Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Twitterin heavy usereilla varmaan näin, mutta en itse näe Twitteriä ja “vanhanaikaista keskustelupalstaa” suorina verrokkeina tai kilpailijoina.

En itse jaksa ainakaan Twitterissä yhtään lukea pääjulkaisun “keskustelua”, paljon parempi asioita on spekuloida ja koota erilaista materiaalia helposti saavutetttavaan muotoon tänne.
Twitter on ollut olemassa koko Indereksen keskustelupalstan ajan ja silti tälle on ollut oma paikkansa. Ainakin meille yksinkertasemmille.

14 tykkäystä

Tässä tapauksessa se Inderesin kuuluisa vauhtipyörä pyörii väärään suuntaan

Vähemmän sijoittajia → Huonompi palvelu pörssiyhtiöille → Vähemmän pörssiyhtiöitä → huonompaa sisältöä sijoittajalle → Vähemmän sijoittajia

Jos haluaa tuon kierteen katkaista, niin pitäisi ottaa kaikista mielenkiintoisimpia yhtiöitä analyysin alle, vaikka ilman asiakasmaksua, jotta sijoittajilla olisi jokin syy keskustella. Jopa Suomen jättifoorumeilla on paljon puolikuolleita ketjuja pienempien pörssiyhtiöiden osalta, kun analyysin lukijoita ja keskustelijoita on vain liian vähän ylläpitämään aktiivista keskustelua.

Pariksi vuodeksi osingonmaksu paussille ja rahat yhteisön kasvattamiseen, niin kyllä tilanne on mahdollista vielä pelastaa. Mutta jos firman fokus on liian syvällä jossain IR/yhtiökokousratkaisujen rakentamisessa, niin nuo ulkomaan yhteisöt voisi kuopata ja tulla sitten takaisin muutaman vuoden päästä kevyemmällä, tuoreemmalla ja ketterämmällä ratkaisulla.

23 tykkäystä

Puhut eri asiasta. Inden suomenkielinen foorumi on niin käsittämättömän korkeatasoinen, ettei Suomen Fintwitterin kuusitoista kirjoittajaa tarjoa sille mitään vastusta. Ylipäätään voi sanoa, ettei mitään vakavasti otettavia vaihtoehtoisia sivustoja ole olemassa. Mutta kun vaihdat toiselle kotimaiselle, niin Twitteristä löytyy sitä settiä, mihin me ollaan täällä saatu tottua. Siellä olisi todennäköisesti myös ne Werner Blomqvistit ja Peter Kajanat, joita tuo ruotsinkielinen foorumi kaipaisi yli kaiken tuomaan sinne oikeasti kiinnostavaa sisältöä Inderesin corporate-meiningin lisäksi.

Ja selvyyden vuoksi: tämä ei ole mikään Suomen ja suomalaisen sijoitusskenen maahanpolkemisyritys. Jos Twitter jostain syystä tavoittelisi suomalaisten sijoittajien huomiota omalle alustalleen, niin yritys jäisi luultavasti vielä pahemmin torsoksi Inderesin ollessa vaihtoehto. Inden pitäisi vain huomioida tämä asia, kun tuo Muskin temmellyskenttän finansavdelning sattuu ihan oikeasti tarjoamaan helvetinmoisen vastineen niille, jotka sitä käyttävät.

25 tykkäystä

Inderes Nordic foorumi englanninkielisenä saattaisi olla harkinnan arvoinen. Saataisiin iso osa jo olemassa olevasta suomalaisesta yhteisöstä mukaan keskusteluihin, niin kriittinen massa käyttäjämäärän suhteen ylittyisi helpommin.

Tämä saattaisi houkutella käyttäjiä myös globaalimmin, eikä pelkästään Pohjoismaista. Todennäköisesti moni pohjoismainen sijoittaja kuitenkin kuluttaa ison osan finanssisisällöstään englanniksi jo nyt. Puolet omasta twitteristä on ainakin lontooksi ja käytänpä minä Indereksen lisäksi myös kanadalaista sijoitusfoorumia.

31 tykkäystä

Täällä on paljon erinomaisia ajatuksia. :pray: Ja alla on omia ajatuksia etäisesti liittyen keskusteluteemaan ja tuohon Ruotsin Foorumiin:

Monet ovat päätyneet Inderesin sivuille juttujen mukaan yllättävän paljon rennomman sisällön kautta eikä rennompi tarkoita tässä yhteydessä tietenkään sisällötöntä. Mua tänne osaltaan ajoi Heikkilä&Vilén ja mm. “Vernerin Melkein minuutissa”

No, mutta yksi olennainen syy, miksi jäin tänne oli se, että Googletin yhtiöistä sekä sijoituksiin liittyvistä asioista, niin hakutulokset veivät:

  • tuttuihin boomerimedioihin; artikkelit tosi tynkiä tai maksumuurin takana
  • jonnekin muuhun keskustelupalstalle, jossa oli vähemmän tietoa jne.
  • sinänsä hyviin sivustoille, kuten Salkunrakentaja tai Sijoittaja.fi - hyviä juttuja mulle, mutta vain muutamia uutisia päivässä muutamista yhtiöistä tai muista talousaiheista
  • Inderesin yhtiösivu, josta usein pakitin takaisin pois, koska katsoin “aa, täällä on vain nää perusinfot”. Etusivukin oli vähän raskas mulle silloin.

→ Ja tänne Inderesin keskustelupalstalle myös ohjauduin ja miksi aloin pääsääntöisesti käymään täällä

  • “jokaisesta” yhtiöstä on ketju, jonne tulee usein heti tai pian kaikki olennaiset uutiset; ei vain tiedotteita, analyyseja, vaan kaikki muukin, mikä on kärrätty sieltä tai täältä. (se oli alussa ärsyttävää, kun ei löytänyt kunnolla tietoa mistään, vaan tynkäjuttuja myöhään sieltä täältä)
  • täällä oli asiallinen keskusteluilmapiiri ja vielä aika mukava tunnelma sekä erilaisia kiinnostavia sijoittajia keskustelemassa
  • no, sitten oli karismaattinen Verneri, sitten ekonomistikin (Marianne tiätty) oli jalkautunut meidän rahvaiden joukkoon, sitten analyytikoita, toimaria sekä koodaria - mukana omilla persoonillaan. Ja sekin oli hauska huomata, miten oli yhtiöiden edustajia paikalla ja muita kiinnostavia tyyppejä.
  • kahvihuone, meemit ja kurssien kauhistelut, kevyempääkin menoa hyvässä hengessä. Roskatkin roskisessa.

Lyhyesti Foorumi on uniikki paikka, jonne tulee todella nopeasti kaikki tieto ja täällä on hieno sekä laaja että kohtelias sijoittajayhteisö, joka näkyy keskustelussa. Se on erityisen uniikkia, että tämän lisäksi on paikalla rakastettuja sijoittajahahmoa, ekonomisti, analyytikoita ja muita asiantuntijoita keskustelemassa. :slight_smile:

Foorumilla, kun on yhtiöketjuja, joissa paljon keskustelua, niin kyllä nykyinenkin Google ohjaa herkästi keskustelupalstalle, kun ihmiset hakevat tietoa ja itse asiassa, jossain täällä olikin dataa siitä, kuinka paljon Googlen kautta tänne päädytään. Jos keskustelupalstalla riittää paljon laadukasta tietoa, että keskustelua monista eri yhtiöistä ja mukana on keskustelemassa parhaat analyytikot ja muutakin sijoitusalan ammattilaista, niin se on aika valttihomma se → sijoittajat kiinnostuvat, kun on paljon kiinnostuneita sijoittajia, niin yhtiötkin kiinnostuvat.

Paljon kaikenlaista materiaalia on siellä täällä ja maallikon näkökulmasta hankalasti + sitten menee aikaa tonkia. Miksi aktiivinen Foorumi? - Perustelut yllä. Miten sen saa? - No ei se itsellään kehity, eli: Inderesillä on henkilökuntaa ja verkostoa, niin joku voi käydä viimeistä kertaa Foorumilla, jossa on joskus nolla viestiä päivässä ja mediaanisti muutamia - ehkä tavoitteeksi voisi ottaa nollan ja muutaman sijaan, vaikka kymmenen viestiä päivässä; kyllä niitä viestejä on mukava kirjoitella rakkaasta aiheesta. Jos joku ruotsinkielinen sijoittaja kirjoittaa erinomaisen viestin ketjuun eikä kukaan reagoi, paitsi ehkä yks kaks kolme samaa naamaa maksimissaan aina eikä vastata, ellei suoraan kysytä, niin eihän välttämättä tykkää yksin keskustella - varsinkaan, kun ei saa oikein reaktioitakaan. Ja eikö tuollainen erillinen Foorumi maksa extraakin, sitä kandee hyödyntää. :slight_smile:

Moni juttu vaatii sitkeää sissityötä ja pikkuhiljaa asiat kumuloituvat, kun tekee oikeita asioita askel askeleelta. Inderesin valtti on ollut asiantuntijoiden jalkautuminen meidän rahvaiden joukkoon eri tavoin ja tärkeimpänä tapana niistä on ollut Foorumi. :slight_smile:

37 tykkäystä

Kyllähän sen näkee jo presiksen kalvoista, että mikä Inderesillä on meininki. Tapahtumatiimi heittää yläfemmaa, IR-ohjelmistotiimi solmii hyviä diilejä, mutta osakeanalyysitiimi nojaa menneisyyden panostuksiin, jotka eivät enää meinaa jaksaa kannatella uutta kasvua:

kuva
kuva
kuva

Inderesin osakeanalyysin absoluuttinen taso ja saavutettavuus on noussut, mutta suhteellinen kilpailukyky on vuosien saatossa laskenut, koska analyysitoiminnan kehitykseen ei enää laiteta voimavaroja. Ja ei, sitä nettisivun väsäämistä kahden vuoden ajan ei lasketa osaksi kehitystoimintaa :smiley:

Missä on AI-Analyytikko, joka auttaa sijoittajia tulkitsemaan yritysten materiaaleja ja analyysirapsoja? Missä on automatisoitu robokommentointi negareihin/posareihin? Missä on graafiset visualisoinnit ja animaatiot, joilla selkeytetään analyysiä ja yritysasiakkaiden tarinaa? Missä analyysin kehityksen tiekartta ja uudet rohkeat kokeilut? Onko analyysin suunnitelmana vielä vuonna 2030 tehdä lippulaivatuoteena jotain .pdf rapsoja ja 10 minuutin videoita youtubeen?

Jos vastuuhenkilöillä on analyysin kehitysideat jo tässä vaiheessa loppu, niin heidät pitäisi laittaa tehtäväkiertoon vaikka olisivat kuinka lojaaleja ja mukavia tyyppejä. Muuten teistä tulee pian vain uusi OP tai Nordea, jossa tulevaisuudesta päättävät asemat on miehitetty sykofanteilla, eikä mitään kehitystä tapahdu muuten kuin markkinavoimien pakottamana 10 vuotta myöhässä.

48 tykkäystä

Hyvää pohdintaa, jatketaan tästä ja muista aiheista ensi viikolla tuloksen jälkeen!

Mielenkiintoinen ajatusmalli, että strategiassa valittujen uusien tuotteiden onnistumiset olisi jotenkin väärää fokusta. On vaikea nähdä, miten uusien tuotteiden menestys olisi ollut millään tavalla pois analyysiliiketoiminnalta. Peilaan nyt 5 vuotta taakse jolloin tätä strategiaa lähdettiin toteuttamaan. Valitusta neljän päätuotteen strategiasta voi tietysti olla eri mieltä. Jatketaan ensi viikolla!

32 tykkäystä

Moi Mikael!

Mä en väitä että kyseessä olisi liiketoimintamielessä ‘väärää fokusta’. Koska yhteisö ja analyysitoiminta ei tuota pennin jeniä lisää sen jälkeen kun kohdemarkkina on otettu haltuun, niin nykymaailman bisnespelikirjan mukaisesti pitää sieltä lyödä kaikki lisäinvestoinnit jäihin, aloittaa alustan rappeuttaminen (enshittification) ja suunnata lnvestoinnit uusiin tuotteisiin ja palveluihin.

Kuitenkin tämä investointien puute ja stagnaatio näkyy vahvasti ruudun toiseen päähän ja perinteisen teknofirman toiminta ei välttämättä täytä Inderesin ikuisuustavoitetta olla “mieluummin pieni ja erinomainen kuin suuri ja keskinkertainen yritys”. Toivottavasti seuraavassa kvartaalikatsauksessa kuullaan lisää analyysibisneksen tiekartasta ja että mikä on Inderesin visio analyysitoiminnan tulevaisuudelle. Mielestäni se ei ole epäreilu tai kohtuuton kysymys, koska myytte jatkuvaa kuukausimaksullista palvelua, niin oletus asiakkailla tietysti on, että palvelu myös kehittyy jatkuvasti. Tätä on useaan otteeseen oitettu teiltä kysyä, mutta toistaiseksi olemme saaneet kuulla vain olevamme kypsä tuote, eräänlainen kehityksen päätepiste :smiley:

kuva

29 tykkäystä

AI eli koneoppiminen on mielenkiintoinen työkalu moneen asiaan. Itsekin olen saanut sen Copilot koulutuksen, jossa voi kysyä Copilotilta, miten Netflixillä viimeisin tulosjulkistus, oliko mitään erikoista.

Copilot sitten vastaa. Ilmainen heikomman vastauksen, maksullinen versio sitten hieman paremman, mutta yhä keskinkertaisen.

Siihen osaa suhtautua tietyllä tavalla, kun on saanut koulutusta, miten nuo vehkeet toimii. Microsoft on myös tunnettu toimistotyökaluistaan, joilla koulutetut fiksut henkilöt pystyvät tehostamaan ja terävöittämään ajatteluaan.

On siis ihan selkeä juttu, että tarkistat Copilotin analyysin. Ei siihen voi täysin luottaa.

Ei varmaan tarvitse avata, mitä hankaluuksia, vastuukysymyksiä ja mainehaittaa Inderesin kaltaiselle analyysitalolle, jolla on luvat sijoitussuositusten antamiseen, syntyisi AI-työkalusta, joka antaa parhaimmillaankin keskinkertaisia vastauksia.

6 tykkäystä

Kyllä mun puolesta vois avata että mitä hankaluuksia tuosta Inderesille seuraisi, koska en ainakaan itse ymmärrä. Kaikki tietävät että kyseessä on uutta ja kehittyvää teknologiaa, jonka käyttöönottoa vasta harjoitellaan yrityksissä ja laajasti ymmärretään, että teknologialla on rajoitteensa. Lopullinen vastuu on aina analyysin lukijalla.

Jos haluaa käyttää tekoälyä finanssianalyysiin niin varmaan kannattaa sit käyttää niitä oikeita tekoälymalleja eikä jotain Microsoftin tsättibottia :smiley:

Tuosta vaikka lisensointiin mallin pohjaksi Palmyra-Fin. Inderesillä saataisiin halutessaan ratkaisu pystyyn viikossa ja MVP ulos tuotantoon kuukaudessa:

Ja viestin ideahan ei tietenkään ollut että Inderesin pitäisi rynnätä nimenomaan tekoälyn perässä samalla tavalla kuin kaikki muutkin, vaan että analyysitoiminnassa pitäisi tapahtua systemaattista parantumista ja kehitystä, aivan kuin muissakin kuukausimaksullisissa palveluissa. Edes yhteisöltä ei uskalleta kysyä, että mitä uusia kehityskohteita tai ideoita me haluttais tai ehdotettais tehtäväksi, vaan rakentavasta kritiikistä suututaan ja mennään piiloon keskustelulta. Poikkeuksena tietysti yhteisötiimi jonka työtä on asioida yhteisön kanssa, mutta korkeamman tason Inderesläisiä ei hirveästi kiinnosta laskeutua sieltä norsunluutornista keskustelemaan rahvaan kanssa.

18 tykkäystä

Näin näyttäisi valitettavasti olevan. Vuosi siten perustin sijoittajaviestinnästä oman ketjun. Aika hiljaista on ollut.

Luulin, että työkseen sijoittajaviestintää tulisivat keskustelemaan. Eivät tulleet. Oliko sijoittajaviestintä yksi Inderesin liiketoiminta-alue?

4 tykkäystä

Olen erimieltä asiasta. Kyllä analyysitalolla on merkittävämpi vastuu työkalujensa tuottamasta analyysista kuin toimistotyökaluja tuottavan yrityksen.

Olkoon sitten vaikka miljardeja tuottava jenkkitekki.

Inderes toimii luottamusbisneksessä, jossa kaikki perustuu siihen, että saatu ja levitetty on luotettavaa ja samanaikaisesti saatavilla kaikille. Huonot työkalut on yhtä ikävä juttu kuin huonot analyysit.

Työkaluja on vaikeampi korjata kuin yksittäistä aliarvioivaa Harvia kommenttia
(jonka muuten Inderes tekee systemaattisesti. Todisteena on hatun syöntivideo) :grinning:

Olethan saanut Inderesin laajentuessa merkittävästi enemmän niitä itse analyyseja käyttöösi. Siitä on mielestäni enemmän hyötyä tilaajille kuin että saisi enemmän leluja käyttöönsä.

Mikäli Inderes kertoisi allokoivansa kehitykseen tarkoitetut resurssit esimerkiksi analyysin automatisoimiseen, eikö se kuulosta pikemminkin sellaisen yrityksen kasvustrategialta, jolle kasvun hakeminen laajentamalla markkinoita on vaikeampaa kuin tehokkuuden lisääminen toiminnassaan.

9 tykkäystä

Emmekö me täällä foorumilla olisi parasta mahdollista beta-testaajaa myös uusille innovaatioille? Täällähän oikoluetaan kaikkia analyysejäkin päivittäin. :thinking:

Ja allekirjoitan myös tuota P1:n stagnaatiokommenttia. Näin premium tilaajana en nyt rehellisesti sanottuna koe saavani aivan parasta arvoa analyyseistä. Käytännössä foorumi itse tulkitsee lähes aina tulokset ja muuttuneet tilanteet tiiviimmin kuin mitä virallisista papereista tulee luettua. Vapaamuotoisemmin joo, mutta ei tässä tyylipisteitä haeta vaan tuloksia.

Tässä olisi mielestäni erittäin hyviä aihioita meille foorumiasiakkaille arvoa tuoviksi palveluiksi. Ja eikös jotain uutta kannattaisi miettiä mikä toimisi tuolla länsinaapurissakin potentiaalisesti profiilin nostajana? Mikään näistä ei olisi erityisen raskas investointi ja melko kevyt ottaa kokeiluun. (Korostin tuon robokommentoinnin kun itsekin jotain tuollaista pohtinut ja kaivannut.)

21 tykkäystä

Eihän tällä ole mitään tekemistä sen kanssa että tuleeko raportti tai jokin chattikommentti botin vai analyytikon kautta, nämä kierretään nytkin sillä yhdellä A4 sivulla jossa kerrotaan kaikki riskit ja muut.
image

Tästä päästäänkin sitten suoraan pitkään viestiin jonka kirjoitin jo pari viikkoa sitten, mutta hautasin pöytälaatikkoon.
Heitin sen kuitenkin parille henkilölle privana ja sain kannustusta laittaa koko viesti julkiseen jakoon niin laitetaan ja pilataan Inderesin väen viikko heti maanantaina. :slightly_smiling_face:

Mietin pitkään jaksanko sanoa koko aiheesta yhtään mitään kun koko aihe on niin arka ja ennen kaikkea vaikea ja lopulta joku suuttuu kuitenkin.

Ehkä tässä pitäisi palata siihen mistä koko homma on alunperin saanut alkunsa, on ollut Mikael, Juha ja se toinen Sauli jota ei koskaan mainita, melkein heti mukaan tuli myös meille myöhemmin mukaan tulleille tutumpi Vilénin Sauli jonka kautta syntyi tämä ydinkolmikko jotka ovat edelleen kolme suurinta omistajaa ja tietyllä tavalla sen Inderesin nykyisen kulttuurin alku ja loppu.

Juha otti ja lähti Sotkamoon eikä sitä kautta pahemmin enää olla päivittäin mukana kädet savessa kulttuurin edistämisessä vaikka oman tonttinsa edelleen hoitaa ja todennäköisesti yhtiön slakissa aktiivisia edelleen ollaankin.
Sauli on ottanut kokonaan töpselin irti seinästä ja vain hän tietää millä poltteella hän sorvin äärelle aikanaan palaa, jatkuuko sama maaninen työn painaminen mitä tähän mennessä on tehty ympäri taloa vai vetäytyykö hänkin enemmän rivityöntekijäksi, analyysin vetäminen ja hallitushommista vetäytyminen voi näyttää osviittaa.
Mikaelkin on tietyllä tapaa vetäytynyt omaan norsuunluutorniinsa vaikka hän tämän tulee kiistämään :wink:, mutta puhukoon nämä pari kuvaa tästä kauppalehden jutusta puolestaan.

Otetaan tämä flywheel vielä tähän mukaan kun inderes sitä tuntuu omassa viestinässäänkin korostavan ja ympröidään tämä yksi kohta heti alkuun.
image

Miten tämä näkyy viimeisen parin vuoden aikana? Analyysiraporttien kehittämiseksi on annettu foorumilla ihan selkeitä kehitysehdotuksia mm. @Pohjolan_Eka toimesta ja nämä on hieman ylimielisesti kuitattu liian työläinä toimenpiteinä ja näistä on välittynyt kuva että malli on valmis ja turha on sitä on jatkokehittää kun se vaatisi töitä.
Noh mallille on ei ole mitään tehty ja raporttien ulkonäkökin on käytännössä samanlainen kuin vuoden 2019 alussa, senkö jälkeen ei ole mitään uutta tälle puolelle kehittynyt ja samalla powerpointilla väreineen ajetaan rotkoon?

Enemmän sijoittajia
Tähän minulla ei ole juurikaan näkemystä, todennäkäistä että näin onkin maantieteellisen laajentumisen perusteella ja puhtaita silmäpareja katsoo nykyään enemmän yhtiöiden webcasteja, tästä ei ole tainnut koskaan mitään julkisia lukuja ollut jaossa että kuinka paljon inderesin alustalla tehtyjä lähetyksiä keskimäärin ihmisiä katsoo tai miten tämä on kehittynyt?

Enemmmän palveluja pörssiyhtiöille
Tämän suhteen kuuluisa suuri yleisö puolestaan Inderesin suhteen nukkuu ja eikä siellä ymmärretä kuinka suurta transformaatiota yhtiö on tehnyt muutaman vuoden ajan pelkästä analyysiyhtiöistä kohti tuotetaloa joka tarjoaa erilaisia viestinnän palveluita.
Flik ja Inderesin videotuotannot ovat äärimmäisen laadukkaita ja näiden suhteen on äärettömän vaikea nähdä kovin suurta kilpailua tulevaisuudessa kun yhtiöille on myyty isoja kokonaisuuksia ja alalle tulon kynnys on suhteellisen korkea kalliiden studioinvestointien myötä.
IR-softa ja tiedotusjärjestelmät täydentävät tätä tarjoamaan erittäin luonnollisesti ja niiden kanssa on ilmeisesti onnistuttu kun en ole huomannut että Inderesin palveluiden piiristä olisi lähdetty vaihtelemaan ja näin olle asiakaspito on erittäin kova mikä on sijoittajan näkökulmasta hieno kilpailueru.

Enemmän pörssiyhtiöitä
Suomen markkinassa penetraatio se vain jatkuu ja pitkään seurannan ulkopuolella olleet vanhat lihatalotkin on kummatkin saatu viimein seurannan piiriin ja lehtijutun mukaan Keskisuomalainen on tulossa mediatalojen puolelle, Lifelinen kautta listautuvaa Canatua unohtamatta.
Ruotsin puolella markkina uusien yhtiöasiakkaiden suhteen näyttää todella paljon hitaamamlta ja vaikeammalta mitä odotin tässä kohtaa sinne laajentumista, kivinen on ollut tie sen suhteen eikä sekään puoli näytä ulospäin juuri kiihtymisen merkkejä, toki seurannassa olevia yhtiöitä alkaa ruotsistakin löytyä jo ihan mukava määrä.
Yhtiöiden suuntaanhan tämä kuitenkin näyttää etenevän kivasti niin johto voi olla tyytyväinen ja miksi mitään muuttamaan?

image

Kuvan ulkopuolelle on rajattu yhteisö tarkkailemaan tätä pyörää ja ihmettelemään miten se toimii ja luo vaurautta kuin se kuuluisa kalevalan Sampo, analyysi tuo ylituottoa ja ne yhtiön omistajat jotka Inderesiä omistavat saavat osinkopuolueen suosikkia nousevaa osinkoa jonka osinkotuotto on noin ~5% tietämillä tällä hetkellä.

Noh analyysin laatu on nykyään mitä on ja miitissä käytyjen keskustelun perusteella en itse ollut todellakaan ainoa joka skippaa kokonaan suoraan tiettyjen analyytikkojen hengentuotteet.
Miten tämä voi olla mahdollista kerta analyysitehdas tuottaa parempia analyytikkoja kuin koskaan ja analyysin laatu on historiallisen korkea?
Joko tässä on väärässä yhteisön aktiivisin siipi tai sitten kyseiset analyytikot ovat vain huonoja analyytikkoja? Tämä analyysitehdaskin ja sen oma La Masia on hieman kysymysmerkki kun talon viime vuosien parhaat uudet analyytikot ovat tulleet talon ulkopuolelta Raulin ja Antti Siltasen muodossa, ehkä tulevaisuudessa analyytikkoja kannattaisi hankkia entistä enemmän jo työelämän puolelta ja kenties muullakin taustalla kuin TuTa tai KTM?

Mitä kulttuuriin muutenkin tulee niin mitä on nykyinen Inderesin kulttuuri?
Yhtiöllä on hienot strategiat siitä kuinka vastaavaa kulttuuria pyritään istuttamaan ulkomaille ja yhtiöstä pyritään saamaan aidosti pohjoismainen yhtiö, miten kulttuurin istutus onnistuu kun ulkomaille lähetetään yksi analyytikko nuoremmasta päästä ja tehtäväksi annetaankin niin helppo tehtävä kuin kokonaisen yrityskulttuurin luominen samalla kun hänenkin täytyy oletettavasti myös myydä uusille asiakakille analyysipalveluja? Tämä kuulostaa valmiiksi tuomitulta epäonnistumiselta ja aika näyttää tuleeko ruotsin tiimistä aidosti osa inderesin perhettä.
Tähän kun vielä yhdistää että Inderesin startup-henkisyys vähenee päivä päivältä ja yhtiö muistuuttaa päivä päivältä enemmän korporaatiota jossa töitä tehdään vain fyrkan takia eikä rakkaudesta lajiin niin vaikeaa on nähdä että tämä suomen menestystarina saataisiin siirrettyä ruotsiin nykymeiningillä.

Kilpailijakenttä
Ketjua lukiessa ihmettelen tätä naureskelua mitä sijoituskästi ja heidän palvelunsa saavat osakseen.

Vaikka Sijoituskästi onkin suuntautunut hieman eri yleisölle on erittäin vaarallista ylenkatsoa tätä parivaljakkoa joka on parissa vuodessa kääntänyt kahden opiskelijan harrastelijapodin kasvavaksi liiketoiminnnaksi ja jonka yhdeksi lisäkasvoksi on kiinnitetty Heikki Keskiväli.
Tämän suhteen oppipojasta on tullut pikemminkin uusi johtaja joka näyttää mihin suuntaan kannattaa kenties lähteä tai mistä näitä kuuluisia sijoittamisesta kiinnostuneita henkilöitä voisi löytyä.
image

image

Mitä Inderes voisi sitten kenties tältä parivaljakolta oppia?
Kenties jotain uusia konseptiavauksia erilaisten sarjojen muodossa jotka eivät keskity pelkästään sijoittamiseen vaan mukaan tuotaisiin enemmän viihdepuolta?
Heikkilä & Vilén on Inderesin kenties tunnetuin oma sarja jossa vuoroin sapatilla oleva salkunhoitaja ja analyytikko käyvät naurun sävystämänä läpi kuinka joko arvostukset venyy, tervehtyy tai mikä on ainakin varmaa että Hesuli mörnii.
Inderespodi on sitten vielä hieman erilainen alusta jossa ei ole sen tarkempaa pysyvää konseptia ja tällä hetkellä tuntuu siltä että podia tekevät he jotka jaksavat ja koko sarja elää omaa elämäänsä epäsäännöllisen säännöllisesti tulevana erinomaisena sijoituspodina.

Mitä nämä uudet avaukset voisivat sitten puolestaan kenties olla?
Mariannen maailma jossa käydään maakohtaisesti läpi jotain tiettyä maata ja kenties paria pörssiyhtiötä? Tämä vaatisi taustatöitä ja en tiedä kiinnostaisiko edes Mariannea lähteä vetämään tämmöistä. :grinning:

Jonkinlainen vaihtuva analyytikkolive hieman kuuluisan hatunsyöntiliven tapaan? Vaihtuva analyytikko on kameran edessä jonkun aisaparin kanssa vaikkapa pizzakeittiössä tai kimblen ääressä samalla kun yhteisöllä on mahdollisuus kysellä vaikka pidemmän aikavälin näkymistä tai analyytikon ensi talven lomakohteista ilman sen suurempaa virallista agendaa ja analyytikko pääsisi näyttämään sitä paljon peräänkuulutettua persoonaa.

Jos tässä tekstissä on jonkinlainen punainen lanka niin Inderes korporatioitumisen estäminen olisi aloitettava nyt heti eikä vasta ensi vuonna, talo joka oli raikas uudistaja muuttuu päivä päivältä jähmemmäksi korporaatioksi jossa töitä tehdään juuri tiettyjen työnkuvien ja työaikojen mukaan ja itsensä peliin laittaminen loistaa poissaolollaan.
Uusia yhteisönrakentajiakin yhtiö palkkaa jatkuvasti, mutta eipä heitäkään juuri foorumilla näy kuten @Sijoittaja-alokas onkin ansiokkaasti aina välillä hieman mukavemmin asiaa esiin nostanutkin. :slightly_smiling_face:

Yhteisön aktiivisiin ja paras kirjoittelijasiipi kun lähtee omaa aktiivisuuttaan syystä tai toisesta vähentämään niin sitä porukkaa on siinä kohtaa erittäin vaikea enää saada takaisin ja kuuluisa whywheel lähtee pyörimään ennemmin tai myöhemmin väärään suuntaan kiihtyvällä tahdilla.
Yhtiöt kiittävät, yhteisö oirehtii, jotain pitäisi keksiä vielä kun öljylautta ei ole tulessa ja kansituoleja ei tarvitse uudelleen järjestellä. :slightly_smiling_face:
Hesulin mörnimisen taaksekaan on turha yrittää mennä sillä jostain syvemmältä nämä tuntemukset kumpuavat mitä olen suomen sijoittajakenttää kartoittanut. :sunglasses:

95 tykkäystä

Analyysin tasosta tuntuu kyllä olevan jo varsin laaja, ja pitkäaikainen, konsensus ainakin yhteisön tasolla. Tästähän Vepu tekikin joskus kyselyn kahvihuoneen puolella (mitä en enää löytänyt tähän linkitettäväksi). Eli aiheena ei mitenkään uusi pointti. Tuon analyysipuolen rappautuminen ei sinäänsä ole mitenkään yllättävä, kun edelleen toimitaan samoilla kaavoilla ja excel malleilla kuin aikaisemminkin. Aihettahan olisi voinut myös kehittää, mutta kuten @Pohjolan_Eka jo kommentoikin, analyysi ei tuo euroakaan lisää yhtiön kassaan sen jälkeen kun kohdeyhtiö on analyysipalvelun ostanut. Analyysin laadusta on kanssa täällä jo pitkään keskusteltu, joten ei siitä sen enempää.

Lisään kuitenkin sen verran, että jos edes instagram reelejä/tiktokkeja/youtube shortteja voisi tehdä itse analyysista, kvartaalikommenteista tai markkinasta yleisemmin, niin saataisiin pientä lisää perinteiseen excel-powerpoint analyysin lisämateriaaliksi lukijalle :slight_smile:

18 tykkäystä

Tälle iso puoltoääni!

Ehkä muutenkin voitaisiin panostaa vähän enemmän “opetussisältöön”, jossa pureuduttaisiin vaikkapa jonkin alan tai alueen näkymiin, ja vaikka tarkasteltaisiin sen yhteydessä paria yhtiötä, jotka toimisivat edustavina esimerkkeinä. Vernerin vartit ovat kyllä mielestäni toteuttaneet juuri tämänkaltaista hommaa, ja ymmärtääkseni niiden tekemisen työmäärä suhteessa tuotetun videon pituuteen on aika iso, niin varmaan tässä on pitkälti myös tekemisen resursseista kyse. Ehkä parityönä tehtyinä ja dialogimuodossa esitettyinä homma voisi olla aika optimissaan, Vernerin ja Heikki Keskivälin Berkshire Hathaway -setti esimerkiksi oli musta oikein hyvä.

24 tykkäystä

Kirjoitin aiemmin Fintwitterin ihanuuksista, joten otetaan siellä säännöllisesti toistuva idea ja valjastetaan se Inderesin käyttöön.

Idea: sijoituscase-kilpailu säännöllisin väliajoin, jossa foorumilaisilta haetaan kirjallisessa muodossa parasta sijoitusideaa Inderesin seurannan ulkopuolelta. Kisassa joka kerta vaihtelevat kriteerit. Parhaalle/parhaille palkinto, Premium -jäsenyys esimerkkinä.

Mahdollisuudet: porukka saattaa innostua kirjoittamaan hyviä pitchejä ja keskustelemaan niistä → syntyy uusia yhtiöketjuja foorumille vieraista firmoista → houkuttelee uusia asiakkaita/käyttäjiä?

Riskit: ei ole. Suomen markkina on voitettu jo, joten foorumi tarvitsee nyt keskustelua muustakin kuin metsäyhtiöistä, Nokian kurssiheilunnasta ja Nordean osingonmaksupäivästä. Jos kukaan ei noin isossa kuvassa keskustele seurannan ulkopuolisista firmoista, niin miten Inderesin on määrä kasvattaa seurantaansa? Uusia avauksia Hesulin ulkopuolelle tarvitaan muualtakin kuin @Sijoittaja-alokas :n uusista ketjuluomuksista ja @Olli_Koponen :n tuloskausipodeista - kumpikin erittäin raikkaita tuulahduksia uudesta, mutta missä muut?

Tätä konseptia toteutetaan onnistuneesti satunnaisten Twitter-käyttäjien toimesta ilman palkintoja. Ei ole mitään syytä, miksei Inderes voisi tehdä tämän paremmin - ja houkutella samalla laatukirjoittajia tuomaan panoksensa kaikkien näkyville.

33 tykkäystä

Fintwitteristä ja muista alan toimijoista kannattaa muutenkin ottaa mallia analyysitoiminnan kehittämiseen, jos niitä omia ideoita ei löydy. Muutama esimerkki grafiikoista ja visualisoinnista miten analyysistä voisi viestiä tehokkaammin lukijalle, jos käytössä olisi modernit työkalut:

Inderesillä rapsapohja on kyllä siistiytynyt kymmenessä vuodessa, mutta peruslogiikka on edelleenkin vahvasti 10-lukua. Hirveä tekstidumppaus vasemmalla puolella sivua ja sit oikealla vaaleansininen infolaatikko lukuineen:


Ja ei, kyse ei nyt ole spesifisti tästä etusivusta nillittämisestä, vaan kyse on laajemmasta kulttuuriongelmasta organisaatiossa. Näiden asioiden kehittäminen ei välttämättä edes vaatisi valtavia rahallisia investointeja, mutta rahoitusalalla ollaan tunnetusti pirun konservatiivisia ja pelätään kaikenlaista muutosta. Tämä johtaa siihen että palaveraataan vuosi analyysin kehittämistä ja ainoa muutos mikä analyysirapsaan keksitään on, että etusivun matriisitaulukko muutetaan entistä sekavammaksi. Kun rapsoja lukee niin välillä ulkopuolisesta tuntuu, että analyytikkotiimi hakkaa kaiket päivät wördiä sen sijaan että kehitettäisiin viestintää sijoittajille joka vuosi entistä paremmaksi.

Lopetan kuitenkin kehuun. Analyytikot tuntuvat aktivoituneen viime kuukausina foorumille yhtiöketjuihin aiempaa paremmin juttelemaan analyysistä. Hyvää työtä siltä osin :+1:

72 tykkäystä

Hauska nähdä miten Inderesin palveluiden laatuun liittyvän paniikin ajoitus osuu juuri samaan kohtaan kuin Sijoituskästin Tiktok-tuloskommenttien lanseeraus :smiley:

Hienoa, että täällä kuitenkin nostetaan esille sitä, että tuotteiden ulkoasu pitää pitää freesinä ja modernina. Itse suosittelisin kuitenkin jäitä hattuun näissä asioissa. Jotain tiettyä tuotetta, palvelua tai raportin ulkoasua ei pidä ottaa omaan tarjontaan vain siksi, että joku muu tekee sitä. Valikoima pitäisi rakentaa siten, että palveluista on oikeasti hyötyä sijoittajille ja firmoille.

Imo, pdf-muotoisilla raamatuilla on vielä paikkansa tarjonnassa. Ne luovat arvoa niille sijoittajille, jotka oikeasti haluavat syvällisesti tutustua firmoihin sekä toimivat todennäköisesti DD-materiaaleina transaktioissa. Kuitenkin vuosineljännesjulkaisujen kommentoinnin voisi varmaan siirtää Pohjolan Ekan esittämään graafisempaan formaattiin. Neljännesraportointien kommentointi on tyypillisesti lukujen uudelleen esittämistä, eikä kolmen kuukauden välein tyypillisesti tapahtu mitään maata mullistavaa. Täällä mainitun AI-analyytikon hyöty olisi vähän kyseenalainen kun saman tempun voi helposti tehdä itse esim. Chat GPT:llä.

Lyhyen formaatin videoitahan Indeltä jo löytyy somesta. Nuo lyhyen formaatin pätkät varmasti uppoavat markkinaan neljänneskommentteina, jolloin sekä analyytikon että sijoittajan aikaa tuhlataan vähemmän tekstimuotoiseen neljännestulosten lukujen toistamiseen.

Omasta mielestä kuitenkin selkeää tarvetta olisi dokumentti-tyyliselle pidemmälle videomatskulle, joka keskittyy vahvemmin itse bisnekseen ja siihen millaisia tuotteita firma valmistaa ja millaisilla tuotantoketjuilla jne.

30 tykkäystä

Täytyy kyllä sanoa, että (luvatut) parannukset ihan perusjuttuihinkin tulee erittäin hitaasti. Esimerkkinä osakevertailun ladattavat datat. Useita avainlukuja puuttuu uudelta sivulta, mitä vanhalta löytyy. Yrityksen nimessä ääkköset ovat siansaksaa jne.

Nostin asian esille marraskuussa. Luvattiin saada työn alle Q1:llä, homma vieläkin tekemistä vailla valmis.

3 tykkäystä