Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Tein muutama päivä sodan alkamisen jälkeen hieman aggressiivista ennustamista Ukrainan sotaan liittyen ja nyt kun tästä on kulunut vuosi, niin lienee hyvä aika tehdä väliaikatarkastelu että miten hyvin ne osuivat lankulle:

1) Venäjä on epäonnistunut päätavoitteensa saavuttamisessa ja siten hävinnyt Ukrainan sodan

Alusta alkaen oli selvää että Venäjällä ei ole tarpeeksi hyökkäysjoukkoja valmiina valloittamaan koko Ukrainaa, joten Putinin tavoitteena on ollut kaataa Ukrainan laillinen hallitus nopealla hyökkäyksellä ja korvata se venäläismielisellä nukkehallinnolla. Tämän jälkeen Ukrainan sotavoimat voitaisiin tuhota ilman riskiä, samaan tapaan kuin Georgiassa, ja eliminoida lännen uhka sitomalla Ukraina läheiseen pysyvään liittolaissuhteeseen Venäjän kanssa. Tämä tavoite on nyt epäonnistunut, koska Ukraina ei Venäjän odotuksista huolimatta luovuttanut ja Venäjällä ei enää ole kykyä lopettaa sotaa ilman Ukrainan suostumusta. Venäjä onkin sittemmin aloittanut raskaan tykistön käytön, infra/siviilikohteisiin iskemisen ja varautumisen pidempään tuhoamissotaan.

Venäjä on siis torjuttu, mutta sitä ei ole lyöty ja Putinin on silti vielä mahdollista saada sodasta uusia maa-alueita. Erityisesti rannikkoalueilta ja Itä-Ukrainasta missä asuu eniten venäläistä kieliryhmää, on kohtuullisen hyvät huoltoyhteydet ja Ukrainan puolustuskyky on heikoimmillaan. Lisäksi Krimin tuskalias vesiongelma näyttää tulleen ratkaisuksi, sillä Venäjä on valloittanut Krimin kanaalin suun Dnepr-joella ja tuhonnut Ukrainan pystyttämän padon.

Nämä ovat kuitenkin laihoja lohtuja sodan hintaan nähden; erityisesti kun Ukrainasta tulee sodan jälkeen yhä enemmän venäläisvihamielinen ja pysyvä osa länsimaailmaa.

:white_check_mark: Tällä hetkellä lienee jopa Putinille selvää, ettei Venäjä kykene kaatamaan Ukrainan hallintoa tai saavuttamaan sodan alussa asettamiaan tavoitteita ja että Venäjän asema on sodan loputtua olemaan lopputuloksesta riippumatta heikompi kuin mitä se oli ennen sodan alkamista. Sota on siis hävitty käyttämälläni määritelmällä, vaikka Itä-Ukrainan ja Ukrainan rannikkoalueiden kohtalo odottaa kuitenkin vielä lopullista ratkaisuaan.

2) Venäjän kyky käydä hyökkäysotaa rapautuu ja tämä on Putinin viimeinen sota

Olemme tottuneet ajattelemaan Venäjää Neuvostoliiton tyyliseksi sotilasmahdiksi, jolla on rajaton määrä miesvoimaa ja varusteita. Suurin osa Venäjän armeijasta on kuitenkin rakenteellisesti puolustuksellisia joukkoja ja kalustosta merkittävä osa on neuvostoromua, jonka hyöty hyökkäyssodankäynnissä on kyseenalaista. Koko Putinin valtakauden Venäjä on hitaasti uudelleenrakentanut hyökkäyskapasiteettiaan. Valtaosa niistä joukoista ja kalustoista jotka kykenevät käymään hyökkäyssotaa on nyt sidottu Ukrainan sotaan. Sodan mittavat tappiot ovat siis sellaisia mitä Venäjä ei pysty lyhyellä aikavälillä korvaamaan!

Venäjällä on rajallinen budjetti mitä se voi vuosittain käyttää uuden sotakaluston hankintaan ja länsimaiden rahalliset ja teknologiset pakotteet tekevät menetetyn kaluston korvauksesta haastavaa. Vaikka sotavekottimia olisikin saatavilla, hävittäjälentäjät, tankkikuskit ja laskuvarjojoukot vaativat vuosien kouluttamisen ja harjoittelun ennen kuin heistä on käymään hyökkäyssotaa. Putin on ikäloppu 69 vuotias ja moni vallanhimoinen sisäpiiriläinen miettii jo aktiivisesti Putinin jälkeistä aikaa. On epäuskottavaa ajatella että Putin olisi enää vallassa sitten joskus kun Venäjän armeijavoimien hyökkäyskyky ollaan saatu palautettua takaisin nykyiselle tasolle

:white_check_mark: Venäjän kalustotappiot ovat olleet massiivisia ja tällä hetkellä analyytikkojen puheissa vilahtelevat arviot, että armeijan uudelleenrakennuksessa voi helposti mennä kymmenenkin vuotta ja tuota valtavaa Neuvostoliittoa perittyä sotakalustovarastoa ei pystytä mitenkään jälleenrakentamaan. Putin on eristäytynyt täysin Venäjän valtaeliitistä ja se tekee hänestä heikon, koska kukaan ei hallitse yksin vaan hallitsijat toimivat aina muiden ihmisten kautta. En pidä sitä mahdollisena, että hän kykenisi enää aloittamaan uutta sotaa loppuelämänsä aikana.

3) Länsi-Ukraina hakee ja tulee hyväksytyksi Euroopan unioniin

Ukrainan länsiosissa asuu länsimielinen kansa, joka on jo pidemmän aikaa halunnut karata naapureitaan dominoivan Venäjän vaikutusvallasta osaksi läntistä yhteisöä. Euroopan unioni on aikaisemmin suhtautunut hyvin nihkeästi näihin puheisiin, koska maata on pidetty liian venäläismielisenä ja epäeurooppalaisena. Nyt Ukraina on sisukkaalla puolustustaistelulla todistanut koko maailmalle että se on enemmän kuin vähäinen Neuvostoliiton seuraajavaltio ja onnistunut samalla voittamaan Länsimaailman sydämet ja mielet. Ukrainalle liittyminen läntisiin instituutioihin on täysi selviö.

:white_check_mark: Ukrainalle on myönnetty ehdokasvaltion asema Euroopan unionin jäsenyyttä varten.
Jäsenyysprosessi etenee ja EU julkaisi helmikuun alkupuolella analyysidokumentin, jossa käytiin läpi tarvittavia toimenpiteitä jäsenyyden edistämiseksi. Riippumatta siitä jääkö osa Ukrainasta sodan päätyttyä rajan väärälle puolelle, pidän vieläkin selvänä että sodan jälkeen Länsi-Ukraina tulee liittymään Euroopan unioniin.

Kun ottaa huomioon miten kaoottinen informaatioympäristö sodan ensimmäisinä päivinä vallitsi, ennusteiden osumatarkkuus oli yllättävän hyvä ja teksti vielä tänäkin päivänä järkevän kuuloista. Myönnänkin siksi itselleni nyt Starmine-palkinnon Ukrainan sodan ennustetarkkuudesta:

image

75 tykkäystä

Menee turhankin ironiseksi, mutta liputtakaa pois; Ukrainalaiset lienee oppineet varmaan jostakin pohjoisesta motin tekemisen jalon taidon.

2 tykkäystä

Tässä jutussa kerrotaan USA:n asepaketin vaanivasta ohjuksesta ja vähän muustakin. Ei muuria.

Presidentti Joe Bidenin hallinto ilmoitti perjantaina uudesta, kahden miljardin dollarin avustuspaketista Ukrainan asevoimille. Paketti sisältää muun muassa neljä erilaista dronetyyppiä sekä miehittämättömien ilma-alusten torjuntajärjestelmiä.

Mika Aaltola ei usko, että tällä hetkellä Kiina lähettäisi Venäjälle aseapua.

Toisaalta Kiinalla on houkutus pysyä kansainvälisessä talousjärjestelmässä ja välttää Yhdysvaltojen mahdolliset sanktiot. Kiinan nousu kansainvälisesti on perustunut siihen, että muut maat ovat siirtäneet tuotantoaan Kiinaan.

15 tykkäystä

Kiina voi kikkailla avun kanssa, esim. perustaa asetehtaita Venäjälle tai Valko-Venäjälle ja ilmoittaa, ettei ole mitenkään osallisena sotaan.


Sosiologin haastattelu:

“Putin is absolutely sure that if the durability of Article 5 of the North Atlantic Treaty tested at the right moment, NATO will fall apart.”

“The whole year showed [Putin] that, since the West has seized onto Ukraine, it clearly indicates that it’s a key region and [the West] was planning an attack on him precisely from there. Apart from that, [in Putin’s view] it’s good that this year’s problems came to light before the real war, which Russian leadership considers inevitable. It would be much worse [according to their logic] to take such an army into a [future] big war. So, everything that happens strengthens Putin, in his own eyes.”

8 tykkäystä

Totta kai voisi, mutta Kiinalle sopii huomattavasti paremmin mahdollisimman suuri riippuvuus siitä, eikä siihen kuulu Venäjän omalla alueella oleva asetuotanto.

5 tykkäystä

Harald Malmgren joka on ollut pitkään merkittävissä positiossa Yhdysvaltojen hallinnossa mm. presidenttien neuvonantaja arvailee että Biden ja Xi koittaisivat saada aikaan rauhaa kulisseissa. Ajatuksella paluu aikaan ja rajoihin ennen Venäjän 2022 hyökkäystä. XIn tehtävä olisi taivutella Putin ja Bidenin Zelensky.

Tämä olisi myös linkissä USA-Kiina kauppasuhteisiin. Eli jos Xi saa Putinin suostumaan niin business as usual jos ei niin Jenkeiltä tulee lisää pakotteita. Bidenin rasti eli Zelenskyn suostuttelu ei myöskään helppoa.

Kohdasta 45:12

6 tykkäystä

2pv sitten…

Bahmutista ei olla vetäydytty. Kaupungin puolustus on vaarassa kokea Mariupolin kohtalon. The War in Ukraine kertoo ukrainalaisten bloggaajien viesteistä, joiden mukaan Khromoven huoltotie on nyt venäläisten PST-ohjusten ja suorasuuntaustulen kantamalla. Kaupungissa vielä olevien ukrainalaisjoukkojen huolto on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta.

(Scribblemaps: The War in Ukraine)

Zelensky arvioi Bahmutin tilannetta eilisillan puheessaan näin:

Bakhmut direction - the situation is getting more and more difficult. The enemy is constantly destroying everything that can be used to protect our positions, to gain a foothold and ensure defense.

Our warriors defending the Bakhmut sector are real heroes.

Bahmutin tilannetta on ollut jo pitkään vaikea ymmärtää, sillä myös puolustaja on kärsinyt valtavia tappioita. Ehkä tälle on syynsä. Tiedossa olevat syyt eivät vaikuta riittäviltä asemien puolustamiseen hinnalla millä hyvänsä.

17 tykkäystä
22 tykkäystä

Luin tuota ihmeissään, kun mitä pidemmälle ko. herran karhuilua lukee, sitä enemmän se vaikutti lähinnä Venäjän propagandalta tyyliin “Turha Ukrainan on edes taistella - luovuttaisivat vain suosiolla alueet, kun eivät osaa lainkaan sotia”.

16 tykkäystä

On useammastakin lähteestä kuultu Ukrainalaisten ylimielisyydestä. Siitä on kyllä haittaa kouluttamisessa. Ja Ukraina on nostanut reservistä satojatuhansia miehiä joita pikakoulutetaan varmaankin aika kirjavasti. Voin hyvin uskoa että suuri osa ns. jalkaväestä ei ole kovin taitavaa. Asenne ja motivaatio korvaa paljon, mutta liika into aiheuttaa sitten myös typeriä tappioita.

Sitten taas mm. Briteissä koulutuksessa olevat kyllä saavat tehokkaan peruskoulutuksen ja samoin panssarivoimiin koulutettavat. Nämä ovat käyttökelpoisinta joukkoa hyökkäämiseen.

Hyvä esimerkki oli tuo että taisteluhaudassa istumalla ei opita hyökkäämään. Totutaan toki olosuhteisiin ja opitaan elämään jatkuvassa hengenvaarassa niin ettei heti kun paukahtaa mennä paniikkihäiriöön. Muttei asemasota ketään pätevöitä sitten muuhun sotatyöhön ellei sielä voida, haluta tai jakseta harjoitella. Ei myöskään autossa istumalla opita ajamaan rallia, sitä pitää aktiivisesti harjoitella.

Kaikenkaikkiaan oli silti varsin negatiivinen näkemys artikkelin “upseerilla”, onko palanut loppuun koulutushommissa vai mikä on. Vaikea uskoa että tilanne olisi noin paha. Kommentit ydinaseen käytöstä mielestäni täyttä huuhaata.

12 tykkäystä

Samaa ihmettelin. En myöskään ymmärrä naaman piilottamista – mitä hän oikein pelkää?

Hieman yllättävää, että foorumilaiset eivät tätä enempää ole kommentoineet ja juttu nähtävästi niellään sellaisenaan. Ovatko foorumilaiset tosiaan samaa mieltä vai eikö juttua ole vain luettu?

11 tykkäystä

https://twitter.com/raging545/status/1630457198592552961?t=V7flTAtuyTz4H0z_CLm49Q&s=19

21 tykkäystä

Tässä alla olevassa jutussa asiaa on asiaa mm. Ukrainan maataloudesta ja ruokahuollosta sodan keskellä.

Sotaa käyvässä Ukrainassa on ihme kyllä onnistuttu pitämään yllä merkittävää maataloustuotantoa.

"– Ostamme ruokaa mahdollisimman paljon Ukrainasta ja näin tuemme paikallisia, ja viemme sinne, missä ei ruokaa ole riittävästi.

Ruokaa toimitetaan valtavat määrät myös etulinjaan. Kuluneen puolen vuoden aikana YK:n ruokaohjelma on auttanut kolmea miljoonaa ukrainalaista, valtaosin etulinjassa. Ruoan lisäksi heille toimitetaan kaikkea sitä, mitä marketeista yleensäkin ostettaisiin, mutta nyt marketit ovat sodan vuoksi kiinni."

10 tykkäystä

Tuo artikkeli on täyttä asiaa. Ukrainan armeijalla, erityisesti vanhemmalla upseeristolla on paljon opittavaa ja vanhemmiten se oppi menee huonommin perille. Olen itse lukenut monta tarinaa, kuinka vanhat Neuvostoliiton metodeilla koulutetut upseerit toimivat kuin Venäjän armeijassa. Se ei ole ihme, sillä se oli metodi Ukrainassa aina 2014 saakka.

Krimin miehityksen jälkeen Ukrainan poliittisessa johdossa herättiin siihen, että armeijan nykymalli ei toimi. Ylin armeijan johto vaihdettiin ja nuoria upseereita lähetettiin länteen koulutukseen. 8 vuotta on kuitenkin lyhyt aika. Lännessä koulutettiin lähinnä upseereja, ei miehistöä tai aliupseereja. Lisäksi armeijan käytännöt ja rehottava korruptio oli satava kuriin. Koko tapa tehdä asioita oli alettava uudistaa.

Armeija, kuten mikä tahansa muu suuri organisaatio, on suuri laiva, jonka kurssi ei käänny hetkessä. 8 vuotta on hirvittävän lyhyt aika täydelliseen muutokseen. Se kuitenkin lähti alkuun ja vaikka Ukrainan armeijassa on varmasti suurin osa vielä “vanhaa opintokuntaa”, muutos jatkuu. Lisäksi, länsimaiden koulutus on nykyään aivna uudella tasolla verrattuna vuoden takaiseen aikaan. Ukrainalaisia koulutetaan useissa Euroopan maissa ja täytyy ymmärtää, että kun uusia aseita koulutetaan, samalla tulee tutuksi se, kuinka aseita on tarkoitus käyttää.

Suosittelen lukemaan tämän artikkelin, jonka on kirjoittanut Yhdysvaltalainen kenraali Mark Hertling, joka on seurannut läheltä Ukrainan armeijan muutosta Krimin valtauksen ja 2022 hyökkäyksen välisenä aikana. Hän on nähnyt valtavan muutoksen.

Vaikka tuo Suomalaisen upseerin kritiikki on varmasti totta ja aivan aiheellista, se ei ole koko totuus. Se vanha neuvostoperintö on katoamassa Ukrainan armeijassa. Se varmasti elää vielä sodan jälkeenkin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta vanhan upseerikunnan mukana, mutta joka vuosi sitä on vähemmän. Ukraina on ottanut täydellisen henkisen pesäeron vanhaan neuvostoliittoon, jota Putin edustaa. Se on nähty läpi koko yhteiskunnan tapahtuneena muutoksena. Tämä sota kiihdyttää sitä muutosta kaikilla yhteiskunnan alueilla. Se ei silti käy hetkessä, mutta tämä sota länsimaistaa Ukrainan paljon nopeammin ja perusteellisemmin, kuin mikään antikorruptio-ohjelma koskaan voisi.

26 tykkäystä

Eki hei, kello on 9 aamulla ja töiden lisäksi tänään on myös mielenkiintoisia tulosjulkkareita :laughing:
Onhan tuolle linkille jo toistasataa aukaisua…

Varmaan kaveri tietää mistä puhuu omalta osaltaan. Mutta voi kuitenkin miettiä myös niitä kaikkia tuhansia besserwissereitä, jotka täälläkin tietävät miten mitä tahansa firmaa pitäisi johtaa (minä mukaan lukien), mutta jostain syystä ei sitä koskaan päästetä tekemään…Ei osata hyökätä, että sitten tuurilla vallattu maita takaisin… Kenraalit on tosiaan sittenkin erikseen, ja tosiaan tuo nukejuttelukin oli ihan hömppää. Ja juttu ainakin oli tehty vähän liikaakin Suomalaisten erityisosaamista korostamaan, vaikka onhan se ilman muuta tottakin.

14 tykkäystä

Itse en ainakaan lue oikein mitään muita juttuja, kuin sodan tilanteesta kertovia ja luulen, että moni muukin käyttää ketjua vaan sodan etenemisen seuraamiseen (AKA lukee vain linkit jotka koskevat faktaa tai huhuja rintamalinjan tapahtumista). Kaikkien asiantuntijoiden ja pseudoasiantuntijoiden mielipiteet voimasuhteista on itsellä saanut jäädä enemmän tai vähemmän sikseen sodan alkupäivien “työnäytteiden” jälkeen. Muutamia lähteitä on, joita luen ja jotka ovat olleet kohtalaisen kartalla alusta saakka (mutta kysyttäessä en muista nimetä yhtään kyllä :cowboy_hat_face:).

13 tykkäystä

Yle on julkaissut venäjä myönteisiä kirjoituksia ilman minkäänlaista kritiikkiä jo pidemmän aikaa joten allekirjoittanut ei ainakaan noille paljoa aikaa tuhlaa. Nyt kun ihmettelit ääneen niin vilkaisin pikaisesti juttua vain todetakseni tämänkin olevan samaa sarjaa kuin aikaisemmat venäjä mieliset kirjoitukset.

6 tykkäystä

Niin on katkeraa tekstiä maskin takaa, ettei äijällä ole kovin paljon omaan silmään uskottavuutta. Ukrainan armeijan keskimääräinen osaamattomuus on varsin helppo niellä, mutta olisiko tällä syväkurkulla niin hyvät tiedot kaikista voitetuista “onnenkantamoisista”, että oikeasti kannattaa lähteä suorituksia lyttäämään?

Ton jutun arviointi vaatii mielestäni ihan liikaa luottoa johonkin mielikuvituksen varaiseen olettamaan:

  1. Hän on MT Saarnaukon tiedonantaja ja Putkosen yms kavereita
  2. Hän on narsistinen muiluttaja, joka on katkeroitunut, koska hänen täydellisiä sotataitojaan ei kunnioiteta Ukrainalaisten toimesta
  3. Hänen parhaat päivänsä ovat vain turhan kaukana takana
  4. Hän on toiminut Ukrainan korkean johdon kanssa, hän on oikeassa Ukrainan armeijan tilanteesta yksikkötasolla ja saanut myös kattavat tiedot taisteluista
  5. Keksi itse joku lähtöpiste, kun mitään faktoja ei ole saatavilla

Jotkut jaksaa hokea väitettä: ei ole väliä kuka sanoo, vaan mitä sanoo. Mielestäni tässä tarinassa on ripaus liikaa joko katkeruutta tai myyrän työtä. En jaksa myöskään uskoa, että tässä itkuvirrellä koetettaisiin saada lisää tukea Ukrainalle. Pitänee vielä lukea ajatuksen kanssa uudestaan uudelleenviritetyillä ennakkoluuloilla, kun en ilmankaan osaa. Toistaiseksi melko arvoton tarina.

10 tykkäystä

Minulle tästä tuli mieleen kun nuorena poikana tehtaalla olin töissä niin siellä kyllä jokaikinen varttuneempi koneenhoitaja tiesi kuinka kaikki tehdään väärin ja sieltä lattiatasolta oli omasta mielestä johtoa huomattavasti parempi kokonaisnäkyvyys suuren ja monialaisen pörssiyhtiön toimintaan.

32 tykkäystä

Pitäisi aina muistaa ero venäjä myönteisyyden ja realismin välillä.

Ukrainalla pitkälti reservi armeija ja useimmilla sotilailla ammatti aivan jostain muusta kuin sotimisesta. On väärin verrata minkään maan ammattisotilaaseen. Oletan että se Suomalainen reserviläinen olisi aivan hukassa hyökkäyssodassa. Ainakin itse osaan koota ja purkaa rynkyn, ampua sillä, mutta talonvaltaus olisi eri asia.

Kaikki realistinen ajattelu on julistettu venäjä mieliseksi ja ainoa totuus mikä hyväksytään on Ukrainan nopea ja helppo voitto. Vihollista ei koskaan pidä aliarvioida.

16 tykkäystä