Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Esimerkiksi Neste on kyllä saanut apurahoja EU:lta, joten ei se ihan niin mene etteikö me saataisi sieltä koskaan mitään. Tässä yksi vanha aiheeseen liittyen esimerkkinä https://www.neste.com/news/neste-to-receive-funding-from-the-eu-innovation-fund-to-develop-its-porvoo-refinery-through-green-hydrogen-production-and-carbon-capture-and-storage

6 tykkäystä

Näin on. Ja Nestehän on myös osaomistajana listoilla mainitussa Sunfiressä eli lyyserivalmistajassa, joka toimitti juuri laitoksen Harjavaltaan. Jännä nähdä, miten Neste ja Fortum pelaavat vetykortit. Tuskin jäävät marginaaliin.

Thyssenin lyyserifirmaa ei muuten näkynyt taulukoissa. Lienee kuitenkin peleissä mukana…

6 tykkäystä

Tuossa juttua miten Utahin projekti etenee. Niile jotka ei niin perillä aiheesta nuo lyysit mitä tuossa junan vaunujen päällä on toimittaa HydrogenPro.

8 tykkäystä

Tesla-bullit Matt ja Bradford härkinä myös Bloom Energyn suhteen. Näistä vihreän energian yhtiöistä voi kyllä löytyä ihan hyviä kurssiraketteja siinä vaiheessa, kun/jos saavat käännettyä liiketoiminnan voitolliseksi.

Pari kuukautta vanha keskustelu:

14 tykkäystä

SFC Energyn tilintarkastamattomat luvut tänään ulos. Viralliset tulevat sitten maaliskuussa. Kannattavaa kasvua, kuten helmikuun posari antoi ymmärtää ja kannattava kasvu jatkuu vahvana myös tänä vuonna. Ohjaus vuodelle 2024 aika lavea, jota sitten täsmentävät pitkin vuotta:

SFC Energy AG releases preliminary Group figures for 2023 – Further record growth and significantly improved profitability – Forecast: continued profitable growth

  • Group sales grow significantly by 38.6% to EUR 118,148 thousand (2022: EUR 85,229 thousand)
  • Adjusted EBITDA increases by 86.0% to EUR 15,158 thousand (2022: EUR 8,150 thousand), adjusted EBITDA margin significantly above the previous year’s level at 12.8% (2022: 9.6%)
  • Adjusted EBIT more than triples to EUR 9,696 thousand (2022: EUR 3,157 thousand), adjusted EBIT margin increases to 8.2% (2022: 3.7%)
  • Forecast for 2023 exceeded, also due to the strong fourth quarter characterized by an attractive product mix
  • Order backlog increases to EUR 81,300 thousand as of 2023 balance sheet date (December 31, 2022: EUR 74,176 thousand)
  • Internationalization bears fruit: North America and Asia the fastest-growing regions
  • Significant growth in both segments: Clean Energy achieves sales growth of 37.1% and Clean Power Management sales growth of 41.7%
  • Forecast for 2024: sales growth of approx. 20% to approx. 30% to EUR 141.7 million to EUR 153.5 million, adjusted EBITDA of EUR 17.5 million to EUR 22.4 million and adjusted EBIT of EUR 9.8 million to EUR 14.7 million

Brunnthal/Munich, Germany, February 22, 2024 – SFC Energy AG (“SFC,” F3C:DE, ISIN: DE0007568578), a leading supplier of hydrogen and methanol fuel cells for stationary and mobile hybrid power solutions, has announced preliminary figures for the full year 2023 and its forecast for fiscal year 2024.

Management Board Report

Dr. Peter Podesser, CEO of SFC Energy AG: “In fiscal year 2023, we achieved another record year with best marks for sales and earnings, to underscore our leading position in the field of fuel cell technologies. In particular, the strong growth in North America, our strongest sales region that grew by 43.5% compared to the previous year, demonstrates the success of our regional expansion. We will capitalize on this momentum and further expand the fast-growing US market with our newly established SFC site in Salt Lake City and plan to be up and running by the end of the first quarter of 2024.

By founding our subsidiary and establishing production in India, we have taken important steps towards international expansion. The first major deliveries from our own site are being made during the current quarter. Our presence in New Delhi/Gurgaon lays a solid foundation for sustainable expansion both in India and throughout Asia. We will also strengthen our local supply chain capabilities for the entire Group in order to leverage the enormous potential of the Indian market in the future.

In the UK, the transfer of IP, Know-how and equipment has been successfully completed, construction is progressing according to plan and production will commence in the second quarter of 2024. We have factored in the related start-up costs and consider them to be crucial investments in long-term cost and competitive advantages.

The development of hydrogen economies around the world takes longer than previously anticipated and the financial support for the energy transition through public households does not appear to be feasible as quickly or to the extent originally envisaged. Societies’ consensus on the need to decarbonize the energy infrastructure while maintaining resilience remains unchanged though and a long-term priority. This continues to drive demand for our fuel cell technologies.

As a financially stable market leader, we intend to further utilize our technological edge and established market access in order to grow disproportionately and profitably, particularly in a more challenging economic environment. We also see increasing opportunities for market consolidation and plan to actively exploit these in line with our three-pillar strategy – regional/international expansion, extending technology leadership and complementary M&A activities. This course clearly sets us apart from our peer group and underscores our clear differentiation in the industry.”

e. Yrityksen tavoittelemia yrityskauppoja odotellessa :slight_smile:

11 tykkäystä

Paul Sankeyltä ihan mielenkiintoinen haastis koskien öljy-yhtiöitä (kait niistä voi puhua tässä ketjussa? :smiley: ) ja lopsusa myös AI:n vaikutuksesta sähkön kysyntään (linkki AI-kohtaan).

Lyhyitä nostoja, monet varmasti ketjun aktiiveille tuttuja.

Täysin commodity-bisneksessä johdon laatu ja pääoman allokaatiokyky ja -kuri ovat tärkeintä (pääoman tuotto on mitä on, ja suoranaisia kilpailuetuja ei ole kun kukaan ei voi yksin vaikuttaa öljyn hintaan). Esim. Chevronilla tämä on osattu. Sijoittaja ei osta halvalla ja myy kalliilla öljyfirmoja, hän ostaa johdon taidon. Öljykenttäomistusten laatu on tärkeää. Pieniä firmoja saa pörssissä halvalla, mutta niiltä saattaa loppua piankin (taloudellisesti) porattava öljy. Permian on hyvä paikka porata. Exxonilla on hyvät assetit Permialla ja Guyanassa, Chevronilla Permiassa ja Kazakstanissa ja Hess-yritysoston myötä myös Guyanassa.

Sektori on melkolailla unohdettu, vaikka maailmalla öljyn kysyntä on ennätystasolla ja nousee edelleen. Maailma tarvitsee kuitenkin edelleen fossiilisia polttoaineita. Yhdysvallat on maailman suurin tuottaja, muut maat ovat roikuleita kuten Iran, Venäjä, Venezuela ja omaa peliään pelaava Saudi-Arabia.

Haastiksessa oli myös lopussa huomio, miten Yhdysvalloissakaan energiankulutus ei ole kasvanut neljään vuosikymmeneen, mutta AI-buumi voi rikkoa tämän tasangon datacantereiden vaatiessa valtavasti energiaa.

Esimerkiksi Dominion Energyn tulevaisuuden kysyntäennusteet ovat menneet täysin uusiksi:

12 tykkäystä

Osa länsimaiden energiankulutuksen kasvun pysähtymisestä johtunee erilaisten tuotteiden valmistuksen siirtämisestä Kinaan ja muihin aasian maihin. Jos/kun osa tästä tuotannosta siirtyy takaisin länteen sekin tulee lisäämään energiankulutusta.

Palvelinkeskusinvestoinneista suomessakin viime aikoina uutisoitu ja useita hankkeita todennäköisesti suunnitteilla. Nämä toki globaalisti tulee kuluttamaan paljon sähköä, mutta toisaalta samaa aikaa vähentävät energiaa kuluttavaa testaamista. Action leffakin ehkäpä energiatehokkaampaa tehdä tekoälyllä kuin mitä kuvaukset kuvauspaikkoineen, henkilökuntineen ja lavasteineen kuluttaisi.

5 tykkäystä

Alla joulukuulta uusinta USA:n sähkönkulutuksen ennustetta. Selvä kasvu alkamassa. Syitä:

  1. Väestönkasvu. Yksin viime vuonna melkein 2 miljoonalla.
  2. Yleinen sähköistyminen
  3. USA:n uusteollistuminen IRA-ohjelman ja protektionistisen kauppapolitiikan vanavedessä. Vrt. @akka huomio tuotannon menosta Kiinaan, mutta paluu alkanut.
  4. Tekoäly. Se parhaillaan 2,5 % Yhdysvaltain sähkönkulutuksesta, mutta jo 2030 mennessä ainakin kolminkertaistunut. Esim: tavanomainen tietohaku AI:n avulla vie laskutavasta riippuen 4-10 enemmän sähköä kuin perinteinen.

Ruotsissa sähkönkulutuksen kasvuennusteet ovat myös muhkeita. Suomessa vaikuttaa paljon metsäteollisuuden tulevaisuus ja lähteekö vihreä siirtymä liikkeelle mm. korkojen laskettua.

8 tykkäystä

Vetykorttien suhteen Fortumin suunnitelmat vielä hämärän peitossa. Uniper olisi saattanut tarjota ne viisi ässää, mutta ne tuntuivat kelpaavan myös Saksalle. Fortum myös rahoittaa persaukista valtiota, nämä rahat pitäisi ehdottomasti käyttää uuden kehittämiseen.

2 tykkäystä

Uuden kehittäminen ei kuulosta sähkön tuottajan ja myyjän näkökulmasta asialta jolla luotaisiin merkittävästi omistaja-arvoa. Etenkin vedyn merkitys on vielä sen verran hämärän peitossa isossa kuvassa, että ihan hyvä vaan ettei Fortum investoi potentiaalisesti turhaan ennen kuin kannattavuuslaskelmat osoittavat sen olevan omistajien edun mukaista. Firmalla on hyvät assetit ja pidän siitä, että firmassa näyttää olevan käynnissä rönsyjen siivous projekti. Mukaan ehtii kyllä ja Fortumin tase sen mahdollistaisi, jos sijoitus on kannattava.

Enemmän kiinnostaa pienydinreaktorit, mutta niidenkin osalta Fortum on kommentoinut ettei aio olla ensimmäisten joukossa vaan lähtee mukaan kun teknologia on todennettu käytössä. Näissäkin puhutaan siis todennäköisesti ~2030 luvusta.

4 tykkäystä

Suomenhan piti olla yksi uusiutuvien energiamuotojen käyttöönoton sekä investointien edelläkävijä maita, mutta toisin on taas käymässä. Ainakin vedyn tankkaus asemien osalta…

13 tykkäystä

Niin, paitsi että vetyhän ei suinkaan ole uusiutuva energiamuoto, tai uusiutuvan energian varastokaan vielä juuri missään. Melko lailla päin vastoin, ja ihan lähiaikoina tämä ei ole muuttumassa. Koitetaan näissä heitoissa pitää realiteetit kuitenkin mielessä.

4 tykkäystä

No tarkennetaan nyt tuohon hieman naiiviin heittoosi, että vety välittää uusiutuvilla (tuuli,aurinko) tuotettua energiaa noista tankkausasemista. Ja liittyy siis tuolla tavalla uusiutuvien energiamuotojen käyttöön siirrymistä suomessa ja muualla.

12 tykkäystä

No, missä tätä tapahtuu ja millä volyymilla? Vastaus: ei missään merkittävällä volyymilla. Vihreän vedyn määritelmiin kuuluu “additionality”, siis kun uusi elektrolyysilaitos laitetaan pystyyn, tarvittavaa sähköä varten investoidaan vähintään vastaava kapasiteetti uusiutuvaa sähköntuotantoa. Eli pitää investoida tankkausasema, elektrolyysilaitos ja vastaava voimalaitos uusiutuvalla sähköllä. Näitä ei ole maailmassa juurikaan.

Vedyn tankkausasemilla myydään käytännössä harmaata vetyä eikä sillä ole mitään tekemistä uusiutuvien kanssa. CO2-päästöt on huipussa tuossa tuotannossa. Tilanne ei muutu, vaikka tankkaajana olisi vetyrekka.

1 tykkäys

Niin, ei ole nyt, ennen kuin on investoitu ja kehitetty infraa siihen suuntaan, että entistä isompi osa vedystä voidaan tuottaa uusiutuvilla.

Sijoittajana pitäisi osata katsoa tulevaisuuteen. Osa tuijottaa vain tätä päivää.

2 tykkäystä

Suomessa virkamies ei pysty tai ei saa tai ei halua tehdä päätöksiä. Työryhmät ovat turvallisia, siellä ei lähdetä mistään eikä päädytä mihinkään. Kukaan ei joudu kantamaan päätösten raskasta vastuuta. Esimerkkinä vaikka työryhmä aiheena Itä-Suomi ja tuulivoimalat, maalintekijää toivotaan ja aina päädytään 0-0. Jos vain odotetaan mikä on täysin oikea energiamuoto, jäädään kehityksen ulkopuolelle. Ilman vääriä valintoja oikeatkin päätökset jäävät tekemättä.

Vihreä vety olisi erinomainen raaka-aine moneen käyttöön. Mitä sen avulla saadaan tuotettua, mahdollisuudet ovat valtavat. Raskas liikenne; rekat, laivat ja lentokoneet odottavat tulevaa. Asiakkaat ovat jo valinnan tehneet, he haluavat että tuotteet ja ihmiset liikkuvat pienillä päästöillä. Kanarian saarten lämpeneminen on lähellä oleva esimerkki siitä että jotain on tehtävä. Ruotsi tämän on jo tajunnut.

12 tykkäystä

Hyviä pointteja.

Suomen toimintaa kuvaa sanonta “ihminen joka ei tee virheitä, ei todennäköisesti tee paljoa muutakaan”

3 tykkäystä

En nyt ihan täysin ymmärrä tätä valitusta.

Ensinnäkin valtiolla ei ole varaa lähteä kilpailemaan tukiaisissa Euroopan suurten maiden kanssa. Ei itse asiassa juuri muidenkaan. Yksityistä rahaa muihinkaan riskihankkeisiin ei tästä pääomaköyhästä maasta niin helposti löydy. Samalla etäisyydet pitkiä, väestöpohja pieni jne niin bisneksen aloittaminen lähellä mahdotonta

3 tykkäystä

Ruotsi tajusi itse asiassa että tuulimyllyt ei toimi kuin unissa, ja teki täyskäännöksen kohti ydinvoimaa. Pelkään että sama käy suomessa, pirstottu luonto ja maisemat pilalla ennen kuin tajutaan mitä hirviötä ollaan rakentamassa.

https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2023/ydinvoima-asiassanaapurimaidenreititolivaterilaiset-nytsuuntatuntuukuitenkinolevansama.html

6 tykkäystä

Yleisesti yhtenä suurena ajurina tulee myös yhdysvalloissa varmasti olemaan jatkossa myös lämmityksen sähköistyminen.

Polttaminen on alalla atm tulevaisuuden suunnitelmissa aika idea tasolla kuollut. Mutta muutoksesta ei juuri puhuta.

Toki nämä muutokset ovat tulossa ensin esim Suomeen jossa KL tarpeet suuremmat. Ja sähkö halpaa. Mutta pohjalla olevat ajurit ovat olemassa ja lähtevät ohjaamaan tuotantoa myös USA:ssa jatkossa.

Pohjaa ajaa lopulta ihan talous. Sähkö halvempaa, erityisti jos hiilidioksimaksuja.

2 tykkäystä