Enersense - Energiamurroksen suunnannäyttäjä

Toivotaan lisää näitä ja lienee varaudutaan kriiseihin paremmin viime talven kokemusten kautta. Tohon viereen vielä omat latauspistokkeet :smiley: … latausmarkkinää ja sähkönvarastointia voisi tutkia enemmän…yks tapa on tuottaa vetyä halvan sähkön aikaan. Toivotaan, et suomalaisten osaaminen riittää maailmanmarkkinoille. Kempowerilla ja niin enersenselläkin on latausratkaisut, mut energiantuotanto ja -hallinta plus verkkojen rakentaminen ovat hyvänä lisänä.

Enersenselle ensimmäinen akkuvarastojen kunnossapitosopimus Liettuaan

4.8.202312:15

Enersense International Oyj
Lehdistötiedote 4.8.2023 klo 12.15

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersensen International Operations -liiketoimintaan kuuluva liettualainen tytäryhtiö Enersense UAB ja sähkövarastoratkaisuja toimittava Fluence Energy GmbH ovat allekirjoittaneet sopimuksen koskien akkuvarastojen huoltoa ja kunnossapitoa Alytyksen, Vilnan, Utenan ja Šiauliain alueilla. Akkuvarastojen kapasiteetti on yhteensä 200 MWh, ja kokonaisuus on ensimmäinen laatuaan Liettuassa.

Energy cells UAB, jolle Fluence Energy toimitti sähkövaraston, ylläpitää ja operoi sähkövarastoja Liettuassa. Uusiutuvista energialähteistä tuotetun energian integrointiin käytetään akkuvarastoa, joka tarjoaa nopeaa sähköverkon säätöreserviä. Tällä osaltaan turvataan Liettuan sähköjärjestelmän käyttövarmuutta siihen saakka, kunnes se synkronoidaan Manner-Euroopan sähköverkkojen (KET) kanssa.

Sopimus on jatkoa Enersensen ja Fluence Energyn hyvälle yhteistyölle Suomessa, jossa Enersense kunnossapitää ja toimii asiantuntijakumppanina Fluence Energyn 20 MWh akkuvarastolle Keravalla.

”Olemme iloisia, että Fluence Energy GmbH valitsi meidät kumppanikseen ja nyt allekirjoitettu sopimus on meille tärkeä päänavaus Liettuan sähkövarastointimarkkinoilla. Energiaomavarainen Eurooppa tarvitsee tällaisia hankkeita, ja on hienoa olla mukana tässä”, sanoo Enersensen Liettuan maajohtaja Artūras Lapinskas.

7 tykkäystä

Rapsa näyttäisi siltä, että ounasteluni sähköautonlatausbisneksen heikkoudesta osuu vielä toistaiseksi oikeaan. Yrittävätkö oikeasti skaalata sitä kunnon strategialla vai onko vain toiveajattelua? Kannattavuus yhä heikkenemään päin sillä saralla. Core-bisneksen lähtiessä kivaankin nousuun voisi olla järkevää heivata huonosti toimivat riippakivifirmat pois kyydistä? Bisneksen fokusoinnista on enersensenkin kohdalla kuitenkin puhuttu. Onkohan tulevaisuudessa sellaista nähtävissä vai jatkavatko sekatavarakauppana?

1 tykkäys

Mikä SEBin mielestä on erilaista, että heidän range on 9-14 euroa ja vaik keskihintana 11.5 euroa osakkeelta verrattuna inderesin näkemyksiin. Lähes kaksinkertainen ero suosituksessa.

Aapeli Pursimo ( @Aapeli_Pursimo ) yhtiön analyseeraajana, mitkä asiat vaikuttavat ja mitä eri tavalla kuin SEB? Eikö tuulivoimabisnestä arvosteta vai mikä selittää näkemyseron?

Moi,

Alkuun tosiaan hyvä huomata, että SEB ei anna perinteistä tavoitehintaa, vaan julkaisee käyvän arvon haarukan osien summaan perustuen. Sinällään osien summan komponentit ovat hyvin vastaavat kuin meillä, mutta erotus syntyy etenkin tuosta tuulivoimaportfoliosta. Meidän arviomme mukaan tuulivoimaportfoliosta syntyvät tuotot ovat vielä keskimäärin useamman vuoden päässä (kun huomioidaan myös hankkeiden kehitysvaiheet), minkä takia ollaan arvioituja tuottoja diskontattu nykyhetkeen ja tätä kautta sitten tuulivoimaportfolion nykyarvo on matalampi meidän osien summassa. SEB taas ainakin oman tulkintani mukaan olettaa, että portfolio realisoitaisiin tänään (ts. edellyttäisi, että myydään per heti), kun taas tosiaan omissa oletuksissa kehityspalkkioista syntyvät rahavirrat jaksottuvat pitkälle tulevaisuuteen, minkä takia rahan aika-arvo huomioitu.

Toki meidänkin osien summa -laskelma on nykyisen tavoitehinnan yläpuolella (viimeisimmässä raportissa 7,1 euroa/osake), mutta suurimman osan tuotoista ollessa vielä useamman vuoden päässä emme oleta osien summan arvon purkautuvan seuraavan 12 kuukauden aikana. On kuitenkin hyvä huomata, että laskelman oletuksiin liittyy huomattavaa epävarmuutta molempiin suuntiin etenkin tuulivoimaportfolion osalta, kun huomioidaan myös yhtiön energiantuotannon suunnitelmat ja siten emme tavoitehinnan osalta nojaa suoraan osien summan indikoimaan arvoon. Kuten edellisellä raportillakin totesin, niin merkittävimpänä kurssiajurina nykytasoilta näkisin nykyliiketoimintojen kannattavuuden ja kassavirran selkeämmän vahvistumisen.

8 tykkäystä

@Aapeli_Pursimo Kiitokset ripeästä vastauksesta! Miten näet NYABin liiketoiminnan verrattuna Enersenseen? NYABilla pe näyttäisi olevan 70 ja markkina-arvo yli viisinkertainen ts. lähes 500 miljoonaa ennen tulosvaroitusta tänään. Millainen on heidän portfolio realisoitavana pidemmälle tai lyhyemmälle ajalle tulevaisuuteen? Arvostus tippunut kohtuullisesti tulosvaroituksen jälkeen, mutta markkina-arvo edelleen nelinkertainen verrattuna Enersenseen. Vielä kyssäri @Aapeli_Pursimo onko NYABilla tulossa jotain omia tuotteita tai laitteistoa markkinaan ? Enersensen vois laskea mm. latausratkaisut (uusista kaupoista tuli tiedote) ja ymmärtääkseni merituulivoimassa on osaamista isoine telakoineen, missä valmistaa jalustoja? Mikähän olisi arvostustasot latausbisneksestä lähivuosille, kun Kempower kiitää ihan omilla arvostuksessa ja toki ovat myynnissä edellä. Markkinaa kyllä riittänee kaikille toimijoille.

Moi,

Tuli aikaisemmin keväällä täällä vastailtua Enersensen ja NYABin eroihin ja tosiaan hyvä huomata, että konserneina yhtiöt eivät ole suoria verrokkeja keskenään (tässä ei ole tapahtunut muutosta). Tuli samalla käytyä yhtiöiden välistä arvostusta läpi ja tulosvaroituksen myötä NYABin arvostuksessa nähtiinkin sitten laskupainetta korkeiden odotusten petettyä. On kuitenkin hyvä huomata, että tulosvaroituksesta huolimatta NYABin kannattavuus on edelleen toimialaan suhteutettuna hyvällä tasolla.

Mitä tulee NYABin portfolioon, niin he ovat myös mukana uusiutuvassa energiassa, mutta yhteisyrityksen kautta (40 %:n omistusosuus Skarta Energy). Sen sijaan erona Enersenseen on, että Skarta Energy keskittyy aurinkovoiman hankekehittämiseen. Tässä kohtaa Skarta Energyn kehitykseen liittyy kuitenkin samalla tavalla huomattavaa epävarmuutta molempiin suuntiin kuin Enersensen tuulivoimaportfolion osalta. Sen sijaan Skarta Energy on yhteisyritys CapManin rahaston kanssa, jonka elinkaari on noin 10 vuotta perustamisesta (perustettu 2022) ja siten NYABin omistukselle on tiedossa jonkinlainen järjestely (esim. omistuksen myynti, siirtyminen uuteen rahastoon) viimeistään tällöin.

Sinällään NYABilla ei ainakaan tällä hetkellä ole varsinaista tuotebisnestä. Enersensellä sen sijaan nuo mainitsemasi, vaikka käsitykseni mukaan tuolla Offshoren tehtaalla on tehty / tehdään myös muita konepajatöitä. Yleisellä tasolla latausbisneksen osalta arvostukseen vaikuttaa huomattavasti yhtiön kasvuvauhti ja tietysti myös sitten absoluuttinen kokoluokka. Täältä voidaan Finderin luvuista nähdä, että Enersense Chargingin suhteellinen kasvu on ollut viime vuosina nopeaa, mutta absoluuttisesti puhutaan kuitenkin vielä Enersense-konsernin mittakaavassa pienestä osasta. Tiedotteiden perusteella kasvun voisi olettaa myös jatkuvan tänä vuonna, mutta kasvun kulmakerrointa joudutaan sitten todennäköisesti odottelemaan ensi kevääseen Chargingin tilinpäätöksen valmistumiseen asti. Tällä hetkellä kehityksen kannalta onkin tärkeää saada liikevaihto ensin ykkösmiljooniin ja tämän jälkeen kasvatettua taas seuraavaan kokoluokkaan (kymmeniin miljooniin). Siten omasta mielestäni vertailu Kempoweriin (mm. arvostuskertoimet) on vielä tässä vaiheessa ennenaikaista. Kasvussa onnistumisen lisäksi fokuksessa on luonnollisesti myöhemmin myös tuloskehitys (ml. millaisella liikevaihtotasolla liiketoiminta kääntyy voitolliseksi), mutta lyhyellä aikavälillä tämä toki vielä sivuroolissa. Kokonaisuutena erilaisten lopputulosten vaihteluväli latausbisneksen osalta on kuitenkin sen kehitysvaiheesta johtuen vielä erittäin laaja ja vaatii siten kärsivällisyyttä.

Vastaavasti toisen kasvuaihion Offshoren lukujen perusteella tämän liiketoiminnan kehityksen kannalta (ts. tuloksen asteittaisen parantumisen) keskiössä on myös kasvussa onnistuminen. Tämän osalta yhtiö onkin viime vuoden loppupuolella ja tänä vuonna kertonut tilauksista, joilla ylärivin tulisi nousta viime vuosista tänä/ensi vuonna. Mutta myös tämän osalta jäädään seuraamaan kehitystä (ml. kannattavuus) ja uutisia mahdollisista uusista tilauksista, joita tarvitaan kasvun jatkamiseksi.

7 tykkäystä

@Aapeli_Pursimo kirjoitteli ja Enersensen jatkosopparista Telian kanssa. :slight_smile:

2 tykkäystä

Toivottavasti merkittävä osa tästä Valoon 250M€ rahoituspaketista valuu Enersenselle jatkona aiemmalle sopimukselle :+1:

6 tykkäystä

Sponsorointi jääkiekkoon Enersensellä isollaan.

6 tykkäystä

Ja niin Suomen hallituksen ja Nordean näkemys, että vihreän siirtymän investointeihin keskittyvät yhtiöt tulevat olemaan voittajia…merituuli, tuulivoima, vety, ajoneuvojen sähköistyminen…kaik palikat on koossa ja odotellaan mielenkiinnolla myynnin kehitystä.

2 tykkäystä

ja merituulivoimaa ryhdytään rakentamaan…hallituksessakin on focus merituulivoimassa…

Enersense osallistuu Tahkoluodon merituulipuiston merituulivoimaloiden perustusten kilpailutukseen

Enersense International Oyj
Lehdistötiedote 18.9.2023 klo 12.15

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense osallistuu Suomen Hyötytuulen käynnistämään Tahkoluodon merituulipuiston merituulivoimaloiden perustusten kilpailutukseen. Hyötytuuli valmistelee Tahkoluodon merituulipuistoon laajennusta, jonka voimalat sijoitetaan syvempään veteen kuin Suomessa koskaan aikaisemmin. Esisuunnittelun on määrä valmistua marraskuussa ja perustusten konseptivalinta tehdään joulukuussa 2023.

Tahkoluodon laajennuksen ensimmäisten turbiinien meriperustukset rakennetaan 40 ja 25 metrin syvyyteen ja ne suunnitellaan kestämään jäätyvän Itämeren vaativat olosuhteet sekä yli 15 megawatin turbiinien aiheuttamat kuormat. Enersense Offshoren oma betonista ja teräksestä valmistettava hybridiperustuskonsepti on valittu mukaan kilpailutukseen yhtenä kolmesta mahdollisesta jalustakonseptista. Jalustakonsepti on suunniteltu erityisesti Itämeren jäätyvälle osalle ja sen kehityksessä on pyritty ottamaan erityisesti huomioon kustannustehokkuus jalustan asennukseen liittyvissä merioperaatioissa.

Tahkoluodon laajennus käsittää kokonaisuudessaan neljäkymmentä yli 15 megawatin voimalaa. Ensimmäisten voimaloiden lupahakemukset ovat vireillä, ja lupakäsittelyssä etusijan saanutta vesilupaa odotetaan saapuvaksi piakkoin ja rakennuslupia syksyn aikana. Hankkeelle on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta.

Ministeri Mykkänen: Kotimainen sähkön­tuotanto kaksin­kertaistettava, pääosassa meri­tuuli­voima

Hallitus aikoo lisätä kotimaista sähköntuotantoa helpottamalla luvitusta. Suurimmat toiveet ministeri kohdistaa merituulivoimaan.

Reposaaren tuulipuistossa Porissa tuulivoimaa tuotetaan jo merellä. Hallitus haluaa luoda merituulivoimalle pelisäännöt.

Reposaaren tuulipuistossa Porissa tuulivoimaa tuotetaan jo merellä. Hallitus haluaa luoda merituulivoimalle pelisäännöt.

HALLITUS käynnistää jo syksyn aikana hankkeita, joiden tavoitteena on Suomen kotimaisen sähköntuotannon kaksinkertaistaminen nykyisestä, lupaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok).

Mykkänen sanoi torstaina mediatilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa, että Suomesta pitää tehdä ”puhtaan energian suurvalta”. Mykkäsen mukaan puhtaan sähköntuotannon kaksinkertaistaminen on edellytys sille, että Suomeen syntyy sitä hyödyntävää uutta teollisuutta.

”Suomalaiseen suuhun sana suurvalta tuntuu mahtipontiselta, mutta lähtökohtien puolesta se on mahdollista ja se on meidän tärkein ilmastoteko, teollisuusteko ja myös ainutlaatuinen mahdollisuus verrattuna eurooppalaisiin verrokkimaihin”, Mykkänen sanoi.

Mykkäsen mukaan Suomi on fossiilittoman sähkön tuotannossa paljon pidemmällä kuin esimerkiksi Keski-Euroopan maat. Suomessa on ydinvoimaa, vesivoimaa ja yhä enemmän tuulivoimaa.

Hallitus aikoo houkutella investointeja tuuli- ja aurinkovoimaan lupien myöntämistä sujuvoittamalla. Hallitus aikoo suhtautua myönteisesti myös uusiin ydinvoima­hankkeisiin ja vauhdittaa pienreaktoreiden käyttöönottoa.

Erityisesti Mykkänen korosti kuitenkin merituulivoiman merkitystä.

”Merituulivoimasta tulee kahdenkymmenen vuoden tähtäimellä meidän tärkein energiantuotantomuoto, jos me emme aja näitä hankkeita pois meidän ulottuvilta”, Mykkänen sanoi.

Mykkänen muistutti, että merituulivoiman tuotanto on meren tuuliolosuhteiden vuoksi tasaisempaa kuin maatuulivoiman. Suunnitteilla olevat investoinnit ovat sekä rahallisesti että megawattimääriltään valtavia.

6 tykkäystä

Yhtiö julkistaa Q3-tuloksensa ja tässä on @Aapeli_Pursimo:n ennakkokommentit siitä. :slight_smile:

Enersense julkistaa Q3-raporttinsa perjantaina arviolta puolen päivän aikaan. Odotamme yhtiön liikevaihdon kasvun jatkuneen vauhdikkaana erittäin vahvan tilauskannan tukemana. Puolestaan oikaistun käyttökatteen odotamme olleen noin kertaluontoisten erien tukeman vertailukauden tasolla. Lukujen lisäksi raportilla kiinnostuksen kohteenamme ovat mahdolliset tarkennukset kuluvan vuoden ohjeistukseen sekä kommentit kysyntätilanteesta.

5 tykkäystä

On kyllä ihme yhtiö. Tulos on tänä vuonna pahasti tappiollinen (OPO:n tuotto -11 %), viimein yksi kvartaali on paperilla voitollinen. Velkaantumisaste on noussut 72,7 %:iin, mutta liikevaihto kasvaa. Pääomanpalautusta jaetaan velaksi pitkälle yli tuloksen, mistä en pidä ollenkaan.

Tulisiko Enersense käänteeseen tässä suhdanteessa? Vaikea kyllä uskoa kaikkien pettymysten jälkeen. Tuulivoimabuumi on jo ohi ja minulla ei ole mitään uskoa Enersenseen “toisena Kempowerina”, sekin ala on täynnä kilpailijoita.

Odotan tässä kyllä Inderesin kommenttia, vaikka yleensä firma käsitteleekin asiakkaitaan silkkihansikkain.

8 tykkäystä

Joo, ei oikein vakuuta. Sähköautonlatauspuolenkin panostukset saattaa olla jo ”sunken costs” kun uskottavampaakin kilpailua tuolla saralla kuitenkin on. Siinä ei paljon Tuurin latauspisteet lohduta. No, houldataan loppuun asti.

1 tykkäys

Jospa vedystä tulisi apuja ja lisäeuroja viivan alle :wink:

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/enersense-international-oyj-enersensen-osakkuusyhtio-p2x-sopinut-vihrean-vedyn

5 tykkäystä

Kaikki mittarit valuu alaspäin paitsi tilauskanta. Jos tilauskannassa on samoilla parametreillä otettua kiinteähintaista kauppaa, mikä on aiheuttanut nykyiset tappiot, niin eipä hyvältä näytä. Iso tilauskanta ei takaa isoja tuottoja, monesti päinvastoin kun kasvetaan nopeasti. Pääomanpalautukset ovat kummallista tässä tilanteessa, mutta tase toki vielä kestää. Enersensen toivoisi keskittyvän nykyisten liiketoimintojen kannattavuuden varmistamiseen ja vahvistamiseen. Nyt näyttää, että fokus on liiaksi liikevaihdon kasvattamisessa. Alkaako tase kipinöidä jossain kohtaa?

6 tykkäystä

ny vaan tilauksia kehiin :smile:

1 tykkäys

Enersensen sivuilla hyvä kuvaus heidän latauskentän toiminnastaan. Minulle oli uutta tuo booster asema, hiukan sama ajatus kuin Kempowerilla, mutta käsittääkseni sillä erolla, että noilla satelliittiasemillakin on oma latauskapasiteetti. Näitä yhdistelemällä saadaan tarvittava joustavuus.

Toivottavasti tällä arsenaalilla on hyvä hyökätä taistelemaan markkinaosuuksista :+1:

6 tykkäystä

Nordea aloitti Enersensen seurannan.

“Uskomme myös, että muutaman haastavan vuoden jälkeen yhtiö pystyy elvyttämään liikevoittomarginaalinsa kohti 3%:a ensi vuoden aikana”.

“Lyhyen aikavälin näkymät Enersenselle näyttävät suotuisilta. Yhtiön tilauskanta syyskuussa oli 511 miljoonaa euroa, kun yhtiön 12 kuukauden liukuva liikevaihto oli 346 milj.euroa…”

“Mallinnamme tällä hetkellä Enersenselle 24% liikevaihdon kasvua kuluvalle vuodelle, ja 4,7% käyttökatemarginaalilla. Ensi vuodelle mallinnamme 5,6% käyttökatemarginaalia”

“Argumentoimme että yhtiön proaktiiviset johtomenetelmät, että vahva toimialakohtainen projektiosaaminen antaa yhtiölle kilpailuedun kilpailijoihinsa nähden. Laskemme Enersenselle 7,1-8,6 euron osakekohtaisen käyvän arvon vaihteluvälin kassavirtalaskelmiin ja sitä tukeviin arvostuskertoimiin perustuvalla arvostusmenetelmällä”.

Mitä mieltä laskelmista, osakkeen arvosta ja perusteluista?

4 tykkäystä

Yksi huomio se, että NYAB jostakin syystä oli jätetty pois kilpailija- ja peer- listoilta, jos nyt oikein pikakelauksella huomioin. Olisi ainakin omasta mielestäni hyvä “target” sekä kannattavuudessa että arvostuksessa, siinä missä power-segmentissä kova kilpailijakin.

Muuten mielestäni äkkiseltään aika hyvää ja osuvaa settiä.

2 tykkäystä