Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

“viherpesua” vai oikeasti suunnanmuutos?

“We welcome these new directors as part of our ongoing board refreshment, which builds on the diverse global business experience of our current members,” Darren Woods, Exxon’s chairman and CEO, said in a statement. “Their contributions will be valued as ExxonMobil advances plans to increase shareholder value by responsibly providing needed energy while playing a leadership role in the energy transition”

1 tykkäys

Pääseekö tähän millään tavalla sijoittaa tällähetkellä kun on OTC markkinoilla? Tällä Cielolla on suunnitelmana rakentaa 40 jalostamoa seitsemän vuoden kuluessa! Teknologia on oma, patentoitu ja sitä on kehitetty 16 vuoden ajan.

Tehty hiukan haastavaksi tällä hetkellä, Kanadassa treidaavat sitä tickerillä CNSX: CMC, ja OTC Markets: CWSFF. Toistaiseksi olen jäänyt seurailemaan firman nousujohteista kulkua, vois hypätä kelkkaan kun se pääsee vähän isommille alustoille kaupusteltavaksi.

Degiron kautta saa ostettua Frankfurtin pörssistä.

1 tykkäys

CWSFF löytyy Nordnetista

Off topic: Eikö Nordnetissä ole tulossa jonkinlainen OTC-holokausti maaliskuun lopussa? Ei voi ostaa tai myydä kuin kourallista lappuja NN:n kautta sen jälkeen. Kai tässä veivata ehtii vieläkin ja soitella meklarille ennen sitä.

1 tykkäys

Tuota ei pysty enää ostaa, myyntikin onnistuu vain maaliskuun loppuun.

2 tykkäystä

Nopeammat ehtivätkin jo vastailemaan. Muutenkin turhan mystistä kaupankäyntiä NN:ssä kun ei näe osto/myyntilaitoja jne. Kunhan kiipeää astetta vakavammin otettaville kauppapaikoille tiukempien (raportointi-)vaatimustasojen kera niin ostelen ilomielin.

2 tykkäystä

Tunnettua teknologiaa

Cielo ei ole ainoa alallaan!

Cielo on todellakin tuollainen pitkän linjan teknologiakehittäjä, jolla prosessi on rakentunut nyt sitten pilotista varsinaiseen tuotantokäyttöön. On aika vahvasti väitetty että Cielo olisi ainoa joka tähän pystyy. Perusteknologia ei ole uutta ja ihmeellistä, vaan hyinkin tunnettua. Linkkasin tähän ketjuun jo aikaisemmin yrityksen joka tekee tähän samaan teknologiaan perustuen, eikä se taida olla ainoa.
Ja kyllä Cielonkin prosessiin täytyy kaatopaikka jätteestä erotella muu kuin “orgaaninen” aines pois.

Cielon teknologia näyttäisi kuitenkin nyt kehittyneen muita paremmaksi päätellen viimeaikaisesta rahoituksesta ja kurssikehityksestä, sekä seuraavien investointien sovitusta rahoituskuviosta.

Oman käsityksen mukaan uskon kuitenkin että tästä on tulossa alansa merkittävä toimija ja yhtenä syynä pidän itselle muodostunutta käsitystä johdon kyvystä “jakaa hyvää” ja kasvattaa määrätietoisesti sekä toimintaa että yhden yksikön tuotantokapasiteettia, eikä vaan pitää itsellää koko hommaa.

1 tykkäys

Tässä hyvä kattaus vetyteknologian firmoista, ei vain plugista. Thyssengrupp:n panostus vetyyn mennyt kyllä itseltä täysin ohi.

2 tykkäystä

Puolan voinee lisätä vetystrategia kerhoon

12 tykkäystä

Tuossa hyvä juttu jossa varmasti monelle uusia firmoja jotka pyörii myös vedyn ympärillä isosti. Kannattaa lukea ja samalla pääsee vähän kärrylle mitä tuolla laivapuolella touhutaan ja mitkä firmat oikeasti panostaa kehitykseen.
https://www.alfalaval.com/maritime-industry-players-join-forces-to-realize-the-decarbonization-potential-of-solid-oxide-fuel-cells

5 tykkäystä

Isojen poikien yhteistyö tiivistyy. Kiva seurata jatkossa miten hoitavat tankkaus paikat ja kuka ne rakentaa.

4 tykkäystä

myös H2viewissä oli pieni juttu englanniksi.

4 tykkäystä

Mineraalivarannot sopivat, mutta…

@NEA n esittmä aihealue on erittäin tarpeellinen ja kannatan sitä. Itse kun olen tässä keskustelun alkutaipaleella, niin itselleni on ainakin noussut esiin tarve “hukka energian” varastointiratkaisulle. Tällä tarkoitan sitä että Kun sähköstä tehdään vetyä ja vedystä taas polttokennolla sähköä puhutaan tällä hetkellä 24 - 42% hyötysuhteesta. Jos taas prosessista syntyvä lämpö saadaan myös talteen nousisi hyötysuhde lähes 70% eli tuplaantuisi. Edellämainitut ovat karkeita suuntaa antavia lukuja.

Siis jos saamme talteen “vain” vedyn merellä olevan tuulivoimapuiston “ylijäämäsähköstä” ja teemme sillä kesälomareissun vety/sähkö autollamme. Niin pahimmillaan tuotetusta sähköstä vain neljännes päätyy liikuttamaan autoamme ja loput haihtuvat lämpönä taivaan tuuliin.

Mielestäni tässä on keskeinen tekijä vedyn hyödyntämiseksi yhtenä tulevaisuuden energialähteenä. Siksipä Gates puhuu suolasäilönnästä ja SaltX on saanut kerättyä rahaa sijoittajilta omaan tuotekehitystyöhön, mutta mitä muita ratkaisuja “ylimääräisen” energian varastointiin on tarjolla? Varmasti niitä ketjusta löytyy, mutta aika ja kärsivällisyys ovat ehtyvä luonnonvara.

1 tykkäys

Etenkin sähköenergian varastoinnista on täällä jonkinverran kirjoiteltu. Oma viimeisin pintaraapaisu oli tämä: Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet - #5643 by NEA

Aihealue on laaja ja “kuuma”. Energian varastointi käsittää todella laajasti varastointia, esimerkiksi lämpö, sähkö, liike… jos taas mietitään eräitä uusiutuvia vaihtoehtoja ja niillä tuotettua sähköä, niin päästään sähköenergian varastointiin, joka jo itsessään on laaja aihealue. Olitko ajatellut nimenomaan tuotetun sähkön varastointia ja shiftausta, vai ylipäänsä energiavarastoja, esim miten saadaan hyötykäyttöön maaperään luonnollisesti varastoitunut lämpöenergia, tai vaikkapa merivedestä lämpöenergia maanalaisiin varastoihin?

1 tykkäys

Taas pukkaa uutta patteria. Silicon Joule® Gridtentialilta. Tekeekö mitään vai onko romua :thinking:

Mitäköhän liikkeitä maailman suurin öljy-yhtiö meinaa tehdä vetyyn liittyen?

https://www.investors.com/news/saudi-aramco-bet-hydrogen-energy-transportation-power-generation/

3 tykkäystä

Sähköenergian varastointi oli ensin mielessä

Kiitos @NEA vastauksesta ja kysymyksestä. Viime päiviin asti olisin vastannut sähköenergian varastoinnista. Koska varsinkin vety on noussut vahvasti esille, ja siihen pintapuolisesti perehtyneenä “hyppäsi” silmille tuo hyötysuhde sähkö - vety - sähkö asiassa, kun lämpöä ei saada talteen.

Pikaisesti ajateltuna biokaasun varastoinnissa ei taida olla käänteentekevää, samoin vety vetynä on varastoitavissa suhteellisen korkeassa paineessa kohtuullisin haastein. Vastaan kuitenkin että uusiutuvan sähkön varastointiin missä olomuodossa, ja millä tavalla tahansa (kaasuna, nesteenä, kiinteänä) huomioiden sähkön varastoinnissa syntyvän “hukkaenergian” (vedyksi = lämpö). Tähän kategoriaan voisi silloin liittyä mm. metaanin tuottaminen hiilidioksidin ja vedyn avulla ylijäämä sähköllä.

No olipas sekava vastaus hyvään kysymykseen, mutta en pysty nyt parempaan. Tiivistettynä uusiutuvan sähkön varastointi, prosessin hukkaenergia huomioiden.

2 tykkäystä

https://ca.finance.yahoo.com/news/hydrogen-jump-ball-global-clean-163845070.html

“That’s jump ball right now,” Kerry said during the second day of the CERAWeek conference by IHS Markit. “The test is going to be how do we produce the hydrogen in a way that isn’t so damaging and carbon-intensive.”

4 tykkäystä