Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Jossain lehdessä oli muutama päivä sitten juttu liittyen konttien kuljetukseen junalla kumipyörien sijaan. Joku asiaa pohtinut henkilö totesi idean olevan tarkemman pohtimisen arvoinen vain pääradalla (Helsinki–Oulu). Jotain karkeita kustannuslaskelmiakin jutussa taisi olla.

2 tykkäystä

Jos tuota shelliä nyt ostaa, mitä tulee ottaa huomioon että minkä osakkeen ostaan? ELI5

Goldman Sachsin veikkaus liityen BP,Shell,Total kurssiin.

7 tykkäystä

BP:n ja Shellin tavoitehinnat kelpaa. Näiden sijoitushorisontti pitää olla jo nyt ensi vuodessa ja siitä eteenpäin.

6 tykkäystä

Yhden ja ainoan kerran kuuntelin Goldmanin ennusteita ja silloin myin Konecranesit pois 22€ hinnalla :face_with_raised_eyebrow:
Nyt omistan isosti Shelliä ja jonkin verran Exxonia. Olisi kiva tottakai jos nämä joskus lähtisi nousuun ja eiköhän ne lähdekkin kunhan vain malttaa odottaa… nyt varmasti voisi olla hyvä paikka myös tankata Shelliä lisää niin saisi keskihintaa alemmaksi mutta jotenkin mennyt usko näihin öljyihin :face_with_monocle:

4 tykkäystä

Laitetaan tänne myös Vernerin postaus vastuullisuus ketjusta kun liittyy vahvasti tämän ketjun asioihin.

3 tykkäystä

Kyllähän näitä öljy-yhtiöitä piestään oikein olan takaa tällä hetkellä kun kysyntä pysynyt alhaalla ja uusiutuvat on nosteessa. Jos nyt on uskomista öljyn hinnan kehitys ennusteisiin niin eiköhän ne sieltä nouse vuoden-parin päästä sillä vaikea uskoa, että muutos öljystä muuhun energiaan tapahtuu ihan hetkessä. Voin olla myös väärässä :smile:

Edit. Rokotteesta riippuu paljon ja matkailun elpymisestä.

3 tykkäystä

Sepä tässä on kun siirtymä uusiutuvaan energiaan taitaa tällä hetkellä kiihtyä kiihtymistään.
Kävin läpi kuitenkin ylös linkitetyn WEP-mallin ja se antaa uskoa että siirtymä kestää ainakin tämän vuosikymmenen. Luotan siis siihen, että öljyn kysyntä kasvaa nopeasti, kun ‘maailma taas avautuu.’

Edit: joka tapauksessa tällä hetkellä poikkean sijoitussuunnitelmastani, kun Shellin kohdalla stoplossien olisi pitänyt jo pamahtaa, enkä edes kevennä riskien pienentämiseksi, kuten monesti teen epävarmojen kohteiden kohdalla tappioiden lisääntyessä.

3 tykkäystä

Sallittakoot yksi kuvakaappaus jutusta kun sokea reetta mainittu

kuva

Edti: @viljo Anttoselta tulee mielestäni hieman provosoivasti mielipiteet (tarkoituksella, ainakin tähän liittyen), mutta pointtia hänellä on. Toki P2X on hänellä 1. ratkaisu kun se on myös ST1 etu, mutta mittaskaala edut puoltavat P2X ratkaisua. Ja vety on aina mukana P2X kuviossa.

4 tykkäystä

No mikä sitten ratkaisuksi, vetykö?

Voisko auton päällystää aurinko paneeleilla ja laittaa vielä propelling pyörimään katolle? Tai sähköjohdot moottoritien päälle ja johtimet auton katolle :thinking::grinning:

1 tykkäys

Tätä asiaa sivusin hieman tuolla ostin/myin osastolla kun perustelin Umicoren ostamista.

Viime aikoina on ollut “paljon” puhetta koboltin riittävyydestä ja sen eettisyydestä, koska monet kaivokset toimivat esim Kongossa lapsityövoimalla. Lisäksi on otettu puheisiin tulevien 5G puhelimien akkujen tarve, koska kyseiset vermeet käyttävät enemmän energiaa kuin 4G mallit. Tämä luo lisää tarvetta sekä kilpailua koboltista ja kun otetaan mukaan vielä sähköautot niin soppa on valmis.

2 tykkäystä

Tämä ohjaa aikanaan koboltittomiin vaihtoehtoihin, mikä tässä on ongelma?

Jutun mukaan St1 on myös lähdössä ison yritysryhmän miljardihankkeeseen, jonka lopputuotteena P2X polttoainetta. Lyhykäisyydessään Pohjois-Norjaan tuulipuisto joka yhdistettynä vesivoimaan toisi 900MW tehon. Sähkö siirretään siirtolinjalla Kemiin, jossa prosessiin saataisiin vuodessa miljoona tonnia hiilidioksidia paikallisilta tehtailta.

Kuultaisinkohan tuosta tiistaina ?

Edit @tonotza Pidin tuota itsestäänselvyytenä ja tuossa aikaisemmin laitoinkin jo että aina kun puhutaan P2X ja jos halutaan olla vihreitä niin ilman lyysejä se ei ole mahdollista. Olkoot lopputuote sitten jotakin muuta kuin itse vetyä.

7 tykkäystä

Onhan tuota tuulivoimaa tulossa ja tullut kuin sieniä sateella Suomeenkin. Miksi miettiä Norjaa. Esim YIT alkaa rakenatamaan näillä näppäimillä 400MW huipputeholtaan olevaa tuulivoimaa, jossa luokkaa reilu 70 myllyä. Ja sitten niitä pieniä laitoksia (pidän pieninä kaikkea alta 100MW) tulee sinne/tänne. Kallistahan se on siirtää sähkö Norjasta asti vedoilla. Nyt alkaa nostamaan päätä tilanteet, jossa investoidaan jo ihan suoraan kantaverkon ytimeen liittettävään tuulivoimaan, joten homma alkaa saada isomman mittakaavan.

Vielä kun löytyisi joku joka ostaa tuon tuulivoiman YIT:ltä, muutoin alkaa tulla heillekin hieman skenelaajennusta :slight_smile:

2 tykkäystä

Lisätäkseni tähän ymmärtääkseni P2X prosesseissa tarvitaan hiilidioksidista saatavan hiilen lisäksi vetyä. Vety tehdään tässä tapauksessa elektrolyysillä. Etenkin tähän elektrolyysiin käytettäisiin tuota tuulivoimasta saatavaa sähköä. Myös P2X laitosten yleistyminen kasvattaa elektrolyysilaitteistojen myyntiä ja osittain sen takia kiinnostuin NEL:stä.

Tuolla noita YIT touhuamia tuulipuistoja.

2 tykkäystä

Näinhän se on mutta uskon että se oli lainaamaltasi kirjoittajalta ns. itsestäänselvyys koska aiheesta on jauhettu aika paljon.

Eli synteettiset polttoaineet tarvitsevat sähköä, elektrolyysilaitteiston, CCS-laitteiston ja laitoksen jossa soppa prosessoidaan esim. metanoliksi, kerosiiniksi yms.

2 tykkäystä

Ei tainnut olla vielä mitään linkkejä Bloomista. Siellä tosiaan ollut 6,9% osakkeista myynnissä isolla kaupalla 16.2$-16.5$. Kurssi oli tätä ennen 18.5$ paremmalla puolella. Itse hieman tuurillakin tarvitsin käteistä ostoille ja rahastin vajaassa 18taalassa ton edellisen nousun. Vähän pohdinnassa pitäskö tota nyt jossain vaiheessa ostella kun myyntipaine hellittää ja saa taas “halvalla”. Muutama päivä tultu rytinällä.

1 tykkäys

4 tykkäystä

Pk seudun rekkaliikenne vähenisi jos satamista esim keskisuomeen menevä tavara kuljetettaisiin junilla keskisuomessa sijaitsevaan terminaaliin. Toki toimisi myös muissa satakapupungeissa. Ei toki sovellu kaikkeen ja vaatii kaikenlaista järjestelyä mutta helppoja ja halpoja tapoja päästöjen leikkaamiseksi ei juuri ole tarjolla.

…sen verran alkaa mennä offtopic ettei tästä tässä ketjussa enempää.