Pörssien suunta (Osa 3)

Tuo ajattelutapa pohjautuu markkinatalouteen, mikä taas Kiina ei ole. Ei se subventio tule kiinalaiselta veronmaksajalta, vaan puolue päättää näin toimittavan ja on hyväksyttävää etteivät yritykset tuota perinteisessä mielessä voittoa. Voitto tulee puolueelle muutamalla tavalla, ensiksi Kiinan vaikutusvallan kasvuna globaalina tekijänä, toiseksi länsimaisten toimijoiden ja vaikutusvallan heikkenemisenä. Kolmanneksi sillä vauhditetaan Kiinan teollisuutta ja tarjotaan työpaikkoja, lisäksi se kasvattaa muita teollisuussektoreita kuin noita valtion sponssaamia. Mitä enemmän länsimaat ovat riippuvaisia kiinalaisesta tuotannosta, sitä enemmän ne joutuvat nielemään vaihtoehtojen puutteessa sen muita toimia.

8 tykkäystä

Noh, korvataan sitten veronmaksaja Puolueella. Joka tapauksessa tulonsiirto Kiinasta ja se on pois kiinalaiselta kuluttajalta (tämän takia käytin termiä kiinalainen veronmaksaja) ja siten pois heidän kotimarkkinansa kysynnältä.

Tuo on toki hyvä pointti, että sillä tavalla Puolue voi hankkia lisää vaikutusvaltaa tai rakentaa hirttosilmukkaa Euroopan ympärille. Eli tavallaan he maksavat tulonsiirtoa eurooppalaiselle kuluttajalle, jolla ostavat vaikutusvaltaa, jolla voivat sitten myöhemmin tehdä jotain. Vaikkapa laimentaa vastareaktiota, joka syntyisi hyökkäyssodasta Taiwaniin.

Kirjoitukseni talouspuolen osalta en näe eroa sillä, että onko Kiina markkinatalous vai ei. Ja tarkoituksenani ei ollut aloittaa väittelyä tänne, niin en aio sitä jatkaa yhtä vastausta enempää. Jos syntyy hyvää keskustelua, niin sen voinee siirtää johonkin muuhun ketjuun.

5 tykkäystä

Kello 15:15 ollaan tänään viisaampia:

4 tykkäystä

Aktian pääekonomistin huomioita euroalueen inflaatioista; kuluttajatavarahintojen nousu hidastuu, mutta palvelujen hinta saattaa muodostua ongelmaksi.


Saksassa on nouseva työttömyys, laskeva inflaatio ja talouden stagnaatio (taloudellinen pysähtyneisyys?).

Taylorin säännön mukaan euroalueen maissa yleisesti korot voisivat olla korkeammat, kun taas Saksassa korkojen tulisi olla lähes alhaisemmat.

(Taylorin sääntö (Wikipedia)

7 tykkäystä

Tervehdys! Luulin EKP:n korkopäätöksen julkaistavan 14:45, mutta oikea aika olikin 15:15, eli vielä hetki pitää odottaa :smiley:

Sillä aikaa on hyvä ruotia päivän talouslukuja Saksasta, jossa tehdastilaukset olivat tammikuussa umpisurkeassa jamassa. Uudet tilaukset tippuivat 11,3 % kk-tasolla. Tosin joulukuussa kasvua oli 8,9 % eli näissä on aikamoista heilahtelua.

42 tykkäystä

Korkopäätös julkaistiin, ja ohjauskorot ennallaan. Positiivista: inflaatioennusteita laskettiin. Negatiivista: myös talouskasvuennusteita laskettiin.

76 tykkäystä

Korkopäätöksestä poimittua: “EKP:n neuvosto pyrkii määrätietoisesti varmistamaan, että keskipitkän aikavälin inflaatiovauhti palautuu kohtuullisessa ajassa kahden prosentin tavoitteen mukaiseksi. Se katsoo tämänhetkisen arvionsa perusteella EKP:n ohjauskorkojen olevan tasolla, jota riittävän pitkään ylläpitämällä edesautetaan tuntuvasti tämän päämäärän saavuttamista.” Muotoilu sama kuin edellisessä päätöksessä, ei sanallakaan vihjausta koronlaskujen suuntaan.

44 tykkäystä

Eipä euroalue ainakaan maailmantalouden kasvun moottori tule olemaan lähivuosina, jos EKP:n ennusteet toteutuvat: 2024 kasvuennuste 0,6 %, 2025-ennuste 1,5 % ja 2026-ennuste 1,6 %. Tästä näkee hyvin, että trendikasvu on hidasta, selvästi alle 2 %.

47 tykkäystä

"Pohjainflaatio on useimpien mittareiden mukaan hidastunut entisestään, mutta euroalueen sisäiset hintapaineet ovat edelleen korkeat osaksi palkkojen voimakkaan nousun vuoksi. " Palkat mainittu jälleen murheenkryyninä. Euroalueen virallisessa palkkadatassa on se harmillinen piirre, että sitä päivitetään kerran kvartaalissa ja pahasti jälkijättöisesti. Kesäkuun korkokokouksessa tuoreimmat luvut ovat Q1:ltä, nekin kesäkuussa julkaistavia. Kun keskuspankki on datariippuvainen ja data jälkijättöistä, voi se aiheuttaa viivästymiä rahapolitiikan muutoin kaivattuun käänteeseen.

51 tykkäystä

Tässä vielä talousennusteet taulukkona. Nuo inflaatio- ja pohjahintaluvut näyttävät jo ihan hyviltä etenkin 2025-2026. Tosin, kuten kokousennakossa mainitsin, alas oltaisiin tuoreimpien estimaattien mukaan tulossa selvästi nopeamminkin.

43 tykkäystä

Katsaus korko-odotuksiin päätöksen jälkeen: 100 korkopisteen laskuja povataan tälle vuodelle, eli ei suurta muutosta (-5 korkopistettä) kokousta edeltäviin todennäköisyyksiin. Ensimmäinen lasku olisi luvassa kesäkuulle, eli yksi kokous kärvisteltäisiin vielä ennen toimia.

73 tykkäystä

Sitten lehdistötilaisuuteen. Lagardella on pitkälti samat sanat kuin Powellilta: ollaan luottavaisia, että inflaatio hidastuu, mutta ei vielä tarpeeksi luottavaisia. Eli lisää todisteita hintapaineiden laskusta tarvitaan.

28 tykkäystä

Lagarden mukaan kesäkuussa ollaan viisaampia, koska silloin on saatu paljon lisää talousdataa (myös se palkkadata). Kyllä tässä nyt kaikki odotukset kasautuvat sinne.

31 tykkäystä

Lagarden mukaan tämän päivän päätös oli yksimielinen eikä ohjausta korkojen suhteen ole tulossa ennen kesäkuuta. Datariippuvuus tulee tässä kyllä hyvin ilmi.

27 tykkäystä

Lagardelta yksiselitteinen vastaus, että ohjauskoron laskuista ei keskusteltu.

22 tykkäystä

Lehdistötilaisuus päättyi. Alkaa tuntua siltä, että huhtikuun kokouksen voisi pyyhkiä keskuspankin kalenterista kokonaan pois, koska silloin tuskin mitään tapahtuu :smiley: Ohessa vielä kommentti korkopäätöksestä. Kiitos mukanaolosta ja kivaa loppuviikkoa kaikille :slight_smile:

96 tykkäystä

EKP tykkää puhua datariippuvuudesta ikään kuin nostaakseen oman toimintansa tasoa.

Todellisuudessa tässä tilanteessa data itsessään ei kerro mitään vaan sitä pitää tulkita. Kyse on EKP omasta tulkinnasta.

Sama data kertoo minulle, että ohjauskorkoa olisi pitänyt laskea tänään 0,5 %-yksiköllä. Olen myös datariippuvainen.

56 tykkäystä

“Data-dependent” on oiva mantra, jolla haluttaneen painottaa, että päätöksien taustalla on kovaa faktaa eikä jotain höttö-tunnetta tai painostusaltista mielipidettä.

Yritinkin hätäisesti googlate, että mitkä ovat ECB:n “data”, josta ovat kertoneet olevansa “dependent”.

No en sitä vielä löytänyt, mutta ainakin havaitsin että tuo käyttämänsä data johtaa hyvinkin erilaisiin tuloksiin kuin mitä sitä käyttäessään päätyvät olettamaan.
Eipä ihme, onhan maailma ja EU-alue kovin monimutkainen konstruktio.

Suhteelliset poikkeamat “data-dependent” mukaisista tulevaisuuden arvioista ovat kuitenkin huomattavat.

Hetki sitten eli 6kk sitten = syyskuu 2023 arvioitiin, että 2024 inflaatio on 3,2%, nyt siis kerrottiin että 2,3%, eli 30% vähemmän.
Vastaavasti 2024 kasvuarvio on tippunut 40%, eli 1,0% → 0,6%
Syyskuu 2023 oli paitsi itselle sattumalta vastaan tullut kokous, samalla myös kokous jolloin toistaiseksi viimeinen koronnosto on toteutettu.

Ts, “Ich bin ein data-dependent” on lopulta monitulkintainen lähestymistapa kun sitä ei avata yksityiskohdissaan, ja kun se data näyttää tuottavan suhteellisesti isoja poikkeamia vs verrattain tuoreet arviot.

Jos data-riiippuvaisten käyttämä data ei ole vaihtunut, ja jos sen tulkintamekanismi ei ole valtavasti muuttunut voikin hyvin arvioida että korkoja joudutaan laskemaan sitten lopulta vähän vauhdikkaammin.

Haasteena näyttää olevan, että korkojen nosto leikkaa turhankin hyvin ihmisten ja teollisuuden investointihalut isosti, ja palveluiden käyttämiseen jääkin sitten ostovoimaa mukavasti jolloin hintanousujen inflatoorisen vaikutuksen tasaaantumista joutuu odottelemaan.

ECB:llä vaikutaa olevan haaste myös tuossa USA:ssa, Jenkkien dynamiikka luo jatkuvaa kasvua ja korkojen laskuja voi siirtää. Jos ECB alkaa korkoja nostelemaan, Euro heikentyy ja inflaatiopainetta alkaa hyökymään heikentyvän Euron myötä.

Ehkä surkastuvan EU:n ja inflaatioriskin kanssa voi pelata pokeria vielä seuraavan kokouksen (11.4.2024) yli, mutta kesäkuun 6 pv on vaikea ohittaa.

Syyskuu 2023 / 6 kk sitten

The September ECB staff macroeconomic projections for the euro area see average inflation at 5.6 per cent in 2023, 3.2 per cent in 2024 and 2.1 per cent in 2025. This is an upward revision for 2023 and 2024 and a downward revision for 2025.

expect the euro area economy to expand by 0.7 per cent in 2023, 1.0 per cent in 2024 and 1.5 per cent in 2025.

Based on our current assessment, we consider that the key ECB interest rates have reached levels that, maintained for a sufficiently long duration, will make a substantial contribution to the timely return of inflation to our target.

32 tykkäystä

Murheenkryyni? Reaalipalkathan ovat jossain vuoden 2010-tasolla joten palkoissa on valtava tarve korotuksille loppuvuosikymmeneksi, ellei EKP sitten halua romauttaa koko Euroalueen työntekijöiden elintasoa pysyvästi alemmalle tasolle vain siksi, jotta joku byrokraatien täysin hatusta heitetty nimellisinflaatiotavoite saavutetaan. Saksa salli äskettäin kannabiksen käytön, mutta en olisi odottanut sillä olevan näin nopeaa vaikutusta keskuspankkiirien tilannetajuun.

76 tykkäystä

EKP:n mandaatti:

EKP:n ensisijainen tavoite on hintavakauden ylläpitäminen eli euron arvon säilyttäminen. Pitämällä hintatason vakaana rahapolitiikka edistää parhaiten talouskasvua ja työllisyyttä, jotka ovat EU:n keskeisiä tavoitteita.”

Heille periaatteessa euroalue voi mennä vaikka kivikaudelle, kunhan palkkainflaatio ei uhkaa hintavakautta eikä euron olemassolo ole uhattuna. :smiley:

@Marianne_Palmu voisi olla joskus mielenkiintoinen makroaihe, jos on aiheista pulaa, mandaattien erot Fedin ja EKP:n välillä ja onko EKP:n hintoihin pelkästään keskittyvä tavoite aina niin järkevä. :smiley:


Tässä vielä yksi käppyrä tähän ketjuun eilisestä Vartista.

CrossBorderilla oli hauska huomio, miten SP500 näyttää korreloivan vahvasti globaalin likviditeetin kanssa. Ylipäätään USA:sta on tunnetusti tullut muun maailman säästöjen kaatopaikka. Jos USA:n valtion velkakirjat ei aina maistukaan, rahat voi laittaa vaikkapa USA-osakkeisiin.

SP500 heijastelee siis muun maailman säästöharrastuksiakin kaiken muun kukkuraksi. Niin kauan kuin likviditeetti pulskistuu, jepa jee.

42 tykkäystä