Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Jenkkilistattuja et voi ostaa.

Täältä näet eri listaus tikkerit. JPGL pitäisi löytyä Xetrasta.

Nordeassa tikkereillä ei aina löydy, mutta kirjottaa hakukenttään vaikka “jpm global equity multi”
…edit, aika outoa, testasin iteki selaimen kautta ja ei löytänyt kun tuon jenkki version. Testaappa mobiili sovelluksella, sillä ainaki itellä löytyy ja onnistuu.

1 tykkäys

Miksi tämä eikä XDEM?

Muistaakseni Xtrackers oli kulujen jälkeen kalliimpi kuin Ishares vastaava vaikka hallinnointipalkkio on 0.05% matalampi.

En nyt sanoisi että toinen on toistaan selvästi parempi tai huonompi. Tätä löytyi entuudestaan jo 100kpl salkusta, niin en viitsinyt avata toista omistusta. Ja jos tästä tulee isompi droppi markkinoilla, niin voin hyödyntää verosuunnittelua myymällä tämän tappiolla kokonaan pois ja vaihtamalla Xtrackersin vastaavaan. Verohyödyt käyttöön ja altistus samaan momentum indeksiin pysyy salkussa, Win-Win.

2 tykkäystä

Juu ei nuilla varmaan isoa eroa ole. Itse päädyin XDEM:iin. Päättelin, että XDEM olisi todennäköisesti myös todellisilta kuluiltaan halvempi, koska on samaa indeksiä seuraten päässyt hieman parempaan tuottoon.
image
image

4 tykkäystä
1 tykkäys

Tietääkö joku, että mitenkä OP on toteuttanut omat indeksirahastonsa? Onko tuolla sisällä rahastoja vai suoria osakkeita? Mitenkä rahastojen rahastot ylipäätään ilmoittavat kulut, sisältääkö noita läpi tulevia kuluja? Esitteet eivät auttaneet minua näiden kanssa, vaikka yritin etsiä.

Tuo maailmaindeksi nimittäin kuulostaa ihan kilpailukykyiseltä: 0,39 % ja siitä saa 0,25 % bonukset, jotka ovat ainakin itselleni suht. Käypää rahaa. Ei merkintäpalkkiota. Kokonaiskuluiltaan siis vähän halvempi (olettaen että saa bonuksista hyödyt irti) kuin esim. EUNL, jossa 0,2 % kulu, olettaen ettei OPn rahastossa mitään piilokuluja ole sisällä. Pienillä summilla etenkin merkintäpalkkion puuttuminen iso juttu.

Tällaiset pankin indeksirahastot on kyllä muutenkin vieraita mulle. Mitä risuja tai ruusuja näille olisi antaa vrt. ETF:t?

9 tykkäystä

”OP-Maailma Indeksi -sijoitusrahasto on passiivinen indeksirahasto, jonka varat sijoitetaan MSCI World ESG Universal Net -indeksin mukaisesti maailmanlaajuisesti hajauttaen suurien pörssilistattujen yhtiöiden osakkeisiin.”

Sanoisin, että kannattaa perehtyä siihen, miten ko. indeksi on määritelty, niin tietää, mitä saa.

Rahaston kuukausikatsauksesta (ladattavissa samalta sivulta) löytyy selkeä listaus mm. maajakaumasta ja suurimmista omistuksista.

Itselläni salkun suurimpina omistuksina on tällä hetkellä Handelsbankenin USA ja Eurooppa indeksirahastot. Merkintäpalkkiota ei ole, joten sopii tällaiselle kuukausisäästäjälle. Kulut 0,20%. Pidän siis tällaisia ”pankin indeksirahastoja” kategorisesti ihan hyvänä vaihtoehtona ETF:lle.

9 tykkäystä

Indeksin sisältö on tosiaan ihan tuttu eli sisällön osalta ei ole epäselvyyttä, mutta toteutustapa/todellinen kulurakenne ei, ja niistä en löytänyt tietoa. Koska rahastomaailma on aika vieras itselle, niin en myöskään osannut vetää omia johtopäätöksiä esitteiden sisällön perusteella.

1 tykkäys

OP rahastojen vuosikertomuksesta löytyy tuo tieto sivulta 472 alkaen: https://www.op-mediapankki.fi/l/VnFnGvxdfXvr
Vuoden 2022 vuosikertomusta ei varmaankaan vielä ole julkaistu, joten tuo on vuoden 2021 lopun tilanne. Kyllä tuo suorilta osakkeilta minun silmääni näyttäisi. Nuo yhdistelmärahastot sitten taas (esim. OP Maltillinen s.143) näyttävät sijoittavan rahat esim. OP:n indeksirahastoihin…

1 tykkäys

Eiköhän tuo ihan perus indeksirahasto ole siinä missä muutkin. OP:n sivuilta löytyy säännöt, joista voi etsiä vastauksia.


Kuukausikatsauksesta löytyy suurimmat omistukset.
image

Varat siis sijoitetaan pääasiassa suoraan osakkeisiin, ei toisten rahastojen kautta.

Avaintietoesitteestä löytyi myös tarkempi kulujen erittely

4 tykkäystä

Suoria kotimaisia osakesijoituksia pääsääntöisesti säilytetään asiakkaan nimellä euroclear finlandissa ja ulkomaalaisia hallintarekisterissä citissä, kuinka etf osuuksia säilytetään ja missä? Toinen kysymys koskee etf:ien hinnanmuodostusta, ymmärrän markkinantakaajan toiminnan, että ostamalla/myymällä etf:än hinta ei muutu, vaan on sidottu etf:än sisällään pitämän osuuksien arvoon? Mutta miten etf:än ”pohja” hinta on määritelty? Eli jos lähdetään tyhjästä rakentamaan esim. S&P500 indeksiä kuvaamaa etf:ää, niin mistä muodostuu aloitushinta?

1 tykkäys

Käsittääkseni ETF:t toimivat tyypillisesti niin, että rahastonhoitaja määrittelee, millainen kori osakkeita (mitä osakkeita ja kustakin montako) vastaa tiettyä määrää ETF:n osuuksia. Rahaston NAV on sitten tämän korin markkina-arvo jaettuna sitä vastaavien rahasto-osuuksien lukumäärällä.

Rahastonhoitaja tyypillisesti antaa markkinatakaajan ja muun ison markkinatoimijan vapaasti vaihtaa tällaisia osakekoreja osuuksiksi ja päin vastoin. Tähän saattaa liittyä pieni palkkio rahastonhoitajalle.

Jos ETF:n markkina-arvo kasvaa kovasti NAV:ia suuremmaksi, markkinatakaaja tai muu iso toimija ostaa markkinoilta korillisen osakkeita ja vaihtaa sen osuuksiksi, jotka se sitten myy pörssissä. Tämä laskee rahaston markkina-arvoa tuoden sen takaisin lähelle NAV:ia, ja toimija tekee arbitraasivoittoa (josta se osan joutuu tilittämään rahastonhoitajalle vaihtopalkkiona). Sama toisin päin, jos rahaston markkina-arvo laskee NAV:n alle.

Tämä siis oma käsitykseni. Korjatkaa tarvittaessa.

(Tämä siis fyysisen replikoinnin tapauksessa. Synteettiset rahastot toimivat monimutkaisemmin.)

4 tykkäystä

Ilmeisesti rahastojen ja ETF:ien sääntely muuttunut, ja 1.1.2023 lähtien pitää olla Eurooppalaisille sijoittajille hieman erilainen dokumentti KIID:n sijasta PRIIPS KID
Omalla välittäjällä iso osa ETF:istä kadonnut listoilta, myös ZPRV. DE jota on salkussa, ostonappi kadonnut, ainoastaan myydä voi.
No, toivottavasti saavat päivitettyä dokumentit pian.

Minkä takia Kongsberg gruppenia(omistaa puolet patriasta,) ei löydy nordnet indexfond norgen listauksesta. Rahaston top 10 omistukset löysin ja siinä oli monta yritystä jotka markkinsa-arvoltaan pienempiä.

Omistaako rahasto tätä ollenkaan,kumminkin yksi norjan pörssin isoimmista yrityksistä?

Mistä löytäisi rahastojen kaikki omistukset eikä vain 10 suurinta?

Eikös toi oo ESG-rahasto? Täyttääkö Patria ESG-vaatimukset?

Tuo norjan indeksirahasto on jätetty esg homman ulkopuolelle syynä varmaan että suurin omistus equinor(öljy yhtiö) 30prosssn painolla.

1 tykkäys

Voisiko olla, että vaikkei rahasto ole ESG, niin silti säännöt määrittelevät ettei aseiden, alkoholin, pornon ym paheiden kanssa olla tekemisissä?

1 tykkäys

Minne on kadonnut välittäjiltä euro stoxx50 indeksiä seuraava etf (DXET) ?

Tunnus vaihtunut, nykyään XESC. En tiedä syytä vaihdokseen