Eduskuntavaalit 2023

Tietäen esim. keiltä RKP:n Anders Adlercreutz saa pääosan äänistä niin hänelle olisi poliittinen itsemurha viedä RKP samaan hallitukseen PS:n kanssa. Sini/puna käy RKP:lle ilman PS:ää. Se on varmasti RKP:n ykköstoive.

3 tykkäystä

Älä nyt viitsi.
Ennemminkin demarit ovat pelanneet itsensä pois hallituksesta vrt. persut. Jatkuvasti ultimatumeita että kenen kanssa leikitään ja kenen ei, lisäksi ulosanti on sitä että talouspolitiikan osalta pitäisi jatkaa yhtä haparalla linjalla mitä viime hallituskaudella ja mitkään leikkaukset ei käy. 2% vuosittainen talouskasvu pohjana tulevaisuudelle ilman monttuja ei toteudu. Tuhon tie.

23 tykkäystä

RKP sanoo mikä on Suomen parhaaksi? Adlercreutzin mielestä perussuomalaiset eivät ole Suomen edun puolesta. Mikä tuo RKP:n käsitys Suomesta oikein on?
Jotenkin surullista tämä kahtiajakautunut Suomi.

Pakkoruotsista hyvä ajatus, että ne sadat tunnit joita meni ruotsin opiskeluun on todellista kansakunnan kykyjen haaskausta. Jokainen lapsi ja nuori kun olisi käyttänyt ne tunnit omien vahvuuksien kehittämiseen tai heikompien aineosaamisten vahvistamiseen. Liikuntaa, matematiikkaa, englantia tms ihan mitä tahansa muuta, kuin istumassa ruotsia opiskelemassa jossakin maakunnan peruskoulussa.

Itse koen keskustaa äänestäneenä tulleeni petetyksi jos kepu ei lähde hallitukseen. 2019 äänestin keskustaa ja koin tulleeni petetyksi, kun lähtivät hallitukseen vihervasemmiston kanssa.
Nyt taas kun tarjolla olisi samanmielisiä ja suomalaisten eduksi ajattelevia, niin eivät olisi lähdössä. Käsittämätöntä ja vastuutonta, en enää äänestä keskustaa jos tämmöistä oman edun tavoittelua touhu.

35 tykkäystä

Nyt tuli Riikka Purran linjaus: ”Tavoittelemme paikkaa hallituksessa täydellä sydämellämme, mutta emme hinnalla minä hyvänsä” (msn.com)

Tuollainen tuuinen osui silmään. Kyllä uskoisin, että sopu Kokoomuksen, RKP:n ja PS:n välillä voi löytyä, mikäli Kokoomus ja RKP ei suoraan ideologisesti kieltäydy yhteistyöstä ja neuvottelusta vaan valitsevat kulisseissa suoraan SDP:n.

Junkkarin mukaan SDP ei ole menossa hallitukseen, koska Suomen taloudellinen tilanne on liian karmea. Pääpiiskurin salkku olisi siinä tilanteessa SDP:llä.

“Persujen kannatus olisi jouluna 30 prosenttia, Sdp:n kymmenen”, eräs demari arvioi.


edit: Itse pidän edelleen vähemmistöhallitusta järkevimpänä, jota siis Keskusta pitäisi oppositiosta käsin pystyssä, ei se rakettitiedettä ole. KOK+PS+KD olisi täysin riittävä pohja.

14 tykkäystä

On meillä pakkobiologiaa ja pakkokuvaamataitoakin… Ja jos lapisilta kysyy, niin mitään ei tarvita paitsi säbää ja sometusta.

On aikamoinen oletus, että jättämällä juuri ruotsi pois, niin tilalle tulee jotain tärkeämpää tai hyödyllisempää. Samalla perustelulla voisi jättää pois kaikki aineet. Saataisiin niiden kaikkien aineiden “tilalle jotain mikä ei olisi samanlaista kykyjen haaskausta kuin nykyiset aineet ovat”.

Myönnän, että on ongelma, kun etukäteen ei tiedetä ketkä sitä ruotsia tarvitsevat ja ketkä eivät. Sama pätee tosin kaikkiin muihinkin aineisiin.

Itse olen opiskellut suuret määrät matematiikkkaa, ihan itse valitsin lukiossa pitkän matematiikan, sitten DI-opinnot, missä matikkaa riitti. Nyt yli 25-v työelämässä ja matematiikasta on riittänyt nelilaskimen toiminnot + vähän tilastomatematiikaa. Mun mielestä matematiikka on ollut hyödyllistä, vaikka en voikkaan suoraan osoittaa, että mikään työhomma olisi jäänyt tekemättä vaikka olisin opiskellut vain 1/3-osan siitä matematiikasta mikä on tullut luettua.

Firmamme pääkonttorissa tulee silloin tällöin poikettua. Työ- ja raportointikieli on englanti, en siis virallisesti “tarvitse” ruotsia mihinkään. Mutta kun se pääkonttori on Tukholmassa niin ruotsi on välttämätön taito vaikuttamisen takia. Niille, jotka luulevat, että ihmiset elinkeinoelämän huipulla tekevät päätökset rationaalisesti excel-laskelman vakuuttamana on ihan turha selittää mihin sitä ruotsia tarvitsen. Ja niille jotka osaavat vaikuttaa ihmisiin, ei ruotsin tarpeellisuutta tarvitse selittää.

Meillä on jatkuva maaottelu käynnissä ruotsalasiten ja suomalaisten toimipaikkojen välillä. Investointipotin jakamisesta tapellaan. Ja me on pärjätty hyvin. On ollut Suomelle tosi hyödyllistä että osaan ruotsia. Ja osaan ruotsia koska koulussa piti opetella.

16 tykkäystä

Onneksi nuo sinun kanssa kovasti tappelevat ruotsalaiset eivät osaa suomea. Muuten he voittaisivat investointipotit itselleen

5 tykkäystä

Ollaan nyt realisteja. Ruotsi on täysin mitätön kieli nykyajan maailmassa ja tulee yhä vain mitättömämmäksi.

Tarkastellaanpa miltä näyttää puhutuimmat kielet maailmassa:

Maailman väkiluvusta (2020)

|englanti|16,5%|
|mandariinikiina|14,6%|
|hindi|8,3%|
|espanja|7,0%|
|ranska|3,6%|
|arabia|3,6%|
|bengali|3,4%|
|venäjä|3,4%|
|portugali|3,3%|
|indonesia|2,6%|

Listan viimeisenä Indonesia. Puhujia 250 miljoonaa.

Ruotsia ei taida puhua edes 20 miljoonaa (ja tähänkin jo sisällytin norjan ja tanskan kielet eli reilusti yläkanttiin). En edes löytänyt sellaista listaa, missä ruotsi löytyisi. Lähinnä tuota puhujamääriä on sellainen kuuluista kieli kuin ingala, mutta amharaa puhuu 32 miljoonaa. Kyseessä yksinkertaisesti yksin maailman pienimmistä kielistä. Globaalissa perspektiivissä samassa mikroskooppisarjassa kuin Suomi tai Viro. Jos joku haluaa opiskella niin siitä vaan. Itse olen kovin katkera, sillä olisin sen ajan halunnut opiskella jotain merkityksellistä kuten espanjaa tai ranskaa.

Kyllä, itse olen myös Ruotsalaisessa yrityksessä töissä, mutta olen ollut myös Saksalaisessa, Ranskalaisessa, Venäläisessä, Italialaisessa jne. Hyvä tapa on osata muutama sana kutakin kieltä. Muuten kaikissa kansainvälisissä yrityksessä euroopassa englanti on ylivertaisesti käytetyin kun työntekijät (käytännössä tarkoitan toimihenkilöitä ja siitä ylöspäin) ovat vieraskielisiä. Ranskalaiset tosin hieman heikosti paikoin englantia puhuivat, mutta kyllä aina selvittiin.

Arvokalalle, tärkeä tekijä on myös motivaatio. On hyvä, että joku ruotsia opiskelee. Mutta jollei ole motivaatiota ruotsiin, mutta sitä on vaikkapa espanjaan, niin olisi äärimmäisen tärkeää että nuorella olisi mahdollisuus valita. Lisäksi ruotsalaiset puhuvat englantia, mutta monissa maissa sitä puhutaan vielä varsin heikosti. Tällaisessa tilanteessa kilpailuetu on ilmeinen. esim. Ukraina jos tuosta liittyy EU:n, niin siellä ei oikein koulutetutkaan puhu englantia. Ja sitten mitä naapureihin tulee. Tuossa itänaapurissa on sellainen valtio jossa englantia puhutaan varsin heikosti ja ihmisiä siellä on toistasataa miljoonaa. Ja jollei tehdä heidän kanssaan kauppaan, niin yleisesti venäjää puhuu arviolta 275 miljoonaa ihmistä! Eli kyllä sitä puhutaan aika monessa muussakin paikassa kuin vain Venäjällä. Muun muassa juuri siellä Ukrainassa.

15 tykkäystä

En liiallisesti pakollista ruotsia kannata, mutta pitää tässä muistaa ruotsinkielisten maiden läheisyys Suomen sijainnin puolesta. Lisäksi haluamme todennäköisemmin sinne suuntaan enemmän rakentaa suhteitamme kuin muihin ilmasuuntiin.

Keskiverto suomalainen tulee tarvitsemaan ruotsin kieltä todennäköisemmin kuin kiinaa. Saksa, ranska ja ehkä espanja voisivat olla niitä kieliä, joista voisi olla hyötyä englannin lisäksi.

2 tykkäystä

Periaatteessa en itse vastusta sitä, että pakkoruotsi muutettaisiin pakkokieleksi, joka voisi olla jotain muuta kuin ruotsi.

Mutta sitä en lainkaan tajua, miksi pakkoruotsi on joillekin niin iso asia. Enkä ikinä tajua, että joku valitsisi tämän takia puolueen tai ehdokkaan. Pakkoruotsi on vapauden näkökulmasta ongelmallinen asia, mutta on siitä ruotsin lukemisesta kiistatonta hyötyäkin, sillä ruotsi on toinen virallinen kielemme, se on käytetty kieli naapurissamme ja kielen opiskelu sinänsä ei mene hukkaan ihan kielellisen kehityksen näkökulmasta. Eli kyse ei ole täysin hukkaan heitetystä ajasta vaikkei sitä työelämässä käyttäisikään koskaan.

Tuo on siis hyvin pieni asia, joka lopulta vaikuttaa aika marginaalisesti koulun/opintojen sisältöön. Korkeakoulun pakollinen ruotsi on hyvin lyhyt kokonaisuus ja nopeasti runnottu läpi - vaikka rimaa hipoen. Ja ainakin joissain korkeakouluissa osan kieliopinnoista voi saada hyväksiluettua riittävällä alkutaidolla.

Asian merkitys itselleni on niin pinon pohjimmaisena, että se ei ikinä vaikuttaisi äänestyskäyttäytymiseeni. Ehdokkaani ja puolueeni saa olla pakkoruotsista ihan mitä mieltä tahansa. Äänestän mielelläni pakkoruotsia kannattavaa puoluetta ja ehdokasta, jos ne muutoin ajavat mielestäni tärkeitä asioita.

4 tykkäystä

Ruotsinkielisillä on pakkosuomi. Ei kielitaidosta mitään haittaa ole, muttei ruotsista kovin paljon hyötyäkään ole monelle. Itse en ole ruotsia puhunut muutamaa lausetta enempää ehkä kolmeenkymmeneen vuoteen, eikä keskustelusta varmaan mitään tulisi. Lehden kyllä pystyy ruotsin taidoilla ymmärtämään.

2 tykkäystä

Vaihda tekstissä Ruotsi/Tukholma sanat mihin tahansa isompaan kielialueeseen ja lue teksti uudelleen. Et millään muotoa perustellut pakkoruotsin hyödyllisyyttä.

8 tykkäystä

Suomessa on kaksi virallista kieltä suomi ja ruotsi, tuo puoltaa paikkaansa, että ainakin perusteet toisesta kotimaisesta osaa. Suuremmaksi ongelmaksi tasa-arvoisuuden kannalta kuitenkin näen, että ruotsinkielisten mahdollisuudet kotimaassa on korkeakoulutasolle huomattavasti suomenkielisiä paremmat.

4 tykkäystä

Erinomaisesti argumentoit, olen täysin samaa mieltä. On mielenkiintoista, että ruotsin kielen asemasta tuli näin latautunut keskustelu tässä eduskuntavaalikeskustelussa. Nyt jos palataan tähän hallituksen muodostamiseen, voidaan todeta, että kielipolitiikassa Perussuomalaset joutuisivat KOK+PS+KD+RKP pohjassa antamaan käytännössä täysin periksi heille todennäköisesti yhdessä keskeisessä.kysymyksessä. Tämän jälkeen kompromissit maahanmuuttopolitiikassa, jossa RKP:n tueksi asettuu Kokoomus. Entä mitä tehdään EU-politiikan kanssa, ehkä tässä voidaan profiloitua? Voi olla , mutta kyllä tässäkin Perussomalaisilla on tiukka vääntö edessä hallituksen sisällä, eikä pelkästän RKP:n kanssa. Jäljelle jää ehkä sitten väittelyt ja profiloituminen joissain identiteettipoliittisissa kysymyksissä? En erityisemmin keksi, mikä olisi Perussomalaisten mahdollinen kädenjälki em. hallituspohjassa, ehkä foorumin Perussuomalaiset osaavat tuoda ne esille,

En osaa ottaa kantaa, kuinka tarpeellista ruotsin opettaminen oikeasti on keskimääräiselle suomalaiselle, mutta sen voin sanoa, että vielä lukiossa hyviä arvosanoja ruotsista saaneena ja yliopiston kursseistakin selvinneenä, kertaakaan en koulun ulkopuolella ruotsia ole tarvinnut (ilman että pystyisi google kääntäjän läpi copy&paste). Enkä osaa kyllä enää ruotsia puhua juuri sanaakaan ja oikeaoppisesta kirjoittamisestakaan tuskin paljoa mitään tulisi :rofl:. Ja joku, joka päässyt ruotsinkursseista pakottamalla juuri ja juuri läpi kun ei kiinnosta, tuskin edes sen vertaa hyötyä.

21 tykkäystä

Kansan Uutiset on käynyt läpi Vasemmistoliiton vaalitappiota. Eipä oikein muut hävinneet puolueet ole edes yrittäneet pureskella tappion syitä. Mielestäni erityisesti Vihreillä olisi siihen syytä.

1 tykkäys

Mielestäni tuossa ei päästy kovinkaan syvälle ongelmien syitä pohtiessa. Muutama tärppi:

  • Vasemmistoliiton tulisi ymmärtää se, että merkittävää osaa heidän äänestäjistään huolestuttaa muiden puolueiden kannattajien lailla Suomen velkaantumisvauhti. Ylimielinen asenne tuota teemaa kohtaa karkoittaa potentiaalisia äänestäjiä.

  • Vasemmistoliiton tulisi ymmärtää se, että merkittävä osa sen potentiaalisista äänestäjistä koostuu pienituloisista yksinyrittäjistä. Vasemmiston ministerin vastuualueelle kuulunut YEL-laki, sen heikko valmistelu ja sen tiimoilta käyty yrittäjävihamielinen keskustelu karkoitti varmasti monia potentiaalisia äänestäjiä.

  • Vasemmistoliiton tulisi ymmärtää se, että kun sen monet näkyvät feministikansanedustajat julistavat syvää miesvihaa, karkoittavat he potentiaalisia äänestäjiä. Ja ei, feminismissä ei itsessään ole mitään pahaa. Mutta esim. se tapa jolla vaikkapa kansanedustajat Kontula ja Honkasalo ovat Twitterissä pilkanneet ja nälvineet sitä “Ristoa”, joka petoksen tuloksena joutui toisen miehen lapsen elatusmaksujen maksajaksi, on jotain todella mautonta:

23 tykkäystä

Ei ole syvälle päässyt, mutta ensi kertaa jossain puolueessa sentään yritetään ajatella vian olevan tuotteessa eikä jossain aivan muussa.

4 tykkäystä

Väännetään nyt kerran vielä oikein rautalangasta.

Koska ilman pakkoruotsia valittaisiin sen tilalle toinen kieli. Sellainen kieli johon itsellä on motivaatiota ja tarvetta. Nytkin meillä olisi Suomi täynnä eri alan osaajia vahvemmalla ja monipuolisemmalla kielitaidolla. Tämä taas parantaa Suomen kilpailukykyä. Meillä ei ole varaa tai ainakaan mitään järkeä antaa pakkoruotsin verran tasoitusta muulle maailmalle.

35 tykkäystä

Eiköhän Vihreät, Keskusta ja Vasemmistoliitto ole kaikki käyneet hyvinkin kivuliasta keskustelua tappioistaan. Ei kaikkea keskustelua käydä julkisuudessa lehtien palstoilla. Tässä Satu Hassin näkemyksiä:

Yhtenä selityksenä laskeneeseen kannatukseen Hassi nimeää vihreiden keskinäiset välit.

Hassi kertoo kuulleensa eri puolelta maata huolestuttavia kokemuksia vihreiden keskinäisestä kampittamisesta. Hassi itse ei ollut tällä kertaa ehdolla eduskunta­vaaleissa.

Nämä kertomukset kertovat Hassin mielestä puolueorganisaation johdon epäonnistumisesta.

4 tykkäystä