Asuntojen arvostustaso

No se on selvä että se joukko on kasvanut mutta paljonko se on kokonaismyynnistä? Puolet? Ensiasunnonostajia on vuodessa 20-25t henkeä

Hesarista: “Hellgren on myynyt elokuusta asti kerrostalokolmiota Mänttä-Vilppulasta. Hintapyyntö on 34 000 euroa. ”Siinä on neuvotteluvaraa. Ilmaiseksikaan ei voi antaa. Se ei paranna alueen arvostusta, jos asuntoja myydään kymppitonnilla.””

On kyllä taas välittäjällä erikoinen tapa pitää väkisin yllä tiettyä hintatasoa. Luulisi myyjän päinvastoin olevan tyytyväinen, jos joku on valmis edes jotain maksamaan pikkukaupungin todennäköisesti korjausvelkaisesta kerrostaloasunnosta. Niiden haluttavuus ja arvostus kun eivät todennäköisesti tule hirveästi nousemaan.

Pirkanmaa | Pikkukunnassa myydään täysin remontoitua omakotitaloa – Kukaan ei tule edes katsomaan: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010082156.html

6 tykkäystä

”Talo on täysin kunnostettu, teknisesti uudenveroinen.” Vuonna 1978 rakennettuun taloon on uusittu esimerkiksi katto ja käyttövesiputket.

Aika satusetiä nuo kiinteistövälittäjät. Pakollisten peruskorjausten teko ei kyllä tee vanhasta talosta uudenveroista.

”Esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa on harrastusmahdollisuuksia golfkentistä lähtien, upeat vesistöt ja luontoa.”

Ihan samaa väitettä löytyy lähempääkin. Valitettava totuus asuntomarkkinoilla on sijainti, sijainti, sijainti. Kun nämä kolme asiaa ovat kunnossa niin sitten voidaan alkaa tutkimaan muita yksityiskohtia.

Osakehuoneisto syrjästä on riski koska pahimmillaan olet vastuussa vastikkeista taloyhtiön konkurssiin asti. Omakotitalon voi sentään hylätä niin ei tarvii maksa kuin kiinteistövero. Ihmiset ovat alkaneet hahmottamaan vasta nyt tämän vastuun ja sen takia näitä asuntoja on vielä vaikeampi saada kaupaksi.

10 tykkäystä

Tuo artikkeli on julkaistu siellä Aamulehden puolella kaiketi jo viime vuonna. On jäänyt mieleen tuo välittäjän itku tuosta omakotitalosta, että ainakin tuplat joutuisi maksamaan jos se talo olisi Tampereella. Niinpä niin. Mutta kun se ei ole Tampereella.

Sitten tuohon 34 000 euron kerrostalokolmioon. Etuovessa mainostetaan “Asunto Oy Kauppakatu 14 on hyvin hoidettu yhtiö missä kalliit saneeraukset jo tehty mm käyttövesiputket 2016.” No minä taas sanoisin, että juuri mitään ei ole tehty. Talolla on ensi vuonna 50-vuotissynttärit, joten LVIS-remppa taitaa kurkottaa oven takana, vaikka ne käyttövesiputket olisikin uusittu. Ai niin, mikään pankki ei tosin tuolla paikkakunnalla rahoita tuollaista remppaa. Eli säkällä voidaan viemärit pinnoittaa ja korjailla kylppäreiden kosteuspommeja sitten yksi kerrallaan. Tai ajaa koko roska konkurssiin.

Mutta ihan hieno selitys, että ei viitsi myydä liian halvalla, ettei alueen arvostus laske. Tuota täytyykin joskus käyttää, jos jonkun kämpän sattuisi laittamaan myyntiin :smiley:

17 tykkäystä

Tällainen julkkis-uutinen pamahti Iltalehden sivuilla vastaan:

“Toijalan rautatieasema on myös ihan lähellä.” Huvikseni katsoin välimatkat Google Mapsilla. Jos autoillen haluaa mennä nopeinta reittiä, kertyyy matkaa kuusi kilometriä. Hitaampaa raittia pitkin matka jää noin viiteen kilometriin. Ihan lähellä? Ok.

Mitään kalliimpaa saman kunnan alueelta ei löydykään myynnistä. Sen sijaan melkein puolet halvemmalla tarjolla olisi esim. 1800-luvulla rakennettu hyväkuntoinen yli 400 neliön kartano läheltä Viialan “keskustan” palveluita.

Onnea myyntiin. Itse en ehkä uskaltautuisi hankkimaan tuon hintaluokan taloa Akaasta, ellei kotiseuturakkaus olisi sitä tasoa, että ajattelisin sitä loppuelämän kotina ja uskoisin pitkään (ikuiseen?) elämään.

13 tykkäystä

Jopas nyt on ollut Mänttä-Vilppulan kiinteistömarkkinoista juttua lyhyen ajan sisään. Pari viikkoa sitten kirjoitin asuntosijoittamisketjuun Hesarin jutusta, jossa Mänttä-Vilppulan Kolhossa oli mennyt kerralla kaksi kokonaista taloyhtiötä konkurssiin:

Tuota uutta Hesarin juttua en päässyt lukemaan maksumuurin vuoksi, mutta vähän hassulta kuulostaa puheet, että samaan aikaan paikkakunnalla menee taloyhtiöitä konkurssiin, mutta hinnasta ei voi tinkiä, koska alueen arvostustaso. Onkohan myyjällä muita asuntoja alueella kun arvostustaso huolettaa, vai miettiikö hän asiaa ihan vain solidaarisuudesta naapureita kohtaan?

Osakehuoneisto tuollaisilta paikkakunnilta on kyllä melkoinen golf-osake. Joku kiinteistö nyt vielä menisi, kun siinä ei tarvitse välttämättä kaivaa omaa lompakkoa naapurien rahojen loppuessa, mutta asunto-osakkeiden osalta kannattaa päästää irti, jos joku on vain valmis sinun myytävään kohteeseesi tarttumaan. Ei nämä asiat ainakaan odottamalla parane.

Vesistöjen ja luonnon hehkuttaminen osana paikkakunnan mainostusta on kyllä varsin omaperäinen veto taas välittäjältä. Onko Suomessa joku paikkakunta, josta ei löytyisi luontoa ja vesistöjä?

17 tykkäystä

Jos myyjä maksaa minulle tuon 34 000€, niin voin harkita kolmion ottamista siihen kylkiäiseksi.

Kuitenkin niin kuin @JuhaR tuossa edellä toteaa, niin kyseisessä taloyhtiössä on runsaasti jo korjausvelkaa ja tuohonkin asuntoon sitä kohdistuu sellainen 60 - 80 000€ ainakin, kun julkisivuremontti, ikkunat ja ovet, IV-remontti, sähköt ym. on tekemättä. Siihen lisäksi asunto on välttävässä kunnossa eli yhdet 40 000€ saa palamaan siihenkin, jos ulkopuolisella teettää keittiön ja kylpyhuoneen yms.

Asunnon arvon pohja ei suinkaan ole nolla, vaan se voi olla negatiivinen. Liikekiinteistöissä negatiivisia myyntihintoja on jo nähty.

14 tykkäystä

Yksityisten kotimaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitamaton lainakanta kasvoi vuoden 2023 heinä–syyskuussa 327 miljoonaan euroon, kun vielä kesäkuun lopussa hoitamattomia lainoja oli vain 116 miljoonaa euroa.

Kasvusta huolimatta hoitamattomat asunto-osakeyhtiölainat ovat kuitenkin yhä maltillisella tasolla suhteessa lainakantaan, Suomen Pankin ekonomisti Markus Aaltonen huomauttaa.

TE:n jutusta:

4 tykkäystä

Graafilla tuo on kyllä aika karu muutos, vaikka toki:

Kasvusta huolimatta hoitamattomat asunto-osakeyhtiölainat ovat kuitenkin yhä maltillisella tasolla suhteessa lainakantaan, Suomen Pankin ekonomisti Markus Aaltonen huomauttaa. Viime vuoden kolmannella kvartaalilla hoitamattomien lainojen osuus taloyhtiölainakannasta kasvoi 1,3 prosenttiin kesäkuun 0,3 prosentista.

”Luottoriskiltään kohonneiden taloyhtiölainojen määrä on kasvanut jo jonkin aikaa, mutta nyt kasvua näkyy myös hoitamattomissa lainoissa”, Aaltonen kertoo Kauppalehdelle.

Jännä nähdä miltä graafi tulee seuraavien pylväiden osalta näyttämään.

12 tykkäystä

Asuntokaupan horros on tältä erää ohi arvioivat asuntokaupan asiantuntijat.
– Ostajien kiinnostus asunnon ostamiseen on nyt korkealla. Tuoreen kyselymme mukaan ostoaikomuksissa on tapahtunut vuodenvaihteessa koko mittaushistorian suurin käänne, sanoo Suomen Kiinteistövälittäjien SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Tämä näkyy siinä, että näytöillä käy taas väkeä.
– Välittäjien mukaan ostajat ovat erittäin motivoituneita ja haluavat tehdä päätöksiä. He tulevat näytöille ja käyvät katsomassa vaihtoehtoja. Nyt ennemminkin pitäisi herätellä myyjiä, Mannerberg sanoo.

Asuntolainoittaja Hypossa ollaan samoilla linjoilla.
– Ennusteeni tälle vuodelle on, että asuntokauppa elpyy ja loppuvuotta kohti mennessä hintapyyntöjä aletaan tarkastella ylöspäin. Hintojen nousua tässä vaiheessa rajoittaa etenkin uudiskohteiden runsas tarjonta ja sen tulpan purkamiseen menee aikaa, sanoo Hypon ekonomisti Juho Keskinen. Keskinen ennustaa hintojen palaavan vuoden takaisille tasoilleen.
– Ennusteeni mukaan asuntojen hinnat palautuisivat tämän vuoden lopussa suunnilleen samalle tasolle kuin ne olivat viime vuoden eli 2023 alussa. Tämä tarkoittaa jo selvää korjausliikettä ylöspäin.

5 tykkäystä

Sama Hypon Keskinen valisti meitä vuosi sitten, että vuonna 2023 asuntojen hinnat laskevat koko maassa pari prosenttia ja Turussa sekä Tampereella hinnat polkevat paikoillaan.

Mainittu SKVL taas julisti vuosi sitten: “SKVL:n tammikuun viimeisellä viikolla tekemän ylimääräisen jäsenkyselyn vastauksista selviää, että vuodenvaihde toi selvän muutoksen asunnonvaihtajien liikehdinnässä. Kyselyt myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet merkittävästi ja myös kauppoja tehdään nousevaan tahtiin. (…) Lisäksi on melko selvää, että kevättä kohti kysyntä tulee nousemaan ja nyt on parhaat tilaisuudet ostaa asunto, kun tarjontaa on ja hinnat eivät ole heilahdelleet merkittävästi.”

Nykyään kun media uutisoi vaikka Putinin puheista, aika monet sanat isketään sitaattien sisään ikään kuin osoittamaan, että äijä puhuu täyttä potaskaa. Suosittelen samaa tapaa asuntomarkkinoista uutisointiin, kun sisältö perustuu SKVL:n ja Hypon kaltaisten toimijoiden julistuksiin. Hypo toki vain ennustaa omilla resursseillaan, mutta SKVL:n tiedottaminen on kyllä lähimenneisyydessä ollut ihan suoranaista valehtelua.

37 tykkäystä

Tässä yksi havainto Pirkanmaalta. Laitoimme vähän yli 2 vuotta vanhan rivitalo nelikon Pirkkalasta myyntiin lauantaina, tarjous hyväksyttiin tänään eli alle viikko julkaisusta. Samalla kadulla myynnissä yli 10 suurin piirtein saman ikäistä rivarikämppää, osa saman kokoisia, osa vähän pienempiä. Iso osa noista roikkunut myynnissä kesästä asti. Hyväksytty tarjous oli pari tonnia vajaa pyyntihinnasta, hintaluokka 350-400te ja neliöhinta samaa tasoa kuin muissa myynnissä olevissa. En tiedä menikö tässä ajoitus vahingossa hyvin, vai erottuiko asunto esim. materiaalivalintojen, ilmalämpöpumpun tai sähköauton laturin takia. Olimme varautuneet kuukausien myyntiaikaan, mutta näköjään nopeatkin kaupat on mahdollisia tässä markkinassa hyvään hintaan.

27 tykkäystä

Kaveri laittamassa hyvältä sijainnilta Helsingin keskustasta 2-3h kämppää myyntiin. Välittäjä oli sanonut ”jos ei mene heti, menee toivottavasti ennen heinäkuuta”.

Sijainti hyvä ja kunto erinomainen. Mutta paljon vastaavia tarjolla.

2 tykkäystä

Menee heti jos hinnoittelee oikein, eikä haikaile sen perusteella, mitä roikkuvat pyytää tai mitä on ite joskus maksanut. Tämähän se markkinaa hidastava asia todellisuudessa on.

14 tykkäystä

Juu laitaan vaan hinnasta välittämättä. Neliöt Liikkuu Elviksen mukaan.

Välittäjä ainakin hyötyy, tiedä sitten hyödytkö sinä?

Täällä on välillä kumma ajatusmalli, että myyjän pitää hintaa laskea jos ei kauppa käy. Jos myyjän ei ole pakko myydä, ei muuta kuin kättä syvemmälle taskuun ostajan toimesta. Jos meinaa asunnon saada.
Toki on sanottava, että myynnissä roikkuu myös asuntoja väärällä hinnalla, eli liian isolla pyynnillä.

5 tykkäystä

Ei kai tässä mitään kummaa ole. Jos ei pyytämään hintaan mene kaupaksi ja myydä täytyy niin sitten pyyntiä on laskettava. Simple as that. Sama juttu ostajalla. Jos ei myyjä tahdo myydä tarjotulla hinnalla ja ostaja asunnosta haluaa kaupat tehdä heti niin sitten kättä syvemmälle taskuun mikäli mahdollista. Spekuloida toki voidaan kumpi joutuu joustamaan ensin, jos kaupat jää syntymättä hintaa koskevasta näkemyserosta johtuen.

7 tykkäystä

Kirjoitit juuri niin kuin itsekin ajattelin. Kummallista on se, että AINUT avain asian ratkaisuun olisi myyjän hinnan alennus.

Myynti-ilmoituksissa on ne kohteet jotka eivät mene kaupaksi. Ne missä hinta on “oikea” eivät näy enää myynti-ilmoituksissa, ne on myyty.

3 tykkäystä

Jotenkin noista vastauksista paistaa se sama myyjien vastenmielisyys hinnoitella kohteita niin että kaupat saisi aikaiseksi. Ymmärrän, että asia herättää tunteita ja harmittaahan se asunto myydä selvästi halvemmalla kun on itse hankkinut, mutta kaupankäynnissä kuin kaupankäynnissä, kun hinta on oikea kaupat syntyy.

Voiko joku olla erimieltä siitä, että asuntokaupan suurin jarruttava tekijä on myyjien liian kovat hintapyynnöt?

7 tykkäystä