Ulkomaiset osakkeet

Päivitystä edelliseen viestiin, DHER tappiolla edelleen ja uutta yritysostoa

Delivery Hero acquires InstaShop - a leading online grocery marketplace in MENA - and publishes H1 2020 report

https://ir.deliveryhero.com/websites/delivery/English/6150/news-detail.html?newsID=2023151

H1 raportti
https://ir.deliveryhero.com/download/companies/delivery/Quarterly%20Reports/DH_2020_H1_ENG_FINAL_secured.pdf

Onko kellään täällä seurannassa FLIR Systems Inc (NYSE) tai muuten kokemusta ko. yrityksestä?
Yrittänyt kaivella hieman pintaa syvemmältä ja ihan hyvältä tuo bisnes vaikuttaisi (lämpökamerateknologiat).
Jotenkin kuvittelisin että kuumeen tunnistus voisi ruokkia markkinaa entisestään ja omaan silmään ihan hyvät q2 luvut näytti tulevan. Vielä ei ole tullut sipaistua salkkuun asti ja tarvisi hieman laajempaa näkemystä.

Onhan tuossa myös sekin riski, että alkaa keissit lisääntyä ja tiukkenee rajoitukset taas.

Onko kukaan muuten perehtynyt Hasbron (HAS)? Perinteinen lelu- ja pöytäpelifirma. Tuli tehtyä perinteistä analyysia ja katsoin eri markettien leluhyllyjä, että kenen tuotteita siellä löytyy. Hasbrotahan siellä suurin osa. Suht tasaista kurssia viimeiset 5 vuotta ja on vielä aavistuksen koronakuopassa. Mutta varmasti joulua kohti ja Q1 myötä kurssi palautuu. Osinkoa maksavat 3,5 % luokkaa.

Mittarit tällä hetkellä aika neutraalit. Kurssi on tiukentuvan Bollingerin keskellä, RSI about 50, ja MA50 noin 9 % alle MA200:n ja lähenee koko ajan.

2 vuotta:

Yksi erikoisuus tuossa, että historian suurimmat nousut eivät sijoitu jouluun, vaan heinäkuuhun. Onkohan heillä jokin erikoinen H1 -raportointikäytäntö? Eli esim. joulun myyntitulokset vasta heinäkuussa?

2 tykkäystä

Kysymys Shellin osakkeista, joka on omalla ostolistalla. Shellin osakkeita näyttää olevan useassa eri pörssissä. Mitä osaketta nuista kannattaa siis ostaa…?

Näissä keskustelua käyty aiemmin, alla linkit about-kohtiin.

2 tykkäystä

Olen ostanut Shell:in B osaketta NYSE:stä siitä syystä, että OST:lle ei ole “tilaa” ja NYSE:en on minulla pienet välityspalkkiot. Taitaa B-osakkeen vaihto olla monissa pörsseissä vähäinen, joten UK:sta kannattaa ostaa. B-osakkeesta ei siis mene lähdeveroa.

Edit: NEA ehtikin jo.

Oikea vastaus riippuu vielä välittäjästä ja AOT vs OST. Ostille ei saa valuuttatiliä niin osingot menevät jollain välittäjillä huonoilla kursseilla. Tämä tietenkin pienempi paha kun lähdevero.

2 tykkäystä

Melkoisen outo H1 raportti Delivery Herolta lukujen valossa.
Liikevaihto kasvoi 87,4 %. Bruttokate, eli liikevaihto vähennettynä palvelun tarjoamisen välittömillä kustannuksilla ei kasvanut yhtään! Sen sijaan liiketappio kasvoi linjassa liikevaihdon kanssa eli 89,7 %. Myös liiketoiminnan rahavirta oli 96,1 % enemmän miinuksella kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Silti pörssikurssi on kaksinkertaistunut vuoden aikana. Itselläni menee kyllä nämä alustafirmat aivan yli hilseen.

Noiden Wolt-tyylisten ruuanrahtausfirmojen ongelma on se että bisnesmalli on “revitään rahaa ‘työntekijöiltä’ ja ravintoloilta” ja alkuvaiheen “free delivery” jotta saatiin asiakkaita tehtiin sananmukaisesti polttamalla rahaa. Ongelma on että heti kun siirrytään todellisempiin kustannuksiin (“tilaa tästä kympin safka ja maksa vitonen siitä että alipalkattu pate ravaa sen paikalle”) niin kysyntä katoaa kuin pieru saharaan.

En näe ko. firmoilla hirveästi tulevaisuutta ilman bisnesmallin muuttumista enemmän tyyliin “teollisuusalueella halvalla vuokralla pyörivä kellarikeittiö väsää safkoja kuskattavaksi alhaisilla tilakuluilla liukuhihnalta isolla volyymiillä” ja tämäntyylistä ravintolaa on vaikea nähdä pyörimässä niin että se olisi täysin riippuvainen ulkopuolisesta platasta ja “we’re altering the deal”-riskin kanssa. Niin kauan kuin safkan hinnoissa on normi ravintolan tilavuokrat jne leivottu mukaan niin safka + kuskaus + siivu platform-firmalle on yksinkertaisesti liian kallista.

4 tykkäystä

Tilauspalvelun siivu menee ravintolan osuudesta. Yleensä on sääntö että pitää olla samat hinnat palvelussa kun paikan päälläkin.

Palveluna nämä ovat ihan lyömättömiä, meillä ruoan tilaus on kymmenkertaistunut kotiin tai töihin.

Bisneksenä ei niinkään. Vaikea nähdä miten tämä ratkaistaan kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Lähetin osuus on tilaajalle jo korkea mutta lähetile todella pieni. Ravintolalle nämä ovat melko hyviä diilejä mutta alustafirmalle ei oikein se 10-20% tunnu riiittävän voitollisiin tuloksiin.
Jos vertaa mihinkään muuhun lähetti bisnekseen on lämpimän ruoan rahtaus varmaan kaikista vaikeinta. Lähtöpisteitä on satoja, määränpäitä on satoja tuhansia. Koska ruoka pitää saada perillle nopeasti ja kuljetukset satunnaisia ei lähetyksiä voi yhdistellä mitenkään tehokkaasti.

Ongelmaa koitetaan ratkaista grey kitcheneillä missä ruoan kate jää kokonaisuudessaan alusta palvelulle. Näillä säästää tilavuokrasta kun asiakaspaikkoja ei tarvita ja tilan ei tarvitse olla katutasossa näkösällä. Sama keittiö ja henkilökunta voi hoitaa useammankin ”ravintolan” listan mikä edelleen pienentää kuluja. Logistiikka myös helpottuu valtavasti kun yhdestä paikasta tulee pizzat, pastat, sushit ja purilaiset hyvien kulkuyhteyksien päästä. Samaan syssyyn voi lykätä myös kaupan. Esimerkiksi Woltilla on jo oma ruokakauppa. Kun saa myytyä ”tukusta” loppukuluttajalle ilman kaupan kulurakenteita luulisi saavan aika leveät marginaalit.

Tutkailin Norja-salkkuni kehitystä eri aikaväleillä ja kummastelin, kun rivien euromääräisen arvon kehitys eilisestä vaikutti päässä laskettuna jotenkin epäsuhtaiselta kyseisten osakkeiden kurssikehitykseen verrattuna. Syy selvisi valuuttakursseja vilkaisemalla: Norjan kruunu vahvistui tänään reilun prosentin. (Ja eilen se heikkeni tuplasti enemmän.)

Nyt voi sijoittaa RGB-vilkkuvalojen maailmaan!

(Corsair tekee / valmistuttaa mm. virtalähteitä, muistimoduleita, SSD-asemia, tuulettimia, koteloita, AIO-jäähdytysratkaisuja, kuulokkeita, näppiksiä, hiiriä… kaikenlaista oheissälää PC:ille. Ja tietenkin kaikista löytyy RGB-vilkkuvalot!)

3 tykkäystä

International Consolidated Airlines Group, S.A.
Fully Underwritten Capital Increase to Raise Gross Proceeds of €2,741 million

Key Highlights
• The Capital Increase to raise €2,741 million is designed to:
• enable IAG to strengthen its balance sheet and reduce leverage;
• enhance liquidity and help IAG withstand a more prolonged downturn in air travel based
on IAG’s stressed, downside scenario planning; and
• provide IAG with the operational and strategic flexibility to take advantage of a recovery in
demand for air travel.

Jos joku miettii tänään pientä kyykkäystä osakkeessa…

1 tykkäys

Onko LED iBond A/S päässyt kenenkään tutkaan? Itse ollut omistajana heti IPO:n jälkeen kuin luin listautumisesitteet ja kurssikäyrä melko vuoristoratamaista. Kyseessä siis tanskalainen Led-alan yritys, joka keskittyy kolmeen segmenttiin: smartbuilding, disinvection uv-lights sekä vertical farming.

Smartbuildings on tällä hetkellä tuonut vielä suurimman osan liikevaihdosta ja yhtiö toimittaakin esimerkiksi Thyssenille hissivaloja sekä asiakkaana myös ruotsalainen keittiövalmistaja Nobia.

Tulevaisuuden kannalta itseä enemmän kuitenkin kiinnostaa nää kaksi muuta segmenttiä eli disinvection uv-lights sekä vertical farming, jotka näen itse jollain tapaa megatrendeinä.

Tänään aamulla olikin mukava herätä 40% kurssinousuun (kirjoitushetkellä 65,61%) kun yhtiö julkaisi spin-off yrityksensä LED AVIATION uuden diilin Vanderlanden kanssa, jossa he toimittavat UV-C Ledbased desinfiointijärjestelmiä lentokentille. Kyseessä LED AVIATIONIN suurin yksittäinen tilaus ja tästä on hyvä jatkaa :wink:

2 tykkäystä

Olen tasaisesti ostanut FFP:n osakkeita kevään ja kesän aikana. Kyseessä holding-yritys ja PSA:n pääomistaja. Vuoden korkein hinta oli noin 112 €, koronahinta 42€ ja pikkuhiljaa toipumassa (74.3 € + 2.15 € osinko). NAV discount on karmeat 50-55%, korkeampi substanssialennus kuin vuonna 2008, vaikka firma on muuttunut paljon ja PSA oli harvinaisen voitollinen autonvalmistaja H1 2020.
Ei tuo ole mitään raketti, mutta uskoisin, että se pärjää kriisin yli hyvin - kun sama kasvollinen omistaja on pärjännyt jo 210 vuotta.

Muutama dia:

Substanssialennus on ollut jatkuva. Osake on myös epälikvidi (free float 20%).

Yhteistyökuvio JAB:n kanssa. Suomessa tunnetuin brandi taitaa olla Espresso House.

H1 uudet sijoitukset

Real estate portfolio hieman mietityttää…

Yksinkertaistettu strategia.

Historiallinen performanssi. Ilmoitettu structure cost 0.4% Gross Asset Valuesta. Myyntivoittojen verotus 4%, osinkoverotus 1.4%.

2 tykkäystä

Mitä mieltä olette luottokorttiyhtiöistä? Nopeasti tulee mieleen, että pitkän ajan sijoituksena ei voi mennä vikaan. Sitoo vähän pääomaa ja tuottaa jatkuvaa tasaista tuottoa. Toki pörssikurssit ovat tätä ennakoineet, kun PE luvut pyörivät lähellä 50, mutta en näe voittokululle estettä Visan ja Mastercardin kohdalla.

1 tykkäys

Niin, onhan siellä sitten korkovaikutukset ja luottotappiot.

Visa ja Mastercard ovat olleet loistavia sijoituksia edelliset 10 vuotta (>1000%). Square (+1200%) ja Paypal (+453%) ovat olleet vielä parempia edelliset 5 vuotta.

Onko kellään s&p global inc seurannassa.
Melkein 30% vuosituotto viimeiseltä 10vuodelta. Bisneksessä tuntuu olevan melkoinen vallihauta. Ja en näe tässä oikein muuta riskiä kun finassikriisin tasoinen kuoppa. Arvostustaso on kireä(34.6 p/e) mutta ei mahdoton. Maksaa jopa osinkoakin.

Edit: Osinko on vain 0.74% vuodessa mutta kasvava ja maksetaan kvartaaleittain. Itseasiassa jos oikein tutkin historiadataa niin saavuttaa osinkoaristokraatin aseman marraskuun osingon maksun yhteydessä. Tässähän voisinolla pieni boosto koska pääsee mukaan uusille etf:lle ja rahastoihin.

1 tykkäys