Auto - vaurastumisen jarru?

Vähän huonoja vertauksia siksi kun lämmitysjärjestelmän saneerauksessa ei saa mitään muuta kuin säästöjä. Omalla kohdalla oli aivan no brainer se kun heti muuttaessa vaihdoin öljyn maalämpöön. Kyse oli vain siitä maksanko talon lämmityksestä lainaa vai öljyä. Auton vaihdossa ei ole sama asia muuta kuin niillä jotka laskevat autoilun pelkästään kuluna per km, ei mitään muuta. Itse olen aiemmin vaihtanut autoa parempaan siksi koska pidän auton laatua elämänlaatua kohottavana eli panostanut rahaa itseeni. Sitten kun tuli sähköautot niin aina vain kalliimpaan olen vaihtanut koska koen, että polttonesteen tupruttaminen taivaalle ei ainakaan ole järkevää. :grinning: Aika näyttää olinko väärässä, mutta omilla 32000km/v ajoilla energiakustannus on merkittävä.

7 tykkäystä

Omakohtaisia kokemuksia ranskaisista autoista ei ole, mutta muilta kuultuna tuollaisia ongelmia ei ole ollut uusissa ranskalaisissa. Varsinkin tuota Renault Clioa mahdollisimman pienellä moottorilla on kehuttu luotettavaksi useamman tahon toimesta ja erinomaiseksi hintalaatusuhteeltaan. Ehkä merkeissä on eroa, mitähän autoja nämä ongelmatapaukset olivat?

Kyllähän sitä miettii ostaako 3v vanhan Clion 40tkm ajettuna 8000€ hintaan, vai sen Keski-Euroopan standareilla romutusiässä olevan Corollan samalla rahalla.

3 tykkäystä

Pösöjä molemmat, malleja en nyt suoraan muista.

Omassa vanhassa Cliossa ei ollut oikeastaan muuta ongelmaa kuin pyyhkijät, jotka toimi n. puolet ajasta. Jos ei toiminut, niin pari kertaa käynnistämällä auton uudelleen lähti toimimaan.

Sillä “romutisiässä” olevalla corollalla vain ajellaan todennäköisesti kymmeniä vuosia hyvin vähäisillä korjauksilla.

3 tykkäystä

Korkojen nousun myötä itsellä autonvaihdon jarruksi on konkretisoitunut uusi asia: nyt kun asuntolainan korko huitelee neljässä prosentissa (ja piipahti jo 4,5 %:ssä), niin tuntuu pahalta kajauttaa rahat kiinni autoon, kun rahalle on olemassa yli 4 % riskitön tuottokohde.

Tätä se on, kun on elänyt koko aikuisikänsä nollakorkomaailmassa. :grin:

1 tykkäys

Eksyy aiheesta, mutta en sanoisi, että asuntolainan lyhentäminen on 4% riskitöntä tuottoa. Onhan tuossa ainakin riski, että korot taas laskevat, jolloin ylimääräiselle lyhennykselle saatu tuotto pienenee.

4 tykkäystä

Kyllä se velka on vastuu, vaikka mitä korkoa siitä maksettaisiin

Todennäköisesti se sijoitettu euro tuottaa pitkällä aikavälillä paremmin, mutta sadan pinnan varmuudella se lyhennetty velka vähentää tulevaisuuden lyhennyksiä ja korkomenoja

6 tykkäystä

Nythän on muuten esimerkiksi Autokeskuksella melkein ILMAISTA lainaa, 1,99% ja 2,49% korolla vaihtoautoihin :sweat_smile:

2 tykkäystä

Sijoituskeskustelussa riskittömällä tuotolla viitataan kyllä lähtökohtaisesti sellaiseen tuottoon, jossa riski on mahdollisimman matala - yksikään sijoitus ei tietenkään ole täysin riskitön, eikä riskitön tuotto sitä tarkoitakaan. Valtionlainoja käytetään yleisesti kuvaamaan riskitöntä tuottoa, enkä nyt ihan äkkiseltään keksi, että miten lainanlyhennys poikkeaisi riskitasoltaan merkityksellisesti niihin sijoittamisesta.

Molemmat käytännössä pääomaturvattuja (lainanlyhennyksessä on 100 % pääomaturva, valtionlainoissa vähän vähemmän), ja molemmissa saa käytännössä varman tuoton (valtionlainoissa saa pidemmällä lukitulla korolla, lainanlyhennyksessä tuotto on lukittu yleensä 3-12kk ajaksi viitekorosta riippuen. Molempiin liittyy riski siitä, että korkotaso muuttuu, jolloin raha olisi ollut paremmin käytettynä jossain muualla.)

ts. Asuntolainan lyhennykselle saat 100 % varmuudella tuoton, joka on jotain marginaalin ja marginaalin+viitekoron väliltä, eikä sinulla ole pelkoa pääoman menettämisestä. Isoin riski on, että saat huonon tuoton, mutta huonon tuoton riski ei liity kyllä millään tavalla riskittömän tuoton määritelmään.

Edit: lainasin viestisi kahvihuoneelle, jatketaan siellä niin ei mene off-topiciksi täällä.

1 tykkäys

Tämä on aidosti hyvä tarjous.

1 tykkäys

No eipä ollu, kun oli autokaupan käytänteiden mukaisesti leivottu muhkeat kulut päälle. Näkyy 1.99% osalta todellinen vuosikorko olevan 4,36%

Edit: ja tarkemmin esimerkkilaskelma: “rahoitettava osuus 18 299 €, sopimusaika 72 kk”

2 tykkäystä

299€ avaus ja 14€/lappu, nostaa tietysti todellista vuosikorkoa.
Pitää ottaa velkaa paljon niin se tippuu!

Siellä myydään rahoituspalveluita, kylkiäisenä saat auton vaivoiksesi.:slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Jalkauduin autoliikkeeseen muina poikina tutkimaan hinnoitelua.

Esimerkkinä 59500 eur maksava auto X.
Lisähintaa kulujen muodossa, oli “tarjouksen”
mukaan “vain” 14927,37€
Kulut sisälsivät 72kk rahoituksen, 1019€/kk.

Eli n. 25% pyyntihinnan päälle.
Eikä sisältänyt helppoa ja vaivatotonta, kulut etukäteen tiedossa olevaa huolenpitosopimusta.

Toivottavasti kauppa käy.

4 tykkäystä

Muuten hauskana vertailuna, ostin kesällä 2022 auton:

Auton hinta nyt 6000€ vähemmän
Lainakustannusten hinta nyt n. 100€ / kk enemmän neljältä vuodelta (~4800€)

…kuvaa “hauskasti” näitä auto ja asuntomarkkinoita mitkä asiat vaikuttavat

Olis joo kannattanut siirtää hetki auton ostoa. Vielä parempi olis jos ei ostais autoa ollenkaan. Vielä parempi että luopuis kokonaan. :wink:

7 tykkäystä

Kyllä. Tämä korkotilanne tulee varmaan jatkuvaan kauan. Tarkoittaa sitä, että autojen hintojen pitää laskea. Myös uusien. Siinäpä sitä pähkinää purtavaksi autovalmistajille.

Viikonloppuna taas autoilun ilo muuttunut harmitukseen. Ensin parkkipaikalla naapuri naarmuttaa uuden auton kylkeä ja myöhemmin moottoritiellä saa nastan/kiven tuulilasiin. Eihän näissä kummoisista rahallisista vahingoista puhuta, tonnilla varmaan selviää, mutta suurempi harmitus on lähteä autoa viemään korjaamolle ja sopia väliaikaisjärjestelyistä.

7 tykkäystä

Tuossa yllä yksi syy, miksi olen aina ostanut vain vanhoja ja valmiiksi kolhittuja autoja. Tuulilasejoa tosin niistäkin joutunut vaihtamaan, mutta kolhut saa olla.

2 tykkäystä

Tämä on hurjaa, tietysti hyvä myös tiedostaa. Arvonlasku voi olla todella merkittävä kuukausitason kulu, mutta valtaosa kieltää todellisuuden eikä toisaalta tutkimustenkaan mukaan edes tiedä paljonko auton pito oikeasti maksaa. Arvon laskuhan sinällään ei konkretisoidu vasta kuin siinä tapauksessa, jos auto pitäisi äkkä muuttaa rahaksi. Toki vaihtotilanteessa joo, mutta siinä kun ollaan kauppiaan ja tunteiden vieminä, niin se väliraha kymppi-kaksi (tonnia) perustellaan itselle jollain kierolla tavalla :joy: (älykkäätkin ihmiset usein sillä, että ”ajattele, sain näin ison hyvityksen autosta”.

9 tykkäystä

Vaurastumisen jarru oli tuo auto.

”Oikeus velvoitti miehen palauttamaan autoliikkeelle kauppahinnan 9 150 euroa korkoineen sekä korvaamaan vianselvitys- ja korjauskuluja sekä liikkeelle aiheutunutta vahinkoa yhteensä 2 199 euroa korkoineen.

Autoliikkeen oikeudenkäyntikuluja mies joutuu korvaamaan autoliikkeen oikeudenkäyntikuluja 14 487 euroa korkoineen. Miehen omat oikeudenkäyntikulut olivat 15 534 euroa.

Yhteensä erilaisia laskuja miehelle kertyy 41 370 euron edestä”.

10 tykkäystä