Osakesijoittaminen

Zaptec - älykästä sähköautolataamista

Totta tosiaan, onhan noita virtamittarillisia ainakin Charge Aps Halo, Defa eRange Uno.

Sparkli markkinoi Zaptec GO:ta näin:
image
Jotain tuossa kombossa ehkä on uniikkia.

5 tykkäystä

Optimoi myös tarvittaessa latauksen sähkön hinnan mukaan.

Pron osalta ominaisuudet on hyvin tässä

20 tykkäystä

Olisi kiva jos nämä hienot ominaisuudet ja kilpailu edut ja uutisointi näkyisvät myös kurssissa, taitavat näkyä sitten kun ne ovat todellisia :thinking:

Stockpickerin uutiskirjeessä Zaptecista. Rekisteröitymällä ilmaiseksi pääsee lukemaan koko jutun. Tässä muutama poiminta:

”Norska Zaptec står, emellertid, fortfarande 280% högre än efter första handelsdagen i oktober och har rusat med över 200% sedan vår köprekommendation i början av november (Newsletter 1823). Det är välförtjänt då bolaget har kommit med flera fina nyheter sedan dess. Den underliggande positiva bilden för laddningsinfrastrukturen i Europa har dessutom stärkts ytterligare, som vi senast påpekade i vår analys av tyska Compleo Charging i mars (Newsletter 1860).”

” För att ladda alla dessa elbilar tror experterna att det kommer krävas 2,2 miljoner offentliga laddstationer inom EU år 2030, vilket kan jämföras med de 175 000 som fanns vid slutet av 2019. Just hur högt trycket är inom branschen idag illustrerar en kommentar av ABB:s vd Björn Rosengren för några veckor sedan, när han sa att bolagets e-mobilitetsverksamhet med laddare för el-bilar och el-lastbilar ”fullständigt exploderar” och att den levererade en tillväxt om 120% under Q1 i år.”

” Ett positivt momentum syns även hos Zaptec, som visade en organisk omsättningstillväxt under årets första tre månader om 63%, jämfört med samma period i fjol, till 73,1 Mnok. Mycket glädjande är utvecklingen på de internationella marknaderna och exportandelen ökade med 19% procentenheter till 38% under kvartalet. Det är fortfarande mest Schweiz, Sverige, Danmark och Island som utgör lejonparten av exporten, och ledningen visar sig särskilt nöjd med trenden i Sverige där bolagets laddningslösningar är populära bland bostadsföreningar. Under Q4 vill man även börja försäljningen i Tyskland och Storbritannien, vilket givetvis är mycket intressant givet marknadernas storlek.”

” Lite smolk i glädjebägaren var att lönsamheten tyngdes av högre kostnader och en sämre produktmix, vilket ledde till en rörelseförlust om 6,5 Mnok.” - - ” Från och med början av juni kommer sedan ett internationellt energiföretag paketera lösningen med sitt egna erbjudande.”

” Vid slutet av mars hade man likvida medel och tillgänglig checkräkningskredit om 242 Mnok. 25 Mnok plus 700 000 egna aktier kommer man med stor sannolikhet använda för förvärvet av schweiziska Novavolt, en affär som annonserades i början av maj och som förväntas stängas under Q2. Novavolt är Zaptecs exklusiva distributör i landet och kommer att addera cirka 40 Mnok till omsättningen.”

”Konkurrensen är tuff men åtminstone de kommande 1-3 åren ser vi tillräckligt med tillväxtpotential för flera aktörer och Zaptecs framgång hittills tyder på ett produkterbjudande som uppskattas av kunderna.”

” Efter den starka uppgången de senaste månaderna är värderingen givetvis inte lika attraktiv som i november. Bortsett effekter från ett eventuellt förvärv av Novavolt, motsvarar dagens börsvärde justerat för nettoskulden omkring 7,7x årets förväntade omsättning (EV/Sales) och 59x rörelseresultatet (EV/EBIT). Den typen av multiplar lämnar nästan inget utrymme för eventuella bakslag och även om vi attraheras av bolagets långsiktiga potential ser vi aktien numera mest som ett spekulativt bet.”

Ja sama teksti näkyy myös Nordnetin kautta ainakin kirjautuneille asiakkaille.

2 tykkäystä

Kyllähän zaptekilla on aivan hyvät saumat kun alan markkinat on jäätävän suuret ja aluillaan vasta+suuret elvytyspaketit tulossa + hyvät tuotteet. Toivottavasti markkinointi toimii

6 tykkäystä

Laturille olisi perheessä käyttöä ja osakkeenomistajana tätä suosittelisin tottakai :grinning: hinta varsin kohtuullinen ja ominaisuudet houkuttelevat.

Toistaiseksi hankinta kuitenkin estyi:

Sähköurakoitsija teki kartoituksen autokatoksen sähköistä ja estettä laturin asentamiselle ei löytynyt, nykyinen kaapelointi ja sulakkeet olisivat riittäneet, muutoksia ei olisi infraan tarvinnut tehdä, ja laturin asennus olisi tottakai maksettu itse.

Ongelmaksi muodostui se että nykyiset kaapeloinnit ja sulakkeet riittävät noin 2-3 latauspisteeseen, ja tämä asettaisi taloyhtiön hallituksen mielestä asukkaat epäreiluun tilanteeseen.

Tähän ratkaisu olisi latausinfran rakentaminen, joka on jo kalliimpi urakka, suunnitteluineen, maanrakennustöineen jne. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia latausinfran rakentamiseen kun taloyhtiöön asennetaan valmius vähintään viidelle latauspaikalle, eli latauspaikoille ei tarvitse hankkia latureita, vain valmiudet riittävät tuen saamiseen.

Tästä ollaan valmistelemassa ehdotusta taloyhtiölle, kallis urakka tiedossa ja ymmärrän tottakai joidenkin osakkaiden nihkeän suhtautumisen aiheeseen, jos ei ole suunnitelmissa sähkö/hybridiä ostaa niin varmasti tuntuu turhalta maksaa muiden asukkaiden latureista.

Netistä keskusteluja ja uutisjuttuja luettuani, totesin että moni muukin on ollut samanlaisessa tilanteessa, laturia ei saa, koska taloyhtiö ei halua rakentaa latausinfraa.

Uusissa taloyhtiöissä latauspaikat ovat jo vaatimus, ja mielestäni tässä olisi päättäjille paikka saada samanlaiset säännöt myös vanhoihin taloyhtiöihin. Jos latausinfran puute ja sen rakentaminen on este ihmisten autojen hankinnalle niin aivan varmasti se näkyy vielä pitkään autojen hankinnoissa.

Varmasti tuttua asiaa monelle, mutta itselle tämä nyt konkretisoitui, ja vanhemmat jatkaa vielä toistaiseksi dieselillä ajoa :poop:

9 tykkäystä

Asun Espoossa ja taloyhtiössäni ja naapuritaloyhtiöissä sähköautojen latauspaikkojen asentamista ei pidetä ajankohtaisena asiana koska kenelläkään taloyhtiössä ei ole sähköautoa ja on taloyhtiöllä on listalla priorisoituna muita korjaus/parannusasioita. Tuo sähköautojen latauspistoke tulee vasta prioriteettilistan aivan perällä, eli siksi aikaisintaankin vuosien päästä. Uskon että samankaltainen tilanne on monissa muissa taloyhtiöissä.

6 tykkäystä

Omassa taloyhtiössä selvitys käynnissä ja halu on tähän isommalla osalla.

Nuo ARA rahat loppui yllätysyllätys heti alkuvuonna, joten,jos niitä havittelee niin kannattaa olla liikkeellä heti alkuvuonna.

Tampereen Ratinan asuntojen yhteidparkkihalli ainakin saa sähköautolaturit kun siellä oli tiedotteita ympäri parkkihallia. Tästä oli myös Aamulehdessä juttua ja tähän liittyen voinee laittaa jutun ARA tiivistelmäinfon

(Pahoittelut laadusta)

Edit: Yleisesti kun isännöitsijöiden kanssa on keskustellut niin kiinnostus on ollut erittäinsuurta näihin muutoksiin

12 tykkäystä

Tjissus mikä arvostus. 3mrd nok,
lv 219t nok,
viivan alle jäävää ei tietty edes kande ottaa esiin kun kasvufirma mutta tuolla lv:llä ei tuo arvostus ole kestävää lähivuosille

Jotta 3 mrd nok arvostus olisi mitenkään kestävää niiden pitäis tuplata ja sitten taas tuplata liikevaihto nyt todella nopeasti. Onko niillä kapasiteettia noin rajuun lv kasvuun?
Jos ei ole niin rahaa tarvitaan sen rakentamiseen - tarkoittaa uutta osakeantia joka tarkoittaa osakkeiden laimeentumista

2 tykkäystä

Yhtiö ohjeistaa 70%+ (orgaanista) kasvua tälle vuodelle ja jos siihen ylletään niin P/S tälle vuodelle on noin 8-9. En sitten tiedä onko tuo niin paljon, jos kasvu jatkuu 50% luokassa + mahdolliset yritysostot. Ja yhtiö on lisäksi jo voittoa tekevä eikä tappiollinen kuten useat kasvuyhtiöt. Tälläisissä yhtiöissä pitänee katsoa ainakin 2v päähän ja luultavasti ohjeistusnostosta vanhentuneella 2023 (marketscreener) konsensusennusteella P/S vain 4,6.
Eikä taida velkaakaan hirveästi olla?
Ei sillä että tämä halpakaan olisi mutta esimerkiksi QT:ssa 2021 ennusteilla P/S on jotain 24 ja kasvuennusteet lähivuosille melkein puolet alhaisempia (vaikka liikevoitto% kai tuplasti suurempi, mikä mahdollistaa korkeamman P/S luvun)

5 tykkäystä

Eikö tuo liikevaihto ole ollut viime vuonna 219 milj nok? Nordnetin sivujen mukaan. :thinking:

1 tykkäys

Kyllä liikevaihto rapiat 200 miljoonaa

2 tykkäystä

Lisätään vielä, että alihankkija laajensi tuotantoaan juuri. Eivät siis kasaa itse laitteitansa. Kts. Q1 presiksen sivu 11.

Yleisesti @Kvadratiker suosittelen lukemaan ketjun tiivistyksen ja muutamat uusimmat viestit niin saa paremman kuvan firman nykytilanteesta. Yrityskohtaisissa ketjuissa on rutkasti tietoa. Toki aina mukava kun keskustelua saadaan aikaiseksi.

7 tykkäystä

“Zaptec Sweden’s growth in sales has continued into 2021. During the first month of 2021, the company sold almost ten times as many charging stations than it did in the course of 2019 as a whole. One of the driving factors behind this is the growth in the number of electric vehicles in the Swedish market.”

Britannian ja Suomenkin valloitus vasta alku metreillä kun sähköautojen määrä kasvaa. :slight_smile:

8 tykkäystä
16 tykkäystä

Offtopic saa liputtaa :smiley: mutta Alkaa olemaan pelipaikoilla jo zaptec :wink: sähköautot yleistynyt jo reilusti katukuvassa tämän kevään aikana ja aamusta kun katsastus konttorilla kävin olipa katsastajakin omansa hakemassa. Zaptekista hänkin porisi eli tiedossa alkaa olemaan kuluttajilla. :slight_smile:

9 tykkäystä
9 tykkäystä

Finansavisenissa juttua myös aiheeseen liittyen.

9 tykkäystä

Tanskalaiset firmat Sustain ja Spirii ovat tehneet aiemmin sopimuksen jonka mukaan rakentavat vuoteen 2030 mennessä 10 000 julkisen sähköauton latausverkon. Nyt samat firmat virittelevät ratkaisua Tanskalaisten firmojen käyttöön.

Earlier this year, Sustain and Spirii were able to say that they had entered into a collaboration that, with a three-digit million investment, will establish 10,000 new public charging stations by 2030.

Now the two partners are taking the step further.

Because with a new solution, Sustain and Spirii will take a big bite out of the home charging market. But the idea is that it will happen through employee solutions for Danish companies. Here, Danish companies will then be able to offer their employees a charging solution for the home.

Mikä tästä tekee Zaptecin kannalta mielenkiintoisen on se kun menee penkomaan Spiriin kotisivuja. Mistään teksteistä en löytänyt Zaptecin nimeä mutta kaikki nettisivujen kuvat puhuvat puolestaan:

Pidetään peukkuja pystyssä että tämä diili sataa Zaptecin laariin!

33 tykkäystä