Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Kiitos, hyvästä avaamisesta. Eiköhän kaikilla ole sama ajatus löytää firma, mikä vielä vähän “matelee” mutta mahdollisesti tulevaisuudessa voi nousta ns. pilviin. Pienellä panostuksella saisi ihan ok potin ja myös sellanen mikä olisi arkipäivää ja ajankohtainen 5-10v päästä. Mielenkiinnolla kattelen sivusta ja yritän päästä kärryille näitten pariin.

1 tykkäys

Kannattaa liittyvä Dynacertin FB-ryhmään, pysyy vähän paremmin kärryillä kun porukka postailee sinne kaikkea yritykseen liittyvää. Myös Twitter tarjoaa informaatiovirtaa tasaisin välein. Firman oma PR-osasto on ihan Pohjois-Korean tasolla avoimuudellaan ja ammattimaisuudellaan. Yritys saanee oman “15 minutes in fame”-hetkensä kun se nousee kohta Kanadan TSX-listalle pienempivaihtoisten TSXV-listalta.

4 tykkäystä

Tämän takia vetyä löytyy vahvasti salkusta.

6 tykkäystä
3 tykkäystä

Eri ketjuissakin asiaa vähän käsitelty Royal Dutch Shellin osalta, mutta kun ei itselleni nyt oikein aukea toi osinkoverotus dilemma. Eli tietääkö joku että mikä on se erotus A ja B osakkeen välillä? Kumpaa osaketta kannattaa ostaa, vai onko mitään käytännön merkitystä? Ja mikäli on, onko väliä että kumpaa sarjaa ost:lle ja kumpaa aot:lle?

A-osake oikeuttaa suurempaan äänimäärään yhtiökokouksissa kuin b-osake. Shellin kohdalla käsittääkseni A-osakkeet on rekisteröity Hollantiin ja B-osake britteihin (jos jollain tarkempaa tietoa tästä, niin olisi hienoa kuulla). Hollanti pidättää automaattisesti -10% osingosta ja briteissä osingot taas ovat verottomia, eli OSTille kannattaa ostaa B-osaketta. Tämä siis pätee ainakin NYSE ostettujen Shellin osakkeiden osalta.

Okei, kiitos tästä. Harmi että en aikaisemmin ottanut selvää kun rupesin A sarjaa ost:lle ostelemaan. On sitä tosin aot:lläkin mut pitänee sitten myydä ost:ltä veke, kun kurssi nousee 15,8 missä mun kh tällä hetkellä siellä on.

Shellin A vs B ei ole mitään muuta eroa kuin B:n osinkoverovapaus lähdemaahan.

Eli mun A osakkeen tankkaukset ost:lle ja aot:lle parina viime kk on olleet sarjassa very stupid move, verrattuna et oisin ostanu B:tä. Great. No aina pitäs vissiin ensin selvittää et mitä on oikein ostamassa ja miksi…:smirk:

1 tykkäys

Maksoiko muuten Sasol jo 1 Miljardin velan, joka oli erääntymässä tämän kuun alussa? Vai siirtyikö mksu 2021? Onko joku tietoinen?

Onko kellään hyviä lähteitä Umicoren / muiden akkupelurien fundien tarkasteluun? Oon huomannut että Umicore on nyt tullut ihan hyvää tahtia taas alaspäin niin alan pohdiskelemaan missä vaiheessa uskaltaisi alkaa pistämään ostohousuja jalkaan.

EDIT: Piti vielä mainita että Umicoren oma COVID-19 päivitys oli hyvä alku: https://www.umicore.com/en/investors/news-results/press-releases/update-on-covid-19-impact-on-umicore-/
jossa mainittiin että Catalysis and Energy & Surface Technologies odotetaan tulevan alas autontuotannon laskun myötä, mutta taas Recycling tahkosi hyvin Q1:llä ja odotus on että meno jatkuu.
Tietysti paljon epävarmuutta yleisesti ilmassa.

2 tykkäystä

Tuore uutinen.

12 tykkäystä

@Meri, alkaisko umicore lähestyä osto hintoja? Aika isot investoinnit vissiin 400-500 milj? Capex. Ilmeisesti varsinkin autoteollisuus laskee umicoren bisnestä toistaiseksi.

Ilmeisesti oli ja meni. Afc energy pompannu 47% plussaa tänään… Ei mulla sitä paljoa kyllä olekaan, mutta päästiin ainakin plussalle

Tanska julkaisi eilen astetta kunnianhimoisemman tuulivoima-suunnitelmansa, 37mrd ja 54%:n lisäys tämän hetken Euroopan Offshore Wind-kapasiteettiin. Alkaa tulemaan Orstedin ja Vestasin ropelleja rannikolle jos kaikki osuu ns. lankulle.

Tuulivoimasähköllä tuotettu vety tuntuu nyt olevan se ns. voittava yhdistelmä. Saas nähdä koska Ranska lähtee näihin isommin mukaan, olosuhteet on ainakin optimaaliset ja rantaviivaa riittää. Englanti, Hollanti ja Tanska ovat ainakin ottaneet aktiivisen edelläkävijän roolin, hyvä niin.

Ohessa teksti jos muilla tökkää maksumuuriin.

Denmark plans to build two giant “energy islands” as part of the world’s most ambitious offshore wind project, as the Scandinavian country increases its green programme in the face of the coronavirus crisis. The project, which will cost up to €37bn, will be the “biggest single infrastructure investment in the history” of Denmark, climate minister Dan Jorgensen told the Financial Times. “For us it is a new paradigm.”

The offshore wind project was the centrepiece of a new climate package unveiled on Wednesday by the Danish government that aims to cut the country’s emissions by 70 per cent within a decade. Mr Jorgensen said the pandemic had only increased the government’s determination to boost green investments, adding that the climate plan would create thousands of jobs.

“Even though we are in the middle of an unprecedented health crisis, that doesn’t mean that the climate change problem is smaller. We are also in a climate crisis,” he said. “It shows us that we are all in the hands of nature, at the bottom line.” Mr Jorgensen said the island project would be financed through public-private partnerships, with the majority of the funding coming from private investors.

Recommended AnalysisRenewable energy UK renewables prove a shining success during pandemic Under the proposal, Bornholm in the Baltic Sea and a new artificial island in the North Sea would be transformed into hubs for multiple large wind farms. The government plans to build at least 2GW of new offshore wind power around each island by 2030, which would triple Denmark’s offshore wind capacity. The North Sea island site has the potential to expand to 10GW over time, and could eventually include factories that produce hydrogen using to wind power, the government said.

Denmark in 1991 built the world’s first offshore wind farm, and in recent years it has become a world leader in the industry. It is home to two of the world’s largest wind companies, developer Orsted and Vestas, the turbine maker. The Danish initiative will be a shot in the arm for a sector that has suffered from construction delays due to the virus. Renewable energy installations in Europe this year will be one-third lower than 2019 — the biggest drop since 1996, according to the International Energy Agency.

However, renewable energy is still growing, even if at a slower pace than expected. The IEA said renewables were the only part of the energy sector that will grow in 2020. The new energy islands will present an opportunity to test out island-based designs that have long been studied in the wind industry, but never built in real life. Denmark said it would work with other countries — including Poland, Sweden, the Netherlands and Germany — with the view that these countries might use some of the power from the new project.

If the two islands are built out to their full capacity — a combined 12GW — it would represent a 54 per cent increase in Europe’s current offshore wind capacity. Giles Dickson, head of the Wind Europe lobby group, said the news was a “very positive development” and the biggest such concrete project in the world. “This is all about making sure that when we build new offshore wind farms, as many countries as possible can benefit from the electricity they are going to be generating,” he said.

7 tykkäystä

Tässä vielä lisää Bornholmista.

Myös eilisessä hesarissa oli hieman juttua

Eniten tässä sapettaa se että edelleenkään ei Örstiä ole salkussa. Ehkäpä vaan sitäkin pitäisi ottaa laidasta ja lopettaa mähkiminen alemmisat hinnoista. Tuskin +5v horisontilla nykyhintakaan ihan huono ole.

9 tykkäystä

Tästä oli varmana puhuttukin, mutta en nyt löytänyt. NEL löytyy Oslon pörssin lisäksi Saksasta. Kummasta kannattaisi kahmaista?

Huomaa taas, että vapaapäivänä pitäisi vaan jotain tekemistä olla. Why not buy stonks?

En ihan täysin ole kärryillä mikä vedystä tekisi niin erinomaisen vaihtoehdon suuressa mittakaavassa. Siis paikallisesti kyllä, mutta valmistusprosessina muunto esimerkiksi metaaniksi ei hurjasti eroaisi tästä. Helpommin siirreltävissä, turvallisempi, infra siirtelyyn ym. on jo valmiiksi olemassa. Öljystä nyt ei pulaa tule olemaan pitkään aikaan, mutta sopisi samalla lailla korvaamaan öljyä esimerkiksi kemianteollisuudelle, jolle se on täysin välttämätön ainesosa eri prosesseihin

Laidasta ostaminen tuntuu olevan näissä ainakin itselleni paras vaihtoehto. Muutama pilkki orstediin on ollut aikanaan turhaan vetämässä ja nyt kurssi on jo ihan jotain muuta kuin silloin.
Olen alkanut pallottelemaan vaihtoehtona Siemens gamesa renewable energyä, mutta en ole ehtinyt juuri perehtymään mitä tuo pitää sisällään ja muutenkaan ei taida olla suoraan vertailukelpoinen muuten kuin että molemmat toimii tuulivoiman parissa. Riskiä ja mahdollista potentiaalia varmaankin olisi Siemensissä enemmän, mutta paljonko orstediin on jo valmiiksi hinnoiteltu tulevia pilviä hopea reunuksella.
Jotenkin mutu fiilikset että juna olisi jo lähtenyt asemalta tämän suhteen.

3 tykkäystä

Itselläkin ainoastaan Vestasia, Orsted tuntunut aina kalliilta tai tosi kallillta… en vaan osaa ostaa nouseviin kursseihin joten arpomiseksi on mennyt tämän Orstedin kanssa vaikka lööpit huutaa koko ajan sen valoisasta tulevaisuudesta.

1 tykkäys