tukisivat kannattavuutta pitäisi näkyä myös liikevaihdon kasvuna?

  • Markkinaosuuden kasvatus uudismyynnillä (uusia asiakkuuksia)
  • Liikevaihdon kasvatus omien asiakkaiden sisällä (ristiin myynti Staplesin asiakkaiden kanssa, myydään lisää tarjoomaa olemassa oleville asiakkaille, myydään kalliimpaa [ekologisempaa, parempaa] jne tavaraa asiakkaille). Omien sopimusasiakkaiden hinnankorotustenkin pitäisi näkyä tässä liikevaihdon kasvuna, jos niitä on saatu tehtyä. Messuhommien palautuminen koronastakin näkyisi myös kannattavuuden lisäksi liikevaihdossa (pienesti).

C) Yrityskaupoilla voi tietenkin olla suuri vaikutus lukuihin, mutta niitä ei tosiaan näissä ennusteissa ole

Kustannuksista kuitenkin

  • Henkilöstökulut tuskin ainakaan laskevat. Ehkä sama määrä henkilöstöä pystyisi myymään enemmän, mutta tässä nimenomaan oletetaan että liikevaihto ei kasva

  • Hankintahinnat tuskin ovat laskussa? Jos taas niistä voitaisiin laskuttaa enemmän asiakkailta, niin sekin johtaisi liikevaihdon kasvuun

  • Mitkään muutkaan kulut tuskin ovat laskussa, esim rahoituskulut? Ainoastaan jotain overheadia Staplesin integraatiosta voi tulla vielä läpi?

Historiallinen data:
Sopimusasiakkaat
kuva
Asiantuntijamyynti
kuva
Konserni
kuva

Ja sitten ennusteet:
kuva

Ennusteissa liikevaihto pyörii paikallaan, mutta suhteellinen kannattavuus senkun paranee :man_shrugging:
Optimisti voisi heittää, että hinnankorotukset tulevat vielä näkymään siten, että liikevaihto on ennustettua suurempaa. Kyynikkona heittäisin kuitenkin, että kannattavuus tulee olemaan ennustettua huonompi :fearful:

8 tykkäystä

Kiitoksia kommenteista @Ummon ! Aina on tilaa pessimistille ja vastaväitteille. Liikevaihto kasvaa ennusteissamme muutamalla prosentilla vuosina 2024-2025, joten aivan nollilla se ei sentään ole. Kannattavuuden nousu tulee ennusteissamme tulee kuten sanoit synergioiden realisoitumisen, integraatiokustannusten poistuman (joita oletettavasti vielä näkyy 2023) ja kustannuspaineiden helpottamisen vuoksi sekä uusien tuote- ja asiakasalueiden paremman katerakenteen vuoksi. Näemme, että vaikka osassa tuoteryhmissä kysyntä voi hiipuu (esim. koronatuotteet), niin esimerkiksi terveydenhuollossa yhtiöllä on tilaa kasvaa hieman parempikatteisissa tuotteissa, mikä nostaa bruttokatetta. Näemme myös liiketoiminnan muiden kulujen olevan kohtuullisen kiinteitä, mistä voi tulla pientä parannusta.

Lisäksi tässä on nyt otettava huomioon mittakaavat noissa graafeissa. Toteutuneet on esitetty 0-7 %:n tasolla liikevoitossa ja ennusteet tarkemmin (3,5-4,6 %). Tämä tekee sen, että kannattavuus näyttäisi nousevan hurjalla vauhdilla.

Tässä lähemmin samassa mittakaavassa ennusteet

image

14 tykkäystä

Kiinnostava yhtiö ja edellinen ketjun viesti on yli kuukauden takaa. No tässä olisi Ollin ennakkokommentit maanantaina julkaistavaa Q2-tulosta varten. :slight_smile:

Työpaikkatuotteita ja -palveluita tarjoava Wulff-Yhtiöt julkistaa Q2-tuloksensa maanantaina 17.7.2023. Odotamme liikevaihdon olevan vertailukauden tasolla, mutta kannattavuuden parantuvan heikommasta vertailukaudesta, sillä vertailukaudella kannattavuutta rokottivat normaalia enemmän hintojen korotusten viivästymisestä tulleet kustannusvaikutukset. Vuoden 2023 liikevaihtoon että tulokseen kasvua ennakoivaan ohjeistukseen emme odota muutoksia. Näkymien ja Q2-tuloksen tulisi tässä vaiheessa vuotta kuitenkin antaa jo tukea ohjeistukselle ja osoittaa viitteitä paremmasta tuloskunnosta sekä kasvumahdollisuuksista loppuvuonna.

9 tykkäystä

Wulff se vaan jatkaa tasasen hienoa suorittamista :+1: Staples-yrityskauppa oli kyllä hyvä veto ja aika poikkeuksellinen

34 tykkäystä

Olen ollut niin kesälomamoodissa, että meinasi mennä Wulffin tulosjulkistus aivan ohi silmien.

Hyvä tasainen suorittaminen tosiaan jatkuu. Tulos oli hieman odotuksia ja parempi ja mikä erityisesti lämmitti oli että kun tässä on näitä negareita paukkunut yhtiöllä jos toisellakin niin Wulff vahvisti aiemman ohjeistuksensa kasvavasta liikevaihdosta ja -voitosta :+1: Liikevaihdossa ollaan tosin vajaa miltsi perässä viime vuotta, joten tässä voi olla vielä tekemistä että päästään viime vuoden ylle, mutta tulosta on tehty ihan mallikkaasti ja se tässä nyt tärkeämpi on.

Indereskin sanoi tarkkailevansa miltä myyntikatteen kehitys näyttää

Seuraamme tarkasti eri kustannuserien kehitystä ja etenkin myyntikatteen kehitystä Q2-tuloksessa. Myyntikatteen asteittainen parantuminen on lähivuosien kannattavuusparannuksen kannalta oleellista.

Ja hyvältähän se näyttää:

Myyntikate oli 15,2 miljoonaa euroa (15,3) eli 30,7 % (30,3) tammi-kesäkuussa 2023 ja 7,5 miljoonaa euroa (7,1) toisella vuosineljänneksellä, eli 30,8 % (28,7) liikevaihdosta.

Eli hyvin nakutetaan tuollaista +30% myyntikatetta. Nyt kun inflaatiokin on alkanut jäähtyä niin olettaisin, että myyntikatteessa on vielä pientä parantamisen varaa, mutta kuten olen aiemminkin todennut niin hyvin Wulff on kyllä suorittanut läpi tämän inflaatiosyklin.

Integraatio on edennyt edelleen suunnitelmien mukaisesti ja alkaa olemaan varmaan aika taputeltu.

Luulen, että kurssikin tästä hieman taas piristyy kun sijoittajat palailevat kesälomilta, itse jatkan lomailua rauhallisin mielin Wulffit salkussa. :sunglasses:

30 tykkäystä

Tässä olisi tuore yhtiörapsa. :gem: :point_down:

Tulos oli odotuksiamme parempi ja H1:n perusteella tuloskasvua ennakoivaan ohjeistukseen on mielestämme hyvät saumat. Odotamme Wulffin liikevaihdon saavan tukea vireästä Skandinavian markkinasta ja tuloksen parantuvan hyvän H1:n, paremman volyymikehityksen ja yrityskaupan synergioiden avulla. Epävarmuutta lisäävät inflaatiopaineet sekä mahdollisesti heikomman talousympäristön vaikutukset kysyntään. Tästä huolimatta näemme osakkeen arvostuksessa selkeää nousuvaraa ja tuotto-odotusta tukee myös noin 4 %:n osinkotuotto.

image

https://www.inderes.fi/fi/tuloksen-toimitus-aikataulussa

10 tykkäystä
11 tykkäystä

Vaikkei tällä nyt merkitystä olekaan niin laitetaan nyt kun on muuten niin hiljainen ketju.

Kristinalla oli jo ennestään melkein 32 000 osaketta, mutta reilu kaksi tuhatta taas enemmän.

15 tykkäystä

Aloitin keväällä uudessa työssä ja sen kautta tuli törmättyä Wulffin palveluihin. Kiinnostava ja toisaalta juuri sopivan tylsä bisneshän tämä vaikuttaisi olevan. Jonkinlaisia ruuhkavuosia parhaillaan eläessä en vielä kovin syvälle ole ehtinyt uppoutumaan, mutta onneksi tämän ketjun ja Inderesin sisältöjen läpikäynti olivat jälleen kerran suureksi avuksi. Taidanpa avata pienen seurantaposition lähiaikoina ja toivottavasti jossain välissä ehtisi tarkempaankin syyniin.

Huomasin pohtivani sellaista, että mahdollisten yritysostojen kautta laajeneva tuoteportfolio tuntuu oikein hyvältä suunnalta. Yritysasiakkaat lienevät kuitenkin usein kiinnostuneita tilausten keskittämisestä ja hankinnan tehokkuudesta, joten miksipä se ei olisi tervetullutta hankkia monen kategorian tuotteita yhden toimittajan kautta jos hinta on kohdillaan ja varmaan siihen Wulffilla on jatkossakin rahkeita kun toimialaan suhteutettuna tietynlainen suuruuden ekonomia lienee suunnitelmissa (ja yksi palanen yritysostostrategiaa). Jopa oman mikroyrityksenikin osalta välillä tuskastuttaa kun hankintoja pitää tehdä sieltä täältä pikku palasissa…mielelläni hoitaisin nekin kertarykäisyllä yhdeltä toimittajalta vaikka puhutaankin ihan todella lilliputtiskaalasta.

Kiitos vielä tänne kirjoitteleville, oli mielenkiintoista luettavaa! Toivottavasti ketju virkistyy vielä jatkossa :slight_smile:

10 tykkäystä

Kauppalehti seuloi Helsingin pörssin yhtiöistä 20 menestyjää, joiden riski on alhainen ja tuottokin on kohtuullista. Suurin osa saa Factsetin analyytikoilta lisää-suosituksen, ja joukossa on neljä ostopaperiakin

Yksi neljästä Wulff ja muut Consti, LapWall ja Alma

5 tykkäystä