Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

3 tykkäystä

Lohduttaako tuo Suomen Karjalassa tai Kymenlaaksossa asuvia?

3 tykkäystä

Tämä on kyllä todella sinisilmäinen näkemys monellakin tapaa ja osa kirjoittajista on ansiokkaasti kommentoinut. En tiedä onko jopa provo mielessä tehty.

Mutta kuitenkin, kannattaa jokaisen pitää mielessään se seikka että nykyaikaista sotaa ei käydä kuten 1930-40-luvuilla käytiin. Vanhanliiton ajatus sodasta jota käydään etulinjassa kaukana kaupungeista metsiköiden ja luonnon rauhassa on mennyttä aikaa. Mitä kehittyneempi yhteiskunta on hyökkäyksen kohteena, sitä moninaisempia keinoja hyökkääjä voi käyttää perinteisen rintamasodan sijaan. Ja jo ihan perussodannäynnissäkin ollaan tultu kauaksi 1940-luvulta, tykistön, ohjusten ja ilmasodankäynnin ulottuvuus on aivan jotain muuta kuin mitä 80 vuotta sitten. Mutta tärkein muutos on kuitenkin se että kehittynyt ja vapaa yhteiskunta kuten Suomi on erittäin haavoittuva hybrisodankäynnin uhalle. Miten kävi Krimillä? Montako laukausta ja tykistökeskitystä vaadittiin? Venäjän tiedustelukoneisto jauhaa FSB, GRUN ja FSOn voimin joka päivä KYMMENIEN tuhansien työntekijöiden voimin erilaisia operaatioita vihollisen päänmenoksi jo rauhan aikana. Suomesta ovat hankkineet rakennuksia ja kiinteistöjä sadoin kappalelein ja erilaisin tavoin ollaan soluttautuneita yhteiskunnan kaikille tasoille. Mitä meillä on heittää vastapalloon? Onko suomella tiedusteluorganisaatioita jotka työskentelevät kymmenien tuhansien mies/naisvahvuudella miljardibudjetilla? Ei ole. Onko meillä Venäjän maaperällä hankittuna kiinteistöjä sillanpääasemiksi tai sopivasti vaikuttajia Venäläisen yhteiskunnan kaikilla tasoilla? Ei ole. Pystymmekö merkittävästi vahingoittamaan Venäjän energiahuollon, vesihuollon, jätehuollon ja logistiikan muuta yhteiskuntaa sotatilanteessa tai sitä ennen? Emme voi. Onko meillä tiedusteluorganisaatioita jotka pystyvät operoimaan pimennossa venäjällä suorittaen avainhenkilöiden salamurhia sotatilanteessa tai juuri sitä ennen? Ei ole.

31 tykkäystä

29 viestiä yhdistettiin ketjuun: Politiikkanurkkaus

NiHao! Kiinalta ei taidakaan tulla varauksetonta tukea itänaapurille, ehei. Tätä ei olla tänne kai vielä linkattu, mutta kuinkahan monta hehtaaria kiinalaisomisteista viljelysmaata Putin lupasi juuri separatisteille Idän taju: Euroopasta Kiinan vilja-aitta - Sitra

5 tykkäystä

Suomen liittyäkö vai ei keskustelun voisi käydä esim. politiikkanurkkauksessa Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Pidetään tämä ketju otsikon mukaisessa aiheessa joka liippaa läheltä, mutta ei silti ole sama asia.

22 tykkäystä

Monet on sanoneet että kannattaa tutkia valmisteleeko venäläinen media kansalaisiaan sotaan. No tässäpä siitä yksi näyte

edit.

Unkarin track recordista meneillään olevassa kriisissä kirjoitin aikaisemmin

12 tykkäystä

Tuossa vielä pieni lukemisen arvoinen kooste Ukrainan luonnonvaroista ym. Sen maan antimilla pystytään esimerkiksi ruokkimaan 600 miljoonaa ihmistä.

8 tykkäystä

Kiltit ketjun keskustelijat! :slight_smile:

Siirsin noin 30 viestiä Politiikkanurkkaus -ketjuun parhaani mukaan, toivottavasti ymmärrätte. Siirsin viestejä sinne, jotta “liittymisaiheesta” olisi helpompi jatkaa siellä keskustelua. Osa viesteistä toki varmaan sopisi osin molempiin ketjuihin.

Alla on Vernerin viesti, jota olisi ehkä hyvä noudattaa. :slight_smile:

Toivotan lopuksi hyviä, hedelmällisiä ja informatiivisia keskusteluja kaikille! :+1: :slightly_smiling_face:

35 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Politiikkanurkkaus

Seuraakohan muita maita mukana. Ehkä tässä ei vielä kaikkea ollakkaan nähty.

Edit.

Hesarin jutussa lisää Venäläisten rahanpesusta. “Sijoittaja viisumien” jako lopetettu viime viikolla. En jaksa uskoa, että vanhoja alettaisiin perumaan. Tältä osin vaikutus jää varmaan pieneksi tällä hetkellä.

Oligarkit | Lontoo on ollut venäläisille oligarkeille suuri rahapesula – yli kaksi miljoonaa maksavien ”kultaisten viisumien” jakelu lopetettiin vasta viime viikolla: https://www.hs.fi/talous/art-2000008635898.html?share=6c503fd1f26eda77cff22ee9617c7404

9 tykkäystä

En tiedä miten värittynyt tarina Venäläisten solttujen oloista mutta en yhtään ihmettele jos tämä on täyttä faktaa. Kuulostaa ainakin ihan Venäläisten touhuilta…

Lehden mukaan joukot ovat muun ankeuden ohella olleet viisi päivää ilman ruokaa ja joutuneet hankkimaan sitä siksi omilla rahoillaan.

He juovat paljon ja myyvät dieseliään

…kun joukot olivat purkaneet ajoneuvonsa ja varusteensa kuljetusjunista, niiltä jäi paikalle monenlaista varustetta, suojaliivejä, kypäriä ja sotilaiden omaa tavaraa, samoin valtavasti roskia.

Juttu kertoo, miten harjoitus ensinnäkin sai koronatautiluvut kovaan nousuun, miten sotajoukot tuhoavat kalustollaan tiet ja polttavat virkistyspaikkojen puut leireissään, juopottelevat, myyvät rahapulassa armeijan varusteita ja dieseliä ja pelottavat paikallisia, jotka eivät uskalla päästää lukioikäisiä tyttöjään ulos.

Brittilehti Guardian on tutkinut samoja lähteitä ja toteaa keskiviikkona julkaistussa analyysissään että läntisten asiantuntijoiden mukaan joukot pystyvät olemaan hyökkäysasemissaan kylmän ja heikkojen olojen armoilla enää muutamia päiviä. Sitten ne pitää lähettää taaemmas tukikohtiinsa.

29 tykkäystä

Vähän olen salaa miettinyt ittekseni, että olikohan Putin sittenkään varautunut näin pitkään konfliktiin. Kyllä on huono pelikirja ainakin omien joukkojen osalta jos sen mukaan mennään.

Josko luotti, että olisi saanut painostettua lännen nopeammin neuvottelemaan omista (absurdeista) vaatimuksistaan. Mutta kun ei onnistunut, eikä tule onnistumaan niin tämähän menee kohta sekasorroksi venäläisten joukkojen keskuudessa. 150 000 - 200 000 henkilön muonitus, hygienia yms jne ei kuitenkaan ole mikään pieni rasti järjestää pidemmäksi aikaa.

15 tykkäystä

Parhaat mahdolliset sanktiot olisivat sellaisia, että ne iskisivät täysin Putinin agendaa vastaan. Putinin agendana on paitsi Lenin aikaisen Venäjän rajat, niin myös ylipäätään demokraattisten länsimaiden horjuuttaminen. Kaikista eniten Putin pelkää sitä, että nykyisenkaltainen Venäjä tuhoutuisi jollakin tavalla. Eniten Putin taitaa pelätä sitä, että länsimainen demokraattinen ajattelutapa jalkautuu Venäjälle (ja ennen sitä Venäjän rajanaapureille, case Ukraina).

Mikä teko tähän sitten olisi paras mahdollinen vastaus? Mielestäni vastaus on aika helppo: Suomi ja Ruotsi pikamenettelyllä NATOon ja nopeampi menettely ja keskustelunaloitus EU-liittovaltiosta.

EDIT: Nämä nykyiset “sanktiot” ovat aivan lillukanvarsia ja yhdentekeviä. Hävettää kuinka munatonta touhua länsimailta on nähty. Venäjän kulta- ja valuuttavarannot ovat kasvaneet todella paljon koko 2000-luvun eikä se ole sattumaa vaan Putinin tietoinen strategia. Venäjän valtiolla (Putinilla) riittää massia kyllä hoitaa tätä sotaa vuosikausia. Ja kauppaa käyvät varmasti jatkossa esim. Kiinan kanssa.

33 tykkäystä

Venäjän nykyiset ja entiset poliitikot vähättelevät nyt kilvan lännen asettamia pakotteita. Ehkä näkyvimpänä ex-presidentin pilkka saksalaisille maakaasun tulevasta hinnasta. Täytyy muistaa, että Venäjä on kaiken aikaa vakuutellut, että maakaasu ei ole poliittinen ase. Eihän sitä kukaan tietenkään uskonut, paitsi Paavo Lipponen.

Taisi olla eilinen A-studio, jossa joku kaveri totesi, että kyllä niillä pakotteilla on merkittävä vaikutus Venäjän talouteen. En ole tarkistanut pitääkö tämä paikkansa enkä katsonut pätkää uudestaan, mutta mielestäni kaveri tokaisi, että Venäjän bruttokansantuote on euroissa 20% pienempi nyt kuin vuonna 2013.

Kuulostaa hurjalta ja kertoo myös siitä, kenelle rahat Venäjän luonnonrikkauksista menevät. Tavallinen kansa kärvistelee, kun oligarkit ja Putinin hovi kylpee rahassa.

En usko, että nyt asetetut pakotteet juurikaan hetkauttavat Putinia. Lähipiiri saattaa jo osittain hikoilla oli Suomen passi taskussa tai ei. On kuitenkin selvää, että pakotteiden kiristyessä Venäjä on varmasti ongelmissa. Kansa ei takuulla ole tyytyväinen, jos toimeentulo tai eläminen käy nykyistäkin vaikeammaksi ja syynä on verenvuodatus veljeskansan mailla. Ja toisaalta Kiina… ei sieltäkään ihan rajatonta tukea Venäjälle tule, jos tilanne käy oikein kinkkiseksi ja vaikka suhteiden vakuutellaankin olevan “parhaat koskaan”.

5 tykkäystä

Tuosta sotilaiden olosuhteista. Ajatelkaa jos hyökkäävät ja noi sotilaat menee turhautuneena asumaan ukrainalaisten koteihin. Voi voi. Tulee bear-skenaariossa mieleen joku iso viha

4 tykkäystä

Venäläiset sotilaat ovat tunnettuja taipumuksestaan ryöstelyyn ja pahempiinkin tekoihin siviilejä kohtaan.

9 tykkäystä

Ensimmäisiä orastavia merkkejä sotapakolaisista

1 tykkäys

Harmi että Venäjän johto on niin irtautunut tavallisesta kansasta. Ei tavallinen kansalainen Venäjälläkään halua jatkuvaa konfrontaatiota muiden valtioiden kanssa. Kyse on muutamasta vallanhimoisesta jotka ovat päässeet valtaan ja väärinkäyttävät sitä.

Venäjän kansan(kin) puolesta toivon että he saisivat valtaan todellisen demokraattisesti valitun johtajan.

30 tykkäystä

Samaa mieltä. “Lännen” pitäisi pystyä organisoimaan massiivinen anti-trolli kampanja Venäjälle niin, että venäläiset saisivat lukea omalla äidinkielellään oikeita uutisia ja niin monesta tuutista että Venäjän trollit ja hallinto eivät pystyisi estämään tätä “totuuden torvea”. Jokaiseen Venäjän trolliviestiin myös oikeat faktat perään. Voi vaan olla aika tekemätön paikka, mutta ajatus olisi kaunis.

Edit. Tätähän on yrittänyt moni kyllä Venäjän sisältä, tunnetuin seurauksin.

22 tykkäystä