eQ - Tylsistä tylsin rahakone

Kuinka niin? Private equity -rahastoissa hallinnointipalkkio alkaa kyllä juosta heti sitoumuksesta.

1 tykkäys

Sauli ja Kasper antoivat kommenttinsa pääomarahastojen varainkeruiden etenemisistä.:slight_smile:

7 tykkäystä

Laskeskelin huvikseen tupakkiaskin kanteen seuraaville vuosille PE-rahastojen tuottiksia per osake per vuosi:

 • arvio tulevista tuottosidonnaisista nykyrahastoilla 141m€
 • näistä voitontasauksen piirissä 85m€ (voitontasaukset varman päälle eli vain 60 % odotetuista tuottiksista)
 • joista 17m€ käytetty vuoden 2024 loppuun mennessä
 • voitontasausta siis jäljellä 68m€ → jaettuna vuosille 2025-2029 (5v.) 13,6m€/v. eli noin 0,34€ tuottoa per osake per vuosi (eQ:lla on noin 40m osaketta)
 • jäljelle jää voitontasausten jälkeen 56m€, jonka voi jakaa puolestaan vuosille 2028-2032 (5v.) 11,2m€/v. eli 0,28€ per osake per vuosi

Eli PE-tuottiksista tulisi seuraavanlaisesti lisätuottoja, kun jaetaan tällä tavalla 5v. könttinä yksinkertaisuuden vuoksi ja huomioidaan, että nämä valuvat suoraan vikalle riville:

 • 2025: 13,6m€ = 0,34€/osake
 • 2026: 13,6m€ = 0,34€/osake
 • 2027: 13,6m€ = 0,34€/osake
 • 2028: 13,6m€ + 11,2m€ = 0,62€/osake
 • 2029: 13,6m€ + 11,2m€ = 0,62€/osake
 • 2030-2032: loput 33,6m€ = 0,84€/osake

Ottaen huomioon, että 2023 PE-tuottisten osuus EPSistä oli luokkaa 0,15€, oli tällainen harjoitus ihan silmiä avaava osakkeen tulevaa tuottopotentiaalia haarukoidessa. Ei tämä kovin kalliilta lapulta tunnu imo tällä hetkellä :slight_smile:

13 tykkäystä

Ihan kivat havainnollistavat tupakkiaskin kanteen laskelmat, mutta ehkä niissä on turhan optimistiset vuosittaiset lisätuotot per osake.

Noi laskelmasi 13,6 Me jne. PE-tuottosidonnaiset palkkiot eQ:lle voivat hyvinkin toteutua, mutta ne kylläkin kirjataan eQ:n tuloslaskelman ylimmälle riville eli nettoliikevaihtoon.

En tiedä, mutta oletan, että noista PE-tuottiksista maksetaan eQ:n PE-tiimille jotakin sovittua palkkiopalkkaa, ehkä palkkakustannuksena noin 20 % (tai enemmän), jolloin esimerkiksi 13,6 Me:n PE-tuottiksesta kertyisi liikevoittoa noin 10,9 Me, josta pitää vielä maksaa veroa 20 %, jolloin nettotulosta kertyisi noin 8,7 Me.

Kuten esitit niin eQ:n (TP 2023) odotetuista 141,5 Me:n PE-tuottiksista voitontasauksen piiriissä on 85,3 Me (n. 60 %). Tätä voisi ehkä luonnehtia eQ:n turvamarginaaliksi. Ennusteiden laadinnassa saattaisin huomioida eQ.n turvamarginaalin päälle jonkinlaisen ennustajan lisäturvamarginaalin (x %), sillä PE-rahaston aitakorko (esim. 8 %) usein vaikeuttaa PE-rahaston siirtymistä voitonjaon piiriin, etenkin jos odotetut rahavirrat takaisin PE-rahastoon sijoittaneille lykkääntyvät tuonnemmaksi, tjsp. :slight_smile:

Ennättäisikö @Sauli_Vilen tai @Kasper_Mellas kertomaan, kuinka te ennustatte PE-tuottiksia eQ:n esittämien tuottoennusteiden pohjalta (ks. eQ:n tilinpäätöstiedotteen viimeinen sivu). Samalla voisitte kommentoida noita arvailujani, miten tai missä määrin PE-tuottiksista valuu tuloslaskelman alimmalle riville.

eQ Oyj tilinpäätöstiedote 2023

Edit: kielioppivirheitä

3 tykkäystä

Tietenkin ko. tuotot lasketaan liikevaihtoon ja sitä kautta valuvat alaspäin. Yksinkertaisuuden vuoksi tässä oli vain ajatuksena, että kyllä ne kiinteät hallinnointipalkkiot on tähänkin asti riittänyt palkkojen maksuun, ja sitä kautta voi ajatella, että kaikki tuottikset tulevat aikalailla 1:1 läpi vikalle riville poislukien tietysti jos tiimille on luvattu jokin pieni siivu carrystä. Lienee selvää, että mahdollinen siivu carrystä on kuitenkin painosanalla pieni, eikä vuosittain lähelläkään mitään mainitsemaasi 20% ilman ylärajaa, joka tarkoittaisi pienelle tiimille miljoonien lisäpalkkaa joka vuosi :grinning:

1 tykkäys

Toimitusjohtaja Mikko Koskimiehen katsaus eilisestä yhtiökokouksesta! :movie_camera:

17 tykkäystä

Neljännes vuodesta takana ja noin hyvin kerätty rahaa Private Equityyn. Sauli tai Kasper, voiko noihin tuloksiin olla tyytyväinen?

eQ tarjoili melkein ilmaisen lounaan tänään kun osake ei reagoinut vahvasti osingonmaksuun :+1:

7 tykkäystä

@Kasper_Mellas ja @Sauli_Vilen ovat tehneet uuden laajan raportin eQ:sta. :slight_smile: Tämä, kuten kaikki muut Laajat rapsat ovat kaikkien luettavissa.

eQ on laadukkaan tuotetarjontansa ansiosta asemoitunut erinomaisesti pitkällä aikavälillä kasvavaan vaihtoehtosijoitusten markkinaan. Odotamme eQ:n palaavan takaisin tuloskasvuun 2025, vaikka kiinteistösektorin haasteet tarjoavatkin lyhyellä aikavälillä vastatuulta.


EDIT:

Tässä on vielä kommentit.

14 tykkäystä

Laajalla raportillanne lukee näin:

eQ:lla on tuottosidonnainen palkkio kaikissa sen private equity -rahastoissa. Tyypillinen aitakorko on maltillinen 6–8 %, ja tämän ylittävästä vuosituotosta yhtiö on oikeutettu tuottosidonnaiseen palkkioon.

Tässä on pääomasijoitusalaa tuntemattomille hyvin yleinen ajatusvirhe. PE-rakenteissa aitakoron saavuttaminen laukaisee nimittäin tuottosidonnaisen palkkion, joka lasketaan kaikesta tuotosta. Aitakoron saavuttaminen on hyvin helppoa, ja siksi erittäin suurella todennäköisyydellä kaikki rakenteet pääsevät tuottopalkkioon kaikesta tuotosta. Pääomasijoitusrakenteiden tuottojen ja sitä kautta tuottosidonnaisten palkkioiden ennustaminen on myös tällaisissa hyvin hajautetuissa buyout-rahastoissa suhteellisen tarkkaa, kun huomioidaan rakenteiden satojen kohdeyhtiöiden lisäksi rakenteisiin kuuluva automaattinen ajallinen hajautus. PE-tuottosidonnaisten palkkioiden ’laatua’ tulee siis arvostaa merkittävästi kaikenlaisten muiden rahastojen tuottosidonnaisia korkeammalle (eli kiinteistöt ja likvidit osakerahastot joissa tuottis lasketaan per vuosi ja vain x % vuosituoton ylittävältä osalta).

Yksinkertaistaen voi miettiä, että jos 300m€ kokoisen pääomarahaston rahakerroin on 1,8x saa eQ tuoton osuudesta (240m€) 7,5% eli 18m€. Laskekaa siitä, kun näitä rakenteita perustetaan vähintään yksi per vuosi myös tästä eteenpäin ja edellisen kymmenen vuoden aikana perustetut rakenteet alkaa olla voitonjaon kovimmassa vaiheessa 2025 alkaen :wink:

10 tykkäystä

PE:n varainkeruuseen voi olosuhteisiin nähden olla ihan tyytyväinen, sillä maailmalla PE-varainkeruu on hidastunut tosi paljon ja rahastojen koot ovat tulleet rumastikkin alas. Kuitenkin fakta on se, että edellisen vastaavan rahaston ensimmäisestä sulkemisesta jäätiin reippaasti ja lopullinen arvosana varainkeruun onnistumisesta voidaan antaa vasta, kun nähdään miten seuraavat sulkemiset kehittyvät. Yhtiö vaikutti itse edelleen hyvin luottavaiselta varainkeruun osalta ja kyllä mekin ennustetaan hyvää myyntiä tulevissa sulkemisissa.

Btw, kannattaa kaikkien eQ:sta kiinnostuneiden katsoa tuo ylempänä @Sara_Antonacci jakama tj Koskimiehen katsaus yhtiökokouksesta. Yhtiö ei juuri sijoittajatilaisuuksissa kierrä ja johdon kuuleminen onkin sijoittajille harvinaista herkkua :slight_smile:
Linkki: eQ - Tylsistä tylsin rahakone - #433 käyttäjältä Sara_Antonacci

22 tykkäystä

@Tomi_Valkeajarvi ja @Sauli_Vilen juttelivat yhtiöstä Laajan raportin tiimoilta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:16 Tuoteportfolion yksi tukijalka ontuu
03:56 Kannattavuus vertaansa vailla
06:10 Tiukka fokus strategiassa
07:43 Milloin takaisin tuloskasvu-uralle?
13:47 Vieläkö tähtiyhtiön sädekehä on tallessa?
16:33 Lyhyen aikavälin riskit pitävät toistaiseksi tarkkailuasemissa

10 tykkäystä

Sijoituskästissä vieraana eQ:n pitkäaikainen toimitusjohtaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Janne Larma.

13 tykkäystä

Kiinteistörahastojen tuotot julkaistu. Liikekiinteistöt -4,88% ja Yhteiskuntakiinteistöt -0,26%.

Liikekiinteistöt-rahaston koko jatkaa supistumistaan. Arvonlaskun + maksetun tuotto-osuuden jälkeen rahaston koko lienee hieman yli 600 miljoonaa. Tästä on vielä maksamattomia lunastuksia 50 miljoonaa ja kesäkuun lunastusikkuna on jo kulman takana. Neljännesvuosikatsaus julkaistaan varmaan pian, josta selviää velan määrä. Mielenkiintoista nähdä, onko 50% LTV kuinka lähellä.

8 tykkäystä

Yllättävän kovaa tulee edelleen Liikekiinteistö alas, me oltiin hahmoteltu pienempää miinusta Q1:lle H2 rysähdyksen jälkeen. Liikkeestähän irtoaa myös pieni tuotto-osuus 30.3 (maksuun 30.4), mikä painaa hieman NAV:ia (eQ - Tietoa eQ Rahastojen tuotto-osuuksien omistajille jaettavasta tuotosta 2024). Meidän excelissä näyttäisi LTV olevan Q1 lopussa 47-48% riippuen lasketaanko tuo tuotto-osuus pois NAV jo maaliskuussa vai vasta Q2.

14 tykkäystä

Arvaan, että eQ Liikekiinteistö -rahaston osuuden arvonlaskuun (3 kk -4,88 %) on vaikuttanut ennen kaikkea sen lainojen uudelleenjärjestelyt, missä lainarahoituksen hinta on arvaten noussut reippaanlaisesti.

eQ Liikekiinteistöt -rahasto on toteuttanut rahoitusjärjestelyt ja maksanut pois joukkovelkakirjalainan

Näin maallikkona arvaan, että tämä eQ Liikekiinteistö -rahaston vieraan pääoman kustannuksen nousu on sittemmin huomioitu kiinteistöarvioitsijoiden laskelmissa ja sen myötä rahaston kiinteistöjen päivitetyissä kirja-arvioissa.

“eQ:n rahastot käyttävät neljää Suomen suurimpiin ja ammattimaisimpiin kuuluvaa kiinteistöarvioitsijayritystä, joilla on paras mahdollinen informaatio Suomen kiinteistömarkkinoiden tilanteesta. Arvioitsijat ovat Keskuskauppakamarin hyväksymiä (AKA). Rahaston kiinteistöt arvostetaan riippumattomien kiinteistönarvioitsijoiden tekemään arvioon arvotuspäivän markkina-arvosta ja eQ rahastot ovat käyttäneet näitä arviokirjoja sellaisenaan Markkina-arvo tarkoittaa sitä hintaa, jolla kiinteistöstä todennäköisesti tehtäisiin kauppa arvostuspäivänä halukkaiden, toisistaan riippumattomien ostajan ja myyjän välillä.”

eQ:n kiinteistörahastojen katsaus 22.01.2024

6 tykkäystä

Kysymys: Pari viikkoa sitten julkaistu eQ:n laaja raportti sisältää väitteen, että Advium olisi kiinteistöjärjestelyissä Suomen markkinan selvä ykkönen (s.18). Onko kyseessä typo ja jos ei ole niin olisi mielenkiintoista nähdä mihin lähteeseen perustuu?

4 tykkäystä

eQ maksaa Liikekiinteistöjen jumissa olevat lunastukset 25.4. ja lunastukset maksetaan per 31.3. lopun arvoilla. Hyvä uutinen. Vielä parempi uutinen on, että aiemmin ilmoitetun 50m€ sijaan lunastuksia täytyikin maksaa vain 32m€, koska osa lunastuspyynnön tehneistä asiakkaista oli peruuttanut toimeksiantonsa.

21 tykkäystä

Tässä olisi vielä ennakkokommentit, kun eQ julkistaa Q1-tuloksensa tiistaina eli huomenna. :slight_smile:

5 tykkäystä

Torjuntavoitto

Tammi-maaliskuu 2024 lyhyesti

 • Konsernin nettoliikevaihto oli katsauskaudella 16,5 miljoonaa euroa (17,7 MEUR 1.1.-31.3.2023). Konsernin nettopalkkiotuotot olivat 16,0 miljoonaa euroa (17,5 MEUR).
 • Konsernin liikevoitto laski 12 prosenttia ja oli 8,8 miljoonaa euroa (10,0 MEUR).
 • Konsernin tulos oli 7,0 miljoonaa euroa (7,9 MEUR).
 • Konsernin osakekohtainen tulos oli 0,17 euroa (0,20 euroa).
 • Varainhoito-segmentin nettoliikevaihto laski 11 prosenttia 15,1 miljoonaan euroon (17,1 MEUR) sekä liikevoitto 18 prosenttia 8,9 miljoonaan euroon (10,7 MEUR). Varainhoito-segmentin hallinnointipalkkiot laskivat 10 prosenttia 14,0 miljoonaan euroon (15,6 MEUR) ja tuottosidonnaiset palkkiot laskivat 17 prosenttia 1,4 miljoonaan euroon (1,6 MEUR). Hallinnoitavat varat kasvoivat katsauskauden aikana 3 prosenttia 13,3 miljardiin euroon (12,9 mrd. EUR 31.12.2023).
 • Corporate Finance -segmentin nettoliikevaihto oli 0,8 miljoonaa euroa (0,5 MEUR) sekä liikevoitto 0,1 miljoonaa euroa (-0,4 MEUR).
 • Sijoitukset-segmentin liikevoitto oli 0,2 miljoonaa euroa (-0,1 MEUR).
 • Konsernin oman pääoma- ja kiinteistörahastosijoitustoiminnan nettokassavirta oli 0,1 miljoonaa euroa (0,3 MEUR).
15 tykkäystä

Tässähän alkaa saamaan laatuyhtiötä kohta kohtalaisen houkuttelevilla kertoimilla. Liikevaihto ja EPS laskee nyt kolmatta vuotta putkeen, eli siinä mielessä kurssilasku on perusteltu. Käänne tulee kuitenkin jossain kohtaa. Missä kohtaa alempana vielä käydään: vaikea sanoa, mutta ensi vuoden EV/EBIT 10,7 ja PE 14,5 ei kuulosta enää pahalle.

19 tykkäystä