Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Hyökkäys näytti vielä eilen monien mielestä täysin varmalta. Alkaako siis nyt näyttää enemmän siltä, ettei laajamittaista hyökkäystä tulisikaan? Putin on saanut mitä halusi, ja massiivinen sotaharjoitus voidaan päättää. Kaikki hyvin, toistaiseksi. En kylläkään vielä tiedä ja tuskin muutkaan, mitä Putin varsinaisesti halusi. Pörssipaniikki on myös toistaiseksi peruttu. Media voi alkaa pohtimaan uutta syytä kurssien seuraavaa putoamista varten.

1 tykkäys

Mun mielestä valitettavasti ei näytä siltä. Venäjä haluaa esiintyä siten, että kaikki mahdolliset keinot olisivat mukamas käytetty, vaikka se on ainoa agressiivisesti käyttäytynyt taho.

5 tykkäystä

Tämä siis samalla kun lavrov puhelee niitä-näitä.

Vähä huumoria, jos tällä kertaa ei pahotettaisi mieltä

Tälle katselusuositus

11 tykkäystä

Itse uskon että yritetään saada Koilis-Ukrainan venäjänmieliset alueet haltuun ja luoda sillä puskuria… pala palalta kasvatetaan puskurialuetta. Novorossija… Sitähän on Putin haikaillut.

Tutun kuuloista…

2 tykkäystä

Niin ja tulihan sieltä aika painavaa tekstiä myös entisiltä kenraaleilta.

4 tykkäystä

Tällaista suoltaa CNN

https://twitter.com/vplus/status/1493294997029928960?t=EATeCfpewhaKMch07-z-CQ&s=19

Tällaista suoltaa CBS

Ja

Ukrainan presidentin linja on muuttunut. Downplaying-viestinnästä pois ja nyt keskiviikosta kansallinen vapaapäivä

Samalla yhdysvallat siirtää lähetystönsä asemapaikan.

14 tykkäystä

https://yle.fi/uutiset/3-12317305

“Venäjän joukot Ukrainan rajalla eivät riitä laajamittaiseen hyökkäykseen. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseerin mukaan on epäselvää, mitä Venäjä saavuttaisi asevoimien käytöllä.”

Suomalaisasiantuntijoiden näkemys on hieman poikkeava Usan tiedustelun viesteistä. Myös juuri A-studiossa sotataidon laitoksen johtaja (Mpkk) näki, ettei hyökkäys vaikuta todennäköisimmältä vaihtoehdolta vielä tällä viikolla.

A-Studiossa Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja raportoi, että venäläisessä mediassa on nostettu esille se, että Usan tiedustelun informoivat uhkakuvat voidaan nähdä täysin epäuskottavana sen jälkeen jos ennakoitua hyökkäystä ei tule keskiviikkona.

14 tykkäystä

Zelensky vain vitsaili. Kumma kun ei saa vähän huulta heittää ilman, että kaikki panikoi.

5 tykkäystä

Tätä ajatusta on Venäjä-mielisessä mediassa nostettu esiin jo pitemmän aikaa, ja jos Putin lopulta päättää jättää hyökkäämättä, tätä viestiä tullaan trollitehtaan kaijuttimista kuulemaan taukoamatta. Ajatuksena tuo on outo, koska tiedustelu raportoi minkä näkee: Venäjän joukot voivat liikkua hyökkäysasemiin vaikka niiden määrä olisi mahdollisesti riittämätön laajaan offensiiviin tai vaikka ne eivät lopulta hyökkäisi. Se ei tarkoita, että tiedot joukkojen liikkeistä tai hyökkäyksen uhasta olisivat vääriä. Jos kadulla vastaantulija kaivaa esiin puukon ja heiluttaa sitä uhkaavasti mutta ei lopulta lyö, oliko väärin olla varuillaan?

Sivuhuomiona, en ole sotasäätiedeasiantuntija, mutta sääennuste lupaa Ukrainaan loppuviikoksi plussakelejä. Ei optimaalinen sää hyökätä, jos menee liejussa ja loskassa tarpomiseksi?

13 tykkäystä

Toki, mutta sitä emme voi tietää vaikuttiko tuo julkaisu ajankohdan siirtoon.

1 tykkäys

Kirjeenvaihtajan pitäisi ehkä muistuttaa ettei Venäjällä media ole vallan vahtikoira vaan kirjoittaa juuri kuten Putinin propaganda toimisto päättää. Hiukan samaa henkeen kuin Suomen media toimi suomettumisen vuosina. Toki Suomessa säilyi fyysinen koskemattomuus. Venäjällä putoat ikkunasta tai tukehdut teehesi.

9 tykkäystä

Ukraina voisi julistaa sodan Puolalle ja sitten antautua ehdoitta seuraavana päivänä osaksi Puola-Ukrainan liittovaltiota.

Vähän vakavammin; mitä Putin luulee tästä kaikesta Venäjän hyötyvän?
Lavron on kävelevä valehtelijoiden klubin perustajajäsen ja länsimaiden silmin suuri osa venäjän diplomaattikuntaa on öykkäreitä.

9 tykkäystä

Oma näkemykseni tai ainakin vahva tunne on, että Putin aliarvioi lännen, etenkin jenkkien reaktion.

Krimin valtaus kävi näppärästi ja semi vähillä seurauksilla, vaikka Obaman hallituksen aikaan Biden oli matkassa VP:nä.
Putin on ajanut itsensä bluffilla umpikujaan ja en ole täysin varma, että edes Kremlissä tiedetään, että miten eteenpäin pitäisi räpistellä.

Tässä vaiheessa ei taida olla jäljellä kuin, julistaa NATO jonkinlaiseksi petturiksi ja koittaa julistaa separatistien hallinnoimat alueet “itsenäisiksi” ja Venäjän suojelukseen kuuluviksi entiteeteiksi. Näitä voidaan sitten käyttää tulevaisuudessa proxyina hämmennyksen ja Ukrainan hallitusten kiusaamisen.

En kyllä täysin kiellä etteikö sodan tai jonkun muun inkursion mahdollisuus olisi olemassa, tämä tehtäisiin luonnollisesti separatistien “alistettujen Venäläisten auttamiseksi ja heidän pyynnöstä”.

Niinpä. Suurin pointti oli tässä ylen kirjeenvaihtajan kommentissa se, että Venäjän kannalta tuo hyökkäys näyttäisi nyt aidosti huonolta kaiken uutsoinnin jälkeen.

1 tykkäys

Ei näytä helpotusta tulevan sirupuolelle tuolta suunnalta.

Teknologia | Ukrainan kriisi voi pahentaa sirupulaa entisestään – Valkoinen talo varoitti siruvalmistajia mahdollisista vasta­pakotteista:

4 tykkäystä

Ja eikös tämä nimenomaan ole se syy miksi USA tiedustelutietoa nyt niin avoimesti jakaa? Tässähän on todella suuri linjan muutos esim. Krimin valtaukseen, josta ilmeisesti USA:n sotilastiedustelulla oli ennakkonäkemystä mutta he pysyivät julkisuudessa hiljaa, koska näin on yleensä aina toimittu.

Minusta tällainen avoimuus on ihan fiksu strategia, koska: 1. EU ja jäsenvaltiot eivät tällaisen tiedonkeruuseen kykene ja koska tällainen informaatio pakottaa niitä varautumiseen ja rivien suoristamiseen 2. Jos Venäjä jättää hyökkäämättä he voivat yrittää tehdä USA:sta naurunalaisen ja nauttia sitten tällaisesta “voitosta”.

Se, että kuinka “vahva” tällainen strategia on, on sitten eri asia. Pointtina itselläni siis lähinnä se, että surkeilla korteilla tämä on ihan fiksu peli, vaikka ei voittoon riittäisikään.

8 tykkäystä

Venäjä vain treenaillee ja lupaillaan harkkojen loppumista taas vaihteeksi.

4 tykkäystä

Ehkä pientä toivoa paremmasta

Mutta keinoja on käytössä

8 tykkäystä
5 tykkäystä
15 tykkäystä