Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Mielikuvissa tuntuu Venäjän kolonnat olevan kohta Gibraltarilla.

Mutta kuinka nopeasti Ukrainan tilanne on ”rauhoitettu” Venäjän kannalta niin että riittää voimia muualle? Kauan menee reformoida asevoimia, joiden koordinaatiossa ja huollossa on selkeästi parantamisen varaa? Kauan kestää rakentaa uudelleen kykyä iskeä tarkasti kohteisiin? Onko Kiinan etu eskalaatio Euroopassa?

Toisaalta, aika juoksee nyt myös Kremliä vastaan pakotteiden takia ja jos ambitiotaso on korkealla se voi ajaa lisää hätäisiin liikkeisiin.

15 tykkäystä

Tässä myös ihan hyvä näkökulma tähän ukrainan tilanteeseen.

8 tykkäystä

Venäjän ase länsimaita vasta on aina ollut aggressiivinen retoriikka ja agressiota on tarpeen vaatiessa lisätty. Nyt on jouduttu kortteja paljastamaan Ukrainassa ja on käynyt ilmi, että puna-armeija ei olekaan niin vahva kuin on uskoteltu. Huolto ei toimi, kalusto pettää, taistelutahto on heikko. Silti peliä pelataan ikäänkuin kortteja ei olisi paljastettu.

Ei minua tämän ketjun lukeminen ahdista, päin vastoin, käyn täällä vilkaisemassa vähän väliä. Apokalyptiset teoriat vain ihmetyttää, kun mitään askelia tilanteen eskaloitumiseen Suomessa ei ole tullut julkisuuteen. On vain spekulaatioita.

15 tykkäystä
5 tykkäystä

Hyviä kysymyksiä.
Ensimmäiseen vastaus on kauan, pakotteita varmasti jonkin verran helpotetaan akuutin kriisin lauettua mutta paljon jää voimaan ja talous ei toivu vuosikausiin eikä siten sotakonetta vauhdilla voimisteta.
Toiseen eli Kiinaan, sen etu ei missään nimessä ole niin vahva vastakkainasettelu lännen kanssa että kaupankäynti kärsisi, kuihtuneesta venäjästä saa raaka-aineita, muttei siitä markkinaksi tuotteille ole.
Kiina voi tässä olla se joka (kulissien takana) vetää rajan josta ei mennä yli.

7 tykkäystä

No tämähän tästä puuttuisikin.

26 tykkäystä

Jos tuo kartta pitää alkuunkaan paikkansa ja miksei pitäisi niin varsin kovaa peliä Venäjältä. Tänään putsattu Ukrainan toimesta epäonnistuneen saarrostus yrityksen sotkuja Kiovan länsipuolella. Itäpuolella on hirveä hinku näköjään Venäjän joukoilla päästä Kiovan saarrostus bileisiin mukaan ohittamalla nuo puolustetut asutuskeskukset. Äkkiseltään tälläisestä kotisohvakenraalista näyttää kovasti siltä, että kaikki nuo puolustetut asutuskeskukset osuvat päähuoltoreiteille. Jos rasputitsan mukana menee kohta mahdollisuus poiketa tiepohjilta pois niin ei taida juuri iloa olla vaikka Kiova itäpuoleltakin saavutettaisiin.

Saattaa vielä olla paluu suunnittelupöydän äärelle edessä ennen kuin tästä voitonparaatia voi Venäjä järjestää.

6 tykkäystä

Huvittavaa kyllä tuo Putinin huutelu siitä kuinka kaikki länsivaltioiden tarjoama apu on sodan julistamista, kun samaan aikaan hakee omia liittolaisa paikalle. Rules for thee, not for me

28 tykkäystä
7 tykkäystä

Tämä Visegrad twiittaa mitä tahansa provoa.

11 tykkäystä

Hätätilassa maat pystyvät tekemään poikkeuksellisia asioita. Lännen kyky irtautua Venäjän energiasta oli täysin ennustamatonta eikä kukaan olisi uskonut tuohon kaksi viikkoa sitten.

Venäjä on “all-in”. Putinin kannalta tämä on nyt täysi sota länttä vastaan. On varmasti tietoinen että talouspakotteet tulevat tarkoittamaan nälänhätää viikkojen tai kuukausien sisällä. Oleellista on kysyä mitä Venäjä voi tehdä jos siellä julistetaan todellinen hätätila ja martial law.

Jep. Jos läntiset maat sotivat niin Kiina voi tulla myöhemmin luomaan rauhaa ja ostamaan raunioilta kaiken pois mikä lähtee (ja lähteehän sitä).

Tämä juuri on omassa mielessä se suurin huoli. Venäjä on selvästi suunnitellut tätä kampanjaa vuosia. Viime kesänä siellä harjoiteltiin toimintaa ilman internettiä. Voi olla että ensimmäinen reaktio on yllättänyt Kremlin, mutta isoa kuvaa ajatellen olisi arroganttia ajatella että ovat siellä ihan hukassa katsomassa kun maa sortuu ympäriltä. Todennäköisesti suunnitelma jatkuvalle eskalaatiolle on tehty aikaa sitten. Länsimaat ovat kokoajan olleet askeleen jäljessä tämän kanssa. Jänniä aikoja…

4 tykkäystä

Tosin… ei länsi ole irtautunut?

11 tykkäystä

Tähän samaan voisi argumentoida että Kreml ei selvästi käytä parhaita joukkojaan Ukrainassa? Miksi? Uusia T-14 Armata panssarivaunuja ei ole näkynyt ja ilmavoimat loistavat poissa olollaan?
Venäjällä pitäisi olla Tuhansia koneita, silti niitä ei Ukrainassa Juuri ole näkynyt.

Säästääkö Venäjä voimiaan toiseen konfliktiin ja käyttää nyt 2. Luokan kalustoaan? ns kuviteltuun “helppoon” sotaan.

10 tykkäystä

Kyllä tuosta ihan kaikille riittää. Lähtövalmiina muistaakseni Venäjällä 1600, Natolla yhteensä vajaa 2000. Jokainen kerkeää taivaalle ilman teknistä vikaa. Kannattaa ainakin nuorempien googlata ydintalvi, otsoonikerroksen tuho ja tuhansien vuosien radioaktiivisuus maanpinnalla. Siksi noita ei ole käytetty, valot sammuu.

15 tykkäystä

Details. Iso kuva on se että kukaan ei olisi uskonut lännen ottavan tällaista irtautumista Nord Stream 2:sesta koska riippuvuus Venäjän energiasta on niin suurta. Hätätilassa maat pystyvät tekemään poikkeuksellisia asioita. EU:n sanktiot yllättivät varmasti kaikki meistä nopeudellaan ja rajuudellaan.

Sama kapasiteetti poikkeukselliseen toimintaan on Venäjällä. Olisi naivia olettaa että kun EU ottaa aivan uuden paletin toimia käyttöönsä niin Venäjä jatkaa kuten ennenkin. Oleellista on nyt kysyä (ja varautua jos mahdollista) siihen mitä yllättäviä ja poikkeuksellisia toimia tullaan näkemään myös Venäjältä.

5 tykkäystä

Joo se on hyvä pitää mielessä, että jos Japaniin losautettiin kaksi pommia niin nykyään se hyvin todennäköisesti ei jää yhteen tai kahteen vaan niitä lähtee tuhansia ja se oli sitten game over.

3 tykkäystä

Ei niitä Armata-panssareita taida juuri olla? Meet the Armata T-14: Why Russia's New Tank Is Just a Paper Tiger - 19FortyFive

5 tykkäystä

Mä arvelen Venäjällä tulevan talouden romahduksen yllättävän tavalliset venälaiset oikein kunnolla. Elintason lasku tulee olemaan huomattavasti rajumpi ja nopeampi kuin Neuvostoliiton romahdus. Voi siinä sitten ihmetellä kannattiko yrittää yhdistää vastentahtoiset slaavilaiset kansat.

32 tykkäystä

Länsi ei voi taipua Putlerin ydinuhkailun edessä. Jos näin tehdään, niin Putlerilla on taivas rajana. Pakko panna hanttiin ydinsodankin uhalla, jota tietenkään kukaan selväjärkinen ei halua. Hankala tilanne.

22 tykkäystä

Uutisessa tämän päivän neuvotteluista mainittiin “Neuvotteluissa edettiin useissa Ukrainalle tärkeissä kysymyksissä”. Eli ollaan päästy jo itse asiaan.

Putin ilmeisesti joutunut/suostunut hiukan peräytymään vaatimuksissaan. Niin paljon kalustoa näkyy tulevan tuhotuksi tai Ukrainan käsiin muuten. Melko paljon Venäläisiltä jää kalustoa seisomaan ihan silleen, ilman että Ukraina tehnyt mitään(Riski Venäjälle jos homma laajenee, oli syy mikä tahansa).

Alkaa kohta käymään Venäjän uljaan armeija kunnian päälle tällainen, ja kalliiksi, ja ennen kaikkea isossa kuvassa tärkeimpänä, isku kalustolle liian isoksi joka heikentää Venäjän yleistä puolustuskykyä merkittävästi. Alkanut osoittamaan myös että Venäjän ase ei olekaan niin suorituskykyinen kuin luultu, eli sekin on omiaan heikentämään Venäjän armeijan pelotevoimaa joka on erittäin iso ongelma jatkoa ajatellen, nopealla rauhalla senkin voi vielä estää.
Ilmeisesti kaupunkeja ei ole vielä kuitenkaan kovin paljoa tuhottu kun Ukraina kertoo max kymmenistä kuolleista siviileistä(jota ei liene propagandasyistä tarve vähätellä), eli Putin ei ole syyllistynyt ‘kansanmurhaan’, ainakaan vielä,. Voisi mahdollisesti välttää henk koht syytteet Haagiin.

Jos Putin pääsisi siedettävään neuvottelutulokseen hän voisi edelleen pitää kiinni omille kansalaisille kerrotusta alkuperäisestä tarinasta, ja että se suoritettiin hallitusti ja menestyksellisesti loppuun. Putinin henk koht sädekehä samalla pysyy yllä. Talouspakotteetkaan ei ehtisi lamauta Venäjää kokonaan pitkäksi aikaa jos niitä alettaisiin pikku hiljaa purkamaan kohta. Lähipäivinä totuus alkaa pakosta paljastumaan perus Venäläisellekin kun kuolleiden määräkin ylittää 10 000 sotilasta.
Myös öljyn ja kaasun myynnistä tulevan rahan loppuminen voi tuhota kyvyn ylläpitää Venäjän strategista puolustuskykyä joka tuollaisessa maassa on kaiken A ja O.
Onko Putinilla jo aivan liikaa hävittävää jos sota jatkuu vielä yli viikon?

Ukrainan kannalta taas, presidentti on jo saanut niin korkean sankari statuksen, että voi antaa myönnytyksiä ilman että sädekehä hajoaa, Venäjähän jo luopui vaatimuksesta hänen syrjäyttämisestään. Jos Venäjä kovin paljon vielä pääsee etenemään alkaa myös Ukrainan armeijan status heikkenemään, toistaiseksi medialla annettu siitä erinomainen kuva joka ei voi pitää täysin paikkaansa koska Venäjä kuitenkin etenee koko ajan ja valloittaa uusia satamia ja kaupunkeja.
Joistakin kaupungeista alkaa ruoka, vesi välttämättömät lääkkeet olemaan loppu, laittaa painetta Ukrainalle sopia rauhasta. Itä-Ukrainan konflikti on jo jatkunut 8 vuotta, kuormittanut Ukrainan kehitystä paljon, Ukraina saisi siihen vihdoinkin lopullisen ratkaisun jos jonkinlaiseen diilin pääsisivät.

Kääntyisikö ehkä huomenna jo orastavaan Bull-moodiin, vaikka yksilöt alkuvaiheessa eivät, niin markkina kokonaisuutena hyvin haistaa tällaiset ensi merkeistä?

Sorry pitkä tarina…

17 tykkäystä