Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Viimeaikoina ollut paljon puhetta SMR voimaloista, siis modulaarisista pienoisydinreaktoreista. Meillä LUT mielii sellaista Lappeenrantaan demolaitokseksi ja myöhemmin kaupallistettavaksi.

USAn pörssistä löytyy alan firmoista jo ainakin Nuscale ja lähiakoina saadaan seuraava eli X-energy SPACcina:

Heillä on myös mielenkiintoinen polttoaineratkaisu, josta enemmän yo presiksessä.

Tää on kyllä erittäin lupaava alue ja omasta mielestäni pitäisi olla osa energiaratkaisua. On vaan hyvin pitkässä puussa näidenkin firmojen osalta, jotta saataisiin positiivista kassavirtaa ja sijoituksille tuottoa.

6 tykkäystä

BP investoi kovasti vetyyn. Resursseja riittää. Tässä Saksan ja aiempi Egyptin investointi👍

9 tykkäystä

Ei minulle kyllä avaudu mitä uutta ja mullistavaa noissa lyyseissä olisi. Ainut asia on tuo kontti/moduuli ratkaisu jolla voidaan mennä järkevästi pienempiin puistoihin. Onko se sitten joku etu jota muut eivät voisi tehdä tai tee… Tuossa nuo projektit.

Eikä noista teknisistä tiedoitakaan nyt oikein avaudu ainakaan minulle mitään ihmeellistä. Ehkä se sitten avautuu kun pyytää tuon tarjouksen :grin:.

Pitää nyt kuitenkin seurata minkälainen tarina tästäkin syntyy. On vain näitä seurattavia tarinoita jo niin paljon :slightly_smiling_face:

11 tykkäystä

KL:ssä oli tästä juttua, hain alkuperäisen artikkelin. Onpahan laitoksella kokoa, huh huh. 18MW, 260m roottori.

14 tykkäystä

Pienempää lyysiä.

Joilla syötetään näitä.

10 tykkäystä

Olettokos tutustuneet tai poimineet salkkuunne tähän sektoriin kohdistuvia rahastoja tai ETF:iä?

Tarjonta on mielestäni lisääntynyt viimeaikoina runsaasti. Nordnetin haku toimii kuitenkin huonosti näiden osalta. Selkeää valmista kategoriaa ei ole ja rahastojen nimeäminen on hyvin vaihtelevaa, joten osa jää helposti huomaamatta.

Tutustumisen perusteella sektorin ETF:ien kulut vaikuttavat yleisesti ottaen suurilta, joten oma huomio kiinnittyi seuraaviin rahastoihin, joissa ei kyllä aktiivisuudesta joudu enää paljoa maksamaan ETF:iin verrattuna.

Proethos Fond on itseasiassa yhdistelmärahasto, mutta sekää ei nykyisessä korkoympäristössä kuulosta, niin pahalta kuin vielä vuosi pari sitten. Juoksevat kulut vain 0,65%
“Proethos fund is a global mixed fund. The fund consists of 80% global shares and 20% interest-bearing assets + cash. The share of global shares can vary between 70–90%.”

https://www.storebrand.se/storebrand/vart-erbjudande/fonder/storebrand-renewable-energy/

Juoksevat kulut 1,05%.

7 tykkäystä

Suomiyhtiöt esittelemässä kiertotalousenergiaratkaisuja Saudeissa Fortumiin ja Valmetin johdolla.

5 tykkäystä

Tosiaan se vetyputki Espanjasta Marseillesiin jatkuu näillä näkymin Saksaan asti:

Aika huimat määrät on tavoitteena:

Kilpailua Suomelle vai buustaako meidän pisniksiä? Odotan että jälkimmäinen :pinched_fingers:

17 tykkäystä

Brittien kaasuverkosto pitäisi tänä vuonna olla kykeneväinen ottamaan vastaan vetyä 20% seossuhteella. Aika äkkiä tulee deadline.

4 tykkäystä

The current capacity of hydrogen electrolysers stood at around 600MW globally in 2021. In the IEA’s 1.5C-compatible Net-Zero emissions by 2050 scenario (NZE), this capacity reaches 3,670 gigawatts (GW) by 2050 – a staggering 6,000-fold increase. This enormous scale-up challenge dwarfs even the simultaneously required 10-fold increase in renewable energy capacity.

7 tykkäystä
10 tykkäystä

Normaalissa nelisylinterisessä polttomoottorissa on 26 liikkuvaa osaa. Kaksi nokka-akselia, neljä mäntää, 16 venttiiliä, neljä kiertokankea ja kampiakseli. No, ehkä laskemme mukaan venbttiileihin liittyvät hydraulisesti säätyvät venttiilien paininkupit 16 kpl ja jakohihnan/ketjun.

3 tykkäystä

Vety on nousemassa merkittäväksi energian varastointivaihtoehdoksi. Mutta jos vedyn tuottamiseen tarvittava energia ei ole uusiutuvaa niin tallennettu energiakaan ei ole vihreää.

Googlaamalla ‘Top 10 Green Hydrogen Companies’ löytyy erilaisia listoja vihreän vedyn tuottajista.
Tanskalainen Green Hydro Systems (https://www.greenhydrogensystems.com/) on erikoistunut tuottamaan vetyä uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkoenergian, avulla. Viime vuonna sen kurssi tippui 170%, mutta on noussut takaisin 170% tämän vuoden puolella! Miten näette sen pärjäävän isoja yhtiöitä vastaan? En ole vielä sijoittanut siihen.

Onko muita vihreän vedyn yrityksiä johon olette sijoittaneet, ja miksi?

2 tykkäystä

Sattuuko jollain olemaan tätä karttaa tallessa?ei näimmä linkki enää toimi.

1 tykkäys

Pelkästään Volkswagen on tälle vuodelle rakennuttamassa 25 000 lataupaikkaa sähköautoille. Verkosto kasvaa aimoharppauksin.

5 tykkäystä

Pariisin alueella vahvaa kehittymistä tarjolla vedylle jokaisella osa-alueella, mukaan lukien liikenne. Pariisin 2024 olymppialaiset ovat ensimmäiset hiilineutraalit kisat niin liikenteen kuin generaattoreiden osalta.

11 tykkäystä

Laitetaanpa tännekin:

Eli franco-germaanista vety-yhteistyötä edistetty ja jonkinlaista julkilausumaa voi odotella huhtikuussa. Tuo ydinvoimakortti on mielenkiintoinen. Myös USAssa edetään samaan suuntaan. Elektrolyysifirmoista ainakin McPhy Ranskassa ja Bloom USAssa tiedotelleet asiasta taannoin.

10 tykkäystä

Tietoa OX2 merituulivoiman projekteista Ruotsin eteläisillä talousalueilla.

8 tykkäystä

Osui tällainen silmään Bloomberg TV+:n ruudulta.

Energy Innovation ajatuspajan uuden raportin mukaan USA:n hiilivoimaloiden pyörittäminen vie enemmän rahaa kuin niiden korvaaminen aurinko- ja tuulivoimalla.

20 tykkäystä

Kattava juttu nousevasta vetytaloudesta Suomessa. Jutussa mukana myös pörssiyrityksistä SSAB ja Neste.

29 tykkäystä