Kaspi.kz - fintechiä Kazakstanista

Tengenin kurssi on ollut aikaisemmin melko vakaa, mutta nyt on tullut alas 0.0023 tasosta 0,0020 tasoon. ihan tänään. Oletan, että Sotahommat laittaa ihmisiä vaihtamaan länsivaluuttaan? liekä pidempiaikaisia vaikutuksia.

Itse yhtiö kehittyy kyllä vahvasti. Business käydään Tengeneissä.

2 tykkäystä

No niinpäs näkyy. Katsoin viimeksi viikonloppuna tengen kurssin ja olin ihan tyytyväinen, kun se oli laskenut “vain” n. 5% tässä kriisin aikana… No nyt onkin sitten yhteensä jo yli 10%.

3 tykkäystä

fintech osuus laskee kun muu kasvaa niin rivakasti ja kannattavammin!
Q&A osuuden perusteella 20-30% tuloskasvu odotus ei taida olla mikään yläkanttiin vedetty, joten voimme mahdollisesti yllättyä positiivisesti 2022 ja tulevina vuosina.

2 tykkäystä

Kun Kaspi on vähän kaikkialla Kazakstanissa (niin voi ehkä miettia Kazakstanin makroa), ja samalla venäjälle laitellaan Sakstioita, niin minkähän verran Venäläiset on mukana muissa Kazakstanin yhtiöissä? Lähinnä mietin, että Kazakstanillahan on metalleja, uraania, öljyä jne. niiden hinnat lienevät nousussa lähiaikoina?

Conffassa muuten sanoivat, että omien ostot olisi järkevää, kun yhtiö niin aliarvostettu ja koittavat aloittaa sen asap.

Eli omien ostoja varmasti pian.

1 tykkäys

Kyseinen twiitti postattiin Venäjä-ketjuun, ja @viljo:n voimasanalla höystetty vastauskommentti taisikin jo poistua sieltä. :smiley: Tässä samassa muuten kiitos kaikille siellä kontribuoiville, jos joku sieltä tätä palstaa lukee (tuskin)! Ehtisin viljon kommentinkin kuitenkin näkemään ja aloin heti nettietsivän rooliin. Oispa tullu otettua pari :beers: vähemmän, niin olis kivempi tutkia näitä tähän aikaan. Noh, kuitenkin nään tämän liittyvän sen verran vahvasti firmaan, että kommentoidaan tuota twiittiä ja muitakin tuossa ketjussa (ja muualla internetissä) nostettuja pointteja esille. Kaikki twiitit linkkeinä, ettei teksti tule vaikealukuisammaksi kuin se jo promilleissa kirjoitettuna varmaan on. Kaikki tuleva on spekulaatiota ja epävarmoista lähteistä koostettua tietoa. Eli tuskin kannattaa kuunnella (tai lukea) tästä seuraavasta mitään.

Alkuun, kuten pari tuolla ketjussa jo totesi, Visegradin twiittaamat uutiset eivät aina ole kauhean lähdekriittisiä, niiltä on tullut paljon myöhemmin vääräksikin osoittautunutta tietoa (ulkomuistista tämä) eli kannattaa ottaa pienellä varauksella. Tässä myös kai alkuperäinen(?) twiitti aiheesta, joka on jo KAHDEN päivän takaa. Voi olla, että tämä aikaisempikin twiitti on jo päätynyt markkinoiden tietoisuuteen, selittäisi paremmin viime päivien laskua. En kuitenkaan löytänyt mistään varmistusta näille, sen löysin että tankit näyttäisivät olevan BMP-2:sia, joita Kazakstanilta kyllä löytyy. Ainut kuva netissä tankista jonka löysin, jossa on myös Kazakstanin lippu, näyttää tosin “tasaiselta” suorakulmiolta, nuo kyseiset liput kuvissa “aaltoilevia” kuten tämä :kazakhstan:. Noh, tuon lisäksi löytyy pari muutakin videota tankkikuljetuksista, muttei missään oikeen mitään varmistettua.

On kuitenkin melko mahdollista, että nämä ovat aitoja. Jos on, mitä se sitten merkkaisi? On oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: 1) kalustoa on alettu siirtämään Putinin tueksi Mustanmeren läheisyyteen tai 2) Kazakstan valmistautuu mahdollisesti siihen, että seuraavaksi se tulee kokemaan Ukrainan kohtalon.

Ensimmäinen vaihtoehto on mahdollinen. Tokayev on kuitenkin osittain ollut Putinin sätkynukkena ja täten Putin on voinut tarpeeksi hyvin uhkailukeinoin pakottaa Tokajevin tähän liikkeeseen. Tämä olisi kuitenkin täysi katastrofi Kazakstanille ja julkisestihan se on pysynyt asiassa neutraalina. Esimerkiksi YK:n kokouksessa Kazakstan pysyi puolueettomana monen muun maan tavoin, eikä liittynyt Venäjää puolustavien maiden kovaan konkkaronkkaan (V-Venäjä, Eritrea, Syyria ja P-Korea). Aiemmin helmikuussa Kazakstan ei myöskään tunnistanut edes Itä-Ukrainan separistialueiden itsenäisyyttä, joka aikoinaan valoi itseeni uskoa ja sai minut jatkamaan Kaspin omistajana. Eivät tosin aiemmin ole tunnistaneet Krimiä tai Georgian osiakaan, mutta tällöin oli eri presidenttikin vallassa. Ovat myös kai lähettäneet tänään lentolastilla humanitaarista apua Ukrainaan. Viimeksi tänään varapuolustusministeri sanoi, etteivät tue kumpaakaan osapuolta (luotettavampi lähde kuin Visagrad ainakin). Presidentti Tokajev on myös twiiteissään tuonut esille rauhanomaisten neuvotteluiden tärkeyttä. Tämäkin twiitti hedelmällisestä yhteistyöstä YK:n kanssa tuntuisi kyllä aikamoiselta löpinältä tämän jälkeen. Tosin, tämä taitaa sopia hyvin itämaiseen (kieroutuneeseen) käsitykseen siitä, että valehdella voi ja sopiikin tietyissä tilanteissa.

Kuitenkin negatiivistakin löytyy, jos asiaa haluaa spekuloida. On tosiaan mahdollista, että täysin selän takana valmistellaan tällaista operaatiota. Tässä twiitissä on esim. huomattu, että yksi Valko-Venäjän kone on lentänyt Kazakstanista Valko-Venäjään. Aikaisemmin kyseinen kone on ollut Turkissa paikassa, jossa (mahdollisesti) sijaitsee tässäkin sodassa hyvin esille nousseiden Bayraktareiden testi/logistiikkakeskus. Sieltä se kuitenkin on lentänyt seuraavaksi Burkina-Fasoon 25. helmikuuta. Seuraava tieto lentoreiteistä on 2. maaliskuuta Kazakstanista Algeriaan ja tätä uusinta matkaa Valko-Venäjälle ei edes löydy (tiedot flightradar24:stä).

Tuossa olikin jo ainakin virallisista lähteistä tietoa, jotka ennemmin tukisi 2. vaihtoehtoa. Nyt en edes löydä sitä twiittiä enää, mutta jossain luki myös, että nuo tankit alun kuvassa olisivat matkalla kohti Astanaa (Nur-Sultania). Tämä on jo kaukaa haettua, mutta katsomalla Kazakstanin rautatieverkostoa, lyhin matka näillä olisi suoraan Kokshetausta junalla kohti Mustaamerta. Miksi kiertää Nur-Sultanin kautta? Noh, en tiedä armeijan logistiikkareittejä. Ja mielestäni se tärkein, Kazakstan voi V-Venäjää tarkkailemalla nähdä mitä käy sodan toisena osapuolena. Kazakstan ei mielestäni pystyisi kestämään pakotteita lähellekkään edes Venäjän veroisesti.

Tässä hyvä kirjoitus myös Kazakstanin talousvaikutuksista jo nyt ilman sotaosallistumista. Tämä jaettiin aiemmin jo uraaniketjussa josta tämän bongasin, kiitos siitä! Itse jään omalla 380kpl possalla tarkkailemaan tilannetta. Mikäli tankkivideoita alkuun näkymään muualla kuin suurimpien kaupunkien läheisyydessä, saattaa laput lähteä laitaan oli sitten hinta mikä tahansa.

4 tykkäystä

Poistin itse 1/3 osan ja tapoiota kirjautui rutkasti, koska laitoin laitaan kalliista päästä osakkeita.

Jospa tähän ehtisi sitten kalliimmalla mukaan, jos tilanne tulee… Että paranee, jätän kumminkin myös altistusta kaspiin…

Yhtiö on fantastinen, mutta nyt geopoliittinen tilanne painaa. Ymmärrän myös, että dollari vahvistuu suhteessa tengenin tällaisina aikoina.

Saisivat nyt olla tosiaan puuttumatta Ukrainaan.

Ps. Joku puolustusministeri ehkä kommentoi, että ei ole Kazakstaniin sota eikä millään lailla liity Kazakstaniin…

2 tykkäystä

Kaspihan on kovasti laskenut ja syitä on varmasti useita, pääasiassa Yhtiöstä itsestään johtumattomia.

Olen tarkkaillut Tengenn kurssia Dollaria vastaan ja ennen Ukrainan sotaa oltin n- 0,0023 - 0,0022 tasoilla. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Tengen laski n. 0,00195 paikkeille.

Tässä on nyt tapahtunut toipumista n. 0.0020313683 US Dollars tasolle. Eli laskua valuutassa on . 10-15% tällä hetkellä. Laskua kurssissa on varmaan 50%.

Kaspi ohjeisti n. 20-30% tuloskasvua jonka piti ottaa huomioon paljon juttuja. Toki Kazakstanilla on paljon rahtausta Venäjän läpi ja moni juttu voi vaikuttaa…

ollaan about p/e 10 paikkeilla kuitenkin taas jos ottaa tengenin kurssin huomioon (aikaisemmin p/e 10 taso oli n- 54 dollaria siis 2021 tuloksella).

3 tykkäystä

25.4.2022 q1 raporttia tulee pukkaamaan ilmeisesti ehkä klo 13 London time, tai sitten conffa oli klo 13, luultavammin.

Uskon, että q1 on mennyt hyvin, mutta q2 tunnelmat kiinnostavat, ehkä saadaan ennakkotietoa. Uskoisin kaspin kasvavan suhteellisesti joka tapauksessa, mutta kasvu lienee hitaampaa, jos sota haittaa kazakstanin vientiä esim venäjän rataverkoston kautta?

Kaikki kauppa on tengeneisä lähes ja tengen on palautunut suurimmalta osin.

Eli hypoteesini on että kazakstanin kauppa venäjän kanssa kärsii ja ulkomaan kauppa mahdm kärsii, tosin hyödykkeiden hinnat nousseet (öljy, uraani?).

Kaspi ottaa kokoajan isompaa palaa taloudesta haltuun ja ottaa provikkaa vähän kaikesta.

Ruokakauppaan olivat menossa vauhdilla ja se kiintoisa.

Nyky arvostus lienee sellaista p/e10 tasoa 2022 tai alempi.

Tällaisia lukuja tarjoaa marketwatch, ohjeistus sodan puhjettua oli muistini mukaan 20-30% tuloskasvu ja oliko 40-50% liikevaihdon kasvu.

Oleellisimmat tiedot: vaikka Kazakstan kärsii Z sodasta, Kaspi Kz kehittyy edelleen vähän kaikilla rintamilla. Luotoissa oli vähän himmattu ja varmistettu, että asiakkaat ovat mahdollisimman luottokelpoisia, eli riskiä alennettu, mutta oletettiin, että parannetaan H2 kun tilanne toivottavasti stabiilimpi.

-Hyvä Kvartaali, etenkin nytky hintaan suhteutettuna, joka n. p/e10
-20-30 % net income kasvu 2022 vuodelle edelleen validi.
-100 milj. Dollarin Buy Back ohjelma nyt hyväksytty (kokska aliarvostettu osake). Verrattuna yleiseen volyymiin voi olla ihan merkityksellinen. Yhiön arvo nopeasti katsottuna oli sellaista 10 miljardin alle, joten siihen nähden ei mikään valtava, mutta omistus sementoituna suurimmaksi osaksi muutamalle taholle, niin FreeFloattiin verrattuna isompi sitten.

Taking this all into account and even considering limited macro visibility, I’m pleased to
reiterate our expectation that Kaspi.kz consolidated adj. net income will grow by around 20-
30% year-over-year in 2022. I am also pleased to confirm that our Board of Directors has
approved a $100 million GDR buyback program.
Kaspi.kz is at the forefront of the new digital revolution, redefined by Super Apps. The
combination of our scale with consumers and merchants, reinforced by our Super App
strategy, puts us in a completely unique position to capture the multi-year structural growth
opportunity offered by digitalisation in Kazakhstan and over time across the broader region.

3 tykkäystä
1 tykkäys


Tengen toipunut dollaria vastaan,osakkee kurssi polkenut siellä 50 paikkeilla käytyään välillä 70 päällä, mutta tengenin toipuminen nostaa mm. Osinkojen arvoa euroissa.

En ole makroa 9ahemmin seurannut, mutta kaspi piti ohjeistuksen 20-30% tuloskasvua, joten pe olis varmaan reippaasti alle 10 eteenpäin.

Samalla tuntuisi, että tuo olisi makron kannalta vähintään rohkaisevaa tai että voisi olettaa, että positiivinen merkki, kun valuutta palautuu.

2 tykkäystä

Kaspi suorittaa ja nostaa net profit ohjeistusta kaventamalla haarukkaa 27-30% (aikaisempi 20-30%).

Tyypillisesti ovat nostaneet ohjeistusta vuoden edetessä, mutta hankalan H1 ja markkinan jatkuessa alle 10 p/E firman 27-30% kasvu tulokseen tuntuu hyvältä.

Lisäksi toiset 100 milj dollaria omien ostoon ja 1,04 dollaria osinkoa/osake kvartaali lle (q1 ei maksettu osinkoa vaan ostettiin omia).

Kuulemma selvästi aliarvostettu osake, enkä voisi olla eri mieltä…!




3 tykkäystä




Katotaan saanko oikeaan järjestykseen kuvakaappaukset.

Vastaus en saa… Mutta katsotaan sivunemeroiden. Mukaan…

Kiva päivä kaspi kz ja ses imagotag

4 tykkäystä

1 tykkäys

Taas on kvartaali saatu tehtyä älyttömän hyvää businesta ja kehitystä ja jälleen nostettiin ohjeistusta kuten tapana on ollut.
Samoin kvartaali osinko on 1,28 dollaria.

Tässä vielä uusi ohjeistus. Esitys katsomatta, mutta näytti kaikki palkit kehittyvän äkkiä selatessa jokseenkin…!

Nykyisin isoin positioni, kun voxtur sulanut…

Kivasti merchant on boarding toimii, eli kasvu jatkossa lienee aika selvää.

7 tykkäystä

@viljo tiivistäisitkö hieman kvartaalin menoa? :grin:

3 tykkäystä

Mitäs tämä tarkoittaa, omien ostoja, mutta mitä nuo muut ovat?

2 tykkäystä

Onkohan tää kaspi juma joku stockman hullut päivät, joka tapauksessa toinen kerta 2022 ja hyvin menee taas tässäkin:

3 tykkäystä